Participanți selectați MVP & Growth Black Sea ClimAccelerator 2022
16 startupuri care dezvoltă soluții inovatoare pentru un viitor sustenabil au fost selectate la BlackSea ClimAccelerator 2022, categoriile MVP și Growth
La începutul lunii octombrie a avut loc jurizarea pentru categoriile MVP și Growth din cadrul ediției 2022 a Black Sea ClimAccelerator, cel mai complex accelerator dedicat afacerilor verzi din România și Bulgaria. În total, 63 de startupuri s-au înscris în program, din care juriul a selectat 6 startupuri la categoria MVP și 10 la Growth care vor beneficia de finanțare totală de 120.000 euro și de o perioadă intensă de mentorat, networking, consultanță și workshop-uri dedicate.

La categoria MVP, adică business-uri cu un protip deja validat pe piață, s-au înscris 44 de startupuri, toate având în comun dezvoltarea unor soluții verzi, inovatoare care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin inovație, tehnologie și instrumente de economie circulară. La categoria Growth s-au înscris 19 startupuri greentech, care sunt în faza de scalare a afacerii și care, în prezent, au nevoie de mentorat și sprijin pentru a stabili relații cu investitorii și pentru a accesa fonduri pentru creșterea impactului soluțiilor lor.

 

„Dacă ar fi să mă uit comparativ la cele două categorii, competiția puternică a fost pentru categoria MVP, unde am primit 44 de înscrieri și am oferit 6 locuri pentru participarea în program. Dar mai știm, de asemenea, că în sectoare precum inovația competiția este binevenită. Ne bucurăm să le fim alături finaliștilor din program, să putem contribui activ la dezvoltarea ideilor lor prin mentorat, consultanță, workshopuri și finanțare totală de 120.000 euro. Așteptăm cu nerăbdare și încredere să vedem impactul soluțiilor propuse asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon.”, a declarat Raluca Grigore, Program Manager Sustainability & Climate, Impact Hub Bucharest.

 

Programul Black Sea ClimAccelerator este la ediția a doua și este organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, GRF+ ca partener de consultanță creativă precum și Innovation Starter în Bulgaria.

Juriul care a selectat startupurile participante la ediția 2022, categoriile MVP și Growth, a fost format din Adina Crețu (Director Programs & Entrepreneurial Growth, Impact Hub Bucharest), Ionuț-Cristian Ciubotaru (Vice President Business Development, Gas & Power Division, OMV Petrom), Raluca Nicolescu (SME Director, Raiffeisen Bank), Mido Talhouni (Investment Portfolio Manager, EIT Climate-KIC), Iulian Cîrciumaru (Managing Partner, V7 Capital), Dan Călugăreanu (Partner, Early Game Ventures) și Mihai Tudor (Facilitator Design Thinking & Expert inovare, Urbanize Hub).

Criteriile pe baza cărora au fost selectate cele 16 startupuri finaliste au fost inovație, fezabilitate, echipă, impact climatic (în cel fel soluția propusă constribuie la construirea unui viitor mai verde), scalabilitate, perspectivă pe termen lung și startup/program fit, adică evaluarea oportunității participării în program a startupului versus nevoile afacerii în momentul prezent.

Care sunt startupurile selectate la Black Sea ClimAccelerator 2022, categoria MVP
Startupurile selectate pentru a merge mai departe la categoria MVP sunt cele care au un prototip validat în piață. Acestea vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale și, suplimentar, fiecare startup va primi o finanțare de 20.000 euro și extra servicii din partea EIT Climate-KIC, sub forma unui acord de investiție denumit Climate-SAFE.

 

 • 3WLabel s-a născut din dorința de a reduce risipa deșeurilor textile de tip pre-consum. Când se vorbește despre sustenabilitate în modă, toată atenția se îndreaptă în prezent către reducerea risipei deșeurilor de tip post-consum (haine purtate). 3WLABEL este un brand sustenabil, cu o filosofie aparte: realizarea de ținute elegante, atemporale, minimaliste din materiale de calitate rămase nefolosite în uriașă industrie a modei. Edițiile sunt limitate și fiecare produs este numerotat.
 • Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon. Făcând acest lucru, compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului.
 • Cruze este prima aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă și mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon.
 • Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.
 • The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile, creând o economie circulară autosusținută în care toată lumea câștigă, inclusiv mediul.
 • Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienții pot face shopping smart și sustenabil. Disponibilă atât pe web cât și în app, platforma oferă posibilitatea listării de articole din confortul casei, transport integrat gratuit și plată în cont pentru vânzări, iar cumpărătorii beneficiază de plată cu card sau ramburs, precum și de retur gratuit. Vintello își propune astfel construirea unei comunități de persoane interesate de sustenabilitate.

