Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

SIGAD la Romania ClimAccelerator: Platforma care te ajută să-ți îmbunătățești performanța de mediu

Legislația europeană impune tuturor companiilor mari și tuturor companiilor listate (cu excepția microîntreprinderilor listate) să dezvăluie informații despre ceea ce consideră că sunt riscuri și oportunități care derivă din problemele sociale și de mediu și despre impactul activităților lor asupra oamenilor și asupra mediului. Odată cu creșterea transparenței și cu nevoia rapoartelor de mediu a crescut și nevoia de asistență în acest domeniu.

SIGAD este o platformă completă care oferă ajutor în privința raportărilor către agențiile de mediu sau automatizării activităților complexe, precum și asistență în privința reglementărilor europene complicate privind raportările nefinanciare. Pe scurt – partenerul de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea în conformitate cu reglementările „verzi”.

Povestea din spatele ideii

Platforma dezvoltată de noi, Sigad, își propune să fie un all round al raportărilor de mediu din România și nu numai. Ne dorim să oferim o soluție digitalizată și automatizată a acestor raportări, să eliminăm munca ineficientă, repetitivă și incertitudinile, și să oferim în același timp oricui lucrează cu noi siguranța că beneficiază de conformitate legislativă 100%. Suntem pe piață din anul 2016, deci de 7 ani lucrăm la această soluție, dezvoltând diferite module ca o reacție a noastră la nevoile identificate în piață.

Momentul de „AHA!” l-am avut, în anul 2015, ca urmare a discuției cu un prieten apropiat de la care aflasem că un mare jucător din industria de Automotive are nevoie de o soluție pentru digitalizarea raportărilor de mediu. Având în acel moment experiență în dezvoltarea și gestiunea de softuri informatice, mi-a fost propus să fiu pus în legătură. Astfel, a început o colaborare foarte frumoasă, ce prosperă până în ziua de azi și care a reprezentat un punct de plecare important pentru povestea Sigad.

Cum contribuie SIGAD la un viitor mai verde

În primul rând, oferim companiilor posibilitatea de eficientizare și optimizare a proceselor de gestiune a deșeurilor generate prin exactitatea și corectitudinea datelor. Considerăm că înainte de a se lua orice decizie pentru implementarea unor măsuri spre un viitor verde în cadrul companiilor, este foarte important să existe o analiză corectă a momentului în care se află. Nu se pot lua decizii eficiente dacă nu se cunosc toate datele problemei. Iar dacă ai o echipă de specialiști precum Sigad, care să îți poată face o analiză corectă urmată de recomandări profesioniste, întărite de experiența pe care am acumulat-o activând în numeroase industrii, cu atât mai bine.

Ce face SIGAD diferit

Punem accent pe automatizare și corectitudinea datelor, ne-am dat seama că informația reprezintă putere în cadrul companiilor. Faptul că avem un sistem informatic foarte bine pus la punct ce reușește să ofere o interpretare a informațiilor ușor de analizat este unul dintre cei mai importanți factori, iar actualizarea constantă a aplicației cu module noi precum ESG, SGR sau Calculul Amprentei de Carbon este un avantaj competitiv care ne diferențiază de departe.

 

Obstacole și oportunități

La început a fost o provocare să ne mulăm domeniului, sunt foarte multe reglementări legislative pe care a trebuit să le învățăm pentru a construi aplicația astfel încăt sa respecte ultimele reglemantări legislative. Domeniul legal rămâne în continuare o provocare, deoarece apar în mod constant modificări, amânări legislative sau acte normative noi. Cu toate acestea, echipa noastră face față cu brio și suntem foarte mândri de experții noștri de mediu care reușesc să fie la curent zi de zi.

O altă provocare cu care ne-am confruntat au fost cerințele specifice fiecărei industrii, având clienți din domenii de activitate foarte diverse precum: Retail, Automotive, Farma, FMCG etc. Fiecare afacere are particularitățile, nevoile și cerințele sale proprii, pe care trebuie să le avem în vedere pentru o raportare eficientă. Ținând cont de acest lucru, de clienții din TOP 100 companii din România și de gradul de retenție al acestora de aproximativ 98% pe care îl avem, considerăm că am reusit să ne mulăm și să îndeplinim chiar și cele mai exigente cerințe.

Cât privește oportunitățile, suntem de părere că și le mai face omul și cu mâna sa. Ceea ce noi am înțeles de la început că poate fi o oportunitate și s-a împământenit în ADN-ul companiei este ideea că lucrul bine făcut va fi răsplătit la un moment dat. Iar acum într-adevăr încep să se vadă roadele tuturor acestor ani, mulți dintre clienții noștri vin și din recomandări, ceea ce este o realizare inestimabilă pentru noi. Este mare lucru să vezi că toată munca depusă ani în șir îți este răsplătită. Și nu mă refer aici la componenta financiară, faptul că ai construit o relație sănătoasă, bazată pe încredere reciprocă care duce într-un final la recomandări, este de un sentiment de împlinire.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în domeniul sustenabilității este că fiecare acțiune contează. Fie că este vorba despre o mică afacere sau o corporație mare, fiecare pas pe care îl facem pentru a reduce impactul asupra mediului are un efect. Prin urmare, nu subestimați puterea acțiunilor voastre, indiferent cât de mici par într-un context mai amplu.

Din punct de vedere business, ne-am dat seama că în spatele fiecărei acțiuni pe care o facem trebuie să avem clientul în focus, toate demersurile întreprinse trebuie să vina în ajutorul acestuia. Comunicarea transparentă cu privire la obiectivele, eforturile și rezultatele noastre, este foarte importantă pentru a construi încrederea clienților, investitorilor și a întregii comunității.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Suntem o echipă tânără, efervescentă și cu viziune în ceea ce privește viitorul gestiunii tuturor proceselor complexe de mediu. În momentul de față suntem o echipă de 15 oameni pasionați, ce are în componență consultanți de mediu certificați și acreditați cu studii în industria mediului sau în domenii conexe. Pe partea de IT, avem o echipă internă de programatori care se ocupă de mentenanța aplicației și de dezvoltarea acesteia, iar începând de anul acesta am pus pe picioare și un departement de Marketing & Sales care s-a integrat foarte bine companiei și cerințelor industriei.

 

Așteptări din partea programului

Așa cum am zis, considerăm că informația este primordială în orice domeniu. Cu acest gând am intrat și noi în program. Deși suntem de 7 ani pe piață, credem că networkingul și intereacțiunea cu specialiști din diverse domenii ne este foarte benefică. Cele mai bune idei și parteneriate considerăm că vin în urma unor brainstorminguri, inspirația nu apare de nicăieri, ci se face cu oameni, printre oameni, fiind vorba despre oameni.

 

Ambițiile pentru următorul an

Pentru viitorul apropiat dorim să lansăm modulul ESG, adică până la sfârșitul anului, iar modulul calcului amprentei de carbon în prima jumătate a anului viitor. Ca misiune principală a companiei, ne dorim ca Sigad să devină un standard al industriei în ceea ce privește raportările de mediu.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.