Valea Jiului la CEE Climate Community Labs
Valea Jiului la CEE Climate Community Lab: Viitorul regiunii dincolo de exploatarea cărbunelui
Valea Jiului Society se numără printre câștigătorii ediției de anul acesta a CEE Climate Community Lab, alături de The Civil Affairs Institute din Polonia și de TryMee Clothing din Cehia. Ceea ce își doresc ei pentru Valea Jiului este ca mai multă lume să conștientizeze frumusețea regiunii și tot ceea ce are de oferit, dincolo de exploatarea cărbunelui. Asociația își dorește să construiască un spațiu modern și independent energetic de co-working pentru a oferi mai multe oportunități celor care lucrează în zonă, dar și pentru a facilita implicarea pentru comunicare.
Pentru cei ce nu vă știu: spuneți-ne câte ceva despre voi și despre echipa voastră. Cum ați început să lucrați împreună și cum a evoluat activitatea voastră de-a lungul timpului? 
Ne-am reunit din dorința de a ne implica mai mult în Valea Jiului. Am început ca grup civic informal, câteva discuții pe social media, iar în 2018 am reușit să înregistrăm asociația. Pe parcurs ce ne implicam tot mai mult în Valea Jiului, am descoperit tot mai mulți oameni care își doreau să se implice și tot mai multe asociații de care nu știam, iar astăzi colaborăm tot mai mult pentru o calitate a vieții mai ridicată în Valea Jiului.

 

Care e situația actuală în Valea Jiului și ce v-a făcut să vă interesați de programele care au legătură cu Mecanismul pentru o tranziție justă? 
Valea Jiului a trecut printr-o perioadă foarte grea în ultimii 30 de ani, o tranziție injustă care a forțat mulți dintre locuitorii zonei să plece de aici. Zona este minunată, iar oamenii la fel. Odată cu Pactul Verde, Valea Jiului are noi oportunități de a transforma procesul tranziției într-unul echitabil pentru comunitate. Vrem să valorificăm cât mai bine aceste oportunități în beneficiul comunității, de aceea încercăm să facem ce ține de noi ca Valea Jiului să se dezvolte, inclusiv prin intermediul Mecanismului pentru Tranziție Justă.

 

Povestiți-ne puțin despre experiența voastră în cadrul CEE Climate Community Lab. De unde ați aflat de proiect, cum vi s-au părut activitățile la care ați participat?
Am aflat de program de la colegi cu care am colaborat și pe alte proiecte. Ne-am înscris pentru că întregul program părea foarte atractiv pentru societatea civilă din zonele în tranziție. Trebuie să recunosc că nu am prins complet toate evenimentele. Desfășurându-se în timpul orelor de lucru au fost cazuri în care nu am putut fi prezentă, însă m-am asigurat că cel puțin o parte dintre colegii mei participă. Discuțiile din cadrul evenimentelor ne-au ajutat mult să conștientizăm că celelalte regiuni în tranziție au aceleași probleme cu noi, sau chiar mai grave, și să ne dăm seama că nu suntem singuri în acest proces. Ne-au impresionat platformele folosite în cadrul evenimentelor, iar mentorii și organizatorii ne-au ajutat foarte mult. 

 

Care au fost cele mai valoroase lecții cu care ați rămas în urma participării la CEE Climate Community Lab? 
În primul rând ni s-a întărit credința că trebuie să mergem înainte în tot acest proces de tranziție al zonei noastre și că există multe instrumente care ne pot sprijini să avem rezultate bune pentru comunitate. Apoi, activând în zona ONG-urilor, avem ceva mai puțin dezvoltată gândirea de business, iar evenimentele ne-au arătat și acest aspect, în special pentru sustenabilitate. De asemenea, chiar dacă sunt mai puțin vizibile soluțiile green, am înțeles că acestea există și că sunt în continuă dezvoltare, așadar, vom încerca cât mai mult ca ceea ce facem să promoveze și aceste aspecte.

 

Ce presupune soluția cu care ați venit în fața juriului? De unde ați pornit și cum ați dezvoltat-o?  
În primul rând, nu am venit deloc pregătiți cu o idee de proiect pentru că nu știam criteriile și cum se va lucra pentru propunerile făcute. Din toate discuțiile am prelucrat câteva idei mai vechi, alături de nevoia continuă de întărire a comunității și a societății civile locale, de oferire a unui cadru de acțiune pentru cetățeni. În același timp, am pornit de la o dorință a majorității participanților – mai mulți lucrăm de acasă această perioadă, ne-am întors din orașele mai mari, și resimțim nevoia unui spațiu comun, de co-working, care să încurajeze, în același timp, implicarea pentru comunitate.

