
Tranziția energetică revoluționează modul în care producem și consumăm energie, dar va aduce și schimbări profunde în toate ramurile industriale, care se vor reflecta apoi în societate.
Pentru a gestiona aceste schimbări, toți actorii implicați trebuie să își aducă contribuția. Mediul de reglementare, începând de la nivelul politicilor Europene și până la administrațiile locale trebuie să asigure cadrul necesar unei tranziții echitabile. Companiile mari cum suntem noi, OMV Petrom, ne regândim modelul de business pentru a ne concentra pe sustenabilitate și investim foarte mult în acest sens. Antreprenorii aduc la masă acel spirit inovator și creativ specific şi acea efervescență care generează idei ce pot schimba paradigme. Din ce în ce mai mult, antreprenorii abordează problemele importante din comunitățile lor și caută soluții viabile, fie ele tehnologice, economice sau sociale.
E o misiune provocatoare, desigur, dar reprezintă și oportunitatea de a schimba lumea.
Oportunitățile nu se limitează însă la producerea de energie, tranziția energetică poate aduce efecte pozitive în construcții, transporturi, servicii energetice, industria autovehiculelor etc. E un moment foarte stimulant și ofertant pentru antreprenori și sper ca mulți vor profita și vor aduce pe piață afaceri verzi curajoase, creative și care abordează în mod direct provocările curente.
La sfârșitul anului trecut, ne-am prezentat Strategia 2030 a companiei, cu sustenabilitatea complet integrată în planurile de business. Am pornit de la realitatea că lumea este în schimbare, energia este în schimbare si prin operațiuni responsabile, inovație și digitalizare și grijă față de oameni și comunitate, OMV Petrom este pregătit și capabil să sprijine tranziția energetică a României.
În tranziția către emisii de carbon reduse și zero, noi la OMV Petrom ne vom concentra pe exploatarea potențialului solar al României prin dezvoltarea de centrale fotovoltaice, pe creșterea proporției de biocombustibili din portofoliul de carburanți a companiei, cum este si combustibilul sustenabil pentru aviație pe care l-am lansat în această vara. De asemenea, lucrăm la crearea unei rețele de peste 500 de puncte de încărcare cu carburanți alternativi (electro-mobilitate, soluții pe baza de hidrogen, gaze naturale lichefiate) dar explorăm și noi tehnologii precum captarea și stocarea/utilizarea carbonului și producția de hidrogen.
Dar, desigur, aceste tehnologii sunt cele pe care le cunoaștem acum, care au un potențial să facă o diferența măsurabila. Însă, suntem convinși ca în cadrul programelor precum Black Sea ClimAccelerator, se „naște” o nouă generație de inovații care pot oferi abordări creative, noi instrumente, noi tehnici, noi tehnologii care să susțină tranziția energetica și ne dorim să fim alături de acești antreprenori, sa îi susținem, sa fim parte din discuția care va schimba fundamental nu doar industria energetică, ci societatea.
Sperăm să vedem idei curajoase care, de ce nu, să se găsească în viitoarele strategii de sustenabilitate ale OMV Petrom și ale altor corporații, dar și din administrația publică.
Deci, vorbind la nivel personal, sunt curioasă să văd idei cât mai inovatoare din afara zonelor noastre de activitate și de concentrare, aspecte la care ar fi mai puțin probabil să ne gândim noi in corporație, afaceri care la rândul lor deschid alte oportunități, abordări creative din partea multor antreprenori entuziaști și curajoși
Puțin mai concret, ne-ar plăcea să vedem soluții inovatoare în domeniul economiei circulare – când ne gândim că pe planeta continuă să se găsească încă fiecare moleculă de plastic produsă vreodată, e imperativ să identificăm modalități prin care să consumăm mai puține resurse și să creăm resurse noi, de înaltă calitate. Trebuie să facem tranziția de la o cultură a consumului și risipei înspre un model circular sustenabil. Inovația în domeniul circularității poate debloca potențialul comercial, și poate servi nevoilor de consum în creștere pe plan global, în timp ce reduce impactul asupra mediului.
De asemenea, un aspect esențial este componenta socială a tranziției energetice. E prioritar ca aceasta să fie echitabilă, o tranziție energetică justă, incluzivă. Aici cred că există mult potențial de inovare socială, poate cu o componentă de tehnologie, dar nu neapărat. Fie că vorbim de soluții pentru prosumatori, acei consumatori casnici de energie electrică ce au și instalații mici de producție, fie că vorbim de asigurarea accesului la utilități pentru consumatorii izolați geografic sau expuși riscului de sărăcie energetică, fie că ne gândim la variante pentru recalificarea profesională a celor care acum lucrează în domenii de activitate care se vor reduce, e un spațiu imens și ofertant pentru inovare.
Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.