
Urban NutriBox la Romania ClimAccelerator: Microgrădini urbane în spații neconvenționale
Dacă stăm să analizăm orașele în care locuim, vom găsi o mulțime de locuri care pot fi utilizate dincolo de funcția pentru care au fost proiectate. De la vechi fabrici sau piețe transformate în spații culturale ori centre comerciale care găzduiesc o vreme altfel de activități (muzee și expoziții pop-up, concerte, ateliere creative, activități sportive) și până la acoperișurile blocurilor sau parcările supermarketurilor care pot deveni cu succes spații în care să cultivăm microgrădini urbane de toare soiurile – spațiul e făcut să răspundă nevoilor noastre, iar noi trebuie să-l revendicăm ca atare. Asta fac și cei de la Urban Nutribox prin proiectul lor de microgrădini urbane din parcările supermarketurilor – o soluție care scurtează lanțul alimentar și aduce în farfuria consumatorilor finali legume mult mai nutritive.
Soluția gândită de noi vine să rezolve problema distanțelor foarte mari parcurse de fructe și legume până în momentul în care ajung la consumatorii finali, proces care generează un grad ridicat de poluare și risipă alimentară, precum și alimente mult mai puțin nutritive care ajung pe farfuria consumatorilor finali.
Ideea noastră a fost creionată în cadrul Societății Antreprenoriale Studențești din Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, ca un experiment antreprenorial care să genereze soluții reale la provocările de mediu cu care ne confruntăm. Soluția noastră a fost validată ulterior prin obținerea locului 1 la UrbanLab for Green Cities Timișoara 2023.
Cum contribuie Urban NutriBox la un viitor mai verde
Soluția propusă de noi constă în realizarea unor microgrădini urbane situate direct în parcarea supermarketurilor, în care sa cultivăm soiuri de ciuperci mult mai nutritive față de cele disponibile în prezent pe rafturile magazinelor. Proiectul gândit de noi creează un lanț alimentar foarte scurt (produsele sunt achiziționate direct din locul unde sunt cultivate), reduce masiv amprenta de carbon generată altfel prin transportul ciupercilor de la mii de kilometrii și reduce risipa alimentară spre zero.
Ce face Urban NutriBox diferit
Noi am gândit un sistem care poate fi multiplicat cu ușurință în toată țara și care are potențialul să producă ciuperci nutritive pentru un număr foarte mare de consumatori.
Principalele obstacole au venit din faptul că nu există momentan un model asemănător în România, un model de succes de la care să învățăm cum să facem lucrurile bine. Astfel toate procedurile a trebuit să fie învățate de la zero prin mici pași de trial & error și să facem îmbunătățiri ulterioare. Pe de altă parte, suntem recunoscători pentru că, încă de când am început acest proiect, au venit spre noi foarte multe oportunități – de la oameni foarte buni în echipă, la colaboratori care au know-how pe anumite zone complementare, până la acele procese de învățare și networking din cadrul programului Romania ClimAccelerator.
O lecție foarte importantă pentru noi a fost aceea că se pot crea idei și soluții inovatoare acolo unde ești acum, cu resursele pe care le ai, și nu e nevoie să aștepți acel „moment perfect” care uneori poate chiar să nu vină. Cu pași mici, dar consecvenți se pot face lucruri remarcabile. De asemenea, a fost important pentru noi să fim flexibili și să preluăm de la oamenii mai experimentați ca noi sfaturi și idei utile în crearea modelului nostru de business.
Noi suntem o echipă foarte mică aflată în continuă transformare și încercăm să aducem alături de noi oameni pasionați de alimentația viitorului, producția sustenabilă de hrană, grădini urbane, reducerea risipei alimentare etc. Echipa, așa cum arată acum, este formată din:
- Neag Alin (Co-fondator și CEO) – Antreprenor local cu mai multe inițiative în zona alimentației sănătoase și sustenabile și Student la Horticultură – Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
- Vasiescu Cezar (Co-fondator și CTO) – Pasionat de folosirea tehnologiei în agrifood, producător entuziast de ciuperci și Student la Horticultură – Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
- Cezar Andrei (Co-fondator și CFO) – Expert în finanțare și fonduri europene cu o experiență bogată în proiecte internaționale. Producător local de legume din soiuri rare și producător de sosuri iuți.
Așteptări din partea programului
Am fost foarte bucuroși când am aflat că suntem selectați printre cele 14 echipe finaliste ale programului Romania ClimAccelerator 2023. După finalizarea acestui program ne dorim să avem un model de business concret și un MVP. Mentoratul din acest program va fi cu siguranță foarte valoros în acest sens.
Ambițiile pentru următorul an
Planurile noastre pentru următorul an sunt realizarea unui MVP, startul producției și realizarea primelor încasări. Interesul este foarte mare in jurul startupului nostru și am identificat deja câteva alianțe strategice.
25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945