Meetup Changeneers & Solve for Tomorrow

Meetup Enabling Future Entrepreneurs: Changeneers în dialog cu finaliștii Solve For Tomorrow

Tinerii creativi și inovatori de azi vor fi antreprenorii sociali de mâine. Nu e o speculație, ci o certitudine. Drept urmare, Impact Hub Bucharest împreună cu Samsung România au organizat meetup-ul Enabling Future Entrepreneurs: Changeneers & Solve For Tomorrow, unde finaliștii de anul acesta ai competiției Solve for Tomorrow s-au întâlnit cu 4 din cele mai inovatoare startup-uri care au participat de-a lungul timpului la Changeneers – competiția adresată startup-urilor tech și antreprenorilor din toată țara care pun tehnologia la lucru pentru a contribui la un viitor mai bun.

Cele 25 de idei finaliste din cadrul competiției Solve For Tomorrow au încercat să răspundă unor provocări din domenii precum Mediu Înconjurător, Diversitate & Incluziune socială, Educație și Dezvoltare durabilă. De-a lungul programului, participanții au avut șansa să își perfecționeze ideile cu ajutorul sesiunilor de mentorat și al cursurilor de Sustainable Design Thinking organizate în parteneriat cu Junior Achievement România, special gândite pentru a-i ajuta pe elevi să își aducă ideile la viață.

 Pe 15 decembrie, finaliștii Solve For Tomorrow s-au reunit încă o dată, de data aceasta pentru o discuție aprofundată pe teme de antreprenoriat, impact social și sustenabilitate alături de mentori din comunitatea Changeneers. Timp de 2 ore, acești tineri inventivi și ambițioși au primit sfaturi practice și îndrumare de la startup-uri de succes cu idei deja validate, dar și răspunsuri la întrebările care îi interesează cel mai mult și care îi pot ajuta să își ducă ideile într-o zonă din ce în ce mai concretă și – de ce nu? – să le transforme pe viitor într-o afacere cu impact social.

Ce presupune Solve For Tomorrow?
Programul Solve For Tomorrow este o competiție unică prin care se încurajează gândirea inovatoare, munca în echipă și dezvoltarea unor idei de inovare socială care rezolvă cele mai urgente probleme ale comunității. Studenții care participă la program pot imagina și realiza soluții inovatoare care pot răspunde provocărilor și riscurilor cu care se confruntă comunitățile lor. În timpul călătoriei lor, angajați   din echipa Samsung oferă elevilor  o îndrumare amănunțită nu numai cu privire la abilitățile tehnologice, ci și la gândirea creativă, comunicarea și abilitățile de colaborare, care sunt necesare pentru viitoarea forță de muncă.

În cadrul competiției, prin îmbinarea tehnologiei cu educația și creativitatea, tinerii își pot aduce ideile la viață, cu ajutorul sesiunilor de mentorat și al cursurilor de Sustainable Design Thinking. Lansat în 2010, programul Solve for Tomorrow s-a desfășurat în aproximativ 20 de țări din întreaga lume, cu peste 1.6 milioane de studenți participanți.

Ce reprezintă programul Changeneers?
Changeneers este o inițiativă desfășurată de Impact Hub Bucharest împreună cu Samsung România – o platformă menită să conecteze pasionații de tehnologie cu provocările sociale, formând astfel o rețea puternică de inovatori la nivel național care se preocupă de un viitor mai bun. În cele 3 ediții organizate până acum, o mulțime de soluții cu impact au trecut pe sub ochii juriului și au primit feedback, acces la Makerspace – un spațiu care îi ajută să-și treacă soluția să treacă de pe hârtie în viața celor care au nevoie de ea prin testare repetată și prin la feedback-ul unor potențiali utilizatori, sau finanțare pentru a-și aduce proiectele de antreprenoriat social mai departe.

Dintre finaliștii și câștigătorii celor 3 ediții, 4 antreprenori ni s-au alăturat pentru o discuție aprofundată cu tinerii finaliști din competiția Solve For Tomorrow. Temele abordate au fost din spectrul antreprenoriatului, impactului social și al sustenabilității. Timp de 2 ore, acești tineri inventivi și ambițioși au primit sfaturi practice și îndrumare de la startup-uri de succes cu idei deja validate, dar și răspunsuri la întrebările care îi interesează cel mai mult și care îi vor ajuta să își ducă ideile într-o zonă din ce în ce mai concretă și – de ce nu? – să le transforme pe viitor într-o afacere cu impact social.