Așadar, prin acest proiect ne dorim construirea unui astfel de spațiu de co-working în natură, o clădire cât mai deschisă, independentă energetic, complet digitalizată, care să ne introducă în atmosfera unui viitor dezvoltat și, în același timp, incluzivă. Aici vor lucra remote cei care își doresc asta și se vor întâlni cetățenii implicați în dezvoltarea Văii Jiului.

Vom avea nevoie de multe fonduri pentru a construi un astfel de spațiu, iar identificarea de noi surse de finanțare se va face în cadrul acestui proiect. Deocamdată, plănuim să consolidăm și mai mult societatea civilă din zonă și să lucram la o strategie de comunicare pozitivă a valorilor și potențialului pe care îl avem în Valea Jiului. 

 

Cum plănuiți s-o implementați sau ce anume plănuiți să faceți cu finanțarea obținută în urma câștigării competiției IdeaLab? 
Suma câștigată prin proiect nu va fi suficientă pentru implementarea ideii finale, însă ne va ajuta foarte mult în primii pașii spre ceea ce planificăm. În primul rând dorim să lărgim comunitatea, să promovăm cât mai mult implicarea civică și să atragem mai mulți voluntari. Vrem să identificăm cele mai stringente nevoi, în special pentru societatea civilă, ca să știm cum începem, ce traininguri să pregătim, care sunt problemele care trebuie rezolvate în primul rând.

Vrem să pregătim și să implementăm o campanie de comunicare pozitivă a regiunii astfel încât locuitorii și cei care ne urmăresc să aibă mai multă încredere în viitor și să ne ajute să îl construim împreună. Vom identifica locul pentru viitorul spațiu de co-working, vom încerca să gândim cel mai potrivit și atractiv design pentru acest loc, iar în același timp, vom încerca să identificăm noi surse de finanțare ca să putem construi acest spațiu, care ar trebui să fie verde, digitalizat și să promoveze incluziunea.

 

Care sunt cele mai mari oportunități pentru implementarea ideii voastre? Dar provocările pe care credeți că le veți întâmpina? 
Am început deja construirea unei comunități locale, mai este mult de lucru, însă considerăm că ne îndreptăm în direcția bună. Avem voluntari specializați pe anumite domenii care ne pot sprijini pentru o parte dintre activități. În Valea Jiului sunt multe spații minunate în aer liber și considerăm că nu va fi dificil să identificăm spațiul potrivit. Poate va fi mai greu să găsim expertiză pentru o parte dintre nevoile proiectului, iar partea cea mai dificilă va fi construcția spațiului, în special așa cum ni-l dorim – independent energetic, incluziv și atractiv pentru întreaga comunitate.

 

Pe final – care sunt cele mai mari avantaje ale proiectului? Ați recomanda și altor organizații din societatea civilă să participe în cadrul edițiilor următoare? 
Da, cu siguranță! Experiența noastră întreagă a fost fantastică și am avut o surpriză mare prin finanțarea unei idei a noastre conturate în cadrul proiectului cu ajutorul unor specialiști și al celorlalți participanți, veniți și ei din regiuni în tranziție. Un avantaj enorm constă și în relațiile noi pe care le-am clădit pe parcursul zilelor în care am participat la proiect. Noi vom încerca să rămânem cât mai mult conectați la această comunitate și să sprijinim, la rândul nostru, inițiative noi din societatea civilă.

 

Despre Valea Jiului Society
Valea Jiului Society este un ONG de dezvoltare locală activ în Valea Jiului din anul 2018. Scopul asociației este de a oferi un cadru de lucru cetățenilor din Valea Jiului, încurajând implicarea acestora în dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei și în tranziția echitabilă a regiunii. Principalul proiect al asociației este Valea Jiului Implicată (www.valeajiuluiimplicata.org), o coaliție formată din 21 de ONG-uri locale din Valea Jiului.

 

Climate Community Lab a fost înființat în 2020 la inițiativa EIT Climate-KIC, cu scopul de a conecta indivizi și organizații interesate de acțiuni climatice în Europa Centrală și de Est. Anul acesta, EIT Climate-KIC împreună cu o echipă de organizații partenere – 4CF, Universitatea din Varșovia, Impact Hub Praga și Impact Hub Bucharest se concentrează pe idei care să sprijine tranziția regiunilor carbonifere către un viitor sustenabil.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.