Empowering Women in Agrifood:
programul pentru antreprenoarele
din sectorul agroalimentar

Câștigătoarele EWA în România

În cadrul evenimentului Antreprenoriat feminin în agrifood, care a avut loc pe 26 noiembrie, au fost anunțate cele 2 câștigătoare ale programului. Ele au primit o finanțare de 5.000, respectiv 10.000 de euro, pentru dezvoltarea business-ului.

Premiul de 5.000 de euro

Ibolya Oprea, fondatoarea Reset, și câștigătoare a sumei de 5.000 de euro, propune un program online de slăbit și de reeducare alimentară, prin care vrea să ajute clienții cu planuri nutriționale, ghid de substituiri, indicații de cumpărare și preparare ale alimentelor, educație nutrițională, comunitate și susținere din partea specialiștilor în nutriție, sport și psihologie.

Programul EWA mi-a oferit cea mai bună experiență antreprenorială de până acum. Fiind o antreprenoare la început de drum, aveam nevoie de know-how-ul celor care deja au trecut prin etapele de inițiere ale unui start-up și care sunt dispuși să ajute în scalarea business-ului meu. În acest program nu doar că am cunoscut oameni foarte inteligenți și am primit sfaturi super utile, dar am realizat că într-un business antreprenorul este cea mai importantă resursă. Mai ales la început.
Consider că programul EWA m-a ajutat să îmi clarific rolul meu în echipă, să mă dezvolt din punct de vedere profesional și să aduc schimbare în comunitatea celor care apelează la serviciile mele.
Programul a avut o miză financiară, însă cel mai mare câștig pe care l-am primit, a fost ajutorul mentorului meu, Mircea Vădan, și ajutorul celorlalți mentori din program, cu o experiență consistentă în zona start-up-urilor, cu un know-how impresionant, pe care nu puteam plăti în această perioadă inițială a business-ului. Și pentru asta sunt foarte recunoscătoare!
Echipa de organizatori sunt oameni extraordinari și au adus valoare în program prin munca lor și prin materialele educative trimise și încărcate în platforma programului. Organizarea a fost impecabilă și întâlnirile și-au îndeplinit obiectivele propuse.
Premiul de 5000 de euro va fi investit în scalarea modelului de business, adică în optimizarea platformei și construirea unei aplicații care să livreze o experiență îmbunătățită comunității de useri. Astăzi misiunea mea este să ajut cât mai mulți oameni în procesul lor de slăbit și să schimb percepția lor asupra alimentației.

Premiul de 10.000 de euro

Cosmina Dinu, fondatoarea Fermei de păsări pășunate, și câștigătoare a sumei de 10.000 de euro, vine cu o idee inovatoare de a produce etic și local carne de pui sănătoasă în condiții de siguranță alimentară. Pășunarea aduce multiple beneficii comunității locale și vizează atât calitatea hranei produse, cât și bunăstarea și sănătatea animalelor, protecția mediului înconjurător, fertilitatea solului, și nu în ultimul rând profitabilitatea micului fermier.

Pot spune cu toată sinceritatea că simt că am făcut un salt uriaș în doar 5 luni, de la un business la foarte început de drum la unul funcțional. Și în mare parte o datorez motivației pe care mi-a dat-o Programul EWA și colaborarea extraordinară cu Mădălina Cocan, care mi-a fost mentor. Am luat foarte în serios resursele alocate pentru noi în cadrul programului și ne-am dorit să avem rezultate concrete, palpabile. Așadar, am apăsat pedala la maxim și am obținut niște rezultate senzaționale. În primul rând am obținut un produs sănătos și delicios cu care am avut onoarea să hrănim niște familii minunate, al căror feedback extraordinar ne fac să privim cu nerăbdare și entuziasm anul viitor. În al doilea rând, am construit din forțe proprii un centru de sacrificare pe care ulterior l-am autorizat, depășind astfel, principala barieră de intrare pe piață a micului producător, atât din punct de vedere al costurilor cât și al legislației care este neclară. Iar în al treilea rând, am pus bazele unei rețele de distribuții moderne, bazată pe Facebook, care are toate șansele să devină cea mai tare soluție de vânzare pentru micul producător și consumatorii interesați de produse locale, proaspete și sănătoase. A fost un an EPIC!
Premiul îl vom investi într-o cameră de răcire rapidă care ne va crește capacitatea de procesare și calitatea cărnii. Totodată, vom investi în mai multe echipamente necesare eficientizării și îmbunătățirii proceselor de producție și procesare.

“Profesionalism și pasiune – acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine echipa Impact Hub Bucharest implicit programul EWA, în special Irina și Georgiana. Pe lângă faptul că au creat o atmosferă plăcută a întâlnirilor noastre, ne-au pus la dispoziție mereu înformații utile care ne-au fost de mare ajutor pe tot parcursul programului.”

Ana Maria Chirilă

Natura din Cămară

“Ca producătoare agricolă mereu mi-am dorit să valorific produsele perisabile și să pot hrăni sănătos un număr mai mare de consumatori. EWA mi-a oferit o provocare nouă pentru visul de business pe care l-am formulat mai concret și pe care îl pot implementa cu încredere și pas cu pas. Am cunoscut 9 antreprenoare foarte talentate, 10 mentori și o echipă inspirată care ne-a ținut în contact cu programul în mod constant și au răspuns în mod flexibil nevoilor noastre.”

Brîndușa Bîrhală

Gradina Urzică

“În momentul în care am aplicat pentru acest program nu îmi făceam prea multe vise. Aveam doar visul meu de a face o afacere din produsele mele, bomboane vegane fără zahăr. Aveam visul…dar nu prea aveam încredere în mine…. nu credeam că pot să reușesc. Acum, la sfârșitul programului, sunt convinsă că pot să reușesc! Sunt convinsă că am atât de multe de învățat, dar știu, acum, că le pot învăța. Și, am învățat să cer ajutorul atunci când nu mă pricep, și, foarte important am învățat să lucrez în echipă!”

Carmen Amarandei

Sante Bonbons

“Foarte bună organizarea. Foarte bune Masterclass-urile. Foarte utile resursele. A ajutat enorm că ne-ați tras de mânecă, că ați stabilit întâlniri, că ați făcut follow-up. Pentru mine au fost momente atât de necesare de pauză de gândire și strategie în mijlocul unei activități extrem de intense în fermă. Plus că ați știut să creați o atmosferă de colegialitate, plăcută, relaxată și totuși profesionistă.”

Cosmina Dinu

Ferma de păsări pășunate

“Ideea de a participa la Empowering Women in Agrifood este binevenită pentru orice femeie din România care își dorește să devină antreprenoare și să cunoască mai multe detalii despre crearea unei afaceri și să-și îmbunătațească abilitățile de a conduce afacerea proprie. Comunitatea creată este locul în care am cunoscut femei antreprenoare dornice de afirmare și de aș prezenta într-un mod cât mai spectaculos afacerea și am descoperit modele autentice pentru cariera și viața mea. Și poate cel mai important, ma simt între prietene. Și am avut ocazia să lucrez cu o minunată mentoră și anume Adina CREȚU.”

Cristina Bălăceanu

Viagnose

“Consider că programul EWA m-a ajutat să îmi clarific rolul meu în echipă, să mă dezvolt din punct de vedere profesional și să aduc schimbare în comunitatea celor care apelează la serviciile mele. Programul are o miză financiară, însă cel mai mare câștig pe care l-am primit, a fost ajutorul mentorului meu, cu un know-how pe care nu puteam plăti în această perioadă inițială a business-ului. Și pentru asta sunt recunoscătoare! “

Ibolya Oprea

Reset

“Pentru mine, această experiență a fost una de învățare accelerată și pot spune că mi-a lărgit semnificativ percepția asupra pornirii unei afaceri. Deși în ziua de astăzi accesul la informație nu mai este problematic, faptul că resursele și experiențele au fost reunite si organizate astfel încât să fie cât mai ușor de înțeles m-a ajutat enorm. Prin interacțiunea cu mentorii am învățat mai întâi cât de multe mai am de învățat, apoi am primit sprijinul necesar ca să avansez. M-am simțit chiar ‘împinsă de la spate’ să îmi testez și să îmi pun în aplicare idele, iar asta a fost un impuls important pentru mine într-o perioadă in care contextul global m-ar fi încurajat mai degrabă să amân punerea în practică a ideii mele de business. Pentru asta le mulțumesc organizatorilor si mentorilor și recomand oricărui antreprenor aflat la început de drum o astfel de experiență. “

Ioana Tudor

Poveștile Transilvaniei

“Am intrat timid în acest proiect, m-am bucurat nespus când am fost selectată, am muncit cu drag pentru pitch și mă consider foarte norocoasă că am avut ocazia să întâlnesc o echipă EWA dedicată, 10 mentori deschiși să mentoreze și 10 colege pe măsură.”

Isabela Spătaru

Ospățul de acasă

“Timpul petrecut în cadrul programului EWA a fost incredibil, mi-a placut mult vibe-ul întâlnirilor, mentorii au fost foarte deschiși în a oferi sfaturi, am învățat multe despre mine și despre proiect alături de ceilalți participanți și cel mai important lucru, deja mă simt câștigătoare prin simplul fapt că am trecut prin această experiență. Mi-am propus să dau mai departe cele învățate, să fiu și eu la rândul meu un mentor grozav cum au fost persoanele cu care am lucrat. Vă felicit din suflet!”

Simona Rotaru

GrădinaR

“Am cunoscut oameni minunați pe care altfel nu cred că i-aș fi cunoscut, am învățat multe de la ei, cum și de ce se fac lucrurile într-un sens anume. Ce înseamnă planul de afacere, cum să mergi pe etape în a crește businessul și cum să găsești o oportunitate în tot ce presupune un viitor client (client care nu dorește făină să revândă ci să o folosească în producție, sau să o reambaleze) pentru că, să nu uităm businessul meu așa a început cu vânzarea acestui tip de făină Gluten Free din care și produc.”

Stela Dinică

Produse Gluten Free

LIVE: Antreprenoriat feminin în agrifood

Urmărește evenimentul live pe canalul de Youtube sau pe pagina de Facebook Impact Hub Bucharest!

Cele 10 antreprenoare selectate

Ana-Maria Chirilă – Produse eco din fructe și legume, ce oferă consumatorilor o alimentație sănătoasă, pregătită după rețete tradiționale.

Brîndușa Bîrhală – Produs alimentar sub formă de pastă tartinabilă de legume de frunze, dar și plante comestibile binecunoscute din flora spontană, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Carmen Amarandei – Bomboane de ciocolată vegane, folosind ingrediente din agricultura bio, destinate consumului alimentar, dar și cu diverse proprietăți și acțiuni fiziologice.

Cosmina Dinu – Microfermă pilot de creștere a puilor de carne într-un sistem de management holistic, american, care implică “pășunarea” acestora.

Ibolya Oprea – Platformă digitală care oferă soluții de nutriție inteligentă: planuri nutriționale personalizate, psihonutriție și educație nutrițională.

Ioana Tudor – Servicii de consiliere și promovare a produselor tradiționale specifice Transilvaniei, realizate în mici gospodarii, în special de către femei.

Isabela Spătaru – Workshop-uri de gătit pentru adulți și copii, în care vor fi promovate produsele producătorilor locali, creând astfel un micro sistem local prin care fiecare parte câștigă.

Cristina Bălăceanu – Soluție tehnică de monitorizare a sănătății strugurilor și a vițelor de vie, ce comunică în timp real depistarea anumitor boli specifice.

Simona Rotaru – Serviciu de închiriere a diferite suprafețe de teren urban, unde clienții pot cultiva legume/ fructe sănătoase și, în același timp, oferi copiilor posibilitatea unor experiențe autentice în natură.

Stela Dinică – Produse gluten free, potrivite în diete sănătoase, diete antiinflamatoare, mod de viață pentru alergicii și intoleranții la gluten, pentru sportivi, pentru acele persoane ce doresc stil de viață sănătos.

10 mentori s-au alăturat programului EWA

Etapele programului

l

Educație

6 luni de training-uri online gratuite și acces la resurse pentru dezvoltarea abilităților.

Mentorat/ Sprijin continuu

Mentorat personalizat, atât online, cât și fizic cu experți în business, în sectorul agroalimentar și antreprenori de succes.

w

Comunitate

Participarea la evenimente antreprenoriale și de networking cu experți și acces direct la peste 100 de mentori și femei antreprenor din ecosistemul agroalimentar.

Finanțare

Participantele vor avea posibilitatea de a câștiga până la 10.000 EUR, de a descoperi alte programe EIT Food și acces la investitori, business angels și cooperative, care o sa le ajute să ducă afacerile lor la următorul nivel.

Z

Perioada de înscriere: termenul limită este 15 iunie 2020

Z

Eveniment de matchmaking: 6 iulie 2020

Z

Selecția femeilor antreprenor și a mentorilor: iunie 2020

Z

Masterclass: 18 septembrie 2020

Z

Perioada de desfășurare: iulie – decembrie 2020

Z

Eveniment de pitching și networking: 26 noiembrie 2020

EWA în România

Obiectivul EWA este de a motiva femeile antreprenor aflate într-o etapă incipientă să-și valorifice puterea, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole, să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile. 10 femei antreprenoare vor participa, timp de 6 luni, la un program educațional conceput pentru provocările specifice femeilor în ceea ce privește antreprenoriatul.

EIT Food

Oportunități de învățare, mentorat și networking pentru antreprenoarele din sectorul agroalimentar

EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru un total de 50 de femei antreprenor din 5 țări europene (Cehia, Portugalia, România, Spania și Turcia) și este implementat în România de Impact Hub Bucharest.

Despre impactul programului

10 femei din România vor fi susținute în dezvoltarea afacerii din domeniul agroalimentar și vor primi mentorat personalizat, training devenind parte din comunitatea EIT Food.

Depășirea diferențelor de gen existente în sectorul agroalimentar: promovarea inclusivității și diversității dintre fondatorii de business și creșterea numărului de femei antreprenor.

Utilizarea de instrumente și materiale standardizate pentru a susține educația antreprenorială în cele 5 țări europene are ca scop dezvoltarea programului în următorii ani.

Despre EIT Food

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene.

EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.