Vintello - Black Sea ClimAccelerator

Vintello la Black Sea ClimAccelerator: Platforma care îți oferă pre-loved premium fashion

Industria fashion este al treilea cel mai mare poluator la nivel mondial. Fenomenul fast fashion și dorința consumatorilor de a se adapta constant celor mai noi tendințe duce anual 10 milioane de tone de articole vestimentare la groapa de gunoi. Mai mult, industria fashion este responsabilă pentru 10% din emisiile de dioxid de carbon la nivel global – mai mult decât zborurile internaționale și industria transportului combinate, potrivit United Nations Environment Programme.

Din fericire, avem posibilitatea să întrerupem lanțul care începe cu producția și se termină cu aruncarea la groapa de gunoi sau arderea obiectelor vestimentare și să integrăm principiile economiei circulare, astfel încât să economisim nu doar resurse și emisii de carbon, ci și bani. Platformele care facilitează revânzarea de articole fashion devin din ce în ce mai populare, mai ales în Vest, iar Vintello își dorește să reproducă acest model și în România, punând pe piață prima soluție dedicată segmentului de premium fashion cu listare online din partea vânzătorilor și flux integrat de logistică și plăți, end-to-end.

Povestea din spatele ideii

Fondatoarea, Diana Enăchescu, avea o problemă pe care multe persoane, în special femeile, o au: aglomerarea garderobei cu articole care nu sunt utilizate, dar se află in stare bună (unele chiar noi) și ar putea fi repuse in circulație. Soluțiile existente de revânzare se limitau însă la grupuri de Facebook, unde o listare se poate pierde ușor în urma altora, vânzătorul trebuie să gestioneze expedierea și riscul încasării banilor, iar cumpărătorul nu poate plăti cu cardul și are riscul contrafacerii sau imposibilității returului.

Faptul că in alte țări, in special în Vest și în SUA, există deja astfel de platforme dedicate facilitării revânzării de articole de fashion care au și generat un trend în acest sens ne-a motivat să dezvoltăm și noi o astfel de soluție, adaptată nevoilor regionale. Astfel am dezvoltat și lansat platforma Vintello, website și aplicație mobilă, care oferă posibilitatea listării articolelor din confortul propriei case, pune la dispoziție curier integrat, plata cu card sau cash și retur gratuit. Listările sunt verificate de echipa noastră, iar cumpărătorii au posibilitatea oferirii de recenzii vânzătorilor, astfel încât să creștem o comunitate bazată pe încredere.

Cum contribuie Vintello la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Industria de fashion este, din păcate, unul din cei mai mari poluatori la nivel mondial, pe locul 3 în 2021. Până în 2030, aceasta trebuie sa își reducă emisiile de CO2 cu 50%. Conform unor studii realizate în domeniu, se estimează că, în medie, pentru fiecare articol de fashion revândut se salvează 17 kg CO2, 3.000 litri de apă și 1 kg de gunoi față de vânzarea unui articol nou. Astfel, toate articolele revândute pe platforma noastră vor contribui la creșterea acestor cifre de impact pozitiv asupra mediului. În același timp, comunitatea de utilizatori Vintello se educă in această direcție de sustenabilitate, devenind contributori direcți la o economie circulară.

 

Ce face Vintello diferit

În acest moment suntem singura soluție dedicată segmentului de premium fashion cu listare online din partea vânzătorilor și flux integrat de logistică si plăți, end-to-end. Considerăm că acest model de business avantajează cel mai bine profilul de utilizatori de la noi, atât din punct de vedere al ofertei de produse, cât și a modului în care se realizează procesarea tranzacțiilor.

 

Obstacole și motive de a merge înainte

Obiectivul nostru a fost și rămâne în continuare oferirea unei experiențe cât mai simple și mai plăcute utilizatorilor Vintello, pentru că prețuim timpul și încrederea acestora. Însă ceea ce pare simplu la prima vedere, este complex în spate, astfel că echipa noastră a lucrat susținut și continuăm la fel. Ne-am ales de la început parteneri de încredere, alături de care să construim o bază solidă. Monitorizăm constant procesele pentru a identifica eventualele probleme și le prioritizăm, pentru a nu afecta experiența utilizatorilor.

