Puterea de a alege – aleg să lucrez din cafeneaua preferată sau dintr-un spațiu de coworking? 

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți liberi profesioniști realizează că au nevoie de un spațiu dedicat pentru a pune energie în proiectele și inițiativele lor. Fie că lucrezi dintr-o cafenea sau dintr-un spațiu dedicat, cu siguranță tu știi ce e mai bine pentru tine și workflow-ul tău. Însă, eu sunt aici pentru a îți arăta câteva avantaje și dezavantaje dintre a lucra într-o cafenea și închirierea unui spațiu de coworking aproape de casă.

Să luăm un caz imaginar. Te trezești și ești gata să începi ziua de lucru. Ai programate câteva întâlniri și de efectuat două rapoarte, eventual trebuie să faci un mic brainstorming pentru o noua strategie a firmei tale. Realizezi că a lucra de acasă nu este o opțiune astăzi, deoarece vecinul este în proces de renovare și căștile tale par a fi nefolositoare în această situație. Te îmbraci și te duci în cafeneaua ta favorită, aproape de casă. Ajungi acolo și toată terasa este deja plină. Totuși, găsești un loc, îți deschizi laptopul și îți comanzi o cafea. La sfârșitul zilei, îți dai seama că ai fost împiedicat din a îți îndeplini toate sarcinile de – internetul ce nu mergea prea bine, agitația angajaților și oaspeților din jurul tău și lipsa de intimitate pentru întâlniri. Mai mult, nota de plată a fost 70 de lei pentru cele 4 ore petrecute în cafenea.

A doua variantă ce îți vine în minte este Impact Hub Bucharest, un spațiu de cowoking care se află la doar 5 minute de stația de metrou Universitate. Următoarea zi, îți faci o programare pentru o zi de lucru în coworking și mergi spre Hub. Ești întâmpinat la Recepție de o persoană dedicată care îți explică ce opțiuni ai în acest spațiu. Ai la dispoziția ta birouri separate sau la comun, într-o zonă mai intimă sau în mijlocul oamenilor. Ai acces la cabine soundproof dedicate apelurilor și întâlnirilor dar și la săli de ședință perfecte pentru următorul tău pitch. Cafeaua, apa, fructele și ceaiul intră în prețul abonamentului, iar oportunitățile de conectare și de dezvoltare a business-ului tău vin odată cu intrarea ta în comunitate.

Work from Coffee Places

Lucrezi de acasă și ocazional din cafeneaua preferată

Costuri: Costuri – plătești 1,2 sau 3 cafele, eventual și o gustare. Depinde cât de mult timp petreci în cafenea. 

Siguranță: Mereu trebuie să ai grijă de lucrurile tale, ești într-un spațiu public până la urmă.

Concentrare: Într-o cafenea poți fi mereu distras de zgomotele oamenilor ce sunt acolo să se relaxeze și îți pot perturba procesul creativ sau, de ce nu, un apel important.

Networking: De cele mai multe ori, te simți singuratic.

Internet:poate să fie, poate să nu fie.

Programul: Crezi că ai un orar flexibil de lucru – în realitate ești restricționat de orarul de funcționare a cafenelei.  

Work-life balance:Am lucrat dimineață din acel loc, nu mai vreau să ies în aceeași cafenea cu prietenii mei la sfârșitul zilei de muncă.” 

Work from Impact Hub Bucharest

Lucrezi dintr-un spațiu de coworking dedicat 

Costuri: Plătești un abonament fix în care sunt incluse fructe, cafea și apa, cât și accesul la toate facilitățile necesare.

Siguranță: Un spațiu de coworking îți oferă protecția bunurilor tale cât și opțiunea de depozitare a acestora.

Concentrare: Într-un spațiu de cowork ai acces la mai multe zone, pe lângă cea de birou, ai la dispoziție săli de ședință, cabine pentru apeluri, sala de masă și zonă de relaxare.

Networking: Ai posibilitatea de a te conecta, de a discuta și de a te dezvolta alături de membrii comunității din care faci parte. 

Internet: De mare viteză, mai multe surse de conectare.

Programul: Dacă ai abonament într-un spațiu de lucru la comun, ai la dispoziția ta spațiul și facilitățile acestuia 24/24.

Work-life balance: Puterea e în mâinile tale. Deții o delimitare clară între casă, birou și timp liber.  

În cafenele există restricții de timp care te obligă să lucrezi doar atunci când sunt deschise. Mai mult, găzduirea mai multor persoane sau a unei ședințe importante poate să fie un mare dezavantaj. Viața ‘’work from home” sau ”work from anywhere” poate induce singurătate în unele cazuri, deoarece suntem ființe umane ce au nevoie de apartenență la un grup, la o comunitate, indiferent dacă te identifici drept introvertit sau extrovertit.   

Un spațiu de coworking îți transmite ideea de spațiu destinat muncii, de concentrare. Dacă ești într-o fază de dezvoltare a startupului tău, cu siguranță vei găsi resurse folositoare la Impact Hub; iar dacă ești freelancer, petrecerea zilei tale de muncă într-un spațiu dedicat te va motiva să îți îndeplinești taskurile. Faptul că te regăsești la un loc cu persoane ce lucrează singure sau în echipe, te motivează și pe tine să îți atingi obiectivele.  

Conform unui sondaj inițiat anul acesta de Genesis Property, profesioniștii devin mai preocupați de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, fiind, în același timp, mai conștienți de importanța legăturii dintre membri echipelor din care fac parte. Astfel, 53,4% dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului, la job sau în timpul liber, este benefică pentru productivitate și crește unitatea echipei. 

Astfel, decizia este la tine, însă depinde de cum funcționezi tu ca antreprenor, freelancer sau angajat, în momentul în care îți dorești să te concentrezi la sarcinile unei zile de lucru. Dacă te-am făcut măcar curios despre cum ar arata o zi într-un spațiu de coworking, ai mai multe detalii despre abonamente și opțiunile puse la dispoziție de noi, AICI

Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre comunitatea Impact Hub Bucharest, poți face asta aici.  

Dacă vrei să devii membru, uite aici câteva informații.  

Suntem prezenți și pe social media 

Aici te abonezi la newsletter

Abonează-te să primești lunar noutăți de la Impact Hub!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.