Îmbunătățim industria agroalimentară împreună
EIT Food Hub Romania
Impact Hub Bucharest reprezintă EIT Food în România, în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar. Rolul Impact Hub Bucharest ca EIT Food Hub în România este de a sprijini inovatorii și antreprenorii, de a organiza training-uri și conferințe pentru studenți, antreprenori, instituții, companii sau centre de cercetare, de a facilita dezvoltarea ecosistemului agroalimentar.
Descoperă ce evenimente și programe agrifood s-au desfășurat în 2021!
Dacă vrei să fii la curent cu programele EIT Food din 2022, intră pe pagina dedicată!
Evenimente și programe 2021
EIT Food Call for Proposals 2022
EIT Food lansează un nou call pentru consorțiile de organizații eligibile pentru finanțare din partea Horizon Europe care pot trimite propuneri de activități colaborative menite să aducă soluții și tehnologii inovatoare pe piață în sectorul agrifood.
Inițiativele înscrise în program trebuie să respecte următoarele criterii:
- Să includă una sau mai multe soluții tehnologice inovatoare care să fie în același timp viabile, apropiate de ceea ce există pe piață și să răspundă Zonelor de interes, Provocărilor și Cadrului pentru Impact ale EIT Food (mai multe detalii în ghidul call-ului pentru 2022).
- Soluțiile inovatoare propuse trebuie să aibă un nivel TRL (Technology Readiness Level) 7 la momentul înscrierii propunerii.
- Toate activitățile propuse, indiferent de durata lor, trebuie să lanseze minimum o soluție inovatoare până la data de 31 decembrie 2023 și să genereze venituri de minimum 10.000 EUR. Activitățile care iau sfârșit în 2024 trebuie să scoată pe piață o soluție inovatoare suplimentară până la data de 31 decembrie 2024.
Termen de aplicare: 14 ianuarie 2022, 23:59 CET


Finala Empowering Women in Agrifood 2021
Descoperă câștigătoarele ediției doi în cadrul unui eveniment de inspirație!
Pe 26 noiembrie aflăm cine este câștigătoarea Empowering Women in Agrifood 2021! Înscrie-te la evenimentul dedicat încheierii ediției 2 a EWA și vei lua parte la discuții despre inovație, schimbarea paradigmelor în agricultură! În plus, vei descoperi care a fost experiența antreprenoarelor din cadrul programului și cum au evoluat proiectele lor.
Este pentru tine dacă:
- Cauți exemple actuale de antreprenoare care au crescut o afacere în agrifood
- Cauți inspirație și motivație să începi o afacere
- Vrei să afli cum reușesc antreprenoarele din Romania să facă performanță și vrei să afli mai multe despre antreprenoriatul feminin
- Ești curios ce înseamnă să participi în cadrul unui program de accelerare
Folosește formularul de mai jos ca să îți rezervi locul!
EIT Food RIS Atelier de Implicare a Consumatorilor
Interesat de inovarea produselor și serviciilor pe care le oferi consumatorilor? Te invităm la o întâlnire online organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea Universității din Varșovia, Polonia, în cadrul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs, 2019-2021.
În cadrul întâlnirii, vor fi prezentate rezultatele proiectului și se va discuta despre cele mai bune modalități prin care companiile pot beneficia de ideile consumatorilor pentru a-și îmbunătăți oferta de produse/ servicii și a deveni mai profitabile. La întâlnire vor participa reprezentanți din partea companiilor, consumatori și experți de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, specializați în cercetarea consumatorilor, managementul inovării și legislație de mediu.
Înscrierile la eveniment sunt deschise până pe data de 14 noiembrie, iar participarea este gratuită.
Află mai multe despre agenda evenimentului și înscrie-te pe linkul de mai jos:


The RIS Inspire Summer Schools Programme
Programul The RIS Inspire Summer Schools are ca obiectiv crearea unei mase critice de talente în țările incluse în RIS (Regional Innovation Scheme). Aceasta va ajuta la acoperirea golurilor existente în ceea ce privește abilitățile științifice, antreprenoriale și de management cu competențe multidisciplinare, care vor ajuta în rezolvarea provocărilor ce țin de sectorul agrifood.
Școlile de vară vor mentora o noua generație de inovatori în industria europeană printr-o abordare antreprenorială conectată noile provocări ale acestei industrii:
- Lanțuri alimentare transparente (Transparent Food Chains) – înscrieri închise
- Nutriție personalizată (Targeted Nutrition) – termen de aplicare: 24 octombrie 2021
- Modele de afaceri circulare (Circular Business Models) – termen de aplicare: 8 noiembrie 2021
Participarea este gratuită.
Agrifood Innovators Day
Curios să afli mai multe despre agrifood și companiile care modelează industria? Înscrie-te la Agrifood Innovators Day, evenimentul în care vei descoperi cum se schimbă viitorul domeniului agroalimentar și care sunt tendințele din domeniu. În plus, vei cunoaște inovatori și antreprenori locali și internaționali din agrifood, care vor împărtăși din experiența lor.
Acest eveniment îți va fi de folos dacă:
- Îți dorești să înțelegi mai bine ce verticale include domeniul agrifood și care sunt tendințele de urmărit
- Vrei să cunoști antreprenori locali care fac performanță în agrifood
- Cauți informații despre soluții și idei inovatoare în cercetare și dezvoltare furnizate de experți în domeniu
- Ești curios să descoperi câștigătorii programelor Challenge Labs și Empowering Women in Agrifood
- Te gândești să te înscrii într-unul din programele pentru agrifood dezvoltate de Impact Hub Bucharest
Participarea este gratuită!


Challenge Labs 2021
Challenge Labs este programul care identifică și rezolvă cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. De asemenea, un alt obiectiv este sprijinirea de noi inițiative antreprenoriale, care vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a domeniului agrifood.
Timp de două săptămâni, cei selectați vor participa la workshopuri intensive, alături de alți inovatori și experți și vor învăța să folosească metodologii diverse (service design și design thinking).
De ce să aplici:
- Vei învăța metodologii de inovare și vei folosi instrumente specifice în procesul de dezvoltare de soluții pentru industria alimentară
- Vei descoperi tendințe și insighturi din partea experților implicați în program
- Te vei consulta cu specialiști din domeniu, vei crea prototipuri și le vei testa
- Vei intra în cursa pentru un premiu de 2000 de euro
Aplică până pe 31 octombrie!
Get the start(up) in agritech!
Workshopul “Get the start(up) in agritech!” oferă oportunitatea perfectă pentru antreprenorii aspiranți sau la început de drum, de a învăța și a-și crea baza de conexiuni și cunoștințe pentru a începe o afacere în domeniul agri-tech.
Ce subiecte am abordat:
- ce înseamnă să îți validezi ideea
- cum să îți construiești un Business Model Canvas
- care sunt cei mai importanți parteneri de care ai nevoie în parcursul antreprenorial pentru a-ți dezvolta startup-ul
- îndrumare în a-ți căuta aliați și surse de finanțare pentru ideea ta


Masterclass EWA | Găsește-ți inspirația
Pentru antreprenoarele din domeniul agrifood, drumul de la idee la afacere nu este mereu linear. Dacă și tu cauți inspirație și curaj pentru a începe o afacere în domeniul agroalimentar alătură-te evenimentului parte din programul Empowering Women in Agrifood!
Pe 21 septembrie, în cadrul Antreprenoriat feminin în agrifood | Găsește-ți inspirația! vei descoperi, alături de invitatele noastre:
- Cum îți găsești inspirația și ambiția să pornești pe drumul antreprenoriatului în agrifood?
- Ce înseamnă și de ce ai nevoie că să începi o afacere că femeie în Romania?
- Care au fost și sunt cele mai mari provocări când vine vorba de antreprenoriat în?
- Cum jonglezi cu mai multe roluri sau dimpotrivă, îți faci curaj să renunți la ele?
Annual Food Agenda | Campionii sănătății – Culori, mâncare, poftă!
#AnnualFoodAgenda este un proiect de comunicare susținut de EIT Food. Principalul său obiectiv este implicarea consumatorii, încurajându-i să se gândească la alimentele pe care le consumă și implicând întregul lanț valoric. Proiectul susține un set de evenimente pentru a ajunge direct la oameni și pentru a încuraja dezbaterea publică și interacțiunea dintre diferitele părți interesate ale sistemului alimentar.
Te invităm să participi alături de copilul tău la evenimentele Annual Food Agenda organizate de Impact Hub Bucharest! #AnnualFoodAgenda #FoodUnFolded!
Pe 20 octombrie, de la ora 16:00, te invităm evenimentul interactiv Campionii sănătății – Culori, mâncare, poftă!, în care copiii vor învăța prin joacă, alături de experți în educație și de personaje de poveste, despre:
- Cum pot mânca mai sănătos, alegând legume și fructe la mesele zilnice;
- Importanța consumului de fructe și legume și aportul nutritiv al acestora.
Participarea este gratuită.


