Puterea de a alege – aleg să lucrez din cafeneaua preferată sau dintr-un spațiu de coworking? 

Lucrul de acasă a fost pentru foarte mult timp un ideal și pentru mine, ca pentru mulți oameni. Pe principiul “Ai grijă ce îți dorești” și “prea mult strică”, cei mai mulți dintre noi am ajuns la limită cu tot ce presupune lucrul de acasă – de la logistica mai mult sau mai puțin ergonomică (Știai că, un hub îți poate oferi avantajul de a avea birou reglabil pe înălțime și acordă atenție sporită ergonomiei legat de scaune și birouri?), până la dotările necesare mai mult sau mai puțin complete (Atunci când citești documentația unui proiect, s-ar putea pe alocuri să îți fie mai ușor să o faci cu notițe pe text, pe hârtie, dar câți dintre noi avem imprimante acasă, de exemplu? Sau de câte ori ai făcut hotspot pentru a prelua un call de acasă, întrucât a picat wifi-ul?).

În noul context, în care foarte mulți angajatori au flexibilizat locul de muncă, activitățile s-au digitalizat și s-au internaționalizat, multe persoane s-au reorientat profesional, alegând acum un parcurs antreprenorial, iar biroul a devenit și el un concept fluid. Pe vremuri, biroul însemna o masă fixă, pe care lăsai poza cu familia lângă monitor, tastatură și mouse, sub care aveai la fel de fixul dulap cu sertare pentru postituri, capsator și alte nimicuri.

Între timp, biroul s-a transformat în orice masă pe care îți așezi laptopul, singurele dependențe fiind o rețea wifi și o priză, dar chiar și aceste două detalii putând fi relative, acoperite de baterie bună și hotspot mobil. S-a schimbat deci, nu numai conținutul activității noastre, cât și modul în care lucrăm și interacționăm, precum și locul de unde o facem.

De la work-from-office, am trecut prin work-from-home și am ajuns la work-from-anywhere.

Iată mai jos o analiză comparativă a celor 3 medii flexibile de care putem beneficia azi: 

Work from Home

Lucrezi de acasă full-time sau part-time

Program: Oricând, dar fără echilibru viață personală – viață profesională.

Atmosferă: Copii, partener, animale, muzică proprie, mașina de spălat rufe (că tot ești în zonă, mai pui o tură) etc.
 

Locație: Unde ai coborât din pat 🙂 

Cost: Ți-ar putea crește factura de curent, apă, poate un internet mai bun.

Oportunități colaborare/socializare: Socializezi cu pisica, cățelul, copilul … cu partenerul, dacă și el lucrează de acasă.

 

Echilibru viața personală – viața profesională: Tinde către zero.

Dotări (priză, internet, imprimantă, accesorii de birou): Depinde de tine să te așezi lângă priză și să ai o conexiune bună de internet, accesorii de birou sau imprimantă.

 
 

Ergonomia spațiului: Dacă nu te-ai dotat cu birou și scaun de birou, probabil lucrezi pe scaunul de masă sau pe canapea, ceea ce în timp îți va da dureri de spate.
 

Siguranță: Tu deții cheia.

 
 
 

Risc Covid-19: Depinde de tine cu cine interacționezi în timpul liber, dar dacă îți iei măsurile de siguranță, ar trebui să fii fără grijă.

 

Alte avantaje: Poți petrece mai mult timp cu familia si cei dragi, nu mai pierzi timp in trafic și nici timp de ales haine de birou 🙂

Work from Anywhere

Lucrezi din cafenele, terase sau alte spații publice

Program: Orar limitat.
 
Atmosferă: Mediu public, fără control asupra muzicii sau a conversațiilor și a mirosurilor din jur.

 

Locație: Orice cafenea, chiar una aproape de casă.

Cost: Costul cafelei, practic cât consumi atât plătești.

Oportunități colaborare/socializare: Poate intri în vorbă cu vecinii de masă.
 
 
 

Echilibru viața personală – viața profesională: Pune o oarecare distanță între cele două.