Fashion resale-ul a devenit un trend extrem de relevant în ultimii ani, din cauza efectului fast fashion, dar și datorită creșterii importanței sustenabilității alegerilor noastre. Așa cum spuneam însă, Europa de Est este mai puțin dezvoltată pe această direcție, deci o astfel de soluție era absolut necesară pentru oferirea unui mediu sigur și facil de realizare a tranzacțiilor între vânzători și cumpărători, dar și pentru creșterea gradului de educare cu privire la sustenabilitate. Aceste aspecte ne-au dat încredere că soluția noastră este una de viitor, la fel și interesul exprimat ulterior lansării Vintello.

 

Despre oportunitățile din piață

Oportunitatea principală este educarea pieței despre acest tip de soluție prin care se poate monetiza surplusul din garderobă sau se pot face achiziții smart, la prețuri foarte atractive și cu satisfacția protejării mediului, ceea ce constituie avantaje importante comparativ cu achiziția de articole noi din magazin. Revânzarea este o alternativa obișnuită când vine vorba de mașini sau chiar electrocasnice și mobilă – fashion-ul nu are de ce să fie mai prejos, atâta timp cât articolele sunt in stare bună sau chiar noi. Astfel ne optimizăm spațiul în dulap și oferim o a doua șansă articolelor pre-owned.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

A fost mai degrabă o confirmare a unui lucru pe care îl știam deja, și anume că partea de suport clienți, care este extrem de importantă în businessul nostru, poate fi o provocare atunci când apar diverse situații specifice și complexe. De aceea este important ca procesele să fie extrem de transparente și agile, astfel încât să poți reacționa rapid și chiar să ajustezi acolo unde este nevoie. Încercăm să standardizăm diferitele cazuri astfel încât sistemul sa răspundă ca un organism de sine stătător și în care noi să monitorizăm doar alertele.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp

Nu cred că am schimba ceva, chiar suntem mulțumiți de cum au decurs lucrurile, mai ales că am pornit dezvoltarea într-un an dificil – 2021. Ca în orice startup însă, timpul este cea mai de preț resursă. Au fost și întârzieri în atingerea unor milestone-uri, însă ne bucurăm că între timp, în paralel cu dezvoltarea soluției, am reușit să ne dezvoltăm și echipa, să înțelegem mai bine provocările acestui tip de business și să le adresăm.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Inițial am pornit cu o echipă de trei co-fondatori: Diana Enăchescu, Radu Rugiubei și Laur Neagu. Diana este fost consultant de management și avea deja și o experiență de antreprenoriat la activ, iar Radu și Laur formau deja o echipă de lucru pe diverse proiecte IT, cu experiență relevantă în domeniu. Diana a preluat rolul de CEO, coordonând toate proiectele în lucru, Laur este CTO, responsabil de arhitectura IT și implementarea proiectelor IT, iar Radu este responsabil în zona de relații cu investitorii și partenerii. Ulterior, s-au alăturat echipei Alex Zamfir, specialist în dezvoltare de aplicații mobile, și Luca Ciceu, specialist digital marketing, cu o bogată experiență în domeniu, în calitate de advisor. De asemenea, în echipa noastră de dezvoltare IT avem colegi dedicați, la fel și pentru zona de relații clienți.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator

Ne bucurăm că am fost acceptați într-un program de accelerare orientat pe impactul asupra mediului, acesta fiind unul din beneficiile importante pe care soluția noastră îl aduce. Ne dorim să aflăm în cadrul Black Sea ClimAccelerator cât mai multe informații relevante pe care să le utilizăm în dezvoltarea strategiei noastre pe termen lung, astfel încât să maximizăm acest impact pozitiv.

 

Ambiții pentru următorul an

Peste un an ne dorim să fim o voce recunoscută în domeniul vânzărilor de fashion second hand și să arătăm o creștere importantă a vânzărilor, contribuind astfel la scăderea impactului negativ generat de industria fashion. Putem face asta doar cu ajutorul celor care, la rândul lor, înțeleg oportunitatea acestei piețe, așa ca ne vom concentra eforturile pentru a ajunge la ei.

Ne puteți vizita pe https://vintello.ro, aplicația Vintello este disponibilă atât în AppStore, cât și în GoogleStore, iar în social media suntem prezenți pe Facebook, Instagram și LinkedIn.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.