Climathon-Bucharest-2021

Găsim împreună soluții sustenabile pentru un oraș mai verde 

02-04 noiembrie 2021 | Online

Lucruri extraordinare se întâmplă atunci când oameni cu idei și viziuni comune se întâlnesc, se conectează și dezvoltă împreună planuri de viitor pentru orașul în care locuiesc. În cazul de față, se întâmplă să fie vorba de București, orașul european cu cea mai mică suprafață verde pe cap de locuitor și a doua cea mai poluată capitală din Europa. Ținând cont de faptul că orașele sunt principalele surse de poluare care duc la schimbările climatice dramatice la care asistăm, miza e cu atât mai mare.

Dacă ești preocupat de impactul asupra mediului și încerci să găsești soluții sustenabile, noi te putem ajuta să duci acest impact individual mai departe, să-l transformi într-o soluție sau un model care să ducă la schimbări sistemice de durată.

Înscrie-te până pe 31 octombrie, ora 18:00, la cea de-a doua ediție Climathon Bucharest și pregătește-te să faci cunoștință cu o întreagă comunitate de „avocați” pentru mediu și sustenabilitate! Ia-ți cu tine doza de civism și inspirația – de restul ne ocupăm noi! 

Climathon Bucharest 2021 este cea organizat de Impact Hub Bucharest alături de EIT Climate-KIC, în parteneriat cu Deloitte și FEPRA. Evenimentul este susținut de Europa FM & Misiunea Verde

 

Provocările pentru care căutăm soluții 

Colaborarea dintre companiile mari și startupuri green

Interesat de sustenabilitate și tranziția către energie verde? Atunci această provocare Climathon Bucharest este pentru tine. Înscrie-te la ideathon și lucrează la idei pentru modalitățile în care companiile mari să susțină ecosistemul de startupuri care se concentrează pe R&D & proiecte din zona de schimbari climatice / tranziție energetică.

Provocarea a fost propusă de Deloitte, partener Climathon 2021, iar echipa care va veni cu cea mai bună soluție pentru acestă problemă va primi și un premiu de 2000 de euro.

Crieriile ESG (Environmental, Social, and Governance) sunt prioritare în rândul măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice și tranzația către energia verde. Pentru a îndeplini obiectivele setate de Uniunea Europeană, e important ca startupuri și companii să se alieze și să dezvolte împreună proiecte care adresează provocările acestei tranziții. Acest proces poate fi unul complex atât prin natura obiectivului, cât și prin diferențele de mod de lucru ale celor două tipuri de organizații.

Ideea câștigătoare pentru provocarea Deloitte

🏆 FutureStart au creat în cele 2 zile de ideathon Green Startup Kit – un instrument care să poată ajuta companiile mari să susțină crearea și dezvoltarea de startupuri verzi (green energy, transport alternativ, alimentație organică/vegană, de conștientizare și eficientizare a problemelor de mediu prin sisteme de gamificare, slow fashion, anticariate și magazine second-hand etc.).

Popularizarea compostării

Cum poate deveni compostarea un obicei în România? Ce soluții sunt necesare pentru ca autoritățile și comunitățile să se implice și să creeze proiecte funcționale care reduc impactul negativ asupra mediului?
 
Provocarea a fost propusă de FEPRA România, partener Climathon 2021, iar echipa care va veni cu cea mai bună soluție pentru acestă problemă va primi și un premiu de 2000 de euro.
 
Compostarea are un rol important în creșterea capacității gropilor de gunoi și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, reprezintă un îngrășământ bun pentru sol.

Ideea câștigătoare pentru provocarea FEPRA

🏆 GreenTerminal, care au creat blAUck – un sistem automatizat și accesibil concentrat pe reciclare și procesarea „aurului negru”, cum i se mai spune materialului compostabil. O jumătate a proiectului lor ambițios constă într-o hartă interactivă menită să transparentizeze întreaga activitate legată de reciclare din România și să cuprindă toate punctele de reciclare din țară.

💡 Cealaltă parte se bazează pe un sistem de „ghene inteligente” care să separe materialul compostabil de celelalte deșeuri aruncate și să identifice atât utilizatorii, cât și date legate de comportamentul lor. Integrând un sistem de gamificare, blAUck își propune să ofere un sistem de recompense în care strângi puncte pe baza activității tale, iar cu cât înveți să separi mai bine resturile menajere de celelalte deșeuri, cu atât mai sus ajungi pe „scara recompenselor”.

Climathon Bucharest 2021 | Desfășurare

Îți dorești să fii parte din schimbare, să lucrezi cot la cot cu oameni care îți împărtășesc pasiunea, să câștigi know-how și să-ți vezi ideile materializate? Înscrie-te la Climathon! Următoarea idee câștigătoare poate fi a echipei tale!

