Verdoo_Black_Sea_ClimAccelerator_2021
Verdooo și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Cum pot cumpărăturile online să ajute mediul și să ofere extra beneficii consumatorilor
Pandemia ne-a determinat pe toți să facem mai multe cumpărături online și să achiziționăm mai multe obiecte decât în mod obișnuit. Pe lângă impactul evident pe care îl au procesul de fabricație și ambalajele asupra mediului, mai este un cost ascuns pe care trebuie să îl plătim cumva: acela al accelerării schimbărilor climatice. Verdoo a venit cu o soluție simplă, dar inovatoare, care își propune să reîmpădurească zonele în care este nevoie de acest lucru nu prin limitarea cumpărăturilor online, ci prin oferirea de beneficii consumatorilor.
Verdoo plantează copaci gratuit și te ajută să economisești cu fiecare produs cumpărat online.
Odată instalată extensia noastră de browser, efortul necesar pentru salvarea planetei de consecințele shopping-ului online se reduce la 1 singur click. Extensia funcționează cu peste 10 mii de magazine din România și din întreaga lume și are ca scop plantarea unui miliard de copaci până la finalul anului 2025.
Povestea din spatele ideii
În perioada de lockdown de la începutul pandemiei, vecinii mei au reușit să comande atât de multe lucruri online, încât nu mai puteai ajunge la ghenă din cauza muntelui de ambalaje. Mai rău a fost când, peste câteva săptămâni, erau la gunoi multe dintre lucrurile pe care le comandaseră și de care probabil s-au plictisit.

Atunci ne-am gândit că trebuie să acționăm și să facem ceva pentru a rezolva problema comerțului online. Efectul COVID-19 este puternic și imediat, dar încălzirea globală se apropie de punctul în care va fi ireversibilă și va fi următoarea provocare ce ne așteaptă la nivel global.

 

Despre obstacole și oportunități
Încă nu există un interes atât de mare din partea fondurilor de investiții, prioritizarea finanțărilor făcându-se încă pe criterii care ignoră impactul social sau costul pentru umanitate dacă nu reușim să rezolvăm problema încălzirii globale.

 

Din lecțiile învățate până acum
Am încercat să accelerăm dezvoltarea și să ridicăm o rundă de finanțare mult prea repede, după doar 2 luni. Deși a părut că există interes din partea fondurilor de investiții, am înțeles că este mai bine să ne concentrăm pe atingerea unui nivel de tracțiune care să fie convingător. Partea bună e că am primit foarte mult feedback util din partea investitorilor și, odată cu participarea în cadrul acceleratoarelor Commons și Black Sea, am reușit să le și punem în practică.

 

Cine se află în spatele proiectului Verdoo? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Mircea Giurcă, Mihai Cojocaru și Ciprian Caraba – avem peste 30 de ani experiență în marketing și product development în companii precum GetYourGuide, momondo, Tripsta, BlueAir. Lucrăm alături de o echipă internațională formată din alți 7 freelanceri și un departament de dezvoltare din India.

Suntem obișnuiți să organizăm lucrurile foarte riguros și să lucrăm sub presiune în cadrul multinaționalelor precum Kayak și momondo (parte din Booking.com), GetYourGuide, Amazon, iar acest lucru ne ajută să lucrăm la dezvoltarea proiectului chiar dacă avem joburi full-time.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
A fost o oportunitate unică ce ne-a permis să luăm contact cu o echipă pasionată și să cunoaștem alți antreprenori dedicați luptei împotriva schimbărilor climatice, ceea ce ne-a inspirat să continuăm. De asemenea, am reușit să accelerăm strategia noastră de go-to-market și plănuim să ne extindem în 3 noi țări până la sfârșitul anului.

Organizarea foarte bună a workshop-urilor a contat foarte mult pentru noi, în ciuda investiției de timp. După cum spuneam, avem joburi full-time, iar acestea ne forțează să ne gândim la toate componentele care pot face din Verdoo un produs de success.

 

Cum arată viitorul pentru Verdoo
Produsul a fost lansat anul acesta de Ziua Pământului și după câteva iterații am ajuns la o formă de care suntem mulțumiți. Ne pregătim extinderea în afara României la începutul anului viitor. Vrem să perfecționăm produsul și să lansăm o campanie de branding în perioada următoare pentru a ne face cunoscuți în noile țări în care vrem să ne lansăm.

 

Urmărește evoluția echipei Verdoo pe social media:
Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.