Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

Kolecto la Romania ClimAccelerator: Colectarea ambalajelor reciclabile

Kolecto este o aplicație mobilă ce facilitează procesul de colectare a ambalajelor reciclabile.
Procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile poate fi adesea complicat și costisitor, iar gestionarea adecvată a ambalajelor colectate și a garanțiilor plătite poate deveni o sarcină dificilă și consumatoare de timp. Aici intervine Kolecto, pentru a adresa aceste probleme prin intermediul aplicației noastre mobile.

Povestea din spatele ideii

Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către retailerii (magazine) mici și mijlocii ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în Noiembrie 2023. Mai exact aplicația va permite identificarea ambalajelor reciclabile purtătoare de garanție, calcularea garanției returnabile, inventarierea colectărilor făcute și a garanțiilor returnate, precum și raportarea colectării. Sistemul de garanție-returnare reprezintă un răspuns eficient la problema gradului scăzut de colectare și reciclare în țările în care a fost deja implementat. În România, odată cu numirea administratorului RetuRo și extinderea echipei acestuia, implementarea sistemului de garanție-returnare a devenit o perspectivă mai concretă.

Pe măsură ce am adunat tot mai multe informații despre SGR, am observat că segmentul retailerilor mici și mijlocii este neglijat în cadrul acestui sistem, riscând să-și piardă clienții loiali dacă nu implementează puncte de colectare. Constientizând că pentru mulți dintre acești comercianți investiția în aparate de colectare automate nu este fezabilă din punct de vedere financiar, am decis să venim în întâmpinarea lor cu o soluție accesibilă.
Astfel, ne-am propus să dezvoltăm o soluție care să ofere acestui segment o alternativă viabilă și fără efort în administrarea procesului de colectare. Prin intermediul Kolecto, le oferim retailerilor mici și mijlocii posibilitatea să rămână competitivi în cadrul SGR, fără a fi nevoie să facă investiții majore și fără a avea batai de cap în gestionarea colectării manual a ambalajelor reciclabile. 

Cum contribuie Kolecto la un viitor mai verde

Prin intermediul aplicației mobile Kolecto, vom aduce o contribuție concretă la construirea unui viitor mai verde în mai multe moduri:

 • Stimularea colectării: Aplicația Kolecto facilