Oana Craioveanu, co-fondator Impact Hub Bucharest, speaker în cadrul conferinței România Viitorului
„Impact Hub a împlinit 10 ani de existență, a fost primul hub din țară, a fost prima dată în România când se auzea cuvântul acesta. Deschideam în 2012 primul spațiu de coworking și incubator pentru startupuri și inițiative la început de drum. (..) Acum toată lumea pare că are un spațiu de coworking și m-aș bucura ca și cât mai multe universități să înceapă să lanseze astfel de spatii colaborative. În acești 10 ani, experiența noastră este de a fi lucrat direct, ca facilitator în ecosistem, cu peste 1000 de startupuri și am reușit să oferim acces la finanțare prin programele derulate de 5 milioane de Euro.”
Așa și-a început Oana Craioveanu intervenția în cadrul conferinței România Viitorului, care a avut loc marți, 6 septembrie. Alături de co-fondatoarea Impact Hub Bucharest, în panel au fost invitați Sabin Dima (Fondator humans.ai), Vladimir Ester (CTO, Cluster Power) și Andreea Călcan (Environmetal Program Manager, Institutul Național pentru Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli”), iar panelul a fost moderat de Ana-Maria Stancu, CEO și Robot Fleet Admiral în cadrul Bucharest Promo Robots.
Conferința, cu același nume, a marcat lansarea platformei România Viitorului, o inițiativă a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România de a facilita transferul de know-how între institutele de cercetare și mediul privat. În cadrul evenimentului, au participat 38 de institute de cercetare, 2 universități, 22 de startupuri din acceleratorul Rubik Hub și 8 firme cu activitate în domeniile cercetării și inovării. Prezența acestora a marcat astfel nevoia de încurajare a colaborării și schimbului de cunoștințe, experiență și practici între mediul științific, economic și educațional din România, în vederea dinamizării interacțiunii la nivelul eco-sistemelor de inovare românești.


Conferința a fost deschisă de prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar în primul panel de discuții, printre invitați, s-au aflat reprezentanți ai Băncii Mondiale și Comisiei Europene, Sorin Câmpeanu (Ministrul Educației), Sebastian Burduja, (Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării), Marcel Boloș (Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), Florin Spătaru (Ministrul Economiei), Mihnea Costoiu (Rectorul Universității Politehnice din București) și Vasile Asandei (Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est).
„Rezultatele cercetării românești sunt apreciate la nivel mondial, în domenii de top: aerospațial, fizică nucleară, chimie, biologie, medicină și multe altele. Sunt domenii cu tradiție de excelență românească, iar toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârșite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală și rezultate palpabile în creșterea calității vieții românilor.”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
România Viitorului a marcat, de asemenea, momentul de lansare a două rapoarte ale Băncii Mondiale. Primul raport (Starting Up Romania : Entrepreneurship Ecosystem Diagnostic) oferă o evaluare cuprinzătoare a performanței antreprenoriatului și startupurilor din România, iar cel de-al doilea (Scaling Up Romania : A Policymaker’s Toolkit) examinează instrumentele pentru antreprenoriat ale României și conține analize realizate de echipa Băncii Mondiale privind impactul finanțării publice în zonele de antreprenoriat/ inovare/ cercetare/ digitalizare.
În contextul evenimentului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Rubik Hub, a organizat Rubik Garage Accelerator Demo Day, competiție în cadrul căreia 22 startupuri din țări precum România, Bulgaria, Italia, Germania, Ucraina, Republica Moldova sau Polonia au urcat pe scenă pentru a-și susține pitch-ul și a prezenta soluții tech inovatoare la care au lucrat în ultimele patru luni.


„Salut startupurile participante, munca și curajul tinerilor antreprenori de a-și urma visurile și, mai ales, salut inițiativa venită din partea statului de a facilita dialogul și colaborarea între cercetători, antreprenori, educatori, stat, profesori și oameni de afaceri. Sunt foarte bucuroasă să particip la toate discuțiile legate de ecosistem și de cum facem să colaborăm mai mult.
Privind la ce s-a întâmplat aici, în această seară, putem concluziona că antreprenorii nu se plâng în primul rând de barierele care țin de cadrul de reglementare, ci, așa cum am văzut și în raportul Băncii Mondiale, de lipsa unui antreprenorial mindset (gândirea antreprenorială). Poate că statul, în sfârșit, fie că e prin Ministerul Educației, al Cercetării și Inovării sau Ministerul Economiei, va înțelege că e nevoie de un efort concertat pentru a dezvolta această gândire antreprenorială, care nu este doar pentru antreprenori
(…) Eu rezonez mult cu ideea de a avea o entitate, indiferent că îi spunem agenție de inovare, hub al ecosistemului, hub de antreprenoriat. Noi nu avem o entitate, o instituție la nivel de țară care să reprezinte vocea antreprenorilor, de tip startup mai ales, dar nu numai, care să ne reprezinte inclusiv la nivel internațional și care să devină nu doar vocea, ci inclusiv contrapartida în tot ceea ce înseamnă politici publice.”, a concluzionat Oana Craioveanu.
Dacă ești interesat de domeniul antreprenoriatului sau cauți oportunități de finanțare/ programe care să te ajute să îți dezvolți idea de business sau gândirea antreprenorială, te invităm să urmărești evenimentele organizate de noi.
Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre comunitatea Impact Hub Bucharest, poți face asta aici.
Dacă vrei să devii membru, uite aici câteva informații.
Suntem prezenți și pe social media:
- Facebook: Impact Hub Bucharest
- Instagram: @impacthub_bucharest
- LinkedIN: Impact Hub Bucharest
Aici te abonezi la newsletter
Abonează-te să primești lunar noutăți de la Impact Hub!
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.