
Gândim și creăm împreună soluții pentru provocările industriei agrifood
Echipele finaliste Challenge Labs 2023
Nume idee: EcoDot (câștigătoare)
Descriere: EcoDot este o soluție eficientă și ecologică pentru gestionarea deșeurilor organice pentru fermele mici și mijlocii, dar și pentru utilizatori casnici. Acest sistem ajută la transformarea resturilor alimentare în biogaz și îngrășăminte naturale, reducând emisia de gaze cu efect de seră și impactul negativ asupra solului și apelor subterane.
Nume idee: CompostABIL (finalistă)
Descriere: CompostABIL este o schemă de compostare comunitară cu ajutorul căreia resturile organice provenite din alimentație și spații verzi pot fi transformate în îngrășământ natural pentru îngrijirea plantelor de acasă și din grădina educațională din cadrul școlilor. Astfel, este o soluție destinată asociațiilor de proprietari, familiilor elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ.
Nume idee: Comunitatea BIO (finalistă)
Descriere: Comunitatea BIO este o platformă online care aduce împreună producători, distribuitori și consumatori pentru crearea unui proces transparent de trasabilitate pentru produsele bio. Comunitatea BIO își propune să asigure autenticitatea produselor ecologice prin minimizarea și elimarea fraudei, să mențină și să crească încrederea consumatorilor prin aplicarea unui sigiliu organic
Despre Challenge Labs 2023
Challenge Labs este programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. Programul este dezvoltat de EIT Food și Impact Hub Bucharest și susținut de Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Scopul Challenge Labs este să reunească oameni cu pregătire diversă în agrifood și domenii conexe, care creează împreună soluții și afaceri inovatoare pentru a adresa marile provocări ale sectorului agroalimentar. Anul acesta, provocările propuse vizează două subiecte importante:
- valorificarea deșeurilor alimentare organice de catre autoritățile publice, producători și procesatori sau industria HORECA
- dezvoltarea unui sistem online de măsurare și clasificare a calității produselor organice și a piețelor de desfacere pentru conectarea producătorilor cu consumatorii
Poți aplica dacă ești expert în sectorul agrifood, cercetător, profesor, angajat într-o companie de food & drinks, absolvent al unei facultăți de profil sau dacă ai cunoștinte în zona de product development, sisteme alimentare, biotehnologie, marketing sau antreprenoriat.
La Challenge Labs, ai ocazia să pui bazele unor noi produse inovatoare alături de profesioniști ca tine, împreună cu o echipă dedicată care să te susțină în proces! Participarea în cadrul programului este gratuită.
Provocările Challenge Labs 2023


Echipele participante în program vor avea misiunea de a găsi soluții pentru două problemele stringente ale sectorului alimentar:
Provocarea 1: Cum pot autoritățile publice, producătorii, procesatorii din zonele metropolitane și din industria HoReCa să valorifice deșeurile alimentare organice?
Provocarea 2: Cum putem dezvolta un instrument de măsurare online/sistem de asigurare a calității pentru a ajuta la evaluarea/compararea piețelor, instrumentelor și aplicațiilor alimentare online?
Dacă ești reprezentant al industriei agrifood și vrei să te alături Challenge Labs, fie contribuind ca expert, fie ca mentor, scrie-ne la eitfoodhub@impacthub.ro

De ce să te alături programului?
Parcurgi metodologii de inovare și design thinking gratuit
Cunoști și îți faci conexiuni alături de diverși participanți cu backgrounds multiple în agrifood
Iei contact cu experți, antreprenori renumiți și mentori pregătiți din domeniu
Îți poți dezvolta o afacere alături de o echipă diversă și pregătită
Contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea sistemului agroalimentar
Ai șansa de a participa mai departe în programe de accelerare a afacerii tale sau în programe dedicate sectorului de cercetare și dezvoltare la nivel european
Care este calendarul programului și ce vei face?
- Completezi formularul de înscriere până pe 20 iunie 2023
- Echipa Challenge Labs evaluează aplicațiile și intră în legătură cu cei preselectați între 21-23 iunie. Vor fi selectați un număr de 30 de aplicanți
- Participanții selectați sunt împărțiți în echipe multidisciplinare și iau parte la workshopuri în perioada 26 iunie – 5 iulie, împreună cu experți și mentori
- Dacă vei fi selectat vei avea parte de trainings interactive și lucru în echipă bazat pe metoda design thinking; vei veni cu soluții concrete inovative la probleme ale sectorului agrifood dezvoltate de-a lungul a 4 zile; vei crea prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le vei testa alături de colegii tăi
- Pe 10 iulie 2023 are loc marea finală, acolo unde toți participanții își vor prezenta ideile în fața juriului, iar ideile câștigătoare pot fi propuse în programele cu finanțare ale EIT Food.

Mentorii și trainerii din program

Cristina Irod
Trainer – Design Thinking Society

Raluca Grigore
Programs Operations Manager – Impact Hub Bucharest

Simona Rotaru
Inspirational Coach și Antreprenoare – Yardinia

Larisa Naie Stoicescu
Antreprenor – SunshineBerries

Ioana Pantelimon
Founder – Froopt
Jurații din program

Andreea-Ruxandra Stanciu
Program manager @ Impact Hub Bucharest and EIT Food Hub Coordinator

Eugenia Alecu
Lector univ. dr. USAMV & Coordonator Societatea Antreprenorială Studențească

Florin Irimescu
Fondator – Bluana
Organizatorii Challenge Labs
EIT Food
EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.
EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei. Poți afla mai multe despre activitățile EIT Food pe site-ul proiectului.
EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT).
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este un pol de excelență al învățământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor peste 170 de ani de existență. USAMV are peste 11.000 de studenți, fiind definită ca “o universitate pentru viaţa şi agricultura, prin educaţie şi cercetare de înalta calitate”. Cele 7 facultăți USAMV București au dat startul preînscrierilor pentru concursul de admitere – Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.