Annual Food Agenda | Campionii sănătății – Să fie apă!
#AnnualFoodAgenda este un proiect de comunicare susținut de EIT Food. Principalul său obiectiv este implicarea consumatorii, încurajându-i să se gândească la alimentele pe care le consumă și implicând întregul lanț valoric. Proiectul susține un set de evenimente pentru a ajunge direct la oameni și pentru a încuraja dezbaterea publică și interacțiunea dintre diferitele părți interesate ale sistemului alimentar.
Te invităm să participi alături de copilul tău la evenimentele Annual Food Agenda organizate de Impact Hub Bucharest! #AnnualFoodAgenda #FoodUnFolded!
Pe 19 octombrie, de la ora 16:00, te invităm evenimentul interactiv Campionii sănătății – Să fie apă!, în care copiii vor învăța prin joacă, alături de experți în educație și de personaje de poveste, despre:
- rolul apei pentru sănătate și ce înseamnă să consumi suficientă apă;
- importanța consumului de apă și importanța hidratării corecte
Participarea este gratuită.
Morning Coffee with EIT Food
Pe 15 octombrie ne începem ziua în compania EIT Food. Vei afla ce programe și oportunități de inovare în agrifood există, ce provocări curente poți adresa și ce se întâmplă concret în programele EIT Food, chiar de la foști participanți ai acestora.
Evenimentul te va ajuta dacă ești:
- Antreprenor existent sau aspirant în agrifood
- Profesionist din domeniu sau din industriile adiacente
- Cercetător sau cadru universitar
- Student
Ce o să descoperi în eveniment:
- Ce face și ce obiective are EIT Food
- Ce oportunități sunt deschise în această perioadă pentru diverse roluri și organizații care au legătură cu domeniul agrifood
- Care a fost experiența în programele EIT a unor participanți cu backgrounduri diverse


RIS Consumer Engagement Labs
EIT Food RIS Consumer Engagement Labs caută startup-uri sau companii în faza de scalare, care produc alimente sau băuturi, pentru sesiuni de co-creare în care participă consumatori. Prin intermediul lor vor rezulta insight-uri utile în dezvoltarea de noi concepte de produse alimentare.
Metodologia evenimentului a fost dezvoltată de Universitatea din Varșovia în 2019, iar în 2021 va fi implementată și în alte țări europene, între care și România. Consumer Engagement Labs vor implica de data aceasta consumatori seniori.
Ce beneficii au startup-urile participante?
• Pot avea acces la rețeaua de membri și parteneri EIT Food, la know-how din piață și la întâlniri și proiecte susținute de consorțiu
• Au o oportunitate de a dezvolta noi produse în cadrul programului și apoi de a le comercializa
• Beneficiază de o finanțare de până la 4000 de euro pentru acoperirea costurilor eligibile ale proiectului.
Înscrierile s-au încheiat pe 8 octombrie 2021.
RIS Policy Council
EIT Food caută experți din 17 țări, inclusiv România, care să facă parte din EIT Food RIS Policy Council. Acesta este un organism consultativ care urmărește să susțină dialogul și alte interacțiuni între tări europene, să contribuie la elaborarea continuă de instrumente și proiecte EIT Food și să promoveze conexiuni cu autorități guvernamentale și alte entități.
Ariile în care experții ar trebui să demonstreze experiență sunt:
- inovația în domeniul agroalimentar, inovație în procesarea primară și/ secundară a alimentelor
- cercetarea și dezvoltarea de new foods, inovație în biochimie, alimente funcționale, ierburi
- sustenabilitatea mediului în domeniul agroalimentar va fi un avantaj
- politica de cercetare și inovare la nivel național sau regional (proiectare, implementare, monitorizare, evaluare)
- stimularea cooperării între guvern, mediul academic, business și societate
- Horizon 2020/ Europe și fonduri structurale și de investiții europene (pregătirea aplicațiilor, implementare)
- convergența obiectivelor individuale cu scopurile EIT Food RIS Policy Council
Poți aplica până pe 26 august 2021.


