
Surse de finanțare pentru start-up-uri green
The Rise of European Climate Tech, un raport al celor de la DealRoom și Talis, indică faptul că ecosistemul climate tech European valorează astăzi peste 100 de miliarde de dolari, dublându-și valoarea din 2020 încoace. Din 2017 și până acum, sectorul climate tech este cel cu cea mai mare creștere după fintech. Cu toate acestea, deși cifrele sunt promițătoare, numărul de finanțări de tipul early VC, seed și Series A stagnează de 4 ani, după cum arată un raport recent al PwC.
Start-up-urile aflate într-un stadiu de dezvoltare timpuriu au o problemă în a găsi investitori pentru soluțiile lor din cauza riscului financiar pe care l-ar presupune – banii nu pot fi recuperați la fel de rapid ca în alte industrii sau domenii, așadar investitorii sunt reticenți când vine vorba de a susține un start-up verde. Din fericire, acest lucru nu înseamnă neapărat că nu există surse de finanțare pentru afacerile din acest domeniu aflate la început de drum. În acest articol vom explora opțiunile de finanțare existente, precum și cerințele specifice fiecăreia dintre ele.
Există câțiva pași care te vor ajuta să identifici sursele de finanțare care ți se potrivesc, fiindcă ele diferă în funcție de vechimea business-ului pe piață, de dimensiunea sa și de mulți alți factori. În primul rând ar trebui să realizați împreună, ca organizație, o analiză de tip SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats – puncte tari și puncte slabe ale afacerii, oportunități și amenințări externe legate de piața pe care activează business-ul vostru) și să identificați care este nevoia de finanțare a afacerii. Apoi, după ce ai totul pus pe hârtie, este momentul să privești situația în mod realist și să te orientezi după finanțări specifice care vi se potrivesc vouă și stadiului de dezvoltare al afacerii.
Sursele de finanțare ale unei afaceri pot fi:
- Proprii (bootstrapping / pre-seed funding): de la acționari, de la fondatori sau de la angajați ori
- Atrase (seed funding): credite sau facilități bancare, programe de incubare, acceleratoare, sume primite de la diverși creditori, finanțări obținute de la Business Angels sau investitori strategici, microfinanțări (sume adresate exclusiv firmelor mici și mijlocii pentru care trebuie îndeplinite condiții de eligibilitate și ale căror comisioane sau dobânzi sunt ceva mai mari decât în cazul unui împrumut tradițional de la bancă), fonduri de investiții
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, oportunitățile de finanțare s-au diversificat, afacerile și organizațiile având astăzi acces la finanțări prin proiecte cu componentă nerambursabilă. Și pe plan local există astăzi din ce în ce mai multe finanțări din partea guvernului, prin programe cu componentă de mediu și antreprenoriat precum Fondul de Acțiune în domeniul Managementului Energiei Durabile, Programul Național Infrastructura de Alimentare Verde sau Programul Româno – Elvețian pentru IMM-uri (PREIMM).
Finanțare (parțial) nerambursabilă prin proiecte și programe
Există atât proiecte care oferă creditări sau granturi total nerambursabile (cum este, spre exemplu, programul Black Sea ClimAccelerator), cât și proiecte care oferă finanțare parțial nerambursabilă. În cazul acestora este important de reținut faptul că uneori și acest tip de proiecte necesită o componentă de cofinanțare – de aport financiar propriu. În același timp, te poți orienta către incubatoare și acceleratoare de business care susțin startupurile și IMM-urile eligibile cu expertiză, mentorat și oportunități de networking, având de multe ori inclusă și o componentă de finanțare.
Spre exemplu, în cazul Black Sea ClimAccelerator, start-up-urile din categoria Early Stage, adică cele de-abia înființate, care au doar o idee sau sunt în stadiul incipient al dezvoltării soluției, primesc câte un grant 5.000 de Euro oferit de EIT Climate-KIC și beneficiază de workshop-uri de modelare de business și validare a soluției pe piață.
Start-up-urile din categoria MVP (cele care au un prototip validat în piață) vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale. De asemenea, vor primi o finanțare de 20.000 EUR și extra servicii din partea EIT Climate-KIC, sub forma unui acord de investiție denumit Climate-SAFE (Simple Agreement for Future Equity).