Alex Govoreanu – fondator și CEO QuestoApp, Mihai Bran – fondator Atlas, Nicolae Georgescu – fondator Zen Parking și Petruța Tuliga – fondator Parentool au susținut o sesiune interactivă în care au vorbit aplicat despre:

 

  • Validare și business plan – Ce înseamnă un business plan, cum îmi testez și mențin idea în piață?
  • Monetizare și management financiar – Cum monetizez o idee, cum faci management financiar?
  • Managementul unei echipe, networking și finanțare – Unde găsesc oamenii de care am nevoie ca să-mi duc mai departe proiectul? Cum îmi aleg colaboratorii? Care sunt cele mai bune surse de finanțare pentru soluția mea?
Despre antreprenoriatul social, cu deschidere și sinceritate
S-a intrat și în detalii legate de reorganizarea business-ului, de chestiuni neprevăzute, de momente dificile și de felurile în care le putem depăși. Una dintre cele mai importante lecții a venit sub forma unui aforism: My overnight success took me 10 years. Asta pentru că, deși suntem tentați să privim în jurul nostru și să-i folosim pe ceilalți ca măsură a propriului succes, în realitate sunt foarte puțini oameni care își suflecă mânecile și își asumă să facă ceva de impact pentru lumea în care trăiesc. Așadar, privind lucrurile din această perspectivă, orice eșec sau mică victorie trebuie să fie motive de bucurie și de învățare.

Cât despre fricile care vin la pachet cu viața de antreprenor – nu există un moment ideal în care cineva să se simtă pregătit să pornească pe acest drum. De aceea, ideal e să începem să facem ceea ce ne dorim și în care credem înainte să intervină cel mai mic sentiment de frică. Mai apoi, frica va fi atenuată de lecții, succese și de tot ce vine la pachet cu activitatea în antreprenoriatul social.

Un alt sfat prețios a fost să nu ne îndrăgostim de soluția pe care vrem să o oferim, ci de problema pe care vrem să o realizăm. Asta pentru că toți antreprenorii prezenți în cadrul meetup-ului au povestit despre cum a evoluat business-ul lor de la stadiul de idee până în punctul în care se află acum, iar schimbările au fost multe. De la runde de prototipare, schimbare a modelului de business sau a echipei și până în faza de scalare, ca antreprenor trebuie să fii flexibil și să construiești un startup pe măsură.

Cu toate acestea, startup-ul tău e cel mai bun loc în care să dezvolți și să înveți să te dezvolți. La început de drum e necesar să îți cunoști și cultivi resursele interne și să cauți ajutor extern doar acolo unde crezi că nu poți suplini tu însuți sau cineva din echipă. Însă în momentul în care ne hotărâm să contractăm oameni din exterior, trebuie să te asiguri că găsești oamenii potriviți, care nu doar să dețină cunoștințele tehnice de care ai nevoie, ci să fie de asemenea aliniați cu viziunea proiectului tău.

A fost punctat și subiectul echipei din jurul unui proiect, iar ideea de bază a fost că, oricât ne-am dori să privim startup-ul ca pe o familie, mai ales la început, e greșit să-l vedem așa, fiindcă un startup este de fapt un loc în care ne întâlnim ca să ne dezvoltăm personal și profesional și, nu în ultimul rând, să generăm venit. Odată ce venim cu mindset-ul de familie intervin anumite blocaje care ne împiedică să avansăm în ritmul în care ne-am dori și să atingem obiectivele pe care ni le-am setat. De asemenea, doar pentru că alegem să ne dedicăm antreprenoriatului social, asta nu înseamnă că trebuie să recrutăm doar „visători” care își doresc să schimbe lumea: trebuie să facem networking și să căutăm oameni care au expertiză în domeniile în care avem nevoie de ea, indiferent care este background-ul lor, oameni care să poată livra și să aducă rezultate.

La capitolul finanțare, am aflat că cei 4 antreprenori au venit cu bani de acasă pentru a pune bazele startup-urilor lor, apoi au găsit „business angels” (companii care cred în echipă și în proiect și au ales să-l finanțeze), surse de finanțare sau un model de monetizare care să-i ajute să continue pe drumul pe care au pornit. Elevii au înțeles astfel că nu există o soluție universală în domeniul finanțării și că totul depinde de echipă, de modul de lucru și de felul în care operează startup-ul.

O întâlnire care a deschis uși și perspective

S-au pus multe întrebări și s-a vorbit deschis despre succes, eșec, transformare și frici. Pe scurt, tinerii cu idei mari au avut un prim contact extrem de uman cu o comunitate antreprenorială deosebită prin prisma impactului social pe care îl are. Cele două ore petrecute împreună ne-au dovedit faptul că cele două proiecte – Changeneers și Solve for Tomorrow – sunt, practic, două inițiative în oglindă, cu singura diferență că al doilea se adresează liceenilor și îi pregătește pentru antreprenoriatul social, în timp ce primul este dedicat startup-urilor care au dezvoltat deja o soluție la una din problemele cu care se confruntă societatea în momentul de față.

 

Însă cel mai important lucru care a marcat această întâlnire este faptul că s-a deschis o portiță de comunicare între 4 mentori valoroși și o comunitate tânără și efervescentă de idealiști plini de imaginație și de resurse. Evenimentul a fost, așadar, deopotrivă un schimb de experiență, o oportunitate de networking și o sesiune de Q&A pe teme de interes pentru tinerii inovatori.

 

Întâlnirea a avut loc online, și a fost organizată de Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu Samsung România, în cadrul programului „Together for Tomorrow! Enabling People – Education for Future Generations”.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.