Climathon Bucharest se va desfășura în perioada 02-04 noiembrie, și este un eveniment local care face parte din mișcarea globală Climathon. În cadrul său, ne propunem să aducem împreună oameni interesați de viitorul orașului și al planetei pentru a-i ajuta să-și ducă planurile eco și soluțiile pentru comunitate la un cu totul alt nivel.

În plus: 

  • Vei avea acces la o rețea de experți în domeniul politicilor verzi și al schimbărilor climatice și te vei putea conecta cu oameni asemenea ție, alături de care vei lucra pe una din provocările lansate de partenerii noștri.
  • Vei primi îndrumare de la mentori și facilitatori, și vei folosi o serie de materiale care să te inspire în definirea problemei pe care vrei să o adresezi.
  • Vei învăța care e drumul de la idee cu potențial la proiect cu impact. 
Program-Climathon-Bucharest-2021

Participanți și domenii  

Cine se poate înscrie

De la experți în politici publice, antreprenori și oameni de business, până la programatori, studenți, oameni cu viziune și cercetători – cu toții sunt așteptați să facă schimb de idei pe principalele arii problematice ale vieții în oraș.

Avem nevoie de visători, de realiști și de critici, în egală măsură, pentru a ne asigura că acoperim toate unghiurile în dezvoltarea ideilor câștigătoare, care să schimbe jocul sustenabilității la nivelul întregului oraș.

Domenii vizate

  • Planificare urbană
  • Reciclare
  • Sisteme de gestionare a deșeurilor
  • Infrastructură „verde”
  • Economie circulară
  • Hrană și transport pe căi sustenabile

De ce să participi? 

De-a lungul evenimentului vei avea parte de o mulțime de oportunități care să te ajute să-ți conturezi ideea pentru Bucureștiul viitorului, dar și să te dezvolți pe plan personal. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care te vei bucura participând la Climathon:

Premii

Recompensăm cele mai bune idei care ne ajută să ne îndreptăm către viitorul pe care ni-l dorim pentru orașul nostru.

/

Mentorat

Vei avea parte de sesiuni de mentorat atât pe teme ce țin de mediu, cât și pe tehnici de brainstorming & pitching.

Comunitate

Deși anul acesta ne întâlnim online, am găsit o cale să îi conectăm în timp real pe toți: participanți, facilitatori, mentori & experți.

Know How

Vei avea acces la resurse care să te ajute să-ți concretizezi ideea, iar noi te echipăm cu tool-urile și instrumentele necesare lucrului eficient în echipă.

Agenda evenimentului

Marți, 2 noiembrie

14:00 – Introducere Climathon Bucharest 2021 | Discutăm despre tot ceea ce înseamnă Climathon și despre tema ediției de anul acesta și trecem în revistă programul următoarelor zile.

15:30 – Team Space | Participanții își cunosc coechipierii și își fac planul de bătaie pentru a doua zi de Climathon.

16:30 – Sfârșitul primei zile | Puțin lucru în echipă: odată ce v-ați cunoscut, veți avea timp și să parcurgeți (fie împreună, fie individual) resursele din pachetul cu materiale educative pe care vi l-am pregătit și să notați câteva idei pe care să le folosiți ca puncte de pornire în a doua zi de ideathon.

 

Miercuri, 3 noiembrie

10:00 – Introducere în procesul de lucru | Veți afla mai multe despre cum se va desfășura în ideathonul și fiecare membru al echipei își va alege un rol din cele prezentate de facilitator.

10:30 – Brainstorming | Dăm drumul procesului de ideație! În punctul acesta echipa trebuie să genereze cât mai multe idei (de preferat fezabile și neapărat în concordanță cu provocarea pe care au îmbrățișat-o) pe care le vor duce mai încolo la nivelul următor. În acest pas, importantă e cantitatea. De calitate ne ocupăm ulterior.

12:00 – Prioritizare | După ce ați generat o mulțime de idei, e momentul să le alegeți pe cele care considerați că au cel mai mare potențial. Pe ele vă veți concentra de acum înainte.

12:30 – Pauză de masă | O minte sănătoasă într-un corp sănătos. Nimeni nu poate să funcționeze cum trebuie fără mici pauze și fără o gustare. Ne destindem și ne pregătim pentru ce ne așteaptă în continuare.

13:30 – Sesiuni de mentorat | Alături de experții din program, fiecare echipă trece la validarea ideii, primind insighturi care să-i ajute pe membri să o ducă la un cu totul alt nivel. Cine știe? Poate reușiți chiar s-o duceți într-o direcție neașteptată și mai ambițioasă decât v-ați fi propus în primă fază.

