
MallȚărănesc și experiența Black Sea ClimAccelerator: Economie socială neaoșă, românească
Trebuie să recunoaștem: orașele nu mai sunt așa prietenoase cu piețele precum erau înainte. Dacă locuiești într-un oraș mic, ești norocos dacă ai o piață unde să vină producătorii locali din împrejurime pentru a-și vinde marfa. Dacă stai într-un oraș mare, fie nu ai deloc o piață la care să te duci, fie este atât de departe de tine încât rar reușești să ajungi să te aprovizionezi de acolo. Producătorii locali mai tech-savvy s-au reorientat către social media pentru a-și vinde produsele, însă mulți dintre ei se confruntă încă cu mari dificultăți în a ajunge la consumatori. În acest context a apărut pe piață MallȚărănesc.
MallȚărănesc implementează lanțul scurt alimentar, creând un ecosistem dedicat micului producător. Este soluția ce integrează atât componenta de tip marketplace, cât și un software logistic, astfel încât MallȚărănesc are capacitatea de a ajunge și fizic, cu produsele, la clienți. În plus, un factor de diferențiere mare este reprezentat de cuantificarea implicării sociale a celor ce aleg să cumpere de la producători locali, prin recompensarea comenzilor cu puncte de implicare socială. În acest context, MallȚărănesc reușește să bifeze și conceptul de social gamification.
Ideea a apărut ca inițiativă a unei asociații, dar evoluând am transformat-o într-un marketplace, încercând să generăm venituri pe care să le întoarcem în asociație. Ecosistemul ca punct final presupune crearea unui mecanism prin care clienții să poată comanda și primi produse de la producători locali. A fost momentul în care am descoperit conceptul de economie socială, iar MallȚărănesc își dorește să fie un exemplu în acest sens. De ce? Pentru că parte din profitul generat de platformă vrem să-l direcționăm către asociația „Creștem România Împreună”, dezvoltând componenta socială și cea educativă a proiectului.
Aș spune că principala provocare o reprezintă sistemul logistic – capacitatea de a ajunge cu 10 ouă la 15 km de locul unde se află clientul, spre exemplu. Este extrem de dificil să optimizezi ruta ținând cont de numărul redus de produse. Nu este ca în cazul tradițional, în care iei o grămadă de produse din punctul A și le duci în punctul B.
Însă există și oportunități, fără nicio îndoială, cum ar fi cea de a ajunge cu produsele a cel puțin 1000 de producători la mai mult de 10.000 de familii din mediul urban. Este posibil, dacă vom avea tracțiune, să asigurăm foarte mult din necesarul de hrană la nivel național direct de la producătorii mici.
Însă până la acest deziderat mai rămâne de făcut foarte multă educație, atât către clienți, cât și către consumatori. Și, pentru ca întreg circuitul să fie complet, ar trebui educate în acest sens și instituțiile statului care fac parte din acest proces, căci și sunt o parte esențială din tot ciclul…
Regretele din urmă și succesele de până acum
Cel mai de succes exemplu este reprezentat de un producător care ne-a zis într-o zi: „Fără voi nu aș fi rămas în piață.” Acțiunea se întâmpla în 2019. Iar cel mai mare eșec este acela că nu am reușit să ieșim în piață mai repede.
Cine se află în spatele proiectului MallȚărănesc? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
În acest momentu sunt 4 oameni care fac parte din echipa MallȚărănesc: 2 programatori, o persoană pe partea de comunicare, una pe partea de vânzare (în sfârșit) și un product manager. Avem în spate foarte mulți ani de IT, ceea ce cred că este un mare atu, iar în ultima vreme, am acumulat destul de multă experiență pe partea de implicare socială, dar și cunoștințe în ceea ce înseamnă ecosistemul legat de agricultură și producătorii mici și mijlocii. Însă bănuiesc că este clar că fără experiența în IT, acest ecosistem ar fi fost în „chinurile facerii” la acest moment.
Pentru noi, participarea n program s-a dovedit a fi o experiență super utilă, în care am început să ne familiarizăm cu „afacereza”, intrând încet-încet în relație cu mediul investițional. Au fost câteva webinarii super neașteptate, care m-au făcut să-mi schimb percepția față de unele aspecte ale activității noastre, în special legate de vânzări. Un alt aspect foarte interesant este legat de atmosfera super vibrantă și pozitivă, care reușește să ajungă chiar și prin intermediul e-mail-ului.
Cum arată viitorul pentru MallȚărănesc
Proiectul se află în stadiul în care lansăm primul serviciu adresat pieței, trecând din faza de testare în faza de implementare. În momentul de față, așteptăm să demarăm campania la nivel național, urmând ca cel târziu în vară să începem să fim prezenți la nivel local, cu lanțuri scurte de aprovizionare.
Urmărește evoluția MallȚărănesc pe social media:
- Facebook: https://www.facebook.com/malltaranesc.ro
- Website: https://malltaranesc.ro

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.