Acordul Climate SAFE a fost conceput în egală măsură ca un instrument prietenos cu fondatorii și ca un mecanism eficient prin intermediul căruia EIT Climate-KIC să poată să investească în cele mai promițătoare companii climate-tech. Spre deosebire de alte acorduri de tip SAFE care impun un anumit plafon pentru valoarea la care acordul se va converti în acțiuni deținute (valuation cap), Climate SAFE nu impune o limită superioară de evaluare – astfel, nu este limitată în niciun fel evaluarea pe care startupul o poate obține în rundele următoare de finanțare.
Acordul este structurat sub forma unei investiții în bani și servicii, plus acces la alte granturi. Pe lângă suma de 20.000 EUR, start-up-urile din categoria MVP vor primi servicii de carbon impact forecasting, modelling și validare, acces în comunitatea ClimateHIVE, susținere în rundele de fundraising și deschidere la conexiuni din comunitatea de investitori a Climate-KIC, oportunități de comercializare, susținere pe partea de politici și afaceri europene și un manager de portofoliu dedicat.
Pentru multe dintre binecunoscutele finanțări prin proiecte europene, birocrația este destul de greu de parcurs și e nevoie să ții cont de faptul că va fi nevoie să vă auto-susțineți ca start-up pe durata desfășurării proiectului, până la termenul la care veți putea avea acces la sumele din grant, conform contractului.
În plus, în cazul unor astfel de proiecte este nevoie de expertiză în identificare și implementare: trebuie să știi exact ce proiecte se potrivesc start-up-ului tău și domeniului în care activezi și ar fi util să ai alături un consultant care să îți ofere expertiză în implementare, deoarece executarea unui proiect nu îți garantează rambursarea banilor decât dacă îndeplinești lista de criterii pe care ați agreat-o în momentul aplicării pentru grant/finanțare.
Cu toate acestea, finanțarea prin proiecte este probabil cea mai atractivă: este modul de finanțare care are probabil cele mai reduse costuri, iar granturile au o intensitate variabilă cuprinsă între 50% și 100% reprezentând finanțarea nerambursabilă, ceea ce înseamnă că partea de cofinanțare care îți revine ție va fi cuprinsă între 0% și 50%.
Proiecte cu componentă de investiții
Pentru societățile comerciale există programe finanțate de la bugetul UE, precum POCU (Programe Operaționale Capital Uman), POC (Programe Operaționale Competitivitate) și POIM (Programe Operaționale Infrastructură Mare). La nivel local, există programe de finanțare prin PNCDI (Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare).
Programe europene
Dintre programele europene, Horizon Europe este unul dintre cele mai importante, având un buget de 95.5 miliarde EUR. Pilonul 3, denumit Provocări Globale și Competitivitate Industrială Europeană include o parte dedicată climei, energiei și mobilității, precum și una destinată alimentelor, bioeconomiei, resurselor naturale, agriculturii și mediului. Un alt element de susținere pentru inovatori este reprezentat de granturile oferite de Norvegia și țările din Zona Economică Europeană (Islanda și Liechtenstein). De asemenea, Pactul Verde European mobilizează o treime din investițiile de 1.8 trilioane EUR din Planul de Redresare NextGeneration EU, precum și bugetul Uniunii pe 7 ani pentru a susține tranziția către o Europă neutră din punct de vedere climatic și o dezvoltare industrială sustenabilă.
Investitori privați, Business Angels și finanțări bancare
Deși la începutul articolului menționam reticența investitorilor în ceea ce privește susținerea financiară a start-up-urilor aflate la început de drum, există și excepții. Avem pe de-o parte, investitorii strategici interesați să finanțeze start-up-uri în anumite domenii. Unii dintre ei pot fi interesați de alimentație sustenabilă, alții de climă sau de construcții prietenoase cu natura, spre exemplu. Pe de altă parte, avem și companiile multinaționale cu programe solide de CSR sau pentru care sustenabilitatea este o parte fundamentală a ADN-ului corporativ sunt doar un exemplu. Investitorii privați au în general nișe specifice de care sunt interesați și pe care le finanțează.
O altă categorie de investitori sunt așa-numiții Business Angels – persoane cu o mare disponibilitate de capital care oferă susținere financiară micilor star-tu-puri sau antreprenorilor. Fondurile pe care le oferă pot fi o investiție singulară care să-i ajute pe antreprenori să își clădească businessul aflat la început de drum sau o injecție constantă de capital care să susțină start-up-urile de-a lungul primelor etape din existența lor, care sunt și cele mai dificile. E bine de știut faptul că toată această susținere vine la pachet cu o parte din acțiunile voastre sau cu cedarea unei părți din afacere (capital sau profit).
Finanțările bancare iau cel mai adesea forma unor pachete pentru start-up-uri și IMM-uri care oferă condiții relativ avantajoase, cu perioade mai mici de accesare a împrumuturilor, perioade mai flexibile de restituire a banilor, comisioane reduse sau chiar 0, suport în digitalizarea afacerii și alte beneficii, în funcție de banca la care apelezi și de programele de finanțare pe care le au în desfășurare.
În toate aceste cazuri, vei avea nevoie de un pitch convingător și de skill-uri de prezentare impecabile. Pitchul este un tip de format prin care prezinți ceea ce dorești să faci și ce îți dorești să obții. Termenul în sine este specific ecosistemului antreprenorial și industriei publicitare și înseamnă, la bază, a arunca/ lansa un obiect, cu un anumit obiectiv către un anumit punct. Înainte de a-ți structura pitch-ul, e bine să-ți clarifici:
- Ce îți dorești să obții?
- De la cine?
- Ce își dorește cel din fața ta să câștige?
Un pitch trebuie să includă informații despre contextul actual de business, industrie, problema pe care o adresează soluția voastră, clienții și beneficiarii, starea competiției, bugetul (întregul segment financiar), impactul (secțiune care poate fi personalizată în funcție de investitorul/ grupul de investitori cu care discuți), potențialul de scalare (personalizat în funcție de investitor și interesele sale de business), echipă și nevoia de finanțare.
Fonduri de investiții
Una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru start-up-urile verzi o reprezintă fondurile de investiții. Investițiile de tip VC (Venture Capital) sunt finanțări acordate de investitori start-up-urilor și întreprinderilor mici despre care se crede că au un mare potențial de creștere sau care se dovedesc a fi extrem de inovatoare. În Europa, în domeniul climatic, există o serie de fonduri de investiții care te pot ajuta să-ți duci ideea la nivelul următor, cum ar fi:
- Climate-KIC
- WorldFund
- Norrsken VC
- Breakthrough Energy (fondul pentru climă finanțat de Bill Gates)
- Demeter
Mai multe fonduri de investiții pentru start-up-urile aflate în slujba sustenabilității poți găsi aici.
Factorul principal care determină un fond de investiții să finanțeze un start-up este potențialul acestuia din urmă de a elimina sau reduce gazele cu efect de seră, rămânând în același timp viabil din punct de vedere comercial. Acest impact pozitiv de mediu se cuantifică în tonele de CO2 pe care produsul sau soluția dezvoltată de un start-up le elimină din atmosferă, lucru care se măsoară prin diverse instrumente, cum ar fi Climate Impact Forecast, instrument pe care îl folosim și noi în cadrul Black Sea ClimAccelerator și pentru care oferim training specializat start-up-urilor participante.
Este bine de știut că investitorii cer de obicei o parte din acțiuni în schimbul finanțării, primind astfel și o parte din puterea de decizie. Cu toate acestea, fondurile de investiții oferă doar bani, ci și know-how, conexiuni și expertiză tehnică și managerială, așadar puterea lor de decizie poate fi un lucru benefic, din moment ce sunt specializate în activitățile și operațiunile start-up-urilor în care investesc.
Acum că știi care sunt principalele surse de finanțare care îți stau la dispoziție, tot ce trebuie să faci e să îți analizezi start-up-ul, stadiul în care se află și nevoile pe care le are și să te hotărăști care opțiune ți se potrivește cel mai bine!
Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.