14:00 – Pregătirea pitchului | După ce ați ales ideea cu care vă doriți să mergeți mai departe, e timpul să o ambalați corespunzător. Adică să vă „construiți cazul” într-un mod imbatabil, care să-i convingă pe jurați de calitatea și impactul ideii voastre. Pentru că o idee extraordinară se vede în lumina potrivită doar în urma unei prezentări pe măsură.

16:00 – Sfârșitul celei de-a doua zile | După muncă, și răsplată. V-ați pregătit pentru pitch- acum e momentul să vă „regrupați” ca să vă prezentați cu forțe proaspete în fața juriului la începutul celei de-a treia zile.

Joi, 4 noiembrie

10:00 – Sesiune de pitching | Momentul pe care îl așteptam cu toții: toate echipele își prezintă ideile în fața juriului.

11:00 – Jurizarea ideilor | Jurații se ascund undeva unde numai ei știu, trag cortina și dezbat care idei au fost faine și care au fost cu adevărat extraordinare.

14:00 – Marea finală (eveniment online public) | Toată lumea e binevenită să vadă și să asculte echipele câștigătoare prezentându-și ideile. Aducând în prim-plan proiectele câștigătoare de la Climathon Bucharest 2021 facem mai mult decât să le amplificăm: le accelerăm impactul și provocăm mai mulți oameni să se gândească la importanța unui viitor sustenabil.

16:00 – Sfârșitul evenimentului | Climathon Bucharest 2021 se încheie, însă ideile și acțiunile cu impact merg înainte.

 

Interesat de sustenabilitate și de felurile în care poți contribui la schimbare?

Găsești mai jos un set de resurse pe care l-am pus cap la cap special pentru tine și cei ca tine cu ocazia evenimentului Climathon Bucharest 2021!

Urmărește finala Climathon Bucharest 2021 live! 

Mentorii și experții din program 

Cristina Briziou Climathon Bucharest

Cristina Briziou

Co-fondator Urban Cultor & Responsabil proiecte agricole Ferma Ecologică Bio&co

Ionuț Georgescu Climathon Bucharest

Ionuț Grigorescu

Director General Fepra

Teia Ciulacu Climathon 2021

Teia Ciulacu

Președinte ViitorPlus

Dr. Sorin Cebotari Climathon Bucharest

Dr. Sorin Cebotari

Fondator InfoClima.ro

Dr. Lorena Axinte Climathon Bucharest

Dr. Lorena Axinte

Cercetător InfoClima.ro (Dezvoltare regională sustenabilă, Politici publice locale)

Victor Iancu - Climathon 2021

Victor Iancu

Președinte Cooperativa de Energie

Ruxandra Bandila Climathon Bucharest

Ruxandra Bandila

Director Marketing & Business Development Deloitte Romania

Corina Fugaru Climathon Bucharest

Corina Fugaru

EfdeN, coordonator al proiectului EFdeN Sustainable City

Dalia Stoian Climathon Bucharest

Dalia Stoian

EfdeN, coordonator al proiectului EFdeN Vatra

Organizatori

EIT Climate KIC

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri în 2 locații centrale din București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Parteneri

Deloitte

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesioniști.

FEPRA

FEPRA este o societate pe acțiuni, destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora. Prin natura activităților sale și a valorilor pe care le urmează, FEPRA este una dintre principalele companii din România care se implică în rezolvarea problemelor locale de mediu, promovând politici sustenabile de mediu și beneficiile reciclării și ale unui consum sustenabil pentru trecerea către o economie circulară funcțională și o societate de consum responsabilă.

Despre Climathon 

Climathon este un eveniment care a avut loc pentru prima oară în 2015 și pe care îl organizăm în parteneriat cu EIT Climate-KIC, un eveniment dedicat schimbărilor climatice și impactului lor asupra orașului. În acest an, Climathonul se desfășoară online în principalele orașe din lume, încercând să rezolve cele mai mari provocări în cadrul unui hackathon.

În 2019, Climathon a adus la București 30 de participanți care au lucrat în echipe pentru cele 2 provocări lansate de partenerii evenimentului, WWF România și Urban Monkey. Proiectele câștigătoare ale celor 2 premii de 5.000 de euro au fost Agora (o platformă open-source ce are ca scop aducerea informațiilor despre proiectele și planurile din sectoare cu impact semnificativ asupra mediului către public pentru a ajuta la informarea și responsabilizarea acestuia) și Acoperișul Verde– o soluție eco pentru milioanele de metri pătrați de terase și acoperișuri învelite în bitum din marile orașe. Aici poți găsi mai multe detalii despre ediția precedentă a Climathonului.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.