
NewCar4Future la BlackSea ClimAccelerator: Un concept unic și inovator de mașină electrică
Deși ne aflăm la coada clasamentului european în ceea ce privește achiziția și folosirea de vehicule electrice, există potențial de creștere pe acest segment – un potențial de creștere sesizat de Voicu Oprean care, alături de designerul Peter Szabo și de cercetătorii din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a creat primul prototip de mașină electrică românească. Mai mult, aceasta va deservi segmentul premium și vine cu o serie de specificații tehnice cel puțin interesante.
Ideea creării unui autovehicul cu propulsie electrică produs in Romania a venit ca urmare a unui incident mai neobișnuit. În 2017, principalul investitor în start-up-ul nostru, Voicu Oprean, CE & Founder AROBS Transilvania Software, participa la o expoziţie la Nuremberg, cu o maşină cu caroserie din lemn produsă în România. La un moment dat, având motor termic, din maşină a început să curgă benzină. Organizatorii au intrat în panică şi au scos maşina din stand. De aici a pornit ideea. Partea de design a fost realizată tot pe Peter Szabo, care a construit maşina din lemn.
Am înființat Newcar4future, care este un start-up românesc axat pe cercetare, dezvoltare și inovare pentru autovehicule electrice. Proiectul de dezvoltare s-a întins pe o perioadă de patru ani și a fost realizat de o echipă multidisciplinară, căreia i s-au alăturat și cercetători din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Investiția în crearea prototipului s-a ridicat la 500.000 euro, iar pe lângă Voicu Oprean, în cadrul proiectului au mai investit cofondatorii Reparo Services Cluj, Mihai Matica și Florin Dehelean. În momentul de față, start-up-ul a livrat un Minimum Viable Product, iar după finalizarea etapelor de finisare și omologare, urmează fabricarea unei serii limitate de 5 – 10 mașini.
Investitorii NewCar4Future cred cu tărie în viitorul mașinilor electrice și în potențialul inovator al tehnologiei din România și, mai ales, din Cluj-Napoca. Dorim ca în următorii doi ani să transformăm conceptul într-o mașină care să străbată șoselele din Europa.
Cum contribuie conceptul mașinii electrice la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
Nu credem că mai există, la această oră, experți în domeniul automotive și alte industrii conexe care să nu fie de acord cu faptul că electrificarea sectorului transporturilor va fi vitală în eforturile noastre de a opri schimbările climatice. Datorită inovației tehnologice incredibile și progreselor din ultimii ani, industria a crescut într-un ritm foarte accelerat, ar mașinile electice sunt din ce în ce mai performante, au impact minim pe durata de circulație, cu aproape zero poluare fonică și emisii.
Mai multe țări au făcut ca trecerea la mașini electrice să fie o prioritate în planurile lor de a-și atinge obiectivele climatice. Trebuie doar să ne uităm la Europa, mă refer la The Green Deal 2050. În conformitate cu Acordul de la Paris, UE s-a angajat în 2015 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030. În 2021, obiectivul a fost modificat la reducerea cu cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050.
Dacă piața de EV din Europa crește conform previziunilor – cu 1.697% până în 2030, mașinile electrice vor juca un rol foarte important în atingerea obiectivcelor Green Deal.
Ce face NewCar4Future diferit
Conceptul este echipat cu un motor în roată dual, cu tracțiune spate, o baterie de 56KW, având un cuplu de 1.500 Nm pe roată, și atinge 100 km/h în 5,3 secunde. Mașina are o autonomie estimată la 350 km și atinge viteza maximă de 210 km/h.
Pe lângă acestea, am inovat la fiecare pas asupra multor caracteristici, tehnice, de design, de performanță. Datorită designului inovativ si capacităților tehnice care sunt parte din prototipul dezvoltat, avem un produs premium.
În mare parte, elementele constitutive sunt produse în Europa şi în România. Bateria este fabricată de un start-up românesc şi oferă o autonomie de circa 300 de kilometri. Caroseria este din fibră de carbon şi a fost turnată în nişte matriţe. Motoarele sunt amplasate pe roţi şi sunt produse în Croaţia. Computerul de bord este o tabletă. Cauciucurile sunt produse în România, iar parbrizele au fost turnate în Ungaria. Toate componentele de soft sunt realizate de ingineri de Automotive din Cluj, mai ales. De asemenea, una dintre cele mai importante părţi ale maşinii este ceea ce numim managementul de baterie, adică sistemul dezvoltat de noi care controlează cum este folosită energia din baterie, cum se răceşte, cum se încălzeşte bateria, există pompe de căldură sau de răcire în funcţie de condiţiile de vreme etc.
Atunci când inovezi nu știi ce anume te așteaptă, este ca atunci când navighezi pe mare sau pe munte fără busolă sau fără a te uita la prognoză. Totul este o necunoscută, iar pericole de eșec am întâlnit la tot pasul, dar competențele membrilor echipei au demonstrat faptul că un echipaj profesionist poate sa te treacă de orice furtună!
La capitolul oportunități, am putea spune că piața din Romania este una ofertantă pentru NewCar4Future, creșterea numărului de EV-uri pe șosele este clară, cu rata Y2Y de peste 120% in ultimii 2 ani. Încă suntem departe de creșterile estimate la nivel de Uniunea Europeană, dar știm că pe segmentul de premium putem oferi caracteristici diferențiatoare importante.
Partea bună a unui proiect de inovare atât de complex este ca înveți din greșeli într-un mod cât mai direct. Fiecare provocare, pornind de la lipsa de resursă umană calificată, la întârzieri sau chiar indisponibilități de stocuri, reanalizarea unor procese și idei care nu se pliau pe soluția noastră, uneori chiar și lipsa unor surse de finanțare consistente ne-au învățat enorm de multe.
Obiectivele ambițioase necesită dezvoltări revoluționare într-o varietate de domenii tehnologice, iar acest lucru poate fi realizat doar cu o echipă de profesioniști adunați pentru a crea un produs unic pentru piața auto. Pe o durată de 3 ani, am reușit să strângem laolaltă specialiști din domenii precum: management operațional și de proiect, proiectare, experți financiari, legislativi și tehnici, dezvoltatori de software, și, nu în ultimul rând, experți in sisteme mecanice, electrice și electronice. Menționăm în mod special cercetătorii din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și designerul Szabo Peter.
Black Sea ClimAccelerator reprezintă unul din pilonii creșterii organice ale oricărui start-up care ajunge să facă parte din program. Este o sursă importantă de mentorship, transfer de cunoștințe și oferă acces mai facil la comunitatea de inovare. Suntem onorați să facem parte dintre cei selectați și vă mulțumim!
Următorul an va fi vital pentru proiect; sperăm ca pe parcursul acestui an să lansăm produsul, să îl prezentăm lumii întregi cum se cuvine, ca un auotvehicul inovat in Cluj, gândit la Cluj, produs în Romania. Bineînțeles, unul dintre cei mai importanți factori – dacă nu cel mai important – îl reprezintă componenta financiară, așa că în decursul unui an, vom încerca să securizăm această resursă pentru a putea să ne ocupăm de celelalte provocări pe care le întâlnim în implementare.
Dacă doriți să rămâneți la curent cu progresul nostru, ne puteți urmări pe pagina noastră de Instagram: https://www.instagram.com/ecar_concept/.
Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.