TechArtizans Black Sea ClimAccelerator 2021
TechArtizans și experiența la Black Sea ClimAccelerator: o afacere de familie, multe runde de prototipare și un produs care poate schimba felul în care colectăm și reciclăm resturile menajere
Când cineva spune că echipa din care face parte e o familie, nu te aștepți să fie vorba despre o familie în adevăratul sens al cuvântului. TechArtizans, cei care au creat un prototip inovator de biodigestor modular sunt într-adevăr o familie: ginere, socri și cumnată – fiecare cu experiență relevantă în inginerie și chimie.
Prin biodigestorul modular, echipa TechArtizans își dorește ca resturile organice să nu mai ajungă la groapa de gunoi și, în egală măsură, să elimine tomberoanele urât mirositoare care adună gângănii și dăunători. Speranța lor este ca micii fermieri să poată beneficia de pe urma gunoiului de grajd și nu numai. Au și un exemplu concret al avantajelor pe care le oferă produsul lor: o cabană care folosește biogazul rezultat din proces pentru a pregăti micul dejun pentru turiști, în vreme ce fertilizatorul va fi folosit în solarul pe care proprietarii îl vor construi pentru a-și cultiva propriile legume.

TechArtizans au credința fermă că aducând un plus de valoare (fertilizant instant) celor care înțeleg și sortează resturile organice, vor reuși să contribuie la răspândirea colectării selective, mai ales că prin colectarea descentralizată a resturilor organice putem salva mult carburant folosit la colectare, multe resturi duse la groapa de gunoi și, implicit, putem contribui activ la reducerea gazelor cu efect de seră.

Povestea din spatele ideii și principiile de funcționare ale produsului final
Ideea a apărut în timp ce adunam iarba tăiată din curte. Pe măsură ce se înmulțeau sacii cu iarbă tăiată, am început să-mi pun problema: unde am să-i duc și cu ce? Punctul de colectare era la 17 km de mine, iar în mașină îmi intrau maximum 2 saci. Cei de la Poliția Locală au fost îndeajuns de drăguți să-mi explice că a împrăștia iarba pe terenurile neconstruite din jur nu e o idee bună. După îndelungi căutări, am găsit câteva firme care fabricau și vindeau digestoare (din China și Israel), dar nu le puteam folosi prea mult pentru că sub 20 grade Celsius procesul se oprește, digestia încetează. După circa un an de teste și mai multe prototipuri, credem că am găsit „rețeta” potrivită.

Biodigestorul transformă resturile organice în fertilizant și biogaz într-un mod la îndemâna oricui și o face într-un mediu lipsit de aer. Spre deosebire de compost, sub acel clopot din grădină nu emană mirosuri. Ca o diferență față de mașinăriile de compostare, biodigestorul consumă până la 10% din necesarul de electricitate. Iar spre deosebire de alte biodigestoare de pe piata, al nostru poate funcționa chiar și la temperaturi exterioare negative. Dimensiunile reduse și faptul că e construit într-un IBC (International Bulk Container) din plastic îl face predictibil asupra suprafeței utilizate și ușor de mutat la nevoie.

 

Despre obstacole și oportunități 
Cel mai mare obstacol e concepția oamenilor de a considera că resturile vegetale sunt gunoi. De mici duceam găleata cu gunoi la tomberoanele mari din tablă. Tomberoane care, fără excepție, dădeau pe dinafară și nu erau mai niciodată lipsite de muște și viespi, gândaci si șoareci sau pisici și câini care căutau printre resturi. Un alt obstacol e colectarea selectivă a resturilor. Sunt foarte puține persoane care înțeleg conceptul, și încă și mai puține care au văzut un beneficiu în colectarea selectivă. Noi vrem să ajutăm oamenii să vadă că resturile organice pot aduce și beneficii directe.

Cât despre oportunități, ne place să spunem că imaginația e limita. Am gasit câteva întrebuințări noi, dar cei cu care am vorbit ne-au „pictat” o imagine de ansamblu și mai frumoasă. Digestoarele pot fi folosite de ferme și cabane izolate, în mediul rural ca digestor per cvartal (10-12 case în funcție de asezare) sau în orașe – fie prin amplasare la restaurante sau chiar în încăperea toboganului de gunoi de la bloc. Pot fi instalate în piețele agroalimentare sau în incinte de genul „vending machines” la supermarketuri.

 

Nenumăratele runde de prototipare și micile succese care te ajută să mergi înainte
Nu credem în eșec, credem în oportunități de învățare. Printre primele prototipuri am avut probleme de sudare/lipire a plasticului, drept urmare ne-am trezit cu o mare baltă. Am întâmpinat probleme de menținere a temperaturii potrivite (peste 20 grade Celsius) și a trebuit reluat procesul de înmulțire a bacteriilor. Am incercat atât de multe materiale în atât de multe combinații, încât abia când simțeam că ne apropiem de o formă cât de cât finală o „număram” ca prototip.

