Conectare și colaborare pentru o viziune comună
Pe 23 iulie, programul BEYOND Divides a încheiat a treia etapă de prototipare cu un eveniment public, de data asta în mediul online, avându-i ca invitați pe: Violeta Dascălu, Director Școala Ferdinand I, Georgiana Ilie, Senior Editor Decât O Revistă și Ionuț Bădică, Președinte Institutul de Cercetare în Permacultură din România.
Am discutat despre modul în care reușim să ne reconectăm la realitatea din contextul actual și cum ne afectează această izolare la nivel social, dar și ce lecții de conectare luam cu noi din proiect și din noul context.
Programul BEYOND Divides, desfășurat în România de Impact Hub Bucharest și Fundația Robert Bosch, a sprijinit timp de 1 an comunitățile rurale și urbane – București și Urlați – să elaboreze o viziune comună. Lansat și în alte 3 orașe europene, de către alte 3 hub-uri din rețea: Madrid, Ruhr și Istanbul, scopul inițiativei a fost de a uni comunități diferite divizate social și de a le face să consolideze cooperarea între cele două medii, găsind soluții la probleme comune.




În martie 2020, ne pregăteam să închidem proiectul și să vă prezentăm concluziile noastre despre ce a funcționat și ce nu, ce a ținut împreună echipa, dar și ce stă la baza diviziunii urban-rural. Am văzut cum cele două comunități răspund nevoilor celeilalte și tot ce le lipsea era contextul în care să lucreze împreună. Însă pandemia din această perioadă, poate cel mai mare exercițiu de deconectare, ne-a pus la încercare creativitatea și ne-a ajutat să ne reconectăm prin cele mai diverse mecanisme.
În etapa de prototipare începută în noiembrie 2019, cele 2 grupuri țintă au început să lucreze la 10 idei cristalizate în procesul de ideație pe 4 teme principale: educația, mediul, cultura și turismul. Cele 4 workshop-uri și o întâlnire de hack day au fost concentrate pe teme precum managementul evenimentelor, digital marketing, finanțări publice, finanțări private de tip crowdfunding, sau management de proiect, oferind astfel grupului de lucru cunoștințele necesare pentru a avansa cu implementarea proiectelor și a crea un plan de acțiune care se extinde dincolo de finalul proiectului BEYOND Divides.
S-au născut astfel 4 inițiative la care au lucrat împreună, în echipe mixte, reprezentanți ai grupurilor din urban și rural:
CSA – Community supported agriculture
CSA – Community supported agriculture este o inițiativă care își propune să aducă împreună producătorii de legume și fructe din mediul rural și consumatorii urbani, care să susțină producția locală și să asigure recoltele pentru a minimiza riscurile determinate de factorul climatic. Inițiativa a fost implementată alături de o echipă mixtă alcătuită din participanți din ambele comunități și a debutat cu un atelier în Urlați.
Biblioteca vie
Biblioteca vie a fost gândit ca un program de mentorat pentru liceenii cu vârste între 15-18 ani, având o structură de 3 ateliere dezvoltate pe metodologia de teatru forum. Tema atelierelor se axează pe combaterea comportamentelor de tip bullying, comportamente ce sunt din ce în ce mai prezente în școli și licee și care răspândesc diviziunea socială între elevi din medii diferite.
Cycling hub
Cycling hub presupune amenajarea de trasee cicloturistice în zona dealurilor din Urlați cu scopul de a susține turismul din zonă și a oferi oportunități de petrecere a timpului liber în apropierea orașului. Proiectul a continuat și în timpul pandemiei și au fost amenajate 2 trasee – unul de familie și unul cu acces pentru cicliști.
All rustic
All rustic este un concept de evenimente cu tema rustică, având ca obiectiv evidențierea tradițiilor și viața simplă din mediul rural. În cadrul inițiativei s-au derulat 2 ateliere, iar în perioada pandemiei și-a schimbat denumirea în Rustic Décor, un business care produce acum mici obiecte de mobilier și decorațiuni din lemn.
Cum s-a văzut programul?
