
MASAP la Romania ClimAccelerator: Ferma inteligentă de tip AquaPonics
Soluția noastră, MASAP, este o fermă de tip AquaPonics care presupune cultivarea peștilor și a plantelor împreună într-un ecosistem izolat, recircular, care utilizează cicluri bacteriene naturale pentru a transforma deșeurile de pește în hrană pentru plante.
Acest lucru impune ca MASAP să nu utilizeze substanțe chimice sau pesticide în producerea plantelor și a peștilor. Fiind o seră închisă, automatizată, independentă energetic și protejată de variațiile climatice, MASAP va putea asigura producția de plante și pești pe întreg parcursul anului. Vom adăuga tehnologii moderne, precum Învățarea Automată (Machine Learning), care vor fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului, dar și pentru a crea o bază de date pentru noile sisteme de tip AquaPonics.
În spatele ideii MASAP stă dorința de a dezvolta un business propriu care să aibă un impact pozitiv asupra mediului. Momentul “AHA” care a survenit în construcția proiectului a fost momentul în care, încercând să oferim copiilor noștri o alimentație cât mai sănătoasă, am constatat că există o gamă redusă de produse disponibile.
În acest moment, proiectul MASAP este în stadiul de idee testată și validată. Am realizat un POC (Proof of Concept) la o scară mai mică, cu rezultate foarte promițătoare. Am achiziționat locul unde se va amplasa ferma (Comuna Poienarii Vechi, lângă Ciolpani) și avem o echipă și un plan concret de dezvoltare.
Cum contribuie MASAP la un viitor mai verde
Soluția noastră contribuie la protejarea mediului prin abordarea conceptului de economie circulară, cu o cantitate foarte mică de reziduuri, consum redus de apă și utilizarea de energie regenerabilă, având ca țintă atingerea pragului de Net Zero.
Ce face MASAP diferit
În România, arhitectura inteligentă de tip AquaPonics ne diferențiază de competitorii noștri care folosesc arhitecturi indoor de tip Hidroponics sau tradiționale (sere/solarii). Problemele pe care le abordăm în cadrul MASAP sunt:
- ofertă redusă de produse bio pe piața din România;
- amprenta de carbon foarte mare a fermelor de tip indoor;
- populație foarte puțin educată pentru un consum de legume și pește bio;
- implementarea foarte redusă a soluțiilor inteligente în domeniul agriculturii.
Dificultățile pe care le-am întâmpinat până acum au fost legate de concretizarea planului de afaceri al ideii noastre, pentru a obține finanțarea necesară, precum și de nivelul scăzut de informații tehnice obținute la nivel local.
Oportunitățile pe care le-am întâlnit până acum includ programele de tip accelerator, precum și programele de finanțare pentru startup-uri din domeniul agriculturii.
Lecția pe care am învățat-o până acum este că un început dificil nu trebuie să te demotiveze. Am întâlnit antreprenori în acest domeniu care au reușit.
Echipa MASAP este formată din 6 membri, dintre care 3 sunt membri fondatori și 3 sunt experți. Motivația principală a echipei este de a demonstra că se poate crea o arhitectură sustenabilă în agricultură, cu un impact minim asupra mediului, dar cu un impact semnificativ asupra populației prin intermediul unei alimentații sănătoase.
Fiecare dintre fondatori își va pune amprenta pe o anumită zonă a startup-ului:
Bogdan Iuga este pasionat de soluțiile sustenabile în agricultură, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, este pasionat de creșterea peștilor.
Ligia Roman este pasionată de componenta de alimentație sănătoasă și educarea oamenilor în această direcție. Ligia are o experienta de peste 18 ani in domeniul financiar contabil.
Alexandru Iuga este pasionat de sistemele de automatizare și implementarea soluțiilor IT pentru o agricultură modernă și eficientă. Alexandru are o experienta de peste 15 ani in domeniul IT.
În echipă avem și 3 experți:
Roland Ciolan, un expert în zona piscicolă, în special în creșterea în interior. Roland are peste 15 ani de experiență în creșterea sturionilor și a crapilor, precum și în reproducerea acestora.
Andreea Daradici, expertă în zona de sustenabilitate și economie circulară. Andreea are o experienta de peste 20 de ani in domeniul sustenabilitatii lucrand in aceasta zona la comani mari precum Inditex.
Puia Mihai, expert în zona plantelor și serelor. Are peste 40 de ani de experiență în creșterea plantelor în spații închise.
Prin combinația de pasiune, expertiză și experiență a membrilor echipei, MASAP este determinată să aducă inovație în domeniul agriculturii și să ofere soluții durabile și sănătoase pentru alimentația populației.
Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator
Așteptările de la ClimAccelerator sunt legate de:
- Identificarea mai exactă a impactului pe care îl poate avea MASAP asupra mediului.
- Mentorat în zona de startup.
- Feedback pentru planul nostru de afaceri și modul în care am gândit să monetizăm startup-ul.
- Identificarea unor greșeli în proiecțiile noastre de afaceri.
- Identificarea altor parteneri de afaceri sau a altor direcții de business, în afară de cele la care ne-am gândit noi.
- Ajutor în găsirea celei mai bune componente de finanțare pentru startup-ul nostru.
Până anul viitor, avem în plan să construim o linie de producție operațională și un lanț de parteneri care să ne permită dezvoltarea în următorii ani.
Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.
25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945