PolyMore Black Sea ClimAccelerator

PolyMore la Black Sea ClimAccelerator: Partenerul pentru reciclarea corectă a plasticului

Anul trecut i-am cunoscut în categoria MVP. În acel moment se aflau în stadiul în care prototipul soluției lor fusese montat la primul client în Timișoara. Acest pas a reprezentat prima etapă de validare și aducere de valoare economică, urmând să ajungă mai apoi în Arad și Oradea. Încă de pe atunci planul lor a fost acela de a monta soluția pe care au dezvoltat-o pe toate mașinile de colectare din țară și să aducă un impact major în creșterea gradului de recuperare a materialelor reciclabile.

Ambiția lor a început să devină realitate, iar anul acesta ne întâlnim cu echipa PolyMore în categoria Growth. Își doresc în continuare să-și extindă operațiunile în România, însă vor ca impactul soluției lor să se extindă și peste hotare. Prin urmare, urmează să lanseze primul proiect pilot internațional.

Povestea din spatele ideii

Am pornit cu dorința de a găsi soluția optimă pentru gestionarea plasticului. După ce am intrat în contact cu mai mulți oameni din industria reciclării și am vizitat mai multe centre de sortare, am înțeles că cea mai mare problemă în industria reciclării este deșeul sortat greșit de către persoanele fizice, în urma folosirii diverselor produse în gospodăriile lor.

Soluția noastră presupune detectarea gradului de contaminare a deșeului reciclabil și ajută companiile de gestionare să determine și să localizeze locurile în care deșeul a fost greșit colectat. Produsul pe care l-am dezvoltat ia cadre în timp real din interiorul mașinii de salubrizare în timpul procesului de colectare și folosește o rețea neuronală pentru a determina dacă deșeurile sunt contaminate. Astfel, folosind computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare putem audita toate punctele de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere. Acest lucru permite companiilor de colectare să identifice toate procesele sub-optime de pe durata traseelor de colectare, datorate acțiunilor operatorilor sau gradului de implicare în colectarea separată a deșeurilor.

Cum contribuie PolyMore la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Cea mai mare problemă din industria reciclării este deșeul sortat greșit de către generatori, în urma folosirii a diverselor produse în gospodăriile lor. Atâta timp cât colectarea nu se face pe diferite fracții, 86% din deșeurile colectate nu pot fi reciclate, urmând să fie incinerate în aer liber sau deversate la gropile de gunoi. De asemenea, emisiile toxice de la deșeurile netratate sau incinerate aduc foarte multe efecte negative atât asupra sănătății noastre, cât și asupra mediului înconjurător. Credem că tehnologia pe care am dezvoltat-o poate juca un rol important în creșterea eficienței reciclării, cât și în reducerea emisiilor nocive. Principalul nostru obiectiv este de a crește rata de recuperare a materialelor reciclabile din Europa, astfel încât acestea să poată lua o nouă formă, în detrimentul contaminării mediului ce ar rezulta din practicile nefavorabile.

 

Obstacole și motive de a merge înainte

Cu cât aprofundam industria și dezvoltam soluția, cu atât produsul devenea mai complex, iar perioada sa de implementare creștea. Totodată, am resimțit lipsa finanțării necesare pentru realizarea produsului, care ne-a încetinit pentru o perioadă dezvoltarea hardware și software. Motivația de a aduce un impact major ne-a determinat să aprofundăm tot ce ține de industria reciclării și colectării, dar și despre aplicabilitatea tehnologiei în optimizarea proceselor de gestionare a deșeurilor. Astfel am reușit să adunăm un knowledge base valoros și să găsim oportunități de finanțare aplicate pe direcția noastră, restul obstacolelor, fiind privite acum doar ca experiențe din care am putut învăța cum să ne implementăm soluția și cum putem măsura impactul acesteia.

 

Despre oportunitățile din piață

Ne bucurăm să vedem că apar tot mai multe oportunități în piață pentru companiile care pun accent pe rezolvarea problemelor de mediu. Atât în România, cât și la nivel global, dezvoltarea tehnologiilor care pot îmbunătăți gestionarea deșeurilor este tot mai necesară. Rata actuală de reciclare este încă foarte mică, sub media impusă de Uniunea Europeană, astfel există posibilitatea unui spațiu larg pentru dezvoltarea soluției noastre tehnice.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp

De a nu ne limita la tiparele pe care le-am acumulat din experiențele anterioare și de a începe cât mai repede să aprofundăm piața pentru a găsi produsul care contează, înaintea începerii procesului de prototipare.

 

Cum a evoluat PolyMore de la ediția precedentă a acceleratorului

Nu a trecut foarte mult timp de la prima ediție Black Sea ClimAccelerator, însă pentru noi acest timp a adus progres. Suntem bucuroși să avem un nou client alături de care să putem aduce un impact în industrie, ajungând și în partea centrală a României cu tehnologia noastră. Un progres considerabil am avut și pe partea de produs, reușind astfel să ne îmbunătățim partea hardware printr-un sistem mult mai compact și rezistent pe care am reușit și să-l certificăm. Având în vedere partea financiară, modul pentru care am optat a fost accesarea de granturi fără equity, iar astfel am reușit să accesăm până la 100k pentru dezvoltarea și scalarea produsului nostru.

 

Despre experiența ediției trecute a acceleratorului

Am primit foarte multă susținere atât în activitățile desfășurate în timpul programului, cât și ulterior. Este o comunitate strânsă cu care am ținut permanent legătura de la începutul ediției din 2021 pană în prezent.

 

Gândurile cu care au intrat în Black Sea ClimAccelerator 2022

Am ales să participăm din nou la BlackSea, de aceasta data în categoria Growth, pentru a ne dezvolta pe partea de sales și de a fi la curent cu noile trenduri care apar în ecosistemul de startup-uri verzi. Considerăm că aceasta ediție va fi, de asemenea, o experiență valoroasă pentru noi.

 

Ambiții pentru următorul an

În acest an ne propunem să ne consolidăm poziția pe piața din România, proces pe care l-am început prin implementarea soluției noastre în toată partea de vest a țării, precum și în Sibiu. În continuare facem demersuri pentru a ne internaționaliza startup-ul, urmând să lansăm primul proiect pilot internațional.

Puteți afla mai multe despre soluția noastră pe www.polymore.ro și ne puteți urmări progresul pe Facebook, Instagram, LinkedIn și Twitter.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.