Noutățile săptămânii 2 de

Impact Hub (re)Connect

Săptămâna 2: atmosferă, inițiative și insights

Ce putem spune despre săptămâna aceasta mai mult decât orice, este că a fost una plină de knowledge și inspirație! Și pentru că schimbarea pare să fie driver-ul de bază în prezent, ne-am bucurat și noi să inauguram câteva formate noi în inițiativa (re)Connect pe lângă cele cu care v-am obișnuit, anume: primul webinar Innovators for Children și noul format de #ConnectCoffee – AMA (#AskMeAnything) marca Startarium, care se va întâmpla de acum în fiecare miercuri dimineață, alături de webinariile educaționale aduse tot de Startarium. Pe lângă acestea, ne-am readus aminte cum e cu socializarea la #ConnectSocial și am mutat în online serile la bere și statul la povești cu oameni faini în jur.

Împărtășim cu voi mai jos câteva din cele mai bune momente ale fiecărui format, ce am învățat și cum ne-am inspirat de la fiecare invitat, la ce întrebări ne-am mai răspuns, dar și cum ne-am reconectat cu noi și cu cei din jur.

#ConnectCoffee – primul AMA (AskMeAnything) 

Ne-am început săptămâna inaugurând unul din formatele noi pe Startarium, de data aceasta la cafea, dimineața. În fiecare miercuri pregătim sesiuni live de #AskMeAnything pe provocări cu care ne confruntăm acum. Prin acest nou format și webinariile educaționale pe care le cunoașteți deja, Startarium se alătură inițiativei Impact Hub Bucharest (re)Connect!

Si pentru că am auzit de multe ori în această perioadă cuvântul “schimbare”, l-am invitat miercurea trecută pe Andrei Roșca – Change strategist să ne ofere perspectiva lui și să ne spună cum putem să trecem mai ușor prin această perioadă plină de incertitudine, cum să ne înțelegem emoțiile și fricile și cum învățăm să lucrăm cu ele.

Unul din primele lucruri la care ne îndrumă Andrei este acela de a ne informa din surse sigure, întrucât în prezent este foarte ușor să devenim anxioși urmărind știri din surse neverificate care nu fac altceva decât să inducă panica. Ne invită să avem curaj să ieșim din zona de confort, să cerem ajutor astfel încât să depășim blocajele și să privim spre viitor, spunându-ne că “Daca nu ne uităm la viitor, nu o să vedem nici oportunitățile” și, nu în ultimul rând, să începem totul cu pași mici prin a ne crea obiceiuri cu minim de efort.

#ConnectTheDots

Lunea trecută ne-am început-o curioși și am provocat freelancerii să ne împărtășească cum s-a schimbat (sau nu) activitatea pentru ei și ce recomandări au. Am discutat cu Andrei Lasc & Cătălin Modorcea. Amândoi invitații noștri au fost de acord că această perioadă este clar una de regândire a proiectelor și a planurilor făcute pentru tot anul, iar Cătălin a adăugat: “Cred ca la un moment dat, când ai mai multe perioade de genul acesta, te obișnuiești cu ideea că nu este sfârșitul lumii”.

Cătălin ne-a spus că unele din domeniile în care putem găsi oportunități acum este e-learning-ul, medicina, nutriția sau comunicarea, iar Andrei a completat cu medicina alternativă și domeniul comunicării, care după părerea lui va fi ceva mai umană în perioada aceasta și amintește că trebuie să fim foarte atenți la tonul folosit și că stilul campaniilor de va schimba cu siguranță.

Pentru că ne dorim să știm cât mai multe din spatele poveștilor a celor care aduc impact pozitiv în comunitate în contextul acestei situații de criză, l-am invitat pe Vlad Măcelaru de la viziere.ro, proiect pornit pentru susținerea cadrelor medicale și a personalului implicat în lupta cu acest nou tip de virus.

