12 startupuri românești care dezvoltă soluții scalabile pentru mediu
12 startupuri românești care dezvoltă soluții scalabile pentru mediu 
Ultimii ani ne-au arătat că există o nevoie reală de investiții și sprijin pentru inovații din domeniul climate tech: soluții scalabile care reduc amprenta de carbon sau care devin alternative sustenabile la combustibilii fosili sau materiile prime pe care le folosim în momentul de față.  

Soluțiile de tip climate tech au fost printre cele mai de impact soluții apărute în ultimii ani. Se preconizează ca până în 2025 investitorii să ofere între 1.5 și 2 trilioane de dolari pe an către startupuri dintre cele mai diverse care promit să transforme toate domeniile, de la călătorii pe distanțe lungi și scurte la agricultură, construcții, ș.a.m.d. În plus, pe lângă produsul sau soluția inovatoare în sine, toate aceste startupuri își promit să reducă sau să înlăture dioxidul de carbon din atmosferă și să înregistreze un profit cât mai mare. 

Clean tech vs. Climate Tech 
Un boom asemănător a mai fost înregistrat înaintea crizei economice din 2008 cu soluțiile clean tech. Bula s-a spart repede însă din cauza presiunilor economice și a faptului că se bazau pe infuzii de capital de risc, în timp ce investitorii căutau să-și recupereze partea mai repede decât puteau startupurile să livreze rezultatele așteptate. De atunci, investitorii s-au ferit să mai intre pe acest „teren minat”, însă lucrurile s-au mai schimbat între timp: astăzi vorbim mai degrabă de „climate tech” decât de „clean tech” și avem un element-cheie care să-i motiveze pe investitori să revină în arenă – Acordul de la Paris, semnat de 192 de țări și de Uniunea Europeană.  

Scopul său este să limiteze încălzirea globală la 1.5 grade Celsius, comparativ cu nivelul preindustrial. Pentru a atinge acest obiectiv pe termen lung, toate țările semnatare își propun să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră cât mai repede posibil și să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Acest lucru nu poate fi realizat fără implicarea antreprenorilor și a startupurilor cu soluții de eco-inovare. Investițiile în climate tech devin, deci, din ce în ce mai atractive.  

Diferența dintre soluțiile clean tech și climate tech este că acesta din urmă se concentrează în mod specific pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în modelul său de inovație, în timp ce primul se concentrează pe creșterea performanței, productivității și/sau a eficienței producției, având în același timp în vedere minimizarea impactului negativ asupra mediului. Impactul climatic pozitiv ia în considerare cantitatea de CO2 redusă, absorbită sau neemisă de o soluție sau un produs tehnologic și este un criteriu important după care investitorii se ghidează în ziua de astăzi atunci când aleg startupurile pe care să le susțină. 

 

Starea eco-inovării în România 
În România este dificil să vorbim despre climate tech și tehnologii verzi: țara noastră ocupă penultimul loc din dintre toate statele europene în cadrul Global Cleantech Innovation Index. În plus, există o lipsă de finanțare pentru startupurile aflate în early stage și destul de puține startupuri cu impact climatic de succes. În ciuda acestor obstacole, există totuși startupuri românești care dezvoltă soluții scalabile pentru mediu.  

O parte din misiunea Impact Hub Bucharest este să aducem impreună aliați care împărtășesc același scop: schimbarea pozitivă. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să facem parte din consorțiul care reprezintă EIT Climate-KIC în România și să lucrăm împreună cu organizații cu același spirit pentru a susține si consolida ecosistemul verde. De-a lungul timpului, am construit programe și rețele care să susțină startupurile care aduc inovația în cele mai provocatoare industrii și zone de business ale zilelor noastre, iar sustenabilitatea și inițiativele menite să combată schimbările climatice sunt cele mai intense și cele mai urgente dintre toate. 

Una dintre cele mai importante inițiative din acest an este Black Sea ClimAccelerator. Scopul programului este de a ajuta inițiativele ecologice să câștige tracțiune și o rețea de aliați atât de necesară și, de ce nu, să contribuie la dezvoltarea în Romania a unui pol global în antreprenoriatul verde.  

Dacă și tu te gândești să dezvolți o soluție care reduce, captează sau e neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, în acest articol am selectat 12 dintre cele mai promițătoare startupuri green românești, împreună cu verticalele pe care le adresează. Ne dorim astfel să-ți oferim o vedere de ansamblu asupra pieței, dar și o sursă de inspirație care să te ajute să te implici în mod concret în rezolvarea problemelor legate de mediu. Am detaliat, de asemenea, elementele care le fac unice și interesante, atât pentru consumatori și beneficiari, cât și pentru potențiali investitori. 