Empowering Women in Agrifood
EWA este un program dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Obiectivul EWA este de a motiva femeile antreprenor aflate într-o etapă incipientă să-și valorifice puterea, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole, să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile.
De ce să aplici la program?
- Primești mentorat personalizat, în ședințe online individuale, de la experți în business și sfaturi de la antreprenori de succes în sectorul agroalimentar;
- 5 luni de training-uri gratuite, acces la platforma internațională EWA, resurse de business și oportunități din domeniul agrifood;
- Participi la evenimente antreprenoriale și de networking cu experți și te conectezi cu peste 100 de mentori și femei-antreprenor din domeniul tău intr-un cadru internațional;
- Ai posibilitatea să câștigi până la 10.000 EUR, să descoperi alte programe EIT Food și acces la investitori, business angels și cooperative pentru a evolua.
EIT Food Summer School on New Product Development
Programul este o oportunitate prin care profesioniștii din domeniul alimentar din țările incluse în RIS să descopere trenduri din industrie și studii de caz din domeniu, să cunoască alți profesioniști din acest sector și să devină experți în dezvoltarea de noi produse.
De ce să aplici la program?
- Vei afla cum a fost afectat de pandemie sectorul de dezvoltare de noi produse în sectorul alimentar
- Vei învăța cum să dezvolți noi produse ținând cont de nevoile consumatorilor și de piață
- Vei aplica metode de sensory analysis în procesul de design alimentar
- Vei descoperi noi metode și vei învăța din studii de caz concrete
- Vei cunoaște 50 de experți în domeniu care vor împărtăși din experiența lor în agrifood
- Vei primi un certificat care să ateste procesul de învățare
Aplicațile s-au închis pe 16 iulie 2021.

Agrifood Innovation Summit
Pe 26 mai 2021, conferința online Agrifood Innovation Summit 2021 a reunit inovatorii din domeniul agroalimentar și a promovat bune practici din industrie, proiecte disruptive și inițiative cu impact.
Agenda evenimentului
- Cum arată viitorul agriculturii europene și ce trenduri prind deja rădăcini
- Care sunt oportunitățile care vor susține și facilita inovația în agritech și foodtech în viitorul apropiat
- Ce avem de învățat unii de la alții: antreprenori față în față cu cercetători și reprezentanți ai mediului universitar
- Lansarea primei mapări locale a startupurilor de profil care inovează în acest sector, realizată în parteneriat cu Patria Credit, BASF și Activize.Tech.
- Grupuri de învățare și sharing de bune practici (acces pe baza unei invitații)


Joburile viitorului în industria agroalimentară
Alegerea unui traseu după terminarea facultății poate să vină la pachet cu presiune, dileme și incertitudine. Și nu pentru că nu există opțiuni, ci mai degrabă pentru că de multe ori nu știm care este cea mai potrivită variantă pentru noi. Și ajungem să ne întrebăm: Și acum încotro?
De ce să participi la eveniment?
- Afli poveștile, traseul altor profesioniști și vezi care ți se potrivește;
- Afli care sunt abilitățile tehnologice de care ai nevoie și cum te pot ajuta instrumentele tehnologice în viața profesională;
- Îți construiești un plan pentru viitor.
Înscrieile pentru workshop s-au încheiat. Dacă vrei să primești vești despre oportunitățile EIT Food, abonează-te la newsletter!
Programul EIT Food RIS Research Infrastructure Network
Program de consolidare a capacităților care sprijină organizațiile științifice care dețin infrastructură de cercetare în domeniul agroalimentar. Oferă participanților sesiuni de pregătire interactive și sprijin dedicat bazat pe modele de bună practică și exemple reale pentru a crește utilizarea comercială și vizibilitatea infrastructurii de cercetare.
De ce să aplici la program?
- Vei face parte dintr-o cohortă formată din profesioniști ce activează în parcuri științifice si tehnologice sau în centre de transfer tehnologic/ centre de cercetare, autorități regionale, agenții naționale sau municitalități din Italia, Polonia, Spania și România care dețin infrastructuri proprii de cercetare agroalimentară;
- Vei cunoaște cercetători și experți experimentați ce lucrează în cercetare agroalimentară și domenii de management al inovării (parteneri EIT Food);
- Îți vei dezvolta competențe profesionale, abilități antreprenoriale și consolida colaborări cu ecosistemul agroalimentar din România și UE.


