
pod.ish la Black Sea ClimAccelerator: Magazinul online care te ajută să fii parte din bine
Un studiu psihologic a demonstrat că e nevoie de 18 până la 264 de zile pentru a forma un obicei. Însă acest lucru depinde în mare parte de cât efort presupune acest obicei și de cât de mult suntem dispuși să-l exersăm zi de zi. Pentru a adopta un stil de viață mai sustenabil, aceste cifre par extrem de mici – asta și pentru că acest set de comportamente implică nu doar voința, ci și o componentă educațională importantă.
Deși a consolida noi obiceiuri și a-i educa pe oameni în această direcție este o misiune ambițioasă și greu de împlinit, asta nu le-a împiedicat pe Miruna și pe Tabitha să deschidă un magazin-online manifest care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Prin misiunea lor, produsele pe care le selectează și criteriile după care le organizează, co-fondatoarele pod.ish sunt încrezătoare că vor crește gradul de conștientizare în privința alegerilor sustenabile și speră să devină destinația numărul 1 a românilor pentru cumpărături sustenabile.
Motivația a fost atât una personală, cu rădăcini în nevoile noastre, cât și una globală, pornită din dorința de a susține Planeta, din respect și iubire pentru mediu. Amândouă suntem conștiente de contextul urgenței climatice și încercăm să trăim mai „bine” de mulți ani. Eu am studiat și lucrat în sustenabilitate, deci există de multă vreme pasiunea pentru a contribui la crearea unei societăți mai bune, iar Tabitha a lucrat mult timp în domeniul medical și are această dorință de a ajuta oamenii.
Pandemia și efectele ei asupra economiei locale ne-au accentuat dorința de a cumpăra produse locale, care au și alte valori sustenabile (vegane, confecționate din materiale naturale, fără plastic etc.). Acum doi ani, în plină pandemie, de Crăciun, amândouă am încercat să achiziționăm produse sustenabile pentru a le oferi cadou.
Eu am petrecut mult timp făcând research, căutând acești antreprenori, activitate care a durat mult. Apoi, a trebuit să plasez comenzi pe site-ul fiecăruia (sau chiar pe profilul de social media, deoarece nu toți își permit să investească într-o platformă web), să plătesc taxe de livrare pentru fiecare, să aștept fiecare colet, iar asta nu a fost prea plăcut din multiple motive: economice, de timp și de mediu (emisii de CO2 ridicate – deoarece coletele veneau din puncte diferite).
M-am întâlnit cu Tabitha și i-am povestit experiența mea – cum că am găsit multe produse faine, de calitate, cu valori sustenabile, cu suflet, dar că experiența de shopping a lăsat de dorit. Ea mi-a confirmat că și ea a trecut simultan prin aceeași experiență. Discutând pe marginea acestor experiențe, și mai ales luând în considerare contextul global, nevoia ca lumea să facă alegeri conștiente pentru ca umanitatea să supraviețuiască, ne-am întrebat de ce nu există un loc care să adune astfel de produse la un loc. Și pentru că nu exista acest spațiu, nici fizic, dar nici virtual, am decis să îl creăm noi.
Cum contribuie pod.ish la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
Pentru noi, planeta, animalele și oamenii în armonie sunt nucleul în jurul căruia orbităm în definirea ofertei de produse pod.ish. Așadar, oferim alternative mai prietenoase cu mediul, sănătatea omului și bunăstarea animalelor la produse de uz zilnic. Fie că sunt fără plastic, din materiale naturale, produse de companii certificate etc., toate produsele contribuie la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat. Cred că în viitor acest fel de produse vor fi considerate „the norm”, pentru că ușo- ușor atât companiile, cât și consumatorii fac schimbări către soluții cu impact negativ redus.
Un aspect important al companiei noastre este că am construit-o având sustenabilitatea în centru. De la început am inclus doar produse cu valori sustenabile, am implementat soluții circulare unde a fost posibil și am căutat ca operațiunile noastre să aibă un impact negativ minim. În prezent, avem 250 de produse listate, toate vegane, majoritatea fără plastic, multe locale, preluăm ambalaje înapoi acolo unde furnizorul este de acord, lucrăm cu R-Create și Sinapseria pentru a livra comenzi fără deșeuri și emisii (în București), și desigur, împachetăm fără plastic.
Ce face pod.ish diferit
În primul rând, conceptul nostru este de a oferi produse sustenabile pentru toate nevoile, de la produse de curățenie la jucării pentru copii sau animale, de la cosmetice la cadouri pentru cei dragi. Al doilea aspect care ne diferențiază este faptul că subliniem valorile de sustenabilitate ale produselor prin iconițe vizibile pe pagina fiecărui produs, oferind în același timp clienților varianta de a filtra produsele pe baza valorilor. Încă un aspect important pentru noi este ca toate produsele din portofoliu să respecte valorile veganismului, din respect pentru toate ființele pământului.