Evident, au fost și greșeli de exploatare, mai ales la cei care ne sunt „early adopters” și care au reușit să blocheze țeava de alimentare cu un rest de gard viu cu tot cu rădăcină. Au mai fost cazuri când resturile organice au fost introduse cu tot cu ambalajul din plastic.

Dar, cu toate acestea, ne bucurăm să vedem că o cabană izolată folosește un prototip timpuriu de-al nostru pentru a nu mai transporta resturile organice 14 km până la primul punct de colectare și că micul dejun pentru cei cazați e gătit integral pe biogazul generat de biodigestor. Fertilizantul inițial l-au vandut altora, dar de curând au început construcția propriului solar în care își vor crește legumele, așadar de acum vor profita de încă un beneficiu al digestorului.

 

Cine se află în spatele proiectului TechArtizans? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?

În spatele proiectului este o familie în sensul propriu al cuvântului. De regulă zâmbesc când o spun cu voce tare: „Suntem eu, soacra, socrul și cumnata”. Eu sunt inginer IT-ist de formare, dar cu multe competențe pe inginerie, soacra e profesoară de chimie la liceu, socrul – Prof. Universitar Dr. cu specializare pe polimeri, iar cumnata e inginer chimist cu orientare pe procese.

Eu mă ocup îndeosebi de construcția fizică a digestorului și de găsirea de furnizori pentru materialele necesare. Socrul se ocupă de studiul materialelor pe care le putem folosi, mai exact de calcule de rezistență, temperaturi și condiții de sudură și gradul de transfer al temperaturii între medii din perspectiva materialelor folosite. Soacra și cumnata ne ajută pe artea de stabilire a proceselor chimice și îmbunătățirea parametrilor de funcționare prin eficientizarea reacțiilor.

Rolurile ne-au venit mănușă, iar fiecare înțelege contribuția pe care o poate aduce. Eu am o scurtă experiență în vânzări, soacra are o vastă experiență în lucrul cu oamenii, socrul are o experiență bogată și cunoștințe în industrie, iar cumnata ne aduce cu piciorele pe pământ când vine vorba de necesitățile pieței.

Proiectul a trecut prin mai multe etape de prototipare. Am învățat mult de-alungul anilor și fiecare lecție învățată a însemnat o „corectură” în următorul prototip. Prototipul la care lucrăm în momentul de față e gata în proporție de 80% și conține materiale cu o durată de viață îndelungată. Are deja un sistem de încălzire cu termostatat și poate transmite informații în timp real despre consumul de energie folosit pentru menținerea temperaturii ideale. Putem pune la dispoziție o mulțime de materiale conexe, de genul bazin de colectare a fertilizantului, module de înseriere a biodigestoarelor, „rucsac” de depozitare a biogazului sau module de filtrare pentru biogaz.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
ClimAccelerator nu e doar un program care ne aduce mai aproape de construcția ultimului prototip gândit, ci este o mare de cunoștințe care nouă ne lipseau. Este o poartă deschisă către posibilități pe care nici nu am fi știut să le cerem sau să le căutăm. De la organizatori până la cei cu care am avut ocazia sa socializăm – cu toții merită o rundă de aplauze și recunoștință din partea noastră. Mentorii sunt o foarte buna adiție și ne-au ajutat foarte mult să ne conturăm un plan de afaceri mai apropiat de realite. E frumos să visezi și să înșiri foarte multe idei și proiecte, dar din când în când e nevoie de acea doză de realism în privința posibilităților de realizare.

Îmi e foarte greu să identific și să numesc doar o parte din program care să ne fi ajutat cel mai mult. Până acum, absolut toate elementele ne-au fost de un real ajutor: de la finanțare până la întâlnirile cu mentorii și de la exercițiile de perspectivă până la ce înseamnă lucrul în echipă cu oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată.

 

Cum arată viitorul pentru TechArtizans

Ne dorim foarte tare să terminăm prototipul pentru a-l putea testa în condiții de temperatură scăzută. Avem în dezvoltare simultană două digestoare cu diferite componente pentru a găsi o cale ideală în ceea ce privește materialele necesare. Vom avea pentru prima dată în funcțiune modulul de automatizare prin relee și senzori de temperatură care transmit date în timp real. În acest fel sperăm să vedem diferența în lumea reală dintre izolația de 5mm sau 10mm, spre exemplu, și, totodată, a două tipuri de plastic cu grosimi diferite. După ce trecem de această iarnă sperăm să avem destule date concludente pentru a ajunge la o concluzie în ceea ce privește prețul final.

Încă nu avem produsul și nici vreun articol sau alte update-uri legate de produsul pe care îl dezvoltăm. Ele vor fi făcute până la finalul acestui an și,  în principiu, o vom face pe site-ul și pagina de LinkedIn ale actualei companii de servicii IT Technology Artizans.

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.