Alina Petrescu, Director de Comunicare si Sustenabilitate, OMV Petrom
Despre startupuri și economia verde cu Alina Petrescu, Director de Comunicare si Sustenabilitate, OMV Petrom
Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei europene. Numărul lor reprezintă 99% din totalul businessurilor din Uniunea Europeană și contribuie cu mai mult de jumătate din PIB-ul Europei. Pe lângă rolul lor economic, IMM-urile au și un rol extrem de important în adăugarea valorii, indiferent de sectorul economic, și în inovare. IMM-urile sunt în măsură să vină cu soluții inovatoare la provocări precum schimbările climatice, eficientizarea resurselor și coeziunea socială. Am discutat cu Alina Petrescu, Director de Comunicare si Sustenabilitate, OMV Petrom despre felul în care startupurile pot contribui la construirea unei economii mai verzi, despre oportunitățile pe care le au și despre așteptările pe care le au marile companii care investesc în ele și în ideile lor.
Cum vedeți rolul startupurilor în tranziția accelerată la economia verde?
Ne bucurăm să constatăm de la an la an cum spiritul antreprenorial devine din ce în ce mai puternic în România. Tot mai mulți tineri văd antreprenoriatul nu doar ca o opțiune viabilă de carieră, ci ca un instrument prin care pot aduce schimbări la nivelul comunităților lor.

Tranziția energetică revoluționează modul în care producem și consumăm energie, dar va aduce și schimbări profunde în toate ramurile industriale, care se vor reflecta apoi în societate.

Pentru a gestiona aceste schimbări, toți actorii implicați trebuie să își aducă contribuția. Mediul de reglementare, începând de la nivelul politicilor Europene și până la administrațiile locale trebuie să asigure cadrul necesar unei tranziții echitabile. Companiile mari cum suntem noi, OMV Petrom, ne regândim modelul de business pentru a ne concentra pe sustenabilitate și investim foarte mult în acest sens. Antreprenorii aduc la masă acel spirit inovator și creativ specific şi acea efervescență care generează idei ce pot schimba paradigme. Din ce în ce mai mult, antreprenorii abordează problemele importante din comunitățile lor și caută soluții viabile, fie ele tehnologice, economice sau sociale.

E o misiune provocatoare, desigur, dar reprezintă și oportunitatea de a schimba lumea.

 

Care sunt macro-oportunitățile de care antreprenorii ar trebui să țină cont când lansează un startup verde?
Tranziția energetică are un imens potențial economic și social. Atât provocarea, cât și oportunitatea se găsesc la intersecția eforturilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a promova surse regenerabile, pe de o parte, cu nevoia de a asigura securitatea aprovizionării cu energie la costuri accesibile, de cealaltă parte. Această intersecție aduce o oportunitate imensă de a dezvolta noi industrii, de a crea noi locuri de muncă și de a genera valoare adăugată în economie.

Oportunitățile nu se limitează însă la producerea de energie, tranziția energetică poate aduce efecte pozitive în construcții, transporturi, servicii energetice, industria autovehiculelor etc. E un moment foarte stimulant și ofertant pentru antreprenori și sper ca mulți vor profita și vor aduce pe piață afaceri verzi curajoase, creative și care abordează în mod direct provocările curente.

 

În 2022 OMV Petrom s-a alăturat Black Sea ClimAccelerator, ce așteptări aveți de la ecosistemul antreprenoriatului verde local și cum vă doriți să contribuiți la dezvoltarea lui?
Dezvoltarea accelerată a ecosistemului antreprenoriatului verde local nu poate decât sa ne bucure și suntem încântați de oportunitatea de a susține Black Sea ClimAccelerator. Credem cu tărie ca inovatorii și cei care vor schimba paradigmele de business în viitor au nevoie de sprijin astăzi.

La sfârșitul anului trecut, ne-am prezentat Strategia 2030 a companiei, cu sustenabilitatea complet integrată în planurile de business. Am pornit de la realitatea că lumea este în schimbare, energia este în schimbare si prin operațiuni responsabile, inovație și digitalizare și grijă față de oameni și comunitate, OMV Petrom este pregătit și capabil să sprijine tranziția energetică a României.

În tranziția către emisii de carbon reduse și zero, noi la OMV Petrom ne vom concentra pe exploatarea potențialului solar al României prin dezvoltarea de centrale fotovoltaice, pe creșterea proporției de biocombustibili din portofoliul de carburanți a companiei, cum este si combustibilul sustenabil pentru aviație pe care l-am lansat în această vara. De asemenea, lucrăm la crearea unei rețele de peste 500 de puncte de încărcare cu carburanți alternativi (electro-mobilitate, soluții pe baza de hidrogen, gaze naturale lichefiate) dar explorăm și noi tehnologii precum captarea și stocarea/utilizarea carbonului și producția de hidrogen.

Dar, desigur, aceste tehnologii sunt cele pe care le cunoaștem acum, care au un potențial să facă o diferența măsurabila. Însă, suntem convinși ca în cadrul programelor precum Black Sea ClimAccelerator, se „naște” o nouă generație de inovații care pot oferi abordări creative, noi instrumente, noi tehnici, noi tehnologii care să susțină tranziția energetica și ne dorim să fim alături de acești antreprenori, sa îi susținem, sa fim parte din discuția care va schimba fundamental nu doar industria energetică, ci societatea.

Sperăm să vedem idei curajoase care, de ce nu, să se găsească în viitoarele strategii de sustenabilitate ale OMV Petrom și ale altor corporații, dar și din administrația publică.

 

Ce tipuri de soluții v-ar plăcea să vedeți înscrise în ediția din acest an a acceleratorului?
Pentru că lucrez in OMV Petrom, unde tranziția energetică va aduce cu ea schimbarea cea mai profundă din istoria companiei noastre, atenția îmi e concentrată pe domeniile unde compania lucrează cel mai intens pentru a le oferi clienților noștri produse și servicii inovatoare. Dar în același timp, cred ca există imens de mult potențial unde tinerii antreprenori să-și folosească în mod inteligent ideile, în baza cărora să construiască afaceri cu impact local, regional sau internațional.

Deci, vorbind la nivel personal, sunt curioasă să văd idei cât mai inovatoare din afara zonelor noastre de activitate și de concentrare, aspecte la care ar fi mai puțin probabil să ne gândim noi in corporație, afaceri care la rândul lor deschid alte oportunități, abordări creative din partea multor antreprenori entuziaști și curajoși

Puțin mai concret, ne-ar plăcea să vedem soluții inovatoare în domeniul economiei circulare – când ne gândim că pe planeta continuă să se găsească încă fiecare moleculă de plastic produsă vreodată, e imperativ să identificăm modalități prin care să consumăm mai puține resurse și să creăm resurse noi, de înaltă calitate. Trebuie să facem tranziția de la o cultură a consumului și risipei înspre un model circular sustenabil. Inovația în domeniul circularității poate debloca potențialul comercial, și poate servi nevoilor de consum în creștere pe plan global, în timp ce reduce impactul asupra mediului.

De asemenea, un aspect esențial este componenta socială a tranziției energetice. E prioritar ca aceasta să fie echitabilă, o tranziție energetică justă, incluzivă. Aici cred că există mult potențial de inovare socială, poate cu o componentă de tehnologie, dar nu neapărat. Fie că vorbim de soluții pentru prosumatori, acei consumatori casnici de energie electrică ce au și instalații mici de producție, fie că vorbim de asigurarea accesului la utilități pentru consumatorii izolați geografic sau expuși riscului de sărăcie energetică, fie că ne gândim la variante pentru recalificarea profesională a celor care acum lucrează în domenii de activitate care se vor reduce, e un spațiu imens și ofertant pentru inovare.

Ai și tu o idee inovatoare care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.