Dotări (priză, internet, imprimantă, accesorii de birou): Ai putea să nu găsești priză deloc sau nu în apropierea mesei disponibile, conexiunea de internet ar putea fi instabilă, remedierea nu e prioritară.
Nu există de obicei imprimantă, iar mai mult de un pix de împrumut, probabil nu vei găsi.
 

Ergonomia spațiului: Cafenelele și alte spații publice au un design atractiv, însă scaunele și băncuțele pe care stai nu sunt gândite pentru o postură corectă pentru mai multe ore.

Siguranță: Mersul la baie e un fel de before and after, căci nu prea poți lăsa nesupravegheate genți, telefoane, laptopuri etc., (pe acolo mai vin și vânzători ambulanți de trandafiri și poate intra oricine de pe stradă.)

Risc Covid-19: Risc mediu – sincer, în afară de distanțare, în rest mie nu mi se pare că sunt foarte atenți cei din cafenele și spații publice.

 

Alte avantaje: O cafea de specialitate, o poză de Instagram, o prăjitură bună.

Work from Cowork

Lucrezi dintr-un spațiu de cowork

Program: Orar variabil în funcție de necesități.
 

Atmosferă: Mediu divers, profesionist, inspirațional, poți găsi un spațiu de socializare, un spațiu de studiu, spațiu liniștit pentru call-uri, spațiu de masă etc.

Locație: Locație fixă, posibil mai multe locații.

Cost: Costul abonamentului, în care ai însă inclusă și cafeaua (ceai, fructe etc.)

Oportunități colaborare/socializare: Comunitate de membri cu care poți dezvolta relații și parteneriate, de la care poți învăța și cu care poți face sharing de idei, oportunități, clienți, know-how.

Echilibru viața personală – viața profesională: Demarcare clară, spații dedicate, separate.

Dotări (priză, internet, imprimantă, accesorii de birou): Spațiile sunt dotate cu prize, iar conexiunea la internet este o prioritate și de obicei este una superioară internetului casnic sau din spații publice. Sunt dotate cu imprimantă multifuncțională și toate accesoriile de care ai putea avea nevoie la birou.

Ergonomia spațiului: O atenție specială acordată scaunelor ergonomice, reglabile, chiar adevărate investiții și birouri reglabile pe înălțime.
 

Siguranță: În spațiu au acces numai membri și toată lumea își lasă lucrurile pe birou, fără grijă.

 
 

Risc Covid-19: Risc scăzut – spațiile de cowork au o grijă sporită legat de igienizarea spațiului și a veselei, se monitorizează purtarea măștii, distanțare asigurată prin spații generoase, dezinfecții regulate etc.

Alte avantaje: Un masaj la birou, un tobogan, un meci de fussball, evenimente de comunitate, conexiuni de afaceri și chiar prietenii.

Vorbeam zilele trecute cu prieteni din corporații care nu mai au un birou unde să meargă, întrucât corporațiile angajatoare au decis să închidă spațiul și să trimită angajații pe termen nelimitat în work-from-home, oferindu-le și bugete să își amenajeze birourile de acasă. După 1 an și-au dat seama că biroul e mai mult decât un spațiu și o masă, biroul este o comunitate, este despre colegi, iar viața din work-from-home sau work-from-anywhere poate deveni tristă și singuratică foarte rapid, nevoia de apartenență la grup fiind una esențială nouă, chiar introverți fiind. O perioadă ea este suplinită de prieteni, însă după un an deja, se simte clar nevoia de apartenență, de conexiune, de sharing la nivel profesional.

Eu una voi lăsa mereu cafenelele să fie pentru cafea și socializare fără ecran în față, iar pentru activitatea profesională voi alege un spațiu de cowork, unde merg cu încredere și legat de contextul pandemic, dar și legat de colegii din spațiu, unde găsesc și inspirație și activități de wellbeing, unde lumea e relaxată și zâmbitoare, separând, astfel, viața personală de cea profesională.

Acestea fiind zise pe mine mă găsiți online pe luciaradu.com, iar offline la Impact Hub Floreasca. Dacă ajungeți în zonă, să mă trageți de mânecă.

Rezervă o săptămână la Impact Hub și hai să testezi spațiul de la Floreasca sau Universitate!

Aici te abonezi la newsletter

Abonează-te să primești lunar noutăți de la Impact Hub!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.