 

 

Care sunt startupurile selectate la Black Sea ClimAccelerator 2022, categoria Growth 

10 startupuri cu soluții scalabile au fost selectate de juriu și vor beneficia de sesiuni de consultanță de specialitate pe nevoile lor specifice. Activitățile dedicate acestora au un focus special pe stabilirea relațiilor cu investitorii și accesarea fondurilor de care au nevoie pentru creșterea impactului soluțiilor lor.

 

 • CityDock este o rețea de stații inteligente, universale de încărcare și securizare a trotinetelor electrice care își propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea. Concentrându-se pe tehnologie inovatoare, CityDock transformă industria de micro-mobilitate cu un produs adaptabil, fiabil, sigur și eficient.
 • CooperativaDeEnergie.ro este singurul furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativa europeană care accelerează tranziția spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie și poate investi în viitoarea producție și furnizare de energie regenerabilă. Scopul Cooperativei este de a ajuta consumatorii obișnuiți să devină participanți activi pe piața energiei.
 • Digital Dryads folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor ilegale și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.
 • Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicației, clienții pot gestiona eficient comenzile, clienții, rutele de livrare și șoferii, pot optimiza adresele dintre șoferi în funcție de mai mulți parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale șoferilor, cu un singur click.
 • NIDUS Home este un concept unic de locuință modulară și sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficiență energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, și apoi asamblată în șantier ca un joc de lego. Obiectivul NIDUS este să ofere pieței locuințe configurabile, cu suprafețe cuprinse între 45-150 mp, având costuri minime de întreținere și impact redus asupra mediului.
 • pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător.
 • PolyMore este o soluție care abordează problema sortării deșeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în instalațiile de gestionare a deșeurilor. Polymore folosește computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere. Acest lucru permite companiilor de colectare să identifice toate procesele sub-optime de pe durata traseelor de colectare, datorate acțiunilor operatorilor sau gradului de implicare în colectarea separată a deșeurilor.
 • Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei rețele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicații. Tot prin intermediul aplicatiei, companiile au șansa de a se promova către comunitățiile de bicicliști prin crearea de campanii de motivare și recompensare a acestora.
 • Savables este un startup care își propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienții, printr-o platformă digitală și vânzarea surplusului de mâncare la un preț avantajos către utilizatorii platformei.
 • Solmag este primul marketplace de energie regenerabilă din Romania, care pune în legatură firmele instalatoare de panouri solare cu viitori prosumatori și facilitează un proces simplu și transparent pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Solmag oferă cea mai simplă metodă de a trece la energie solară și construiește cea mai mare comunitate de prosumatori din Europa. Producția cumulată de electricitate este agregată într-un cloud de energie descentralizat, guvernat prin blockchain cu ajutorul comunității.

 

Programul Black Sea ClimAccelerator vizează trei categorii de startupuri aflate în etape diferite de dezvoltare (Early stage, MVP, Growth). Înscrierile și activitățile de mentorat pentru cele 16 startupuri selectate la categoria Early Stage s-au încheiat.

Până la finalul anului continuă activitățile de sprijin și consultanță de specialitate pentru startupurile selectate în categoriile MVP și Growth, iar pe data de 7 decembrie finaliștii ediției 2022 vor participa la Demo Day, în cadrul căruia își vor prezenta business-ul și evoluția în fața unor investitori și actori cheie.

Parteneri principali

Raiffeisen-Bank-Black-Sea-ClimAccelerator-2021
Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.
Raiffeisen-Bank-Black-Sea-ClimAccelerator-2021
OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 de benzinării sub două branduri – OMV și Petrom. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

Partener de consultanță creativă

Graffiti-PR-Black-Sea-ClimAccelerator-2021
Graffiti PR
Fondată în 1997 ca parte a grupului local de comunicare BBDO, Graffiti PR a devenit în 2001 o agenție de comunicare de sine stătătoare, cu clienți proprii și capabilități multiple (soluții complexe de comunicare, marketing, branding, advocacy și CSR).În 2012, Graffiti PR devine afiliat exclusiv pentru România al rețelei gobale Ketchum și continuă ascensiunea în topul agențiilor de comunicare din România, ajungând în top 3 și păstrându-și poziția până în prezent. De altfel, anul trecut, Graffiti PR s-a situat pe primul loc în Topul Agențiilor de PR realizat de Forbes, după ce în anii anteriori s-a menținut pe poziția secundă.

Organizatori

EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Innovation Starter
Innovation Starter este prima agenție specializată în inovare din Bulgaria, înființată de Leona Aslanova în 2014. Colaborează cu mediul de afaceri (companii și startup-uri), sectorul public, sectorul academic și sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultură a inovaţiei pe termen lung. Misiunea Innovation Starter este ca Bulgaria să devină o țară europeană de top în domeniul inovației.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.