Jumpstarter
Faci parte dintr-o echipă științifică, ești inovator, om de știință, doctorand sau masterand cu o idee care va revoluționa piețele existente în sectorul agroalimentar și vrei să îți scoți ideea pe piață? Atunci EIT Jumpstarter este programul ideal pentru tine.
Acesta are 8 luni și te va ajuta să găsești și validezi cel mai bun model de business pentru ideea ta inovativă. Programul este unul competitiv, folosește metodologia lean startup translatată mediului european, iar participarea îți poate deschide uși către piețe europene și parteneri industriali ai EIT Communities (GE Healthcare, Siemens, Philips, Roche, Bosch, Nestlé, Pepsico sau Maspex etc)
De ce să aplici la program?
- Înveți despre rafinarea afacerii, segmentarea pieței, propunerea de valoare, finanțe, investiții, legislație
- Primești sprijin pentru acoperirea costurilor de călătorie și cazare în timpul programului
- Poți câștiga un premiu de 10.000 EUR
Test Farms
Ai o soluție inovatoare în agricultură și vrei să-ți validezi soluția agritech în domeniu? Aplică pentru Test Farms și validează-ți produsul cu un fermier! Acesta este un program care aduce împreună întreprinderile agricole cu fermierii și terenurile de testare, pentru ca toate ideile valoroase să aibă șansa de a transforma agricultura europeană.
De ce să aplici la program?
- O să poți să validezi nevoia și soluția cu fermieri profesioniști
- Vei avea vizibilitate pentru produsul tău
- O să ai acces la rețeaua EIT Food
- Primești un buget de 3000 EUR pentru costurile de călătorie și testare
Înscrierile s-au închis pe 30 aprilie 2021.


TeamUp
Cauți un co-fondator tehnologic sau de afaceri care să te ajute să construiești un startup agroalimentar de impact? Aplică pentru TeamUp, găsește cofondatorul potrivit și primești instruire și finanțare de la EIT Food.
TeamUp este un program EIT Food care se adresează specialiștilor în tehnologie, cercetători și startup-uri care au o soluție agroalimentară de impact și profesioniștilor în afaceri și startup-uri pasionați de inovație în domeniul agroalimentar.
De ce să aplici la program?
- Găsești cofondatorul de business sau tehnologie potrivit
- Construiți și dezvoltați împreună un startup agroalimentar de impact
- Obțineți formare din partea unor experți și acces la rețeaua EITFood
- Primiți o bursă pentru 3 luni și șansa de a obține finanțare suplimentară de la EIT Food
Resurse utile
Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report
Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food, Patria Bank, BASF și CBNagro.tech.
Include prima mapare a 50 de startupuri tech românești implicate în inovația industriei, o analiză a evoluției rundelor de finanțare din domeniu din ultimii trei ani și cele mai importante tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne. Printre ele – IoT, precision farming sau biotehnologia.

Centralizator de resurse | Insighturi din grupurile de învățare Agrifood Innovation Summit 2021
Pe 26 mai, în cadrul Agrifood Innovation Summit 2021, peste 20 de profesioniști din domeniul alimentar au împărtășit resurse, provocări și bune practici într-un format de grupuri de învățare. Dacă ești curios să afli care au fost subiectele discutate, poți parcurge mai jos cele mai importante puncte din întâlnire.
Participanții au fost implicați în 4 grupuri de lucru cu tematici diferite:
Agricultură sustenabilă
Nutriție personalizată
Sisteme alimentare circulare
Trasabilitate digitală

European Institute of Innovation & Technology (EIT)
EIT Food
EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.
EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei.
EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT).
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri în 2 locații centrale din București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țari.
Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.