PolyMore_Black_Sea_ClimAccelerator_2021
PolyMore și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Cu pași mici, dar siguri, către rezolvarea problemei reciclării plasticului
Cea mai mare problemă în colectarea selectivă și reciclarea plasticului rămâne gradul de contaminare a deșeurilor. De cele mai multe ori, ele ajung la groapa de gunoi pentru că nu mai pot fi „salvate” din simplul fapt că nu sunt suficient de curate pentru a trece prin procesul de reciclare. PolyMore a venit cu o soluție inovatoare care va ajuta companiile de salubrizare să rezolve această problemă pentru ca materialele plastice să ajungă în centre de reciclare și să poată căpăta o nouă viață.

PolyMore abordează problema sortării la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în centrele de gestionare a deșeurilor. Soluția lor presupune detectarea gradului de contaminare a deșeului reciclabil și ajută companiile de gestionare să determine și să localizeze locurile în care deșeul a fost greșit colectat. Prototipul pe care l-au dezvoltat ia cadre în timp real din interiorul mașinii de salubrizare în timpul procesului de colectare și folosește o rețea neuronală pentru a determina dacă deșeurile sunt contaminate.

Povestea din spatele ideii
Am pornit cu dorința de a găsi soluția optimă pentru gestionarea plasticului. După ce am intrat în contact cu mai mulți oameni din industria reciclării și am vizitat mai multe centre de sortare, am înțeles că cea mai mare problemă în industria reciclării este deșeul sortat greșit de către persoanele fizice, în urma folosirii diverselor produse în gospodăriile lor.

 

Despre obstacole și oportunități
Interpretarea cu precizie a tipurilor de deșeu a fost și este în continuare cea mai importantă  problemă pe care lucrăm să o îmbunătățim. Sunt foarte multe tipuri de materiale și reziduuri care ajung în pubelele fiecăruia dintre noi, iar sortarea trebuie să fie cât mai precisă, pentru a valorifica materialele care se pot reprelucra.

Atat în România, cât și la nivel global, dezvoltarea aplicațiilor care rezolvă probleme de mediu este tot mai necesară, rata actuală de reciclare fiind destul de mică peste tot. Astfel, există posibilitatea unui spațiu larg pentru dezvoltarea soluției noastre tehnice.

În prezent,  companiile de colectare a deșeurilor identifică deșeurile contaminate (care sunt sortate greșit) prin căutarea manuală în coș. Dar acest lucru nu este de încredere și colectorii nu au timp să identifice întregul conținut al coșului de gunoi. Produsul nostru face acest lucru automat, reducând timpul și îmbunătățind precizia, iar faptul că suntem singura soluție de acest gen este o oportunitate foarte mare pe piață.

 

Din lecțiile învățate până acum
Primul eșec pentru noi a fost atunci cand am început PolyMore – pe atunci problema mediului nu luase amploare în mediul startup-urilor. Am realizat că soluția noastră inițială de reciclare chimică ar avea costuri extrem de mari pentru implementare. Cercetarea pieței și intrarea în contact cu cat mai multe companii de gestionare a deșeurilor ne-a ajutat să identificăm o soluție concretă, și anume – sistemul nostru actual de detectare și localizare.

 

Cine se află în spatele proiectului PolyMore? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Suntem o echipă formată din doi ingineri: Cristian Pogan și Vlad Mocanu, un economist: Iohana Măceșanu, un chimist: Victor Baerle și un expert pe partea de deep learning: Vlad Adrian Ilie. Ne-am întâlnit și am început să lucrăm la soluția PolyMore în cadrul pre-acceleratorului de afaceri Innovation Labs ediția 2020.

În startup-ul nostru acoperim toate domeniile de care avem nevoie în acest moment. Am putea spune că suntem multifuncționali. Cristian se ocupă de management și partea tehnică, Iohana de finanțare, sales și branding, Vlad lucrează la hardware și design grafic, Victor e specialist în chimie și cercetează partea de spectroscopie pentru creșterea detecție. Iar Vladi, cum ne place nouă să îi spunem, lucrează la software și antrenarea sistemului. Se mai ocupă, printre altele, și de întreținerea bunei noastre dispoziții.

Cristian și Vlad sunt ingineri care au lucrat în fabrici de producție internaționale. Au văzut câte produse sunt ambalate excesiv în plastic, care este aruncat cu neglijență, odată ce articolele au fost folosite. Acesta este motivul pentru care am ales să ne concentrăm pe industria de reciclare.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
Experiența ClimAccelerator acționează ca un catalizator pentru noi, ne-a ajutat să ne stabilim mai bine prioritățile și să conturăm un business sustenabil în continuare. De asemenea, ne bucurăm să fim parte dintr-o comunitate atât de activă și de impact. Atât partea de consultanță, cât și cea financiară ne-au ajutat în mod semnificativ în finalizarea și funcționalitatea prototipului nostru, oferindu-ne acces la toate resursele necesare.

 

Cum arată viitorul pentru PolyMore
Momentan, suntem în stadiul în care prototipul nostru a fost montat la primul client în Timișoara. Aceasta reprezintă prima etapă de validare și aducere de valoare economică, urmând să ajungem în Arad și Oradea în săptămânile următoare. Pe viitor ne dorim să montăm soluția noastră pe toate mașinile de colectare din țară și să aducem un impact major în creșterea gradului de recuperare a materialelor reciclabile.

 

Urmărește evoluția echipei PolyMore pe social media:
Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.