Deși a călătorit mult în alte țări și a avut ocazia să vadă culturi foarte diferite, Vlad a revenit în țară unde a simțit că este locul unde poate să aducă o schimbare, spunându-ne că “În Romania este nevoie de fiecare din noi.’’ Este de părere că noi toți avem nevoie de adaptare mai mult ca oricând și că reinventarea este clar cheia pentru a depăși situația în care ne aflăm. Proiectul viziere.ro a pornit cumva pe repede înainte în primele zile, însă experiența echipei și a tuturor colaboratorilor și-a spus cuvântul, ei ajungând să livreze acum viziere pentru medici și personalul implicat în toată țara.

Vlad speră ca experiența pe care o trăim cu toții acum să fie un catalizator pentru digitalizare în România.

#ConnectHeroes

Una din inițiativele despre care am discutat săptămâna trecută a venit de la Paul Popescu, Modulab – laboratorul de cercetare și dezvoltare din București care a creat primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție, fără contact, cu ajutorul radiației UV-C.

Paul ne-a povestit că povestea Modulab a început de mult, iar proiectele lor au plecat de la mici experimente, holograme pentru muzee, până la agenți robotici cu sistem GPS, chiar și un prototip de robot industrial pentru curăţenie. Ce ar face interesant pentru potențiali investitori acest tip de proiect este faptul că nu presupune contact și poate acționa pe o gamă largă de agenți patogeni. Paul mărturisește că este de departe proiectul de care este cel mai mândru și este convins că “Salvarea va veni dintr-o simbioză cu tehnologia.”

#DisconnectToReconnect

Săptămâna  trecută am adus în comunitate perspectiva coach-ului Marcian Enache si am căutat idei despre cum putem să lucrăm eficient remote pentru a reveni pregătiți la job.

Marcian ne îndeamnă să fim atenți la emoțiile noastre, să avem grijă de corpul nostru creându-ne rutine. În plus, ne readuce aminte că somnul este o resursă foarte importantă, care ne ajută să gestionăm mai bine trăirile, să generăm idei și, în cele din urmă, să luăm decizii mai bune. Acesta a mai subliniat că, deși ne vedem online zilnic, ne lipsesc contactul fizic, îmbrățișările și tot comportamentul non-verbal. Gândul cu care ne-a lăsat este acela de a ne prioritiza pe noi și lucrurile pe care le facem, amintindu-ne, în același timp, să ne însușim acceptarea și compasiunea. 

Ne-a prins bine să ne desprindem încă o dată de rutina zilei alături de două invitate dragi nouă, Maria Dinu și Irina Pălărie. Maria este manager resurse umane și ilustratoare, iar Irina, specialist hr și coach transformațional. Cu ele am povestit vineri cât să ne țină tot weekend-ul 🙂

Amândouă sunt de părere că reinventarea este un lucru inevitabil în perioada aceasta și ne sfătuiesc să ne păstrăm conștienți. În egală măsură, este important să nu ne judecăm pe noi înșine și să căutăm perspective diferite de ale noastre – astfel nu ne vom alimenta fricile. Pentru că suntem cu toții tentați ca în această perioadă să ne luăm mai multe cursuri și să deprindem abilități noi, Maria a împărtășit cu noi că a ales să le prioritizeze: “Important este ce vrei să faci cu ceea ce înveți și unde le vei aplica mai tarziu.”

Amândouă sunt două mămici curajoase, dar recunosc că nu le este ușor să se împartă între roluri și ne îndeamnă să ne căutăm intervalele potrivite în care să fim productivi, să punem și limite, atât nouă, cât și familiei sau colegilor cu care lucrăm.

Carmen Iorgulescu ne-a fost alături miercurea trecută într-un interviu în care a amintit și ea, la fel ca Marcian, cât de importantă este conștientizarea propriilor emoții și cum liniștea este un prim pas în orice: “Pentru  mine,  armonia  înseamnă  să  te  conectezi  cu tine însuți, să  îti  accepți  emoțiile, să fii  conectat  cu  pasiunea  ta.”

Carmen este de părere că lucratul de acasă poate să fie dificil, mai ales în contextul în care există și câte un copil în preajmă, însă ne îndeamnă să nu exagerăm cu rigurozitatea în activitățile pentru aceștia, ci să lăsăm o punte de mijloc între disciplină și distracție.

#ConnectSocial

Și pentru că ne e dor mai mult decât oricând de ieșirile la bere, povești și socializare, am adus mai aproape, în online tot acest sentiment prin serile de #ConnectSocial.

