Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

ZĂ KUP la Romania ClimAccelerator: O alternativă cool la paharele de unică folosință pentru evenimente

În perioada în care apar tot mai multe festivaluri și evenimente, a venit momentul ca un startup să vină cu soluții la deșeurile produse de participanții acestor evenimente. ZĂ KUP propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri, cu scopul de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile. Doar anul trecut au reușit să salveze de la utilizare 65.000 de pahare de unică folosință. ZĂ KUP oferă o soluție practică și convenabilă, ajutând organizatorii de evenimente să reducă costurile și, simultan, să protejeze mediul înconjurător. În plus, compania noastră susține mereu un ONG.

E posibil să te fi întâlnit cu paharele reutilizabile ZĂ KUP în cadrul unor festivaluri precum Smida Jazz Festival, Way Too Far Rock Festival, Street Delivery Brașov, SAGA Festival sau atunci când savurai un STRETTO Coffee, o KAFEA ori un Narcoffee. Principiul de funcționare al modelului propus de ZĂ KUP e cât se poate de simplu: la primul pahar se reține o garanție de 10 lei. În momentul în care mergi la oricare bar din cadrul festivalului să îți achiziționezi o altă băutură, paharul va fi înlocuit cu unul curat, fără a mai plăti vreo taxă suplimentară. La sfârșitul evenimentului este decizia ta dacă vrei să păstrezi paharul și să pleci acasă cu el sau dorești să îl restitui și să primești garanția înapoi.

Povestea din spatele ideii

Povestea a luat naștere în 2019 pe când doream să aducem o schimbare în bine pentru mediul înconjurător. ZĂ KUP, businessul care a pornit de la dorința de a proteja mediul înconjurător și de a ajuta organizatorii de evenimente să economisească bani, a reușit să revoluționeze lumea festivalurilor din România. Observând câte pahare de unică folosință (plastic + carton și folie de plastic) se aruncă la fiecare eveniment la care am participat, împreună cu partenerul meu, am decis să aducem schimbarea si în România.

Într-o lume în care festivalurile din vest, cum ar fi cele din Franța, Germania, Austria, Cehia și așa mai departe au implementat deja sistemul de pahare reutilizabile, ZĂ KUP a adus acest concept în România. Astfel, organizatorii de evenimente vor avea opțiunea de a nu mai arunca sute sau mii de pahare, ci de a le înlocui cu pahare reutilizabile, pe care participanții le pot folosi pe toată durata festivalului și pe care le pot păstra ca suvenir la plecare dacă doresc.

De-a lungul celor 2 ani de activitate am reușit să legăm parteneriate cu zeci de festivaluri/evenimente din întreaga țară, de la concerte mici la evenimente mari, cu dorința de a deveni o alegere populară în rândul organizatorilor, iar produsele noastre sunt deja recunoscute în lumea festivalurilor. În plus, sistemul nostru de pahare reutilizabile a ajutat la reducerea cantității de deșeuri generate de evenimente și la protejarea mediului, oferind totodată economii semnificative organizatorilor.

În anul 2022, peste 65.000 de pahare de unică folosință au fost economisite, nemaifiind aruncate mulțumită sistemului nostru. Pentru anul acesta estimăm o cifră de peste 200.000 de unități. ZĂ KUP continuă să contribuie la un viitor mai sustenabil, protejând mediul și oferind soluții practice organizatorilor de evenimente.

Ce face ZĂ KUP diferit

Reducem consumul de pahare de unica folosință din cadrul evenimentelor si nu numai. Diferit față de ceilalți competitori ar fi faptul că noi nu facem doar vânzare, ci facem rental, igienizare, consultanță și depozitarea paharelor. Practic oferim toată soluția circulară de care e nevoie pentru a se evita risipa de recipiente de unică folosință în cadrul festivalurilor și al evenimentelor.

 

Obstacole și oportunități

Una dintre cele mai mari provocări este frica de schimbare a potențialilor noștri clienți și educarea pieței, la fel și paharele de unică folosință oferite gratuit în baza unor sponsorizări pentru organizatorii de evenimente. Oportunități, în schimb, există la tot pasul în ceea ce facem noi, suntem orientați către B2B în tot ce ține de plaja de canale FMCG, HoReCa, Corporate, Events etc.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Este foarte important să ai răbdare, iar pentru noi este la fel de important și că suntem primii în acest segment de piață din România.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa este formată din mine, Alexandru Boncu, și alți doi asociați. Eu am un background în sales, trade marketing , business development și puțin în zona de marketing din industria FMCG/ HoReCa & Events și o experiență de peste 15 ani pe această piață. Am lucrat în companii precum Heineken, Carlsrom, BAT – Interbrands, BDG, Ursus Breweries etc. Colegii mei se ocupă de partea operațională și logistică.

 

Așteptări din partea programului

Am intrat în program cu dorința de a învăța lucruri noi și de a obține conexiuni cu finanțatori și mentori și – de ce nu? – de a afla și despre alte programe de dezvoltare.

 

Ambițiile pentru următorul an

Pentru anul ce urmează, planul este să ajungem la semnarea cât mai multor contracte pentru 2024 și să reușim cel puțin o colaborare cu unul dintre târgurile de Crăciun din România. În următorii 2-5 ani ne dorim să ajungem la implementarea sistemului și în țări precum Republica Moldova, Bulgaria, Albania sau Grecia.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.