
Eram deja de ceva vreme interesată de sustenabilitatea hainelor și eram tot mai atentă la ce se întâmplă în această zonă, am ajuns cumva să citesc despre deșeurile textile produse la nivel mondial și despre ritmul galopant în care acestea cresc an de an din cauza industriei fast fashion. Am fost șocată de cantitățile uriașe de haine purtate și nepurtate care ajung să zacă chiar și sute de ani în gropile de gunoi și care poluează aerul, apa și solul în procesul lor de descompunere.
Mi-am amintit de bunica mea care folosea toate bucățile de „zdrențe”, cum le numea ea, pentru a face covoare, mi-am amintit când m-a învățat să țes și ce mult îmi plăcea când mă lăsa singură la război, așa că mi-am comandat online un război fix de dimensiune mică. Am făcut ordine în dulapuri, am scos hainele uzate ale familiei mele și am țesut din ele primul covor. Am mai țesut încă unul și încă unul și am început să caut numele pentru atelier. Așa a apărut LOOMescu.
În ianurie 2022 am decis să mă dedic complet proiectului și să dezvolt atelierul de țesături pentru a prelungi viața cât mai multor textile uzate.
O provocare foarte mare este alegerea strategiei de pricing și stabilirea prețurilor deoarece noi avem produse unicat, create individual, țesute manual, dar și capacitate mică de producție – toate acestea ducând la costuri de producție mai mari decât ale marilor producători de covoare care nu produc într-un mod sustenabil și prietenos cu mediul.
Pe de altă parte, piața de produse sustenabile este în creștere în România, iar la nivel de UE a crescut în ultimii ani interesul consumatorilor de a comanda produse din alte state, așadar suntem încrezători că LOOMescu va reuși să câștige piața în zona de home&deco. Este o oportunitate bună și faptul că putem face educație în zona de sustenabilitate a textilelor și a produselor sustenabile pentru casă.
De la început Cristina a avut sprijinul constant al Codruței Răbăgel, sora ei care este psihoterapeut și practician mindfulness, cu experiență în antreprenoriat de peste 10 ani. Codruța este mentor – coach și tot ce mai are LOOMescu nevoie pentru că trăiește cu convingerea că întoarcerea spre mediu și sustenabilitate sprijină trăirea autentică și echilibrată.
De curând proiectului i s-a alăturat Maria Lupașcu. Cristina și Maria s-au întalnit la un curs de croitorie și design și au descoperit că au în comun preocuparea pentru a trăi o viață sustenabilă și faptul că au o legatură cu războiul de țesut din generație în generație. Maria s-a alăturat deoarece crede în misiunea proiectului și o atrage faptul că are ocazia să își dezvolte abilități în zona de țesut și astfel simte că poate contribui la crearea produselor de home&deco sustenabile.
Site-ul nostru este în lucru cu ajutorul finanțării Black Sea ClimAccelerator și de-abia asteptăm să fie terminat. Până atunci ne găsiți pe Instagram și ne puteți urmări evoluția acolo: https://www.instagram.com/loomescu.ro/.
Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.