Încă o săptămână plină de insights marca (re)Connect
Am continuat și săptămânile care au trecut să aducem față în față profesioniști din diferite domenii, să povestim împreună cu aceștia pe subiecte din cele mai diverse: de la strategii de coping pentru antreprenori, la cum evoluează business-urile de livrări, la a vorbi despre echilibrul interior sau despre industria berii. Este evident că ne place să avem diversitate în formatele (re)Connect și te invităm să descoperi câteva din insight-urile pe care le-am descoperit din fiecare sesiune.
Așa cum te-am obișnuit, am adus pe 22 aprilie formatul #ConnectCoffee sau Ask Me Anything, dimineață în care am stat de vorbă cu Adina Crețu care ne-a răspuns la câteva din curiozitățile și îngrijorările în ceea ce privește antreprenorii. Adina are 13 ani de experiență în marketing strategic, brand management și comunicare pentru companii antreprenoriale, iar din 2017, coordonează Startarium, cea mai complexă platformă pentru antreprenori și startup-uri la început de drum.
Am discutat cu Adina despre ce înseamnă antreprenoriat în România, descoperind că o idee de afacere nu trebuie să fie neapărat unică: “Trebuie să înțelegem că a fi antreprenor nu înseamnă să fii inventator”, iar ce rămâne foarte important este execuția în primul rând, însă experiența și vârsta în ale antreprenoriatului își spun și ele cuvântul. După părerea Adinei, echipa este la fel de importantă în execuția ideii: “O idee bună fără o echipa care să o execute, are șanse mici să se întâmple”.
Realitatea ne arată că antreprenorii pot la fel de ușor să greșească, să ia hotărâri greșite care să nu îi ducă atât de sus precum consideră majoritatea că ar trebui să se întâmple. Adina ne-am mai împărtășit că mulți dintre antreprenori nu știu atât de bine ce ar trebui să învețe ca asta să nu se întâmple, iar în continuare ideea de a deveni antreprenor este una precum un rollercoaster în care poți foarte ușor să fii dezamăgit.


Miercuri, 29 aprilie ne-am întâlnim în online cu Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal și antreprenor într-o sesiune de întrebări și răspunsuri despre toate provocările afacerilor.
Valentina este specializată în principal pe legislația și contabilitatea întreprinderilor mici și mijlocii și ne-a venit în ajutor cu răspunsuri la toate provocările contabile sau fiscale cu care se confruntă afacerile în prezent. Este managing partner al companiei Ask for Accounting și are peste 20 ani experiență în consultanță financiar-contabila, fiind specializată în principal pe legislația și contabilitatea întreprinderilor mici și mijlocii. Este un contabil atipic, care refuză sa lucreze doar pentru ANAF și prefera să ajute antreprenorul român să înțeleagă informația contabilă și să se foloseasca de ea în afacerea pe care o conduce.
Valentina ne-a dezvăluit că întâlnirile ei cu antreprenorii îmbină partea teoretică cu practica, traduc legislația de afaceri pe înțelesul fiecărui participant și răspund la întrebările punctuale care par complicate: “Îmi doresc să ajut mediul antreprenorial din Romania să crească, să ajut antreprenorii să-și cunoască drepturile și obligațiile fiscale, să fie stăpâni pe informație pentru a scăpa de temerile fiscale și a investi timpul în dezvoltarea afacerii”. Aceasta susține în continuare că SRL-ul este în aceste momente cea mai avantajoasă formă judiciară, însă este foarte important de verificat veniturile și cheltuielile pe acele venituri înainte de a decide pe ce entitate juridică să mergem. Valentina ne-a amintit că alegerea entității juridice este dintre greșelile frecvente făcute de antreprenorii la început de drum, pe lângă aceasta adăugând și inexistența unui plan exact “pus pe hârtie”, obiective bine stabilite, dar și relația bună cu un contabil care să îi ajute să înțeleagă cifrele pentru a lua deciziile potrivite, un avocat și un om de marketing.
Bringo este unul dintre business-urile care au fost suspuse unei presiuni uriașe în această perioadă. În formatul de luni, pe 27 aprilie, l-am invitat alături de noi pe Ionuț Pricop, Head of Sales & Business Development la Bringo Delivery Romania să ne povestească cum au gestionat ei această perioadă, ce pot învăța și alte afaceri (mai mici sau mai mari) din experiența lor, dar și cum vede dezvoltarea sectorului de delivery pe termen mediu. Bringo și-a început activitatea întâi în București în anul 2016, după care s-a extins în orașe precum Iași, Cluj sau Constanța.
În martie anul acesta, Ionuț ne-a dezvăluit căum cererile de comenzi au crescut cu 1000%, fapt ce i-a determinat să mărească numărul livratorilor, să facă eforturi să mențină platforma funcțională și comunicarea cât mai eficientă cu clienții. Feedback-ul clienților este foarte important și Ionuț spune că este foarte recunoscător pentru acesta, „Consider că livratorii sunt motorul unei astfel de platforme.”, a completat acesta. El adaugă că perioada aceasta este pentru business prielnică pentru extindere, aceștia dorind să facă din Bringo un adevărat mall virtual.

