R-CREATE_Black_Sea_ClimAccelerator_2021

R-CREATE și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Un viitor mai bun într-o „cutie digitală”

Comenzile noastre vin și tot vin… însă cutiile și ambalajele unde se duc? Co-fondatoarele R-CREATE au găsit soluția la risipa de plastic și carton și au implementat-o la nivel local, urmând să se extindă și în alte țări în perioada următoare.

Soluția R-CREATE este o „cutie digitală” pentru livrările online, un ambalaj returnabil de transport pentru curierat, gestionat de o aplicație digitală, cu un life cycle de până la 500 de livrări fără să lase urmă de carbon.

Povestea din spatele ideii

Ideea s-a dezvoltat într-un incubator de idei de economie circulară în Viena și am avut oportunitatea să o expunem la ReuseHub, un accelerator de start-upuri din București (by Impact Hub), unde a luat premiul I. Soluția presupune facilitarea tranziției spre economia circulară a magazinelor online, prin înlocuirea ambalajelor de unică folosință cu ambalaje returnabile și refolosibile.

 

Despre obstacole și oportunități

În Romania deocamdată nivelul de educare a pieței în privința sustenabilității este scăzut, iar costul foarte a mic al ambalajelor de unică folosință ne presează să găsim soluții împreună cu partenerii noștri.

Însă lucrurile nu sunt chiar atât de negre: având un produs de economie circulară, Politica Green Deal ne ajută, promovând un context în care să ne dezvoltăm serviciul. Odată cu impunerea legislației Europene în România și la nivel european, rata de adopție a serviciului va crește.

O mare oportunitate și un succes important pentru noi a fost premiul acordat de Impact Hub care a facilitat începerea proiectului și dezvoltarea lui cu un timing bun. Din păcate, decizia pentru a primi prima runda de investiții s-a suprapus cu începutul pandemiei (luna martie/ aprilie 2020) și a fost un bad timing pentru noi.

 

Cine se află în spatele proiectului R-CREATE? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?

Suntem doi co-founders hands-on, care au făcut echipă cu un arhitect de soluții IT invitat la bord pentru a coordona dezvoltarea soluției digitale; proiectul este susținut de investitori români și străini și are un advisory board format din experți în reciclare, logistică, servicii poștale și e-commerce.

Linda are experiență în consultanță strategică și se ocupă preponderent de strategie și de relația cu investitorii, Adina are background de consultanță și project management și se ocupă de parteneriate, marketing și detalii operaționale, iar Adrian are experientă în dezvoltarea de soluții pentru e-commerce și coordonează echipa de dezvoltare a soluției digitale.

A fost foarte important background-ul în business și consultanță în trasarea planului de business și pregătirea pentru cele două runde de finanțare , iar experiența de marketing și dezvoltare de parteneriate ne-a ajutat să avem clienți și tracțiune. Participarea lui Adrian la proiect a fost foarte importantă, fiind cel care a tradus cerințele noastre în specificații tehnice și a urmărit implementarea.

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte

Ne bucurăm să fim parte din primul ecosistem important de soluții sustenabile din regiune. E o veste bună că atât de multe echipe caută soluții pentru un viitor mai bun. Cât despre partea din program care ne ajută cel mai mult, putem spune că suntem în pregătirea unei noi runde de finanțare și suntem interesați de conexiunea cu investitori sau consultanți care au experiență în surse alternative de finanțare.

 

Cum arată viitorul pentru R-CREATE

Soluția este pe piață și are deja clienți și vânzări. Soluția digitală este și ea funcțională și vom face primele înrolări ale magazinelor online care își vor putea administra consumul de ambalaje refolosibile foarte ușor.

Am încheiat un parteneriat cu o firmă locală de curierat și în acest context vom facilita preluarea soluției noastre de cât mai mulți jucători din piața. De asemenea, vom căuta parteneri pentru a replica soluția în alte țări. Ne pregătim și de o rundă nouă de finanțare pentru a continua dezvoltarea.

 

Urmărește evoluția echipei R-CREATE pe social media:

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.