LOOMescu Black Sea ClimAccelerator 2022
LOOMescu la Black Sea ClimAccelerator: Arta upcycling-ului sau cum să dai o nouă viață deșeurilor vestimentare
Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porți? Le donezi, le vinzi pe marketplace-uri online sau le arunci pur și simplu? Multe dintre ele probabil nici nu mai pot fi purtate, așadar nici gând să le poți vinde. Însă nu te grăbi să le trimiți la groapa de gunoi, fiindcă există o metodă prin care le poți da o nouă viață, transformându-le în covoare deosebite, lucrate manual la războiul de țesut. Este ideea prin care fetele de la LOOMescu își doresc să contribuie la diminuarea cantității copleșitoare de deșeuri vestimentare care crește de la an la an, poluând apa, aerul și solul.
Povestea din spatele ideii
LOOMescu a stat în incubatorul minții mele vreo 5 ani. Îmi doream să pornesc o afacere pe cont propriu și eram constant în căutarea acelei idei care să mă mobilizeze și care să mă scoată din zona de confort care devenise din ce în ce mai confortabilă. În 2020 am citit „The Future We Choose”, carte scrisă de Christiana Figueres și Tom Rivett-Carnac și „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari și am făcut click. Era momentul să pornesc o afacere care să aibă un scop altruist la bază, care să nu fie exclusiv axată pe profit, și care să aibă un impact pozitiv asupra mediului, fiindcă în felul acestea simțeam că îmi pot îndeplini misiunea și pot contribui la un viitor mai verde pe Pământ.

Eram deja de ceva vreme interesată de sustenabilitatea hainelor și eram tot mai atentă la ce se întâmplă în această zonă, am ajuns cumva să citesc despre deșeurile textile produse la nivel mondial și despre ritmul galopant în care acestea cresc an de an din cauza industriei fast fashion. Am fost șocată de cantitățile uriașe de haine purtate și nepurtate care ajung să zacă chiar și sute de ani în gropile de gunoi și care poluează aerul, apa și solul în procesul lor de descompunere.

Mi-am amintit de bunica mea care folosea toate bucățile de „zdrențe”, cum le numea ea, pentru a face covoare, mi-am amintit când m-a învățat să țes și ce mult îmi plăcea când mă lăsa singură la război, așa că mi-am comandat online un război fix de dimensiune mică. Am făcut ordine în dulapuri, am scos hainele uzate ale familiei mele și am țesut din ele primul covor. Am mai țesut încă unul și încă unul și am început să caut numele pentru atelier. Așa a apărut LOOMescu.

În ianurie 2022 am decis să mă dedic complet proiectului și să dezvolt atelierul de țesături pentru a prelungi viața cât mai multor textile uzate.

Cum contribuie LOOMescu la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
LOOMescu își propune să salveze de la groapa de gunoi cât mai multe textile uzate, având astfel un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea poluării apei, aerului și solului. Momentan preluăm haine uzate care nu mai pot fi purtate sau obiecte vestimentare donate de prieteni și cunoscuți, dar preluăm și hainele scoase de la vânzare din 3 magazine second-hand din Sibiu. Pe termen lung ne dorim să oferim opțiunea de preluare a hainelor uzate de la consumatorul final la nivelul întregii țări, să preluăm hainele din toate magazinele second-hand care nu le mai pot valorifica ulterior și să avem capacitatea de a prelucra aceste textile transformându-le în covoare care să înfrumusețeze casele celor care își doresc să aibă un impact pozitiv asupra mediului.

 

Ce face LOOMescu diferit
Produsele noastre sunt țesute exclusiv din haine uzate care ar ajunge altfel la gropile de gunoi. Covoarele LOOMescu sunt create și țesute în tihnă, concentrându-ne pe misiunea noastră de a contribui la o viață sustenabilă prin transformarea textilelor uzate în obiecte noi – refolosim pentru un viitor mai bun. Pe piața din România există în prezent alți producători de covoare țesute din textile, dar nu au încorporată componenta de a țese exclusiv din textile uzate.

