RE - Centru de economie circulară Black Sea ClimAccelerator 2021
Re-Centru de Economie și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Locul unde oamenii construiesc circuitul binelui în natură
Întotdeauna au existat discrepanțe între cei care au prea mult și cei care au prea puțin, însă probabil nu au fost niciodată mai vizibile ca astăzi. De aceea un grup de oameni inimoși dintr-o mulțime de domenii de activitate și dedicați proiectelor umanitare au înființat un centru de economie circulară care să-i ajute în egală măsură pe cei care vor să renunțe la bunurile de care nu mai au nevoie și pe cei care au nevoie de aceste bunuri, însă nu au acces la ele.
Cel mai simplu ar fi să le faceți o vizită pe Calea Plevnei nr. 98, însă conceptul poate fi descris pe scurt în felul următor: în mod concret, Re-Centru de Economie Circulară primește orice tip de donație de la persoane fizice și juridice și ulterior distribuie aceste obiecte către persoanele nevoiașe din România.
Povestea din spatele ideii
Totul a plecat de la o idee simplă: foarte multe persoane doresc să doneze cam tot ce au prin casă și nu există în România un spațiu în care poți aduce tot ce ai, de la haine la jucării, veselă, mobilier, electronice, electrocasnice. În același timp, România se situează pe ultimul loc la nivel European din punct de vedere al numărului de persoane ce trăiesc în sărăcie extremă. Așa am ales să creăm acest serviciu – pentru a putea ajuta mediul înconjurător prin reducerea cantității de deșeuri generate, dar și cu un focus umanitar: pentru a putea să sprijinim familiile care au nevoie de aceste produse.

 

Obstacole, oportunități, lecții
Deoarece ne-am asumat faptul că susținem peste 100 de copii în școală, în cadrul acestui concept un procent de maximum 5% din produse le introducem într-un circuit economic astfel încât sumele care se încasează pe acele produse să ne permită să susținem costurile pentru educația copiilor.

Acest concept era dorit de foarte mulți ani de către toți actorii implicați – atât de persoanele care donează doreau un spațiu integrat în care să aducă obiectele, cât și de beneficiarii produselor care au nevoie de cantități mari pentru a putea duce o viață sănătoasă și de cumpărătorii care nu-și permit să plătească sume mari pentru produse de tip scaun auto, spre exemplu, care au un cost ridicat și pe care noi îi putem ajuta la un preț foarte mic.

Dacă ne referim strict la proiecte similare, precum Bine Boutique (Crucea Roșie), La Taica Lazăr, am învățat de la ei că trebuie să ascultăm mult mai mult atât donatorul cât și donatarul. Având în vedere că proiectul nostru este relativ nou (avem doar 5 luni de la deschidere), succesul nostru ține strict de numărul de persoane care ne-au vizitat, acestea fiind peste 5000, cu o cantitate de peste 400 de tone de produse livrate. Eșecul nostru este strict legat de poziționarea în piață și de campaniile media create.

 

Cine se află în spatele proiectului Re-Centru de Economie Circulară? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Totul plecând de la o idee de a ajuta, echipa este formată din prieteni care activează în foarte multe domenii. Printre noi avem medici, avocați, economiști, ingineri, suntem o echipă dedicată activităților umanitare și nu numai. Fiecare coleg are o activitate bine definită, ne ocupăm atât de sortare, igienizarea produselor, dar și de verificarea și funcționarea produselor electronice și electrocasnice, pentru a scădea riscul de a ajunge la copii anumite produse defecte.

Experiența fiecărui membru din echipa a contat și contează în evoluția acestui proiect. Fiecare persoană este diferită și vine cu o experiență din domenii diferite, astfel încât putem creiona campanii și proiecte ce au cu adevărat un impact real.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
ClimAccelerator pentru noi a însemnat în primul rând o confirmare a conceptului și a importanței existenței sale pe piața din România. În același timp, ne-a ajutat să cunoaștem oameni minunați cu principii și valori similare. Cel mai interesant a fost după încheierea proiectului, din punctul nostru de vedere acele jocuri în echipa ne-au întărit convingerea privind faptul că dacă suntem mai mulți, putem evoluția este pe măsură.

 

Cum arată viitorul pentru Re-Centru de Economie Circulară
Acest proiect a suscitat interesul mai multor localități din țară, aspect care ne-a deschis oportunități de a mări numărul de centre prin parteneri locali, astfel încât până la sfârșitul anului urmează să mai deschidem 2 centre naționale.

Pentru că ne dorim ca acest concept să ajungă în toate colțurile țării, ne dorim ca pe termen mediu să putem ajunge cu centre similare în toata țara. Din punct de vedere al necesității pe termen lung, avem o mare problemă legată de transportul produselor către beneficiari și ne dorim să putem achiziționa o dublă pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane și să putem livra zâmbete.

 

Urmărește evoluția echipei Re-Centru de Economie Circulară pe social media

 

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.