UpTerra Black Sea ClimAccelerator

UpTerra la Black Sea ClimAccelerator: Un colț de natură în toate casele și birourile

Pandemia, pe lângă toate efectele negative pe care le-a avut și care încă se resimt la nivelul economiei și al mentalului colectiv, a avut totuși și consecințe pozitive: din ce în ce mai mulți oameni au devenit mai eco-conștienți și au astăzi mai multă dragoste față de natură decât înainte. UpTerra își dorește să aducă în viețile acestor oameni un colț de natură și un plus de sustenabilitate prin terariile sale ce conțin obiecte confecționate din PET-uri reciclate și un puiet de brad care poate fi plantat atunci când ajunge la vârsta potrivită.

Povestea din spatele ideii

Totul a plecat de la un terariu (un ecosistem închis cu plante naturale), creat din dorința de a recicla un borcan de murături, astfel că am luat un brăduț, niște mușchi și pietre și am creat minunatul terariu. A fost o replică destul de bună a unui ecosistem montan, dar cum am putea aduce un plus de valoare în viața oamenilor dincolo de toate beneficiile vizuale, perceptive, etc. pentru a veni cu adevărat în ajutorul mediului? Pentru a răspunde acestor nevoi, a trebuit ca terariul să primească un upgrade și o nouă identitate.

Plecând de la o problemă pe care o vedem peste tot prin jur, și anume – reciclarea sau, mai bine zis, lipsa conștientizării actului de a recicla, ne-a venit în minte întrebarea: cum ar fi să creăm elemente din plastic reciclat pe care să le punem în terariu? Așa a luat naștere UpTERRA.

 

Cum contribuie UpTerra la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Considerăm că totul pleacă de la o schimbare interioară, care uneori poate fi indusă prin facilitarea conștientizărilor. UpTERRA, pe lângă componenta de reciclare a peturilor și transformarea acestora în elemente ale terariului, urmărește schimbarea percepției oamenilor cu privire la deșeuri. Ne dorim ca aceștia să depășească momentul prezent, în care utilitatea reciclării nu este conștientizată, iar impactul de mediu al deșeurilor este ignorat, și să înțeleagă avantajele pe termen lung ale reciclării și ale armonizării cu natura. Nu întâmplător sloganul nostru fiind REcycle & REcreate.

 

Ce face UpTerra diferit

Terariile aduc în componența lor partea de elemente create cu imprimata 3D din plastic reciclat, precum și un puiet de brad de 2 ani, care ulterior va fi plantat de către cumpărător după ce acesta va ajunge la dimensiunea corespunzătoare transplantării. Astfel aducem un beneficiu naturii în mod direct prin reciclarea peturilor și transformarea acestora. În același timp, produsul nostru aduce un beneficiu naturii în mod indirect prin schimbarea percepției cumpărătorului și educarea acestuia în direcția unui mediu mai curat, acest lucru având un impact imens pe termen lung.

 

Obstacole și oportunități

În implementarea startup-ului, ca obstacole am resimțit lipsa finanțării, dar și provocarea de a livra mesajului potrivit în așa manieră încât produsul să nu fie perceput ca un „nice to have’’, ci ca un produs care chiar satisface o nevoie şi care rezolvă o problemă.

Ca oportunitate identificată în piaţă am descoperit faptul că perioada de lockdown, mai ales în cazul persoanelor care locuiesc la apartament, a accelerat și a produs schimbarea setului de valori interioare, oamenii fiind mai focusaţi pe calitatea vieții și pe prețuirea naturii, o schimbare generată de lipsa accesului la aceasta în perioada pandemiei.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost dată de găsirea echilibrului dintre a te duce în complexitatea problemei și a crea produsul în sine, aceste 2 elemente fiind diametral opuse din punct de vedere temporal. Cu cât dezvoltam și aprofundam conceptul mai mult, cu atât acesta devenea mai complex, iar perioada de realizare a produsului creștea de fiecare dată.

 

Despre echipa din spatele proiectului

În echipă în acest moment există doar o singură persoană, Toma Adrian Cătălin care este și fondatorul UpTERRA. În prezent acesta este Director Național al Mediului la Uniunea Studenților din România și fondator al conceptului Studenții Plantează, realizând în fiecare an plantări de copaci cu studenții. Ca formare este Inginer Agronom, Consultant Agricol și Formator.

 

Ce așteptări au de la experiența Black Sea ClimAccelerator

Așa cum reiese și din denumirea programului, așteptările vin din direcția accelerării startup-ului și din sfera educației antreprenoriale. De asemenea, cred că acest mediu este locul în care poți să creezi conexiuni şi relații cu oameni care sunt conduși de aceeași valori și principii.

 

Ambiții pentru următorul an

Într-un an startup-ul va avea un model de business bine definit, cu procese de lucru bine rafinate şi va avea în jurul său o comunitate de peste 5.000 de oameni care împărățesc şi rezonează cu valorile UpTERRA. Până atunci, puteți urmări progresul proiectului pe pagina de Instagram pe care sper să încep să o populez curând cu conținut.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.