Pe parcursul a 18 întâlniri, de-a lungul a celor 3 etape (înțelegerea contextului, ideație și prototipare), 65 de persoane au participat în diferite forme în cadrul atelierelor în proiect atât din București, cât și din Urlați, dar și din zone adiacente, dornice să preia modelul pentru comunitățile lor. Grupul țintă a identificat nevoi și oportunități legate de cele 4 mari teme care au rezultat în urma discuțiilor: educația, mediul, cultura și turismul.
În urma procesului de ideație, 258 de idei și soluții au fost propuse de către participanți, din care 80 au fost considerate fezabile și de impact, 10 au intrat in etapa de prototipare, iar 4 dintre ele au fost implementate cu minim un eveniment, 2 continuând și în prezent.
Fiecare etapă din proiect s-a încheiat cu un eveniment public la care au participat în total 11 specialiști invitați din organizații precum: WWF România, Teach for Romania, Asociația Moara de hârtie, Fundația Comunitară București, Decât o Revista (DOR), Școala Ferdinand I și Institutul de Cercetare în Permacultură din România.
Gânduri de la participanți
“A fost o călătorie minunată ce ne-a adus o altă viziune asupra comunităților. Vă mulțumesc pentru energie, timp și oportunitatea de a face parte din Beyond Divides. Sper că împreună am contribuit să facem o schimbare în bine pentru fiecare comunitate.” Odeta Onea, inițiator All Rustic
“Voi fi mereu curioasă și bucuroasă să mă alătur proiectelor voastre, la fel cum m-ar bucura ca într-o zi ceva ce am început în ediția 1 a BEYOND Divides să poată fi reactivat, continuat, perfecționat, aplicat, etc. Cu bucurie răspund invitației voastre! Tot ce sper este ca oamenii vor avea și în viitor oportunitatea de a se întâlni și altfel decât online” Jenniffer Corrales, contribuitor proiect Biblioteca vie.
“Da, consider că proiectul a impactat comunitatea din Urlați, indirect, prin noi, cei care am participat, ne-am dezvoltat, am adus acasă ce am învățat și am oferit comunității noi vizuni, idei, soluții, resurse. Iar, în mod direct, impactul a venit în urma atelierului din cadrul proiectului Bibioteca Vie, despre care am obținut feedback pozitiv și încurajator, atât de la participanți, cât și de la invitați. Discuțiile pe tema bullying-ului, lecturii, precum și jocurile interactive și educative pe care le-am desfășurat în timpul atelierului au impresionat participanții, care au devenit ambasadori ai schimbării. Principalii ambasadori sunt voluntarii clubului Impact, care au drept principal obiectiv, în această perioadă, să reușească să transforme biblioteca atrăgătoare a școlii, într-un spațiu primitor, destinat să găzduiască activitățile extrașcolare ale cluburilor de robotică, teatru, voluntariat, muzică, lectură și viitoarele ateliere Biblioteca Vie.” Alexandra Matei Inițiator Biblioteca Vie
Ce putem face pe viitor?
Lucia Radu, Manager de proiect povestește care a fost impactul derulării unui astfel de program și cum putem prelua acest model și în alte comunități din toată țara.
- 7 din 10 participanți au afirmat că proiectul le-a schimbat viața, fie prin noi abilități dobândite, fie prin rețeaua creată
- 7 din 10 au afirmat ca au început să lucreze la un proiect comun cu cineva din comunitate
- 9 din 10 au afirmat că și-au facut prieteni noi
Aceste rezultate au fost posibile datorită celor 2 aspecte definitorii ale proiectului: selecția participanților unde am urmărit în aplicații și interviuri motivația lor și durata proiectului care a presupus mai multe întâlniri de diferite tipuri și interacțiuni de lungă durată în care am trecut prin toate etapele de formare ale echipelor.
Întregul scop al proiectului a fost despre a aduce oameni diferiți la masă și a îi sprijini să lucreze împreună și acesta este cel mai mare impact al proiectului, faptul că ei acum simt că aparțin acestei noi comunități create prin relațiile pe care le-au dezvoltat.
Descoperă noutățile Impact Hub Bucharest
Rămâi conectat/ă și află care sunt evenimentele, programele și oportunitățile pe care le găsești la Impact Hub Bucharest!
Hai să ne cunoaștem
Contactează-ne
contact@impacthub.ro
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.