Principala provocare pe care am avut-o este timpul limitat. La momentul actual, echipa noastră este formată din noi două, cele două fondatoare, însă activitățile pe care trebuie să le facem zilnic sunt multe, ca în orice start-up. Ca antreprenor, ai tendința de a nu te opri din lucru, pentru că lucrezi pentru tine, din pasiune de cele mai multe ori, așadar e foarte ușor să cazi în această capcană. Însă pentru a putea rezista pe termen lung, e nevoie de echilibru. Încercăm să păstrăm programul de lucru clasic, de 8 ore, tocmai în ideea de a menține acest echilibru, însă nu se întâmplă întotdeauna.
Un alt obstacol a fost identificarea unor parteneri potriviți pentru servicii. Nu a trecut nici măcar jumătate de an de când am lansat site-ul și suntem deja la a treia persoană cu care colaborăm pe partea de programare. A durat ceva până am găsit un expert în domeniul lui care să și rezoneze cu misiunea noastră, pentru ca astfel să înțeleagă mai bine nevoile noastre.
Iar cel mai mare obstacol cu care ne confruntăm în fiecare zi este educarea oamenilor. Deși sustenabilitatea nu este un subiect nou, puțini oameni înțeleg ce vrem noi să facem, de ce avem aceste valori, de ce ne pasă atât de mult și de ce ar trebui să le pese și lor. Așa că prin comunicarea noastră căutăm să le explicăm că este nevoie de alegeri conștiente și de implicarea tuturor pentru a ne asigura nouă și generațiilor următoare un mediu sigur și sănătos.
Cu toate acestea, credem cu tărie că acesta este viitorul – consumul conștient de produse mai blânde cu noi și mediul. În afară de această credință, ne motivează feedback-ul clienților, comunitatea pe care o creăm și care crește în fiecare zi, precum și familiile fiecăreia dintre noi. Amândouă avem nepoți care de aduc aminte cât de importantă este misiunea noastră.
Fiind o piață aflată la început, există multe oportunități. În primul rând, trebuie să creștem brandul, să ajungă cunoscut de cât mai multă lume. Avem și anumite oportunități identificate, cum ar fi extinderea pe piața europeană și deschiderea unui spațiu fizic.
Că trebuie să avem răbdare și blândețe, mai ales cu noi însene. Uneori, lucrurile nu se întâmplă conform planului, trebuie să acceptăm acest lucru, să fim flexibile și să căutăm soluții. Iar lumea nu schimbă peste noapte, mai ales când vorbim de oameni și schimbarea comportamentelor. Tocmai de aceea trebuie să fim motivate, să continuăm ceea ce facem și să nu uităm misiunea noastră.
Să fim pregătite pentru aventura vieților noastre. A fi antreprenor nu e ușor, planurile se schimbă, provocările apar negreșit. A construi un business, mai ales unul sustenabil, e ca un rollercoaster, dar asta ne va ajuta să creștem și ne va aduce multă satisfacție.
Înainte de a fi partenere în această afacere, suntem prietene. Ce ne-a adus împreună este modul în care privim viața, visul că societatea poate ajunge să fie sustenabilă, echitabilă și dorința de a face bine, atât personal, cât și profesional.
Eu (Miruna Manole) am studiat Fashion Management & Marketing în Marea Britanie, unde am lucrat în industria modei. După trei ani de observat această industrie, am descoperit câte probleme există: de la poluarea mediului, la modul în care sunt tratați angajații, mai ales cei din fabrici. Am decis că eu vreau să îmi respect valorile, așa că pentru proiectul de final (echivalent cu licența) am creat un plan de business sustenabil cu care am câștigat New Business Award la Graduate Fashion Week Londra.
Pentru mine a fost un semn că trebuie să îmi urmez pasiunea, așa că am vrut să îmi dezvolt cunoștințele în sustenabilitate.
Așa am ajuns în Elveția, unde am făcut un master în Sustainable Luxury Management. Am lucrat pentru o perioadă chiar la facultatea unde am studiat, iar după 5 ani petrecuți în străinătate, am simțit că trebuie să mă întorc, să contribui la dezvoltarea unei Românii mai sustenabile. Am lucrat în două agenții de consultanță în sustenabilitate în rolul de Sustainability Consultant, până când a apărut dorința de a crea pod.ish.
Tabitha și-a dorit toată viața să ajute oamenii. A făcut asta activând în domeniul medical, în rolul de consilier juridic, până când ne-a venit ideea de pod.ish. Fiind o echipă mică, formată doar din două persoane, rolurile sunt destul de flexibile. Însă, în mare parte, Tabitha se ocupă de Legal și Relația cu furnizorii, iar eu de Sustenabilitate și Marketing.
Ne dorim să învățăm cât mai multe de la experți, cât și de la colegii din program și să cunoaștem oameni cu valori similare, care să ne inspire.
Vrem să le arătăm cât mai multor români că a trăi mai sustenabil nu trebuie să fie complicat sau dificil, trebuie doar să facă alegeri conștiente. Iar pentru ca acest obiectiv să se întâmple, ne dorim să ajungem destinația numărul 1 a românilor pentru cumpărături sustenabile. Între timp, ne puteți găsi pe www.podish.ro și ne puteți urmări progresul pe Facebook, Instagram și TikTok.
Impact Hub Bucharest
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945