La ediția din 28 aprilie l-am avut invitat pe Vlad Buda. Vlad are o experiență de peste 14 ani în industria Ospitalității iar din 2010 s-a axat pe partea de cafea, unde a jucat atât rolul de concurent în competiții de barista dar și rolul de jurat. Astfel, în 2016 a devenit primul juriu internațional acreditat din Romania cu peste 30 de campionate naționale si 2 campionate mondiale (Dublin și Budapesta) jurizate. Din 2014 îl putem găsi la Steam Coffee Shop și din 2019 la CPWHF-Coffee Place With Honest Food, unde este co-owner.

La ediția din 21 aprilie a #ConnectSocial l-am avut invitat pe Odorhean Flaviu, somelier de bere cu peste 10 ani experiență de bartending, ani care i-au demonstrat că educația pentru produsele de specilîalitate nu se face la TV. Flaviu este acreditat de Beer Academy – London UK. Și-a propus să dezvolte cultura de consum a berii în Romania,să o ghideze spre sectorul berilor de specialitate și susține în prezent cursuri și workshop-uri în acest sens.
Am explorat alături de el lumea complexă, dar fascinantă a berii și am aflat cât contează vizualul berii. În plus,se poate asocia destul de ușor cu mâncarea, ținând cont în primul rând de intensitate, care trebuie “Să fie la același prag pentru a nu se acapara una pe cealaltă”, iar mai apoi de gust, arome și texturi. Flaviu ne spune că trebuie să fim atenți la ambalaj și prospețime atunci când cumpărăm bere și ne lasă cu invitația de a încerca cât mai multe stiluri de bere: “Fiți aventuroși, încercați cât mai multe stiluri, veți descoperi mereu ceva nou.”

Formatul nostru despre conversații cu oameni ale căror inițiative merită lăutate și promovate în comunitatea extinsă ne-a adus săptămâna trecută mai aproape de start-up-uri. L-am invitat într-o conversație pe Ștefan Iarca, cofondator al startup-ului XVision. Ștefan a fost finalist în competițiile Changeneers și Central European Startup Awards, iar aplicația pe care o dezvoltă împreună cu echipa lui analizează radiografiile prin inteligență artificială pentru a genera interpretări precise. XVision este o aplicație web gândită ca un asistent pentru radiologi. Impactul pe care l-a avut la început această criză a fost considerabil, întrucât la început au fost nevoiți să “alerge” destul de mult spre soluții, însă a fost și o perioadă bună pentru că medicii sunt ceva mai receptivi și ascultă mai mult.
Mai mult decât atât, echipa se bucură și de suportul investitorilor, care sunt alături de ei în continuare. Ajutorul adus de Xvision în această perioadă a fost aceea de a pune gratuit la dispoziția medicilor radiologi această aplicație și mai departe își doresc să se extindă, atât în România, dar nu numai: “Ne dorim să oferim un produs de calitate și să ajungem în cât mai multe spitale din România, dar și în afară.”

