Green Ecosystem Overview Report 2022

Ecosistemul inițiativelor verzi din România și Bulgaria, cartografiat în
cea de-a doua ediție a Green Startup Ecosystem Report

Impact Hub Bucharest, alături de Innovation Starter, au lansat pe 15 septembrie ediția a doua a raportului Green Startup Ecosystem, o mapare a startupurilor verzi din România și Bulgaria. Deși România se situează pe locul 25 din cele 27 state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește ecoinovația, ecosistemul românesc de startupuri verzi înregistrează o creștere semnificativă față de perioada pre-pandemică – începând cu 2020, numărul anual de inițiative verzi s-a dublat.

Cartografierea ecosistemului din acest an a arătat, la fel ca și ediția anterioară, un număr constant de startupuri nou înființate care își propun să rezolve probleme acute de mediu sau climatice, prin intermediul tehnologiei: 39 de inițiative au luat naștere în 2021, număr identic cu cele înființate în 2020. În total, în raport au fost identificate 150 de startupuri verzi în România și 115 actori cheie, care le susțin și sunt piloni de bază în ecosistem.

„Cartografierea din acest an ne arată un interes din ce în ce mai mare pentru inițiativele economiei circulare și zero-waste, care vizează atât practicile de producție în masă, cât și educarea consumatorilor și obiceiurile de achiziție. A doua verticală cu cea mai rapidă creștere este reprezentată de soluțiile în agricultură, alimentație și băuturi, care vizează atât alternative la produsele tradiționale, cât și soluții care sprijină fermierii să-și cultive culturile în mod sustenabil și cu o predictibilitate mai mare.”, a declarat Raluca Grigore, Sustainability Program Manager Impact Hub Bucharest.

Maparea, realizată de Impact Hub Bucharest (RO) și Innovation Starter (BG), în cadrul programului de accelerare Black Sea ClimAccelerator derulat alături de EIT Climate-KIC, cu sprijinul Raiffeisen Bank și OMV Petrom, în calitate de parteneri principali, arată că aproape jumătate din startupurile verzi din România sunt concentrate în București, în timp ce altele își desfășoară activitatea în orașe principale precum Cluj sau Timișoara. Majoritatea inițiativelor verzi cartografiate oferă servicii și produse direct consumatorului final (B2C) și se află în stadiu operațional.

Cine sunt actorii cheie din ecosistemul green românesc?

Raportul prezintă două tipuri de actori esențiali în ecosistem: ONG-urile și inițiativele non-profit, foarte active, care acționează ca și catalizatori, parteneri sau consilieri pentru sectorul privat, și programele dedicate startupurilor verzi. Deși acestea din urmă sunt încă rare, majoritatea incubatoarelor sau acceleratoarelor manifestă interes pentru soluțiile scalabile verzi.

Cu toate acestea, finanțarea prin fonduri de investiții pentru startupurile verzi din România e încă timidă, în contrast cu traiectoria accelerată a ecosistemului la nivel european: conform Sifted, startupurile europene de sustenabilitate au strâns aproape 11 miliarde de euro în 2021.

 

Perspective regionale

Uniunea Europeană stabilește obiective climatice din ce în ce mai ambițioase, cu reduceri de 55% a emisiilor până în 2030 și neutralitate climatică până în 2050. Inovația adusă de startupurile verzi este esențială pentru atingerea acestor obiective și pentru asigurarea competitivității continue.

The Rise of European Climate Tech, un raport al DealRoom și Talis, indică faptul că ecosistemul european de startupuri în domeniul tehnologiei climatice și-a dublat valoarea din 2020, valorând acum peste 100 de miliarde de dolari. Tehnologia climatică este sectorul cu cea mai rapidă creștere din Europa, al doilea după fintech.

Green Startup Ecosystem Report 2022 este disponibil gratuit, în format complet, aici.

 

Organizatori și parteneri

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Innovation Starter este prima agenție specializată în inovare din Bulgaria, înființată de Leona Aslanova în 2014. Colaborează cu mediul de afaceri (companii și startup-uri), sectorul public, sectorul academic și sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultură a inovaţiei pe termen lung. Misiunea Innovation Starter este ca Bulgaria să devină o țară europeană de top în domeniul inovației.

Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 de benzinării sub două branduri – OMV și Petrom. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.