Participanți selectați MVP & Growth Black Sea ClimAccelerator 2022

Lansarea MANIFEST, un document cu acțiuni cheie pentru susținerea antreprenoriatului incluziv și social din România

Luni, 17 octombrie 2022, am găzduit Workshop-ul de Politici Regionale în Anteprenoriatul Incluziv și Social din România. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților naționale și locale, companii, antreprenori, organizații neguvernamentale și incubatoare care lucrează în mod direct cu persoane din grupuri dezavantajate sau subreprezentate. Atelierul a fost unul practic și a avut ca scop identificarea punctelor tari și provocărilor cu care se confruntă antreprenorii sociali, dar și propunerea unor acțiuni concrete de rezolvare a acestora.

În urma sesiunilor de lucru, am inclus într-un document numit MANIFEST, principalele 10  recomandări de acțiuni concrete care reflectă realitatea ecosistemului actual al antreprenoriatului  incluziv și social din România, document care va fi transmis și prezentat în cadrul unui eveniment european de politici, pe 2 decembrie 2022.​ Acesta include acțiuni concrete propuse atât pentru dezvoltarea antreprenoriatului social, cât și al celui incluziv, dar și cine ar trebui să fie responsabil pentru implementarea acestor măsuri.

Workshop-ul de Politici Regionale în Anteprenoriatul Incluziv și Social face parte din proiectul european LIAISE – Better Incubation, proiect care  își propune să aducă împreună organizații specializate în lucrul cu persoane  vulnerabile  sau slab reprezentate, persoane  de  decizie  la nivel internațional, național și regional,  pentru susținerea și îmbunătățirea antreprenoriatului social și incluziv.

Manifestul rezultat în urma acestui workshop ese disponibil mai jos.

„Suntem fericiți că am reușit să organizăm și să găzduim un astfel de eveniment, care să discute principalele provocări reale cu care se confruntă antreprenorii sociali din România, cei care lucrează și sprijină persoanele din grupuri vulnerabile, precum femei, copii, migranți, refugiați, seniori sau persoane cu dizabilități. Nu e un subiect ușor, dar e unul necesar. Discuțiile au plecat de la subiecte aparent simple, dar care în viața unei persoane cu dizabilități, spre exemplu, pot reprezenta obstacole majore: cum accesabilizăm spațiile publice și private, dar și cel online pentru toți cetățenii acestei țări, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități? Cum descurajăm discriminarea refugiaților care își doresc să înceapă o afacere aici și se lovesc de prejudecăți, uneori și în instituții publice? Cum putem încuraja o cultură a antreprenoriatului social și incluziv în România? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care participanții la workshop le-au abordat în sesiunile de lucru”, a împărtășit Ioana Pasc, Specialist comunicare & PR, Impact Hub Bucharest.

Participanții din cadrul workshopului

La eveniment au participat actori cheie din antreprenoriatul social și incluziv din România:

  • Diana Certan – Director Executiv Comunicare & Fundraising, Concordia
  • Zoltan Bereczki – Cofondator și Președinte, Synerb Venture Catalyzer Association
  • Mariana Sîrbu – Director Advocacy & accesare fonduri, Help Autism
  • Estera Anghelescu – Recruiting & Employer Branding Director at Kaufland Romania & Moldova
  • Ștefan-Cătălin Sfeatcu – Project Manager ACCES – Recruting Disabled People, Kaufland România
  • Fawzia G. Rehejeh, Președinte – Centrul Cultural Arab din Sibiu
  • Liviu Râncioagă – Expert Promovare, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov
  • Cristina Rouă – Consilier IMM în cadrul Enterprise Europe Network, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov
  • Ion Georgescu – Antreprenor, Fondator al Morii de Hârtie și întreprinderii sociale Bucătăria Dealul Morii
  • Tudor Dediu – Psiholog în cadrul Compartimentului Management de Caz Persoane Adulte cu Handicap, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, București
  • Florin Cîrnaru – Manager Recicleta, Asociația Viitor Plus
  • Alexandru Cucu – Tech Lead, AMAIS
  • Oana Craioveanu – CoFondator Impact Hub Bucharest
  • Roxana Tănăsachi – Manager de Programe, AMAIS
  • Vladimir Alexandrescu – Consilier Președinte, Institutul Național de Statistică
  • Cristian Ormindean – Coordonator Proiect, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

Workshop-ul a fost moderat de Florin Ghindă, din partea România Pozitivă.

Estera Angelescu – Recruiting & Employer Branding Director Kaufland România & Moldova

„Integrarea persoanelor defavorizate pe piața muncii și creșterea gradului de incluziune trebuie să devină o prioritate pentru mediul de afaceri și comunitățile în care antreprenoriatul este prezent, sub toate formele sale. Ca angajatori, este de datoria noastră să conștientizăm importanța dezvoltării unui ecosistem modern din punct de vedere social și incluziv; o misiune realizabilă printr-o strânsă colaborare între entitățile publice și companii. Sunt încântată că am putut contribui la dezvoltarea Manifestului, împărtășind bune practici din experiența directă a inițiativelor derulate de Kaufland România pentru grupurile slab reprezentate sau vulnerabile, a declarat Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director Kaufland România & Moldova.

Alexandru Cucu – Tech Lead AMAIS

Mă bucur că am fost atât de mulți participanți diferiți și din organizații și medii diferite și că am agregat împreună o serie de propuneri concrete pentru susținerea antreprenorilor vulnerabili. În urma evenimentului, plec cu gândul că fiind mai mulți și orientați în aceeași direcție, urmează niște procese serioase de digitalizare a bazelor de date, care ar ajută foarte mult persoanele cu dizabilități din România”, a adăugat Alexandru Cucu, Tech Lead, AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), înființată în 2015.

Alexandru este unul dintre cei șapte programatori nevăzători din România.

Cristina Rouă – Consilier IMM în cadrul Enterprise Europe Network, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

Cristina Rouă, Consilier IMM în cadrul Enterprise Europe Network, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, a declarat: Mă bucur mult că am participat la această întâlnire, în primul rând că am cunoscut persoane și organizații care lucrează în antreprenoriatul social și incluziv din România. Sper să reușim să impulsionăm realizarea a minimum două-trei puncte din Manifest și da, e important să avem cât mai mulți antreprenori din rândul persoanelor vulnerabile, pentru că asta înseamnă că societatea românească, per întreg, progresează. 

Despre proiect

Raiffeisen-Bank-Black-Sea-ClimAccelerator-2021

LIAISE Better Incubation

LIAISE Better Incubation este un program de 2 ani (2021 – 2023) susținut de proiectul LIAISE, finanţat prin Programul Uniunii Europene pentru Ocuparea forței de muncă și inovarea socială. Proiectul susține antreprenoriatul social și incluziv în Europa prin mobilizarea organizațiilor de suport al afacerilor (BSO) care lucrează cu întreprinderi sociale și potențiali antreprenori din grupuri slab reprezentate, în sprijinirea acestora din urmă în accesarea instrumentelor financiare, în extinderea și creșterea afacerilor.

Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.