 

 

Exemple de startupuri eco-inovatoare din România
EcoTree – Prima platformă digitală de management al deșeurilor din România 

EcoTree este centrul operațional virtual prin care compania gestionează exclusiv digital documentația, tranzacțiile de deșeuri și poate accesa colectori licențiați din toată țara. EcoTree simplifică modul în care reciclăm. Platforma a fost creată pentru a aduce în același loc companiile generatoare de deșeuri și centrele de colectare. Scopul său este să faciliteze interacțiunea dintre aceștia și să crească viteza cu care reciclarea este realizată. EcoTree catalizează reciclarea și este agent al economiei circulare, facilitând contactul direct pentru toți jucătorii din piață.  

 

FOLDO 

FOLDO a fost creat pornind de la ideea că simplu e mai bun: material simplu, construcție simplă, asamblare simplă. Produsele sunt concepute și realizate integral în România, din hârtie și carton, certificate FSC®. În 98% din cazuri, produsele FOLDO se comercializează dezasamblate și nu necesită lipituri sau alte unelte pentru asamblare. 

Pentru a realiza plăcile din carton ondulat din care FOLDO fabrică mobilierul se folosesc deșeurile de hârtie. Stratul de deasupra este realizat din hârtie din fibre virgine, care au o durată mai lungă de viață. Straturile de hârtie ondulată de la interior sunt realizate din hârtie reciclată. Suprafețele colorate sunt imprimate cu vopsele solubile pe bază de apă. Piesele de mobilier din carton, atât cele natur, cât și cele colorate sunt 100% reciclabile și, după utilizare, la fel precum în cazul deșeurilor rezultate din producție, sunt returnate într-un proces de reciclare ce se poate repeta în câteva cicluri. 

 

Cooperativa de Energie 

Cooperativa de Energie este un startup de tip cooperatist. Obiectivul ei este să faciliteze în România tranziția energetică, în care cetățeanul joacă un rol activ. Dacă vrei să fii parte a schimbării, poți susține Cooperativa prin a fi membru, consumator și/sau investitor. Cooperativa de Energie este prima comunitate care furnizează și va produce energie din surse 100% regenerabile. Procesul de trecere de la un furnizor de electricitate la Cooperativa de Energie are 5 pași simpli: estimezi consumul, completezi formularul, îți este generat contractul, semnezi și beneficiezi de energie verde, 

 

UrbanAir 

UrbanAir îți arată cele mai apropiate trotinete electrice, biciclete, motociclete sau mașini de închiriat. Îți poți conecta conturile existente de Lime sau Bolt la UrbanAir și poți debloca toate trotinetele dintr-o singură aplicație. Poți, de asemenea, să închiriezi mașini electrice direct din aplicație adăugând o metodă de plată. În aplicație sunt incluși provideri precum Lime, Bolt, Bird, Spark, Teleport și Citylink. Peste 100 de soluții de shared mobility sunt disponibile pentru a fi accesate și deblocate dintr-o singură aplicație. Scopul acesteia este să te încurajeze să folosești cât mai puțin mașina personală și să te bucuri de oraș într-un mod mai prietenos cu mediul. 

 

WATTO 

Cota de piață a vehiculelor electrice este încă mică în multe dintre statele europene, iar infrastructura dedicată încărcării lor pare a fi unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu cumpără mașini electrice. În acest context, misiunea WATTO este aceea de a face călătoria pe distanțe lungi posibilă pentru toate vehiculele electrice prin construirea unei rețele de stații de încărcare ultra-rapide mai întâi în Europa, apoi în Europa Centrală și de Est.  

WATTO este prima companie care se adresează exclusiv vehiculelor electrice și, de asemenea, prima rețea de încărcare pentru vehiculele comerciale. Mulțumită încărcării ultra-rapide, clienții își vor putea încărca bateria până la 80% (de ajuns pentru a parcurge 200 km) în mai puțin de 10 minute. Fiecare stație de încărcare se va baza pe energie solară și pe un sistem inteligent de stocare a energiei și va fi, de asemenea, deservită de cafenele moderne și lounge-uri eco-friendly. 

 

R-CREATE 

R-CREATE este prima platformă B2B digitală care oferă soluții packaging-as-a-service magazinelor online ca să sprijine și să încurajeze retailerii să facă tranziția către un model de operare mai prietenos cu mediul și conectat la economia circulară. Soluția oferită de R-CREATE conectează magazinele online, curierii și serviciile poștale într-o singură platformă, permițând astfel retailerilor să adopte practici mai prietenoase cu mediul începând cu ambalajul în care își trimit produsele către cumpărători.  

