Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

Self leadership pentru tinerele antreprenoare. Focus: webinarele Career Shift din programul CAPSULE

Programul CAPSULE, un program ERASMUS+ dedicat tinerelor antreprenoare aflate la începutul carierei profesionale, a debutat la jumătatea lunii septembrie cu un curs de Self Leadership. Componenta educațională este unul din pilonii principali ai programului pe care îl vor parcurge participantele, alături de sesiunile de mentorat și coaching, de weekendurile rezidențiale și de comunitățile de practică. CAPSULE oferă 5 cursuri online dezvoltate pentru deprinderea abilităților antreprenoriale, de leadership și digitale care să te pregătească pentru primii pași în antreprenoriat.

Însă înainte ca tinerele participante să intre în program, Career Shift a organizat o serie de webinare deschise tuturor care să cuprindă esența CAPSULE și să le ofere celor interesați instrumente practice care să-i ajute să se orienteze în plan profesional în primii ani pe piața muncii:

  • How to Know & Lead Yourself
  • Design Your Own Career & Life
  • Self Leadership for Entrepreneurs
  • Women in Career & Entrepreneurship

Am discutat cu Mihai Zânt – Executive Coach, Trainer și Co-Founding Partner @ Career Shift & Humanistic – despre felul în care a conceput programa webinarelor, resursele pe care le-a oferit participanților alături de echipa sa și, nu în ultimul rând, despre importanța procesului de coaching, de reflecție și de introspecție pentru un tânăr aflat la începutul carierei.

Designul programei pentru webinare: de ce self leadership?

Lucrând cu numeroși profesioniști în programele noastre pentru evoluție în carieră, am văzut că self leadership devine o competență de bază pentru toți cei care vor mai multă contribuție și impact în cariera lor. Această competență pare să fie cu atât mai importantă în zona antreprenoriatului, căci trecerea de la angajat la antreprenor presupune o și mai bună auto-gestionare.

Aceasta implică, de exemplu, abilitatea de a te motiva pe tine însuți în momentele dificile sau când nu ai un șef care să îți ofere o direcție constantă. Este capacitatea de a îți da termene limită, de a prioritiza, de a pune limite, de a-ți asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei zilnic. De aceea, am construit webinarele în jurul acestui subiect central, self leadership, din care au derivat, în mod natural, teme precum: reziliență, growth mindset, design de carieră bazat de valori personale, echilibru și wellbeing, conturarea identității profesionale.

Importanța coachingului la început de carieră

Pentru un tânăr la început de drum, mai ales de drum antreprenorial, este esențial să-și formeze un sistem de suport, să apeleze la specialiști din diverse arii și să învețe cât mai mult alături de ceilalți și cu ajutorul celorlalți.

Coachingul este un parteneriat, un spațiu sigur, bazat pe încredere și susținere, care permite explorări, autenticitate și transformări asumate. Văzând rezultatele profesioniștilor cu care lucrăm, zilnic asistăm la dovezi ale valorii pe care coachingul o are în dezvoltarea personală și profesională a oamenilor. Acest proces poate fi cu atât mai util și necesar pentru cineva la început de drum.

Coachingul permite tinerilor să exploreze și să își descopere potențialul într-un mediu sigur. Ei pot să-și pună întrebări critice, să își înțeleagă valoarea, să își dezvolte identitatea profesională și să se conecteze cu mai mult curaj și asumare la visurile lor.

Un proces structurat și asumat de coaching mai contribuie la: claritate, focus și setare de obiective acționabile, identificarea punctelor forte și dezvoltarea de noi abilități, creșterea gradului de self-awareness, gestionarea stresului. De asemenea, se lucrează pe obiective foarte concrete și pragmatice, precum construirea brandului personal, cum faci networking, cum te prezinți la interviuri sau sesiuni de pitching etc.

