Savables Black Sea ClimAccelerator
Savables la Black Sea ClimAccelerator: Mai puțină risipă alimentară, mai multă sustenabilitate

În contetextul în care există regiuni întregi în jurul lumii care se confruntă cu penuria alimentară și în timp ce 1 din 7 copii din lume nu au suficientă mâncare pentru a duce o viață fericită și sănătoasă, în Vest există problema opusă: avem prea multă mâncare, mai multă decât putem consuma. Suntem obișnuiți să cumpărăm mai mult decât avem nevoie, să comandăm mâncare deși avem toate ingredientele necesare în frigider, să lăsăm alimentele să se strice și, în final, să le aruncăm la gunoi.

Nu se întâmplă doar în gospodării, ci și în baruri, cafenele și restaurante care sunt obligate prin lege să servească mâncare proaspătă clienților. Ce a rămas din ziua precedentă nu mai poate fi folosit a doua zi. Însă acest lucru nu înseamnă că acea mâncare trebuie să se risipească: echipa Savables s-a inspirat din piața daneză, unde există aplicații care îți permit să comanzi la preț redus mâncarea rămasă la sfârșitul zilei de la zeci de localuri. Astfel ai un dublu avantaj: mănânci exact ce îți dorești la un preț avantajos și îți aduci contribuția la combaterea fenomenului risipei alimentare.

Povestea din spatele ideii
Toată povestea startup-ului Savables a început odată cu plecarea lui Rareș Mară în Danemarca pentru a studia la master. Ajuns acolo, a văzut în timp ce era angajat într-un restaurant indian că acesta folosește o aplicație oferă posibilitatea să vândă surplusul de mâncare la finalul zilei. A considerat că este o idee interesantă, apoi, în urma unei discuții avute cu Marius Pascu, cei doi au decis că este o oportunitate să înceapă un astfel de business în România pentru că și în România există fenomenul risipei alimentare.
Cum contribuie Savables la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
Impactul pe care Savables îl aduce este acela că reduce emisiile de CO2 datorare surplusului de mâncare: 1 kg de mâncare risipită este egală cu 2.5 kg de CO2 emise în atmosferă, iar Savables își dorește să creeze un ecosistem în care întreaga mâncare produsă este folosită pentru binele comunității și nimic nu se aruncă la gunoi. Savables ajută industria HoReCa din România oferind o soluție prin care barurile, cafenelele și restaurantele pot vinde surplusul de mâncare la un preț mai mic în timpul zilei către utilizatorii platformei Savables.

 

Ce face Savables diferit
Cel mai mare diferențiator al lui Savables este acela că se focusează în principal pe industria HoReCa și își propune să vândă în principal porții calde de mâncare precum meniul zilei, fast food etc.

 

Obstacole și motive de a merge înainte
Cea mai mare problemă întâlnită până acum a fost că niciunul dintre noi 2 nu are background tehnic. A fost o perioadă de 12 luni în care am tot încercat să lansăm un produs digital, am lucrat cu diferiți studenți, firme și colaboratori externi pentru a lansa produsul, însă din cauza lipsei de cunoștințe am dat fail de câteva ori, însă ca orice antreprenor, nu ne-am dat bătuți și am găsit o soluție. Datorită acelei soluții am reușit să construim o echipă de development și azi, cu bucurie, putem prezenta în sfârșit produsul nostru digital, și anume – Savables.ro.

Cred că cel mai important lucru care ne-a ajutat să mergem înainte a fost faptul că este un startup cu o componentă socială. Atât noi, cât și comunitatea noastră ne-am îndrăgostit destul de tare de idee și ne-a fost foarte greu să renunțăm la ea. De fapt, a renunța la idee nici măcar nu a fost o opțiune pentru noi. Pe lângă acestea, ne-a ajutat mult și faptul că suntem doi fondatori cu o pasiune foarte mare pentru business în general.

 

Despre oportunitățile din piață
În urma unui studiu făcut împreună cu unul dintre partenerii noștri strategici am aflat că 70% din restaurantele din Romania întâmpină problema risipei alimentare, ceea ce înseamnă că în fața noastră se deschide o piață mare și o oportunitate foarte bună de a produce o schimbare pozitivă din punct de vedere al sustenabilității în România.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului
Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o până acum este aceea că nu există scurtături – dacă ceva este prea bun ca să fie adevărat, uneori așa și este! Datorită unor încercări prin care ne-am străduit să reducem prea mult costurile și să salvăm timp, am ajuns de fapt să avem această întârziere cu lansarea platformei digitale. Uneori trebuie să înțelegem că anumite procese sunt într-un fel anume pentru că așa trebuie să fie și nu este cea mai bună idee să ne împotrivim acestui lucru. Este bine să înțelegem că anumite lucruri durează și trebuie să avem răbdare în antreprenoriat.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp
Ne-am spune de foarte multe ori „Găsiți cât mai rapid un om tehnic bun!!! Nu așteptați, că nu o să pice singur din cer!”

 

Despre echipa din spatele proiectului
Suntem 2 co-fondatori cu background de marketing. Suntem prieteni din 2017, ne-am cunoscut în cadrul facultății pe care am urmat-o – am studiat amândoi marketing în Timișoara, am fost chiar colegi de grupă pentru 3 ani. Cu ceilalți 3 membri din echipa ne-am întâlnit mulțumită pasiunii pentru business care ne leagă, ne-am întâlnit cu toții la Co Work Timișoara și în cadrul unui program de incubare din România.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator
Ne așteptăm să întâlnim oameni relevanți din zona de sustenabilitate din România, vrem să ne clarificăm cât se poate de mult impactul pe care îl avem asupa mediului și să începem scalarea la nivel național.

 

Ambiții pentru următorul an
Scopul nostru este să ridicăm următoarea rundă de investiție, să fim prezenți în marile orașe din România și să ne pregătim de extinderea la nivel internațional. Vrem să salvăm 176 de tone de mâncare prin recuperarea valorii a 220,000 de porții de mâncare în Romania, precum și să atingem pragul de 80,000 de membri în comunitatea noastră online.

Ne puteți găsi pe www.savables.ro și pe paginile noastre de Instagram și de TikTok.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.