The Climate Change Company Black Sea ClimAccelerator

The Climate Change Company la Black Sea ClimAccelerator: Primul material de construcție pentru drumuri din sticlă și plastic reciclat

Nenumărate inițiative și-au propus până acum să reducă consumul de plastic, să recicleze mai mult din cantitatea enormă de plastic care există pe planetă sau să gestioneze mai eficient aceste deșeuri. Cu toate acestea, schimbările nu au nici pe departe anvergura și susținerea necesare pentru a rezolva problema poluării plasticului. Dennis Debie, fondatorul The Climate Change Company, a descoperit „rețeta magică” prin care o astfel de soluție poate avea impact pozitiv pentru oameni și pentru mediu, creând de asemenea și o cerere imensă. Littar, soluția creată după această „rețetă” este unică în gama ei și urmează să fie patentată. Echipa The Climate Change Company este convinsă că acest produs are potențialul de a contribui masiv la problema managementului deșeurilor de plastic și de sticlă.

Povestea din spatele ideii

În 2019 eu, Dennis Debie, fondatorul The Climate Change Company, mi-am părăsit jobul full-time din mai multe motive, unul dintre ele (și cel mai important până în ziua de azi) fiind dragostea. Din punct de vedere al carierei, mi-am luat o perioadă „sabatică” și mi-am dat seama că aș putea, ba chiar ar trebui să fac mult mai multe cu expertiza și cunoștințele mele. Am cumpărat numele domeniului pentru Climate Change Companny încă dinainte ca toate acestea să se fi întâmplat, doar ca un reminder pe care să-l am și care să-mi spună că îmi doresc să fac ceva pentru planetă, ceva la nivel macro.

Am început să-mi pun întrebarea: ce avem noi din plin care să fie în același timp și o problemă pentru mediu? Trăind în România și călătorind în jurul lumii, mi-am dat seama că e vorba despre deșeurile de plastic și sticlă. Am petrecut multe zile și nopți gândindu-mă ce aș putea să fac cu aceste deșeuri – ceva care să fie în beneficiul tuturor, inclusiv al planetei care, după cum spunea Carl Sagan, este singura casă pe care am cunoscut-o vreodată.

Am încercat multe lucruri și am trecut prin multe iterații până să găsesc soluția: transformarea deșeurilor din plastic și sticlă în material de construcție pentru drumuri. L-am numit Littar, un produs care ajută la tăierea costurilor și a emisiilor în procesul de construcție a drumurilor, folosind deșeuri care până acum nu au putut fi folosite și reducând astfel dioxidul de carbon rezultat din arderea deșeurilor de plastic, dar și dimensiunile gropilor de gunoi. Și lista poate continua.

Suntem în 2022, iar compania noastră e mândră să scoată în lume primul produs: Littar, un material de construcție pentru drumuri certificat, produs din deșeuri și pe cale de a fi patentat. Primele proiecte de construcție care folosesc materialul nostru au început deja, pavând drumul către un management al deșeurilor mai sustenabil și către o infrastructură durabilă și accesibilă.

Cum contribuie The Climate Company la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Să începem cu reducerea dioxidului de carbon. Magia Littar funcționează în două feluri. Prin folosirea Littar la construcția unui kilometru de fundație pentru drumuri vor fi necesare cu 20% mai puține camioane, ceea ce reduce emisiile de CO2 rezultate din procesul de construcție. De asemenea, folosirea Littar pentru construcția acestui kilometru de fundație pentru drum previne emisiile de CO2 care ar fi rezultat din aruncarea deșeurilor la groapa de gunoi, din arderea lor sau din reciclarea convențională. În total, pentru fiecare kilometru construit folosind Littar, emisiile de dioxid de carbon sunt reduce cu 1200 de tone metrice compparativ cu procesul normal de construcție.