 

Obstacole și oportunități
Obstacole sunt multe pentru un start-up la început de drum, mai ales într-o zonă în care nu există foarte multe „lessons learned” publicate. Am întâmpinat obstacole de la clarificare flow-ului de producție la lipsa de informare a consumatorilor pe zona de deșeuri textile.

O provocare foarte mare este alegerea strategiei de pricing și stabilirea prețurilor deoarece noi avem produse unicat, create individual, țesute manual, dar și capacitate mică de producție – toate acestea ducând la costuri de producție mai mari decât ale marilor producători de covoare care nu produc într-un mod sustenabil și prietenos cu mediul.

Pe de altă parte, piața de produse sustenabile este în creștere în România, iar la nivel de UE a crescut în ultimii ani interesul consumatorilor de a comanda produse din alte state, așadar suntem încrezători că LOOMescu va reuși să câștige piața în zona de home&deco. Este o oportunitate bună și faptul că putem face educație în zona de sustenabilitate a textilelor și a produselor sustenabile pentru casă.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului
Răbdarea este o lecție pe care o învăț zilnic. Mă așteptam să reușesc să mișc lucrurile mult mai repede și LOOMescu să prindă aripi foarte repede. Acum îmi reamintesc în fiecare zi că punem baze solide pas cu pas pentru un proiect trainic. O altă lecție pe care aș vrea să o menționez este că ajută extrem de mult să spui TUTUROR ce idee ai și ce încerci să faci pentru că așa pot apărea soluții care să te ajute, poți găsi contacte pentru ceva de care ai nevoie și poți găsi persoane care să ți se alăture în proiect.

 

Despre echipa din spatele proiectului
Proiectul a fost demarat de Cristina Radu – o tânără visătoare care caută de multă vreme un proiect care să îi ofere șansa să contribuie mai mult la binele general. Cristina este absolventă de administrarea afacerilor și are peste 12 ani de experiență în zona de resurse umane într-o corporație internațională, a avut diferite responsabilități de la coordonare departament de training și dezvoltare organizațională la rol global de HR business partner. Cristina este fondatorul LOOMescu și momentan omul bun la toate de la dezvoltarea afacerii la creat și tesut covoarele.

De la început Cristina a avut sprijinul constant al Codruței Răbăgel, sora ei care este psihoterapeut și practician mindfulness, cu experiență în antreprenoriat de peste 10 ani. Codruța este mentor – coach și tot ce mai are LOOMescu nevoie pentru că trăiește cu convingerea că întoarcerea spre mediu și sustenabilitate sprijină trăirea autentică și echilibrată.

De curând proiectului i s-a alăturat Maria Lupașcu. Cristina și Maria s-au întalnit la un curs de croitorie și design și au descoperit că au în comun preocuparea pentru a trăi o viață sustenabilă și faptul că au o legatură cu războiul de țesut din generație în generație. Maria s-a alăturat deoarece crede în misiunea proiectului și o atrage faptul că are ocazia să își dezvolte abilități în zona de țesut și astfel simte că poate contribui la crearea produselor de home&deco sustenabile.

 

Ce li se pare valoros la Black Sea ClimAccelerator
Participarea Black Sea ClimAccelarator ne oferă oportunitatea să ne conectăm cu alte afaceri similare care sunt și ele la început de drum. Ne ajută mult workshop-urile planificate în cadrul programului fiindcă ne mobilizează să ne clarificăm anumite aspecte alte proiectului și să construim următorii pași așa cum trebuie pentru a avea succes, iar finanțarea este extrem de utilă pentru a implementa următorii pași de dezvoltare.

 

Ambiții pentru următorul an
Ne dorim ca într-un an LOOMescu să vândă 150 de metri pătrați de covoare din textile uzate și salvate de la groapa de gunoi. Ne dorim să facem asta prin mărirea capacității de producție, prin eficientizarea procesului de țesere și de asemenea, prin promovare și educarea publicului.

Site-ul nostru este în lucru cu ajutorul finanțării Black Sea ClimAccelerator și de-abia asteptăm să fie terminat. Până atunci ne găsiți pe Instagram și ne puteți urmări evoluția acolo: https://www.instagram.com/loomescu.ro/.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.