În cazul lui Vlad, experiența cu cafeaua a început încă din copilărie, unde cafeaua era nelipsită din casă, iar ospitalitatea a deprins-o de la bunica lui, spunându-ne că “Am ales drumul cafelei cu sufletul.”
Vlad ne-a mai împărtășit că este esențial să ținem cafeaua cât mai departe de soare și umiditate, într-un loc răcoros, în recipiente mai mici pentru a preveni oxidarea datorată deschiderii frecvente. Vlad ne recomandă să consumăm cafeaua proaspăt prăjită și să încercăm cât mai multe tipuri de cafea pentru a descoperi ce ne place, lăsându-ne cu următorul îndemn: “Să mergeți înainte și să aveți încredere în gândurile voastre. Să rămâneți optimiști!”
#Disconnect2Reconnect

Miercurea aceasta ne-am auzit pe formatul Disconnect2Reconnect cu Oana Tănase, fondator Leadership Sistemic și The Evolutionary Road unde am povestit despre cum ne gestionăm energia și vitalitatea în perioada asta. Oana Tănase este coach și facilitator sistemic; lucrează cu lideri și organizații care își doresc să treacă la urmatorul nivel de dezvoltare și organizare pe scara conștiinței umane. În interacțiunile de acum cu clienții a observat o schimbare de energie – daca la începutul anului oamenii erau mai stabili, mai ales la nivelul stării interioare, acum parcă se “polarizează” cumva.
#Disconnect2Reconnect este formatul în care ne reconectăm la noi înșine alături de invitați care ne ajută să depășim cu echilibru perioada în care ne aflăm. Am explorat împreună cu Ana SIlivaș subiectul “Cu ce ramânem în interior când exteriorul se oprește?”.
Ana crede în libertatea și responsabilitatea de a ne crea o viață autentică, de aceea, de 8 ani, în meseria de coach și trainer, a ales să creeze contexte individuale și de grup în care să îi însoțească pe alții în a-și crea o astfel de viață. Prin abordarea ei holistică, ea vizează atât partea cognitivă, cât și partea emoțională, împreună cu inteligența corporală.