Pe 8 aprilie am “ieșit” la povestit cu Valentin Hristu – manager Pâine și Vin. Valentin s-a reinventat complet înainte să dețină gastrobarul “Pâine și Vin”, plecând dintr-un domeniu foarte diferit – cel al comerțului cu aur, având un magazin cu bijuterii, domeniu la care a fost nevoit să renunțe în urma decăderii puternice a valorii aurului din perioada 2008-2011. Primul proiect în zona de mâncare a fost cel al unui pop-up dinner în locuri unde nu exista bucătărie (săli cinema, teatru, parcuri), mai apoi un blog pe o perioadă scurtă unde povestea experiențele avute la aceste cine, alături de o serie de rețete.

În contextul actual în care domeniul HORECA este foarte afectat, Vali rămâne pozitiv și mai degrabă vizualizează momentul când “vom fi din nou împreună”, deși este conștient că reticența o să persiste ceva vreme de acum.

#ConnectLearning

Așa cum te-am obișnuit, perspectiva adusă de Startarium este cea educațională și antreprenorială.

Joi, la webinar-ul Metode de Design Thinking pentru reinventarea afacerii, l-am avut invitat pe Tudor Juravlea, co-fondator al Design Thinking Society, cu o experiență de 15 ani în User Experience Design și Digital Product Management. Ce am găsit valoros în acest webinar: pe lângă pașii oricărui proces de design, pentru ce tipuri de challenge-uri e nevoie de design și ce metode aplicăm, Tudor ne-a învățat că orice situație de criză trebuie privită ca pe o oportunitate de inovare.

#ConnectOpportunities

Marți 7 aprilie a avut loc primul webinar Innovators for Children, în care am discutat de problemele cu care se confruntă copiii și tinerii din România și am aflat despre o parte din inițiativele susținute de organizații precum Fundatia Vodafone Romania, Organizația Umanitară CONCORDIA și UNICEF Romania. I-am avut invitați pe Anca Lazăr (Fundația Vodafone), Diana Certan (Organizația Umanitară Concordia), Eduard Petrescu (UNICEF) cu care am povestiti mai multe despre ce putem face în momentul de față pentru a ajuta copiii, profesorii, părinții și alte organizații ce se ocupă de wellbeingul copiilor.

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe, găsiți aici un articol detaliat cu perspectivele fiecărui invitat, alături de insight-uri și soluțiile pe care ni le propun alături de materialul video al webinarului.

Cele mai bune momente ale săptămânii

#ConnectTheDots – Freelancers Now cu Andrei Lasc & Catalin Modorcea

#DisconnectToReconnect cu Marcian Enache

#ConnectHeroes cu Paul Popescu

#Disconnect2Reconnect cu Carmen Iorgulescu

#ConnectSocial cu Valentin Hristu

Atmosfera de work from home pare să nu mai fie atât de supărătoare când simțim că avem în jur oameni cu aceleași temeri ca noi. În egală măsură, ne place să vedem că toți suntem mai curajoși decât am fi putut crede și că avem o dorință puternică de a depăși perioada în care ne aflăm. Am aflat printre altele că depășindu-ne blocajele, reinventându-ne, găsind alternative sub diferite forme în business-urile noastre, putem trece mai ușor prin orice provocare. Mai mult, dacă privim cu încredere sau liniștiți spre viitor, ne vom regăsi resursele interioare să ne construim un prezent care să ne bucure atât personal, cât și profesional.

Pentru săptămâna următoare pregătim al doilea webinar Innovators for Children, luăm puțin pulsul în zona de cifre în ceea ce privește comportamentele din România în contextul COVID-19, ne regăsim în conversații despre tipologia relațiilor și interacțiunilor și “ieșim” împreună de vorbă despre industria de beauty & hairlstyle.

Ne revedem cu încă o săptămână de inspirație și (re)conectare pe Zoom si Facebook Live!

Descoperă noutățile Impact Hub Bucharest

Rămâi conectat/ă și află care sunt evenimentele, programele și oportunitățile pe care le găsești la Impact Hub Bucharest!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.