Laura and Wine Black Sea ClimAccelerator

Laura and Wine la Black Sea ClimAccelerator: Pahare din sticlă reciclată în forme de artă

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Asta pare să fie mantra tuturor celor care duc procesul de upcycling la rang de artă și transformă „resturile” în obiecte deosebite care atrag privirile tuturor. Laura and Wine este unul dintre cele mai grăitoare exemple în acest sens: start-up-ul aduce pe piață paharul cu mai mult de o viață. Paharul de vin din sticlă reciclată este fabricat manual în București și este un produs durabil pentru oamenii pasionați de design și promotori ai sustenabilității în viața de zi cu zi.

Povestea din spatele ideii

Vinul mi-a dat ideea și vinul m-a motivat să o pun în practică. Eu nu sunt la prima încercare în antreprenoriat: am făcut pijamale și lenjerie intimă în cadrul celorlalte încercări, așa că mereu am fost, se pare, atrasă de a crea un produs. Atunci când am început să studiez vinul, mi-au picat în mână și câteva lucruri interesante despre pahare. Și pur si simplu asta am vrut să fac. Căutând o soluție care să mă apropie și de această valoare – sustenabilitatea – am venit cu ideea de a face paharele doar din sticlă reciclată. Și am făcut, și încă fac.

Cum contribuie Laura and Wine la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Pe lângă contribuția pe termen scurt prin reciclarea sticlei și utilizarea unor materiale deja existente în circuitul economic, planul meu pe termen lung este să găsesc metode alternative pentru topirea sticlei și să contribui (prin research făcut în paralel cu business-ul) la creșterea gradului de utilizare în producție a materialelor reciclate în fabricile din România.

 

Ce face Laura and Wine diferit

Pe lângă faptul că paharele Laura and Wine sunt deja la a doua viață, ele se mai diferențiază și prin durabilitate și design de restul produselor de pe piață. Când am început să fac research pe tema paharelor din sticlă reciclată, am găsit multe proiecte de upcycling, dar niciun proiect cu scop de comercializare care să facă exact pahare de vin din cioburi topite. Acesta este diferențiatorul nostru.

 

Obstacole și oportunități

Avem, evident, și obstacole în dezvoltarea businessului. Capacitatea de producție este foarte mică, totul fiind făcut manual și suflat în atelier. Am făcut câteva matrițe pentru a crește capacitatea de producție și continuăm să găsim metode să eficientizăm procesul.

Pe de altă parte, putem replica producția de pahare la aproape orice folosește lumea în bucătărie, dining room sau restaurante, deci avem și oportunități, dar nu voi face asta în viitorul apropiat. „Oportunitatea imediată” este piața europeană pentru mine și la asta voi lucra în 2023. Fingers crossed pentru cât mai puțin damage la transport!

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Ar fi multe de povestit, am luat cu mine multe lecții din experiențele pe care le-am avut de-a lungul anilor. Dacă ar fi să aleg una, cred că ar fi faptul că pentru a primi, trebuie să cer mai întâi. Ajutor, idei, sfaturi, resurse, orice. Am crescut cumva în cultura lui „know it all” și „can do attitude” și asta nu m-a ajutat deloc. M-am deșteptat între timp, dar în viața personală încă am accese de „lasă că fac eu”.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Momentan, eu îndeplinesc aproape toate rolurile: design, quality, distribuție, vânzări, marketing, business development. De producție se ocupă exclusiv sticlarul cu echipa sa, iar restul fac eu. Am avut noroc să dau peste oameni care mi-au sărit în ajutor și mi-au devenit mentori, și de acolo mai „fur” niște meserie.

 

Ce își doresc de la experiența Black Sea ClimAccelerator

Așteptările le am mai mult de la mine, pentru că echipa Impact Hub sunt sigură că se va descurca minunat, ca de fiecare dată. Așadar: să trec prin toate sesiunile și să „îmi fac toate temele”, astfel încât la anul să pot participa și la MVP sau Growth, în funcție de cum va crește business-ul.

 

Ambiții pentru următorul an

Am răspuns deja parțial. Sper să reușesc să îmi ating obiectivele de vânzări dorite, să îmi iau și un ajutor, astfel încât să pot investi puțin și în research pe partea de producție sustenabilă. Până atunci, ne vedem pe site sau pe rețelele de socializare:

 

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.