Cu ce au rămas participanții la workshopurile Career Shift

Am pornit de la nevoile și întrebările cu care se confruntă tinerele la începutul carierei lor și în căutarea lor pentru a deveni antreprenoare. A fost mult despre exersarea introspecției, tehnică de reframing, setarea unui growth mindset, lucrul cu convingerile, dar și idei și abordări pragmatice în business. Am dorit să le oferim o mică parte din instrumentele și cunoștințele pe care le vor acumula în programul CAPSULE și care le sunt necesare pentru a face față cu încredere provocărilor viitoare.

 

Pe scurt despre webinarele Career Shift din programul CAPSULE

Ne-am dorit să susținem workshopuri interactive, să fie un spațiu de explorare, de mers în profunzime, dar și de joacă. Astfel, a ieșit o călătorie foarte antrenantă, dar și cu multe reflecții.

Am abordat subiecte care vizează un mix între dezvoltarea personală și profesională, pentru a sublinia importanța unei abordări integrate.

Am început cu înțelegerea noțiunii de self-awarenes, punând lumină pe autonomie și libertatea pe care toți oamenii o au în a se conduce pe sine, pe conștientizarea convingerilor, pe felul în care gestionăm emoțiile și gândurile și pe cum reacționăm la stimulii externi. Am vorbit despre tehnica de reframing, care ne ajută să ne uităm diferit la ce ni se întâmplă și să putem vedea oportunități în provocări.

Ne-am focusat apoi pe înțelegerea identității personale, conștientizarea valorilor și am folosit abordări din Design Thinking pentru a ajuta participantele să-și creioneze parcursul profesional aliniat cu ce li se potrivește cu adevărat. Am explorat mai în profunzime ce înseamnă self leadership și, în ultimul eveniment, ne-am bucurat să o avem alături de noi pe Andreea Roșca, care ne-a furnizat multe elemente valoroase: povești din podcastul ei, idei despre eșecuri, reziliență și curaj, exemple de antreprenori români și lecțiile împărtășite de aceștia , plus multe recomandări utile de resurse pentru tineri la început de drum antreprenorial.

 

De ce e important self awarenessul pentru un antreprenor la început de drum

Înainte de a te întreba ce carieră să ai sau ce business să construiești, este important să stai cu tine și să descoperi cine ești, cine vrei să fii ca profesionist, ce fel de viață vrei să ai și cum cariera ta poate susține această viață. Doar prin introspecție și self awareness poți pune claritate pe identitatea ta, valorile și nevoile tale, asigurându-te că îți construiești o carieră cu adevărat aliniată cu acestea. Tot prin self awareness poți deveni mai conștient de punctele tale forte sau chiar de diverse bariere pe care ți le pui singur.

 

Cum au fost primite de către public webinarele Career Shift

Ne-am bucurat sa vedem multe reacții frumoase din partea participantelor, în timpul sesiunilor, dar și după. Cele mai multe au menționat elementul inspirațional pe care l-au regăsit în fiecare workshop. Dincolo de cunoștințe și idei noi cu care au plecat, a rămas cu ele o stare. O stare de entuziasm, curiozitate și mai ales nerăbdare să se apuce de treabă.

Interacțiunile cu participantele, discuțiile cu acestea, ne-au confirmat că antreprenoriatul poate fi un vehicul extraordinar pentru manifestarea potențialului lor. În aceste tinere la început de drum se vede o dorință imensă de a-și construi cariere autentice și a face o diferența în lumea antreprenorială. Și, mai mult decât atât, de a-și lăsa o amprentă sustenabilă în lume. E inspirațional să le vezi visurile transformate în obiective pragmatice, pe care le urmăresc cu multă creativitate și perseverență.

CAPSULE este un program european Erasmus+, organizat în România, Ungaria și Croația de către Impact Hub Bucharest, Impact Hub Budapest, Impact Hub Zagreb și Career Shift, care își propune să sprijine tinerele femei în dezvoltarea spiritului antreprenorial prin crearea unei comunități solide de învățare, sesiuni de mentorat, coaching și dezvoltare de competențe antreprenoriale.

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.