Black Sea Climaccelerator 2021 EN

Romanian Agrifood Startups – Overview Report 2023

Romanian Agrifood Startups Overview Report este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize, cu sprijinul EIT Food și Microsoft for Startups Founders Hub care include maparea startupurilor românești din industria agroalimentară  implicate în inovația industriei.

În contextul unei nevoi crescute pentru creșterea capacității agricole prin practici sustenabile, folosirea tehnologiei în această industrie este un subiect important pe agenda guvernelor europene și în organismele dedicate ale Uniunii Europene. În egală măsură, aceasta este și o oportunitate pentru antreprenorii care lucrează deja la astfel de soluții și care pot primi sprijin instituțional sau finanțare.

Astfel, Romanian Agrifood Startups – Overview Report 2023, ajunsă la a treia ediție, este un instrument care vine să sprijine aceste inițiative și să ajute dezvoltarea unor proiecte noi, pentru că sectorul de startupuri din agrifood este într-un stadiu foarte incipient. Acest lucru se reflectă în numărul de startupuri care există, valoarea rundelor de finanțare atrase de acestea și numărul de programe și comunități locale dedicate acestor verticale de business.

Dintre rezultatele edițiilor precedente:

  • Din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari. După stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2022 arată o revenire a acestora.

 

  • Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri.

 

  • Principalele tendințe din industrie includ:
    – legături mai strânse între producătorii locali și consumatori
    – folosirea IoT în agricultură (care își consolidează importanța în domeniu)
    – micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori
    – precision farming (agricultura de precizie)
    – biotehnologia
    – nutriția și wellbeing-ul
  • În România, domeniile agritech și agrifood au primit între 2018 și 2021 aproximativ 4 milioane de dolari (prin 12 runde de investiții), împărțite astfel: 3 runde de tip pre-seed (~$372K), 4 runde de tip seed (~$446K), 3 runde de tip Series A (~$3M) și 2 runde de investiții a căror valoare este confidențială.

  • Inovația în agricultură reprezintă soluții care ajută fermierii să crească producția agricolă, să îmbunătățească producția de alimente și bunăstarea animalelor, reduc poluarea, scad amprenta de cardon generată de industrie și cresc scalabilitatea.

Raport realizat de

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Suntem implicați în ecosistemul startupurilor din 2012 și oferim servicii pentru startupuri și organizații (publice și private). Misiunea noastră este de a contribui la creșterea ecosistemului european de tehnologie și startupuri, valorificând nevoile și punctele forte ale diferitelor ecosisteme regionale și rețele existente.

Am lucrat îndeaproape cu peste 100 de organizații și am avut un impact asupra a peste 1000 de startupuri. Organizarea hackathon-urilor, conectarea startupurilor cu investitori îngeri și VC, oferirea de mentorat în strângerea de fonduri și crearea de rapoarte anuale au făcut din Activize un jucător activ în România și ecosistemul startupurilor din Europa de Est.

Proiect susținut de

European Institute of Innovation & Technology (EIT)

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene. 

Despre activitatea EIT poți afla mai multe pe site-ul general sau site-ul dedicat, accesibil în mai multe limbi (inclusiv în română). Dacă ești interesat de activitățile EIT RIS, poți accesa acest link pentru informații despre schema regională de inovare

EIT Food

EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.

EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei. Poți afla mai multe despre activitățile EIT Food pe site-ul proiectului

EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT).

Microsoft for Startups Founders Hub

Microsoft for Startups Founders Hub sprijină startupurile să accelereze radical inovarea, furnizând acces la serviciile de inteligență artificială de top din domeniu, la îndrumările experților și la tehnologia esențială necesară pentru a construi o firmă nouă pregătită pentru viitor.

Founders Hub reprezintă o dovadă a angajamentului Microsoft de a susține următoarea generație de inovatori. Este o rampă de lansare unde aspirațiile se întâlnesc cu resursele și unde startupurile depășesc limitele pentru a-și sculpta locul în peisajul în continuă evoluție al tehnologiei și antreprenoriatului

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.