
TechArtizans au credința fermă că aducând un plus de valoare (fertilizant instant) celor care înțeleg și sortează resturile organice, vor reuși să contribuie la răspândirea colectării selective, mai ales că prin colectarea descentralizată a resturilor organice putem salva mult carburant folosit la colectare, multe resturi duse la groapa de gunoi și, implicit, putem contribui activ la reducerea gazelor cu efect de seră.
Biodigestorul transformă resturile organice în fertilizant și biogaz într-un mod la îndemâna oricui și o face într-un mediu lipsit de aer. Spre deosebire de compost, sub acel clopot din grădină nu emană mirosuri. Ca o diferență față de mașinăriile de compostare, biodigestorul consumă până la 10% din necesarul de electricitate. Iar spre deosebire de alte biodigestoare de pe piata, al nostru poate funcționa chiar și la temperaturi exterioare negative. Dimensiunile reduse și faptul că e construit într-un IBC (International Bulk Container) din plastic îl face predictibil asupra suprafeței utilizate și ușor de mutat la nevoie.
Cât despre oportunități, ne place să spunem că imaginația e limita. Am gasit câteva întrebuințări noi, dar cei cu care am vorbit ne-au „pictat” o imagine de ansamblu și mai frumoasă. Digestoarele pot fi folosite de ferme și cabane izolate, în mediul rural ca digestor per cvartal (10-12 case în funcție de asezare) sau în orașe – fie prin amplasare la restaurante sau chiar în încăperea toboganului de gunoi de la bloc. Pot fi instalate în piețele agroalimentare sau în incinte de genul „vending machines” la supermarketuri.
Evident, au fost și greșeli de exploatare, mai ales la cei care ne sunt „early adopters” și care au reușit să blocheze țeava de alimentare cu un rest de gard viu cu tot cu rădăcină. Au mai fost cazuri când resturile organice au fost introduse cu tot cu ambalajul din plastic.
Dar, cu toate acestea, ne bucurăm să vedem că o cabană izolată folosește un prototip timpuriu de-al nostru pentru a nu mai transporta resturile organice 14 km până la primul punct de colectare și că micul dejun pentru cei cazați e gătit integral pe biogazul generat de biodigestor. Fertilizantul inițial l-au vandut altora, dar de curând au început construcția propriului solar în care își vor crește legumele, așadar de acum vor profita de încă un beneficiu al digestorului.
În spatele proiectului este o familie în sensul propriu al cuvântului. De regulă zâmbesc când o spun cu voce tare: „Suntem eu, soacra, socrul și cumnata”. Eu sunt inginer IT-ist de formare, dar cu multe competențe pe inginerie, soacra e profesoară de chimie la liceu, socrul – Prof. Universitar Dr. cu specializare pe polimeri, iar cumnata e inginer chimist cu orientare pe procese.
Eu mă ocup îndeosebi de construcția fizică a digestorului și de găsirea de furnizori pentru materialele necesare. Socrul se ocupă de studiul materialelor pe care le putem folosi, mai exact de calcule de rezistență, temperaturi și condiții de sudură și gradul de transfer al temperaturii între medii din perspectiva materialelor folosite. Soacra și cumnata ne ajută pe artea de stabilire a proceselor chimice și îmbunătățirea parametrilor de funcționare prin eficientizarea reacțiilor.
Rolurile ne-au venit mănușă, iar fiecare înțelege contribuția pe care o poate aduce. Eu am o scurtă experiență în vânzări, soacra are o vastă experiență în lucrul cu oamenii, socrul are o experiență bogată și cunoștințe în industrie, iar cumnata ne aduce cu piciorele pe pământ când vine vorba de necesitățile pieței.
Proiectul a trecut prin mai multe etape de prototipare. Am învățat mult de-alungul anilor și fiecare lecție învățată a însemnat o „corectură” în următorul prototip. Prototipul la care lucrăm în momentul de față e gata în proporție de 80% și conține materiale cu o durată de viață îndelungată. Are deja un sistem de încălzire cu termostatat și poate transmite informații în timp real despre consumul de energie folosit pentru menținerea temperaturii ideale. Putem pune la dispoziție o mulțime de materiale conexe, de genul bazin de colectare a fertilizantului, module de înseriere a biodigestoarelor, „rucsac” de depozitare a biogazului sau module de filtrare pentru biogaz.
Îmi e foarte greu să identific și să numesc doar o parte din program care să ne fi ajutat cel mai mult. Până acum, absolut toate elementele ne-au fost de un real ajutor: de la finanțare până la întâlnirile cu mentorii și de la exercițiile de perspectivă până la ce înseamnă lucrul în echipă cu oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată.
Cum arată viitorul pentru TechArtizans
Încă nu avem produsul și nici vreun articol sau alte update-uri legate de produsul pe care îl dezvoltăm. Ele vor fi făcute până la finalul acestui an și, în principiu, o vom face pe site-ul și pagina de LinkedIn ale actualei companii de servicii IT Technology Artizans.

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.