Rastel.io Black Sea ClimAccelerator

Rastel.io la Black Sea ClimAccelerator: Soluția pe care o așteaptă bicicliștii din toate marile orașe

Pandemia a stimulat nevoia oamenilor de a fi mai aproape de natură și de a face alegeri mai sustenabile. Mersul cu bicicleta se numără printre ele. Cu toate acestea, deși numărul de bicicliști a crescut vizibil în orașele mari, comparativ cu acum 5 sau 10 ani, potrivit președintelui Federației Bicicliștilor din România, infrastructura velo încă lasă de dorit. Din fericire, mersul pe bicicletă este privit ca un pilon important în strategia Comisiei Europene cu privire la mobilitatea urbană, ceea ce înseamnă că lucrurile se vor schimba în bine pentru amatorii acestui mijloc de transport în perioada următoare.

Rastel.io vine cu o primă parte absolut necesară în lanțul dezvoltării infrastructurii velo: crearea unei rețele de parcări sigure pentru biciclete, accesibilă prin intermediul unei aplicații. Tot prin intermediul aplicației, companiile au șansa de a se promova către comunitățile de bicicliști prin crearea de campanii de motivare și recompensare a acestora.

Povestea din spatele ideii

Suntem o echipă formată din patru membri, cu toții bicicliști și folosim bicicleta pentru a ne deplasa prin oraș. O problemă majoră cu care ne confruntăm adesea e lipsa parcărilor securizate de biciclete. Când am început să povestim despre asta, la finalul lui 2021, ne-am dat seama că împărtășim cu toții aceeași viziune: o rețea de parcări securizate, accesibile printr-o aplicație, care să ofere liniște bicicliștilor și să încurajeze și alte persoane să încerce acest mod nepoluant și sănătos de deplasare. Motivația a venit de la bicicliști, care ne-au confirmat prin entuziasmul lor beneficiul pe care l-ar aduce soluția noastră.

Cum contribuie Rastel.io la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Vedem transportul cu bicicleta ca pe un element esențial în reducerea congestionării și poluării urbane. Pentru a ajunge ca un număr cât mai mare de persoane să aleagă acest mijloc de transport e nevoie de o infrastructură velo dezvoltată. Considerăm că parcările securizate sunt o parte esențială din asta, iar produsul nostru nu doar că oferă această soluție, dar și încurajează în mod activ mersul pe bicicletă, recompensând bicicliștii cu premii de la partenerii noștri.

 

Ce face Rastel.io diferit

Noi nu creăm simple parcări de biciclete, ci o rețea care să permită bicicliștilor să parcheze într-un număr mare de locații folosind doar telefonul mobil. Astfel eliminăm riscul transferării sau duplicării neautorizate a cartelei de acces. Prin intermediul aplicației, companiile, municipalitățile sau ONG-urile pot crea campanii prin care să încurajeze și să recompenseze mersul pe bicicletă. De asemenea, putem colecta cu ușurință date despre utilizarea parcărilor, pe care le putem oferi autorităților locale pentru a le folosi atunci când decid extinderea infrastructurii velo.

 

Obstacole și motive de a merge înainte

Produsul oferit de noi este o utilitate de interes public, iar implementarea soluției are nevoie de sprijinul autorităților locale, așa cum s-a întâmplat în multe alte orașe europene (Londra, Bruxelles, Lille, etc). Cel mai mare obstacol de până acum este încheierea de parteneriate cu autoritățile locale. Știm însă că soluția este una pe care bicicliștii o așteaptă cu interes și suntem dedicați să livrăm această promisiune către ei.

 

Despre oportunitățile din piață

Odată cu angajamentele UE de a-și reduce amprenta de carbon, observăm de la an la an creșterea numărului bicicliștilor și tendința de transformare a orașelor pentru a facilita asta, atât în România cât și în restul Europei. Vedem de asemenea tot mai mult interes din partea administrațiilor locale pentru dezvoltarea infrastructurii velo, prin crearea de piste și parcări pentru biciclete. Nu în ultimul rând, vedem cum unele companii oferă beneficii și recompense angajaților care se deplasează la birou într-un mod sustenabil. Credem că soluția propusă de noi poate aduce laolaltă aceste trei categorii de actori – bicicliști, administrații locale și companii – și că poate aduce beneficii tuturor.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Am învățat ceva foarte important despre comunicare: comunicarea continuă cu toate părțile implicate este esențială în crearea unui produs hardware într-o piață incipientă.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp

Definiți-vă foarte clar obiectivele, ipotezele și concentrați-vă să faceți un singur lucru odată până când validați sau infirmați ipoteza respectivă!

 

Despre echipa din spatele proiectului

Suntem o echipă de patru ingineri cu experiență în software, hardware și business. Fiecare dintre noi a lucrat cu startupuri internaționale și suntem pasionați de rezolvarea problemelor prin soluții sustenabile, cu ajutorul tehnologiei. Doi dintre noi sunt axați pe partea de software, iar doi pe produsul hardware și crearea de parteneriate. Pe lângă acestea, cu toții ne implicăm în rezolvarea diverselor taskuri noi care apar în fiecare zi într-un startup.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator

Ne dorim să cunoaștem actorii implicați în astfel de proiecte din România și din partea de sud-est a Europei și să explorăm potențiale colaborări cu ei.

 

Ambiții pentru următorul an

Ne propunem ca în 2023 să fim prezenți în cât mai multe orașe din Romania, să avem cel puțin 50 de locații în rețea și 1000 de utilizatori. În 2024 ne propunem să avem o rețea de bază de parcări în fiecare oraș mare din România. De asemenea, ne dorim sa încheiem parteneriate cu cât mai multe companii, ONG-uri și administrații locale, să ducem aplicația în cel puțin un oraș mare din afara României, unde există deja o cultură dezvoltată a mersului cu bicicleta, și să ajungem la 5000 de utilizatori înregistrați.

Ne puteți urmări pe www.rastel.io, pe Facebook și pe LinkedIn. See you there!

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.