Sfatul ei a fost să luăm această perioadă pentru noi, să fim deschiși în a descoperi cât de comfortabili suntem cu noi înșine, spunându-ne că “Trebuie să avem disponibilitatea de a ne uita la noi; trebuie să vrei și să înveți.” Toată această mișcare merge mână în mână cu sentimentul și frica de singurătate care își face simtită prezența pentru mulți dintre noi.
Ce ne îndeamnă Ana este să nu cădem în capcana așa-zisei “singurătăți”, ci să ne provocăm să ne apropiem de noi înșine, să nu punem etichete, să nu ne facem rău singuri căutând acea formă de alinare în ceilalți, ci mai degrabă în interiorul nostru.
Oana a observant că la nivel de organizații, unde se întâlnesc tot felul de sisteme (social, personal), cele mai multe dezechilibre apar la nivel de proces și performanță, de cele mai multe ori acestea din urmă fiind generate de energia fiecăruia dintre noi, energie care se traduce de fapt prin vitalitate, acea energie de care dispun pentru a face un anumit lucru: “Când vorbim despre motivație de fapt vorbim despre dacă avem sau nu energie și pentru ce avem acea energie”.
Aceasta ne dezvăluie că dezechilibrul se manifestă diferit pentru fiecare dintre noi, unii alegând să-și conserve energia și să se retragă, pe când alții caută stimuli în afară, iar făcând alegeri conștiente, Oana este de părere că putem trăi liniștiți și împăcați fiecare dintre noi.
#ConnectOpportunities este locul în care explorăm diferitele ocazii de creștere și dezvoltare a business-urilor și aducem mai aproape de antreprenori și profesioniști oportunități de finanțare curente. Am discutat împreună cu Daniela Marin – Principal Manager BERD și Felicia Racu – Managing Consultant Horváth & Partners – am explorat situația curentă a IMM-urilor și investițiile pe care IMM-urile le pot face pentru o redresare rapidă.
Daniela Marin are peste 15 ani experiență în dezvoltarea afacerilor și finanțare internațională și coordonează din 2008 programul BERD de sprijinire a IMM-urilor din România, iar Felicia este din 2014 Managing Consultant al Horváth & Partners, de profesie inginer, cu o experiență de 10 ani în consultanță de management și este certificată LEAN Six Sigma Green Belt și BPMN. Daniela ne-a adus câteva perspective vis-a-vis de statusul IMM-urilor în această perioadă, anume că acestea reprezintă 99% din companiile înregistrate în România, contribuind cu 53% din PIB. Fiind foarte afectate, acestea trebuie să aibă mult control asupra lichidităților și ar trebui să profite din plin de programul oferit de guvern ca ajutor (IMM Invest). Pe lângă planurile și strategiile fiecărui IMM de a se redresa, pornind de la o analiză de nevoi în business, ajustarea plăților și optimizarea de costuri interne, Felicia a adaugat și atenția la strategiile de adaptare a costurilor și prețurilor la nevoile actuale ale clienților, împărtășind: “Măsurile trebuie luate rațional,l, analizate, implementate cu mult discernământ.” Ca domenii de investit acum Daniela ne-a menționat mediul digital și automatizarea, spunându-ne că “Toți vor conștientiza nevoia de a fi în online iar competiția va fi mare, nevoia de automatizare este și ea absolut necesară”, adăugând că alături de un plan și câteva strategii bine puse la punct, trecerea din offline în online se va face mult mai ușor.

#ConnectLearning

Pentru că niciodată nu avem destulă informație într-un domeniu, am adus mai aproape informații relevante despre cum putem construi un model viabil de business pe timp de criză.
L-am ascultat pe Nicholas Morgan, Co-founder & CEO Innovation Nomad, un optimist rațional și pasionat de inovație, cu background în business, financiar și economie, vine în ajutor companiilor mici și mijlocii construind împreună cu acestea tehnologii și metodologii. Webinarul s-a adresat antreprenorilor care caută o schimbare în modul în care fac business, a profesioniștilor care doresc să exploreze și alte modele de business într-o economie în continuă schimbare, dar și a antreprenorilor la început de drum care doresc să înțeleagă mai bine cum funcționează modelele de business.
Ce am învățat din acest webinar, printre altele: pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a obține un model de business sustenabil, cum validăm presupunerile pe care le-am putea face în lipsa contactului direct cu clienții, dar și unde am putea găsi informații relevante pentru a ne valida modelul eficient.
#Disconnect2Reconnect cu Ana Silivaș
#ConnectSocial cu Odorhean Flaviu
#ConnectTheDots cu Ionuț Pricop
#ConnectOpportunities cu Daniela Marin și Felicia Racu
Ne pregătim pentru o nouă săptămâna de (re)Connect și suntem curioși să explorăm subiecte precum: product management & strategie, viitorul cash-ului plăților, design-ul creativ, cum adaptăm leadership-ul la noua realitate, sănătatea publică și despre cum să ne alegem sursele din care ne informăm, și suntem curioși să explorăm și relația între creier, minte, emoții și impactul ei în decizii și relații.
Așteptăm cu nerăbdare să ne (re)conectăm, online, pe Facebook și Youtube!
Hai să ne cunoaștem
Contactează-ne
contact@impacthub.ro
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square, clădirea 2, etaj 1
București, 030133
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.