Să continuăm cu „making waste great again”. Littar poate fi fabricat din orice tip de plastic și sticlă! Nu doar din deșeurile preluate de la consumatori, ci din TOATE deșeurile, inclusiv fibră optică, palete de la turbinele eoliene, deșeuri electronice, sticla ferestrelor și așa mai departe. Littar este primul produs din gama sa capabil să facă asta. Acest lucru oferă valoare pozitivă deșeurilor cu valoare negativă, lucru care, în cele din urmă, va încuraja industriile să colecteze și să proceseze aceste tipuri de deșeuri, ba chiar și altele care înainte ar fi dispărut undeva, în mediul înconjurător, sau ar fi fost arse.

 

Ce face The Climate Change Company diferit

Orice suprafață de drum este pe atât de bună pe cât este fundația pe care a fost construită. Littar îmbunătățește durabilitatea stratului de suprafață prin rezistența, flexibilitatea și proprietățile sale termice superioare materialelor obișnuite din care sunt făcute drumurile. De asemenea, reduce costurile pentru fundație cu 15% și scurtează timpul de execuție prin prisma faptului că se folosesc mai puțin material și mai puține camioane.

 

Obstacole și oportunități

Trebuie să scalăm businessul mai repede decât am anticipat, fiindcă cererea pentru Littar crește exponențial, iar comenzile vin din toată lumea. Acest lucru vine cu provocarea de a prioritiza corect taskurile și de a ne asigura că totul este făcut corect.

Pe de altă parte, Littar are potențialul de a rezolva problema globală a deșeurilor din plastic și sticlă, conectând oamenii prin infrastructură și contribuind totodată la un ecosistem mai sănătos și mai sustenabil peste tot în lume.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Rămâi calm, mergi înainte chiar dacă lucrurile înaintează încet și nu te da bătut: facem ceea ce facem nu pentru că este ușor, ci pentru că este dificil și necesar.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Numele meu este Dennis Debie, sunt Managing și Technical Director la The Climate Change Company. De formare sunt inginer și sunt pasionat de inovare, am experiență în proiecte care implică componente complexe de problem solving și îmi doresc să fiu unul din factorii de schimbare ai viitorului. Am înființat această companie mergând pe filozofia că orice soluție care își propune să contribuie la sănătatea mediului trebuie să fie o sinergie între însemnătatea pe care o are pentru public, efectul pozitiv pe care îl are asupra mediului și caracterul practic în execuție. Această sinergie va oferi soluții pentru care va exista cerere, soluții care vor avea un efect pozitiv de durată, deschizând drumul către îmbunătățiri climatice.

Această abordare „câștigătoare” asupra inovației este cee ace lipsește în momentul de față din domeniul ingineriei mediului. Spre exemplu, soluțiile pentru problema deșeurilor din plastic și sticlă apar și dispar din peisaj fără a avea efecte la scară largă și de durată din cauza lipsei de sprijin din partea publicului și a industriilor care ar putea să se implice.

Co-fondatorul companiei este Sebastian Tudose, specialist în restaurare și un lider plin de energie care apreciază calitatea lucrurilor bine făcute. Sebastian s-a alăturat companiei la începutul lui 2020 pentru a dezvolta legăturile de business și resursele de care avem nevoie pentru a dezvolta și implementa Littar. Înainte de asta a lucrat în numeroase proiecte UNESCO, iar în acest moment se concentrează pe conservarea climei și pe moștenirea ecosistemului planetei noastre.

 

Ce așteptări au de la experiența Black Sea ClimAccelerator

Să interacționăm și să învățăm de la alte startup-uri participante în program și, totodată, să intrăm în contact cu alți investitori.

 

Ambiții pentru următorul an

Peste un an ne dorim să fim un jucător recunoscut în zona ingineriei mediului, dovedind cu proiecte concrete peste tot în lume că Littar face ceea ce spune că face: reduce costurile asociate prelucrării deșeurilor și emisiile de CO2 în timp ce construiește drumuri mai curate și mai ieftine. Între timp, ne puteți urmări progresul pe website-ul nostru – www.theclimatechangecompany.com – și pe pagina noastră de LinkedIn.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.