Operatorii e-commerce pot adăuga pe site, la secțiunea de checkout, opțiunea „Eco-delivery”: livrare în ambalaj returnabil. Odată aleasă de către consumator, magazinul ambalează produsul în ambalajul R-CREATE și îl trimite prin poștă sau curier. La livrare, clientul desface produsul din ambalaj și îl returnează pe cel din urmă curierului. În felul acesta, ambalajul R-CREATE se întoarce în centrul logistic, unde poate fi folosit din nou și din nou. 

 

Apiary Book 

Apiary Book și-a asumat misiunea de a crește conștientizarea în rândul populației în legătură cu albinele și rolul lor în natură prin inițiative și programe sociale, dar și prin intermediul soluțiilor tehnologice dezvoltate. Cu ajutorul unei comunități active și folosind o tehnologie inovatoare, Apiary Book a devenit cea mai populară soluție de management al stupinelor pentru apicultorii profesioniști sau începători din întreaga lume. 

 

Urban Cultor – Soluții pentru agricultura urbană 

La nivelul societății, au fost identificate mai multe trenduri legate de sustenabilitate și adoptarea de practici prietenoase cu mediul. Unul dintre acestea este crearea unui spațiu de lucru atractiv, relaxant, sănătos pentru angajați, precum și implicarea acestora într-un proiect sustenabil. Al doilea ar putea fi reprezentat de conceptul de farm-to-fork, care este din ce în ce mai răspândit și reprezintă o mișcare socială care promovează ideea de hrană locală în restaurant sau în cantinele din școli sau de la birou. Pentru toate acestea, Urban Cultor propune soluții pentru agricultura urbană, grădinărit urban și compostare urbană în mediul privat și public, precum și evenimente și ateliere de inițiere în domeniu. 

 

bLuana 

Specialiștii descriu scena comercială a „fructelor de mare alternative” drept „fierbinte”, din moment ce companiile de investiții, stimulate de vânzările în expansiune de lapte vegetal și înlocuitori de carne, se îndreaptă din ce în ce mai mult în această direcție. Misiunea bLuana este aceea de a fi un lider mondial în carne de pește obținută din plante și din celule crescute în laborator, oferind consumatorilor produse cu gust excelent, sănătoase, sigure și de încredere, care susțin sustenabilitatea și diversitatea oceanelor noastre. bLuana va crea sashimi-ul perfect folosind tehnologia de imprimare 3D. Abordarea lor culinară derivă din bucătăria moleculară, folosind plante organice ca ingrediente de pornire.  

 

Verdoo 

Verdoo este o extensie pentru browser care plantează copaci gratuit și te ajută să economisești cu fiecare produs cumpărat online. Extensia funcționează cu peste 10 mii de magazine din România și din întreaga lume și are ca scop plantarea unui miliard de copaci până la finalul anului 2025. Pentru fiecare produs cumpărat, Verdoo primește un mic procent din valoarea comenzii din partea vânzătorului online. Pentru fiecare 1 EUR încasat, Verdoo plantează un copac fără ca tu să fii nevoit să faci altceva decât… shopping. În plus, pe lângă reducerea amprentei de carbon, obții acces și la reduceri exclusive din partea magazinelor partenere. 

 

Caminota 

Sistemul Caminota este o soluție ecologică și certificată pentru tencuirea, finisarea și zugrăvirea pereților din zidărie de cărămidă și BCA. Acesta este ideal și pentru renovarea caselor tradiționale, cu pereți din chirpici, paiantă, lut, bârne din lemn sau cărămidă. Materialele pe bază de argilă sunt prietenoase cu omul, adică pot fi aplicate cu ușurință de orice „nemeseriaș”/amator. Orice greșeală poate fi reparată cu apă. Sistemul Caminota este compus din produse naturale, ecologice și locale, a căror producție necesită un consum de energie de zeci de ori mai mic decât materialele pe bază de ciment. Astfel, și amprenta de carbon a unui sac de Caminota este mult mai mică decât tencuiala convențională.  

 

Reicleta – cel mai eco colector autorizat 

Recicleta este o întreprindere socială și oferă servicii de colectare hârtie, carton, doze plastic PET01 și HDPE02, folie bax LDPE04 și doze de aluminiu pentru reciclare. Programul a fost creat în 2009 de către Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă, care promovează atât grija pentru natură, cât și echitatea socială.  

De aceea, transportul materialelor se face fără a polua aerul din oraș, cu cargo-triciclete și mașină electrică, oferind astfel locuri de muncă stabile si legale atât pentru persoanele defavorizate, cât și pentru persoanele care își doresc un loc de muncă neconvențional, care implică muncă în aer liber, mișcare și comunicarea cu diverse persoane, activitate cu impact puternic prin creșterea calității vieții în oraș. 

Ai și tu o idee inovatoare care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.