Climathon-Bucharest-2021

Echipa câștigătoare Climathon Bucharest

Climathon Bucharest a ajuns la final. După 2 zile intense pentru cele 5 echipe care s-au adunat  la Raiffeisen Media Center ca să găsească soluții pentru îmbunătățirea calității aerului din capitală, a fost desemnată echipa câștigătoare.

Premiul de 5.000 de euro pentru cea mai bună idee merge către Echipa Oxygen Construct care propune un business integrat de construcții, proiectare și design pentru clădiri pasive, integrând în construirea caselor un material nou ce reduce poluarea cauzată de șantiere.

Cei 25 de participanți care au răspuns provocării noastre au avut parte de mentorat atât pe teme ce țin de mediu, cât și pe tehnici de brainstorming și ideație. Echipați cu toate resursele necesare ca să lucreze eficient în echipă și să-și concretizeze ideile, participanții au dezvoltat împreună super concepte pentru un oraș mai respirabil, de la sisteme de ventilație prin asfalt în intersecții, până la kituri personalizate de plante și o comunitate dedicată clienților.

Climathon Bucharest 2024 | Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din oraș?

Participă la cel mai important ideathon pe teme de mediu!

Îți dorești să fii parte din schimbare, să lucrezi cot la cot cu oameni care îți împărtășesc pasiunea, să câștigi know-how și să-ți vezi ideile materializate? Înscrie-te la Climathon Bucharest! Următoarea idee câștigătoare poate fi a echipei tale!

Climathon Bucharest se va desfășura în perioada 20-21 aprilie, în format fizic la Raiffeisen Media Center. În cadrul său, ne propunem să aducem împreună oameni și echipe interesate de sustenabilitatea din capitală, pentru a-i ajuta să vină cu idei noi și soluții pentru comunitate.

În plus:

 

 • Vei avea acces la o rețea de experți în domeniul sustenabilității și al schimbărilor climatice și te vei putea conecta cu oameni asemenea ție, alături de care vei lucra pe provocarea Oxigen pentru București – Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din oraș?
 • Vei primi îndrumare de la mentori și facilitatori, și vei folosi o serie de materiale care să te inspire în definirea soluției propuse.
 • Vei învăța care e drumul de la idee cu potențial la proiect cu impact, cu șansa de a deveni un business în domeniul sustenabilității.
 • Soluția desemnată câștigătoare va primi o finanțare de 5.000 de euro și va fi preselectată pentru ediția 2024 Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage 

Care sunt datele despre calitatea aerului din București?

Iată ce trebuie să știi despre subiect:

 • Platforma pentru măsurarea calității aerului din București – aerlive.ro – a făcut publice datele din raportul pe 2023 și 29 din cele 30 de școli monitorizate au înregistrat depășiri ale poluanților în 2023. Cea mai poluată lună din 2023 a fost luna Februarie, iar cea mai poluată zi, 14 februarie. În 24 decembrie 2023, datele arată că periferia orașului este cea mai expusă, cu media zilnică ce depășește chiar și cu 400% valoare maximă admisă conform legii, pentru PM 2,5.
 • Bucureștiul înregistrează depășiri atât la Pulberile în suspensie, cât și la oxizii de azot și riscă noi proceduri de infringement.
 • În 2023 Primăria Municipiului București a instalat împreună cu Ecopolis 44 de senzori de monitorizare a calității aerului la școli și spitale din București. 13/14 spitale monitorizate au media anuală mai mare decât valoarea maximă admisă pentru PM 2,5

Citește mai multe despre campania Oprește motorul și datele platformei AerCurat pentru București

De ce să participi? 

De-a lungul evenimentului vei avea parte de o mulțime de oportunități care să te ajute să-ți conturezi ideea pentru Bucureștiul viitorului. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care te vei bucura participând la Climathon:

Premii

5.000 de euro pentru cea mai bună idee care ne ajută să ne îndreptăm către viitorul pe care ni-l dorim pentru orașul nostru.

/

Mentorat

Vei avea parte de sesiuni de mentorat atât pe teme ce țin de mediu, cât și pe tehnici de brainstorming & pitching.

Know How

Vei avea acces la resurse care să te ajute să-ți concretizezi ideea, iar noi te echipăm cu tool-urile și instrumentele necesare lucrului eficient în echipă.

Potențial

Echipa câștigătoare va fi preselectată pentru ediția 2024 Romania ClimAccelerator – Pitch Day Idea stage

Cine se poate înscrie

De la experți în politici publice, antreprenori și oameni de business, până la programatori, studenți, oameni cu viziune și cercetători – cu toții sunt așteptați să facă schimb de idei pe principalele arii problematice ale vieții în oraș.

Te poți înscrie atât individual, cât și în echipă de maximum 5 persoane. La eveniment vor fi selectate pentru participare 5 echipe de 5 persoane.

Avem nevoie de visători, de realiști și de critici, în egală măsură, pentru a ne asigura că acoperim toate unghiurile în dezvoltarea ideilor câștigătoare, care să schimbe jocul sustenabilității la nivelul întregului oraș.

Domenii vizate

 • Planificare urbană
 • Reciclare
 • Sisteme de gestionare a deșeurilor
 • Infrastructură „verde”
 • Economie circulară

Cum se va desfășura

Calendarul de desfășurare:

 • 20.02 – 07.04.2024 – perioadă de înscrieri
 • 08.04 – 10.04.2024 – selecție participanți
 • 11.04 – 15.04.2024 – anunțare participanți
 • 20.04 – 21.04.2024 – Climathon Bucharest
Program-Climathon-Bucharest-2021

Despre Climathon 

Climathon mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC a fost organizat pentru prima oară în 2015 și până în prezent a adus împreună peste 30.000 de participanți din 1.000 de evenimente organizate peste tot în lume.

Impact Hub Bucharest a organizat 2 ediții în 2019 și 2021, unde 4 echipe au răspuns la cele mai presante provocări adresate în capitală și au primit premii în valoare totală de 14.000 de euro.

Aici poți găsi mai multe detalii despre ediția din 2019.

Aici poți citi despre ediția din 2021.

Mentori, jurați și experți din program 

Cristina Briziou Climathon Bucharest

Raul Pop

Co-fondator @ Circular Economy Coalition – CERC & Profesor Asociat @ ASE București

Ionuț Georgescu Climathon Bucharest

Raluca Grigore

Programs Operations Manager @ Impact Hub Bucharest

Ionuț Georgescu Climathon Bucharest

Roxana Barbato

ESG & Sustainability Director @ Raiffeisen Bank Romania

Ionuț Georgescu Climathon Bucharest

Oana Neneciu

Director Executiv @ Asociația Ecopolis & Coordonator Aerlive.ro

Dr. Lorena Axinte Climathon Bucharest

Mihail Tănase

Specialist Comunicare @ Harta Reciclării

Victor Iancu - Climathon 2021

Elena Mocanu

Business Developer @ Copilul Călător

Ruxandra Bandila Climathon Bucharest

Tudor Juravlea

Service Design Lead @ Raiffeisen Bank

Corina Fugaru Climathon Bucharest

Adelina Dabu

Expert Afaceri Publice și Sustenabilitate

Partener

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.

Organizatori

EIT Climate KIC

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.