Descoperă
EIT Climate-KIC Hub România
Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest este membru EIT Climate-KIC HUB România, alături de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Fundația Oeconomica Timisiensis, Urbanize Hub și Agenția pentru Dezoltare Regională Nord-Est. Din această poziție, Impact Hub Bucharest are un rol activ atât în ecosistemul de inovare ca și conector și facilitator, dar și în ecosistemul antreprenorial ca organizator de evenimente, ateliere, conferințe, training-uri și programe de accelerare care să accelereze tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon.
EIT Climate-KIC angrenează organizații locale să servească drept hub-uri EIT în țările și regiunile EIT RIS. Organizațiile locale sunt selectate printr-un proces deschis și competitiv de selecție și sunt desemnate să funcționeze ca EIT Hub-uri. Rolul principal al unui EIT Hub este de a asigura vizibilitatea comunității EIT, a activităților sale și a oportunităților de cooperare pentru jucătorii locali care reprezintă domeniile educației, afacerilor și cercetării. De asemenea, hub-urile EIT lucrează în cooperare cu autoritățile naționale, regionale și locale relevante și facilitează schimbul de experiență cu acestea. În prezent, există o rețea de 14 hub-uri EIC Climate-KIC situate în țările RIS vizate.
Oportunități actuale

Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022
With climate change being the defining crisis of our times, there’s a stronger need for public institutions, private and entrepreneurial organizations to work together, join forces, and build solutions that can make a difference.
On December 7th, we celebrate the innovators making a carbon-neutral future a reality: you are invited to join us and our speakers, along with key actors across the green ecosystem, at Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022!
If you want to understand more about eco-innovation and the local start-ups building the foundation for a better future for the next generations, register for the online event!
During the event we will cover the following topics:
- The frameworks through which large companies in Romania support the green ecosystem;
- Views from ecosystem representatives;
- An overview of the Black Sea ClimAccelerator 2022 program;
- We will watch the pitches of the startups selected in stages 2 & 3 of this year’s program.
Oportunități trecute

Black Sea ClimAccelerator 2022
Black Sea ClimAccelerator, cel mai complex accelerator din România și Bulgaria pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde, a ajuns la cea de-a doua ediție.
Acceleratorul este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
42 de locuri sunt disponibile pentru startupuri din România și Bulgaria, într-un program complex ce include, fără a se limita la: workshopuri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale.
Înscrierile sunt deschise între 26 iulie și 26 septembrie pentru categoriile MVP și Growth care se adresează startupurilor care au un prototip validat în piață sau se află în etapa de scalare

Pe 15 septembrie lansăm în cadrul Climate Innovation Day 2022 Green Startup Ecosystem Overview Report – maparea ecosistemului local de start-upuri verzi, organizațiile care le susțin și inițiativele regionale care pot accelera tranziția către o societate neutră din punct de vedere climatic. Rezervă-ți locul în mod gratuit și descoperă-le pe toate!
Maparea este un instrument util pentru profesioniști, antreprenori și inovatori interesați de sectorul verde și oferă o viziune mai largă asupra ecosistemului verde local, tendințele și provocările sale, punctele forte și nevoile sale.
Raportul este dezvoltat în cadrul programului Black Sea ClimAccelerator de către Impact Hub Bucharest în România și Innovation Starter în Bulgaria, cu sprijinul EIT Climate-KIC și alături de Raiffeisen Bank și OMV Petrom, în calitate de parteneri principali.

Climate Innovation Day 2022
Criza climatică este una din cele mai arzătoare probleme la nivel global. Ce putem face pentru ca efectele schimbărilor climatice să nu devină ireversibile? Te invităm să aflăm răspunsul împreună pe 15 septembrie, în cadrul Climate Innovation Day! Participarea este gratuită.
Climate Innovation Day reunește reprezentanți și actori cheie din mediul public, academic si privat care susțin soluții de eco-inovare ce abordează schimbările climatice și contribuie la sustenabilitatea mediului. Împreună, ei vor aduce în discuție provocările și oportunitățile din domeniu, alături de inițiativele care contribuie la un viitor sustenabil.
Vom discuta despre:
• Cum accelerăm tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice și ce rol are mediul de business în acest context;
• Cum poate contribui mediul public la trecerea către o societate neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon;
• Care e rolul societății civile în inovarea climatică;
• Black Sea ClimAccelerator – Lansarea celei de-a doua ediții a mapării startup-urilor green și a actorilor cheie din România & Bulgaria care își aduc contribuția în acest domeniu.

Black Sea ClimAccelerator Demo Day
With climate change being the greatest challenge of our generation, there is a strong need for public institutions, private and entrepreneurial organizations to work together, join forces and build solutions that make a difference. This is why on December 9th, local and international speakers, key actors of the green ecosystem, and innovative initiatives tackling climate changes joined in @ Black Sea ClimAccelerator Demo Day!
The whole event was designed for and dedicated to people who want to understand more about eco-innovation and the local start-ups building the foundation for a better future for the next generations.
During the event we have covered the following topics:
- the frameworks through which large companies in Romania support the green ecosystem
- views from international investors on our local ecosystem
- an overview of the Black Sea ClimAccelerator program
- the ideas upon which the startups selected in stages 2 & 3 of the program base their solutions

CEE Community Lab 2.0: Exploring fundamentally different CEE futures for just transition
Pe 21 octombrie 2021 a avut loc Evenimentul Community Lab 2.0, sadresat reprezentanților organizațiilor non-profit, comunităților, asociațiilor și inițiativelor civice care desfășoară activități legate de tranziția justă.
A fost abordat comparativ fenomenul tranziției juste în țările europene, cu un focus pe regiunea Europei Centrale și de Est. Au fost aduse în discuție provocările-cheie cu care se confruntă actorii implicați în proces din aceste țări, dar și modurile în care state precum Cehia și Polonia au gestionat aceste provocări.
Evenimentul a fost organizat de EIT Climate-KIC; 4CF Strategic Foresight, Impact Hub Praga, Impact Hub Bucharest și Universitatea din Varșovia și s-a desfășurat integral în limba engleză.

Climathon Bucharest 2021
Lucruri extraordinare se întâmplă atunci când oameni cu idei și viziuni comune se întâlnesc, se conectează și dezvoltă împreună planuri de viitor pentru orașul în care locuiesc. În cazul de față, se întâmplă să fie vorba de București, orașul european cu cea mai mică suprafață verde pe cap de locuitor și a doua cea mai poluată capitală din Europa.
Ținând cont de faptul că orașele sunt principalele surse de poluare care duc la schimbările climatice dramatice la care asistăm, miza e cu atât mai mare.
Climathon Bucharest s-a desfășurat în periaoda 2-4 noiembrie 2021.
Climathon Bucharest 2021 a fost organizat de Impact Hub Bucharest alături de EIT Climate-KIC, în parteneriat cu Deloitte și FEPRA. Evenimentul a fost susținut de Europa FM & Misiunea Verde.

Black Sea ClimAccelerator
Black Sea ClimAccelerator este o școală de business, un accelerator de creștere, o platformă de conectare la investitori și o sursă de finanțare, în același timp. Dacă ai o soluție inovatoare la cea mai presantă temă a generației noastre, schimbările climatice, ClimAccelerator este programul care îți va duce start-up-ul de la idee la scalare, și de la prototip la atragere de investiții.
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
42 de locuri au fost disponibile pentru startup-uri din România și Bulgaria, într-un program complex ce include, fără a se limita la: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internaționale și, nu în ultimul rând, o finanțare de 300.000 euro.
Înscrierile în cadrul programului au fost deschise până pe data de 15 septembrie 2021.

Climate Innovation Day
Climate Innovation Day a reunit reprezentanți și actori cheie din mediul public, academic si privat care susțin soluții de eco-inovare ce abordează schimbările climatice și contribuie la sustenabilitatea mediului. Împreună, au discutat despre trenduri și oportunități pentru aceste verticale și despre inițiativele care contribuie la un viitor mai bun.
Agenda
- Cum accelerăm tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice
- Care sunt trendurile și direcțiile propuse la nivel european
- Ce inițiative, proiecte de cercetare și soluții de inovare climatică se rezolvă la nivel local
- Black Sea ClimAccelerator - Lansarea mapării startup-urilor green și a actorilor cheie din România și Bulgaria care își aduc contribuția în acest domeniu
Resurse utile
Green Ecosystem Overview Report 2022
Uniunea Europeană stabilește obiective climatice din ce în ce mai ambițioase, cu reduceri de 55% a emisiilor până în 2030 și neutralitate climatică până în 2050. Inovația adusă de starupurile verzi este esențială pentru atingerea acestor obiective și pentru asigurarea competitivității din regiune.
Deși România se situează pe locul 25 din cele 27 state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește ecoinovația, ecosistemul românesc de startupuri verzi înregistrează o creștere semnificativă față de perioada pre-pandemică – începând cu 2020, numărul anual de inițiative verzi s-a dublat. Descoperă mai multe informații în raportul complet!

Green Ecosystem Overview Report
Green Ecosystem Overview Report este un raport dezvoltat în cadrul programului Black Sea ClimAccelerator de către Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria, sprijinit de EIT Climate-KIC.
Pentru a găsi soluții pentru schimbările climatice există o nevoie puternică de a reuni resurse de la autoritățile publice, companii și corporații, ONG-uri, oameni de știință și cercetători, grupuri civice și antreprenori. Maparea startupurilor green este un instrument util pentru antreprenori și alți inovatori interesați de sectorul verde și oferă o viziune mai largă asupra ecosistemului verde regional, tendințele și provocările sale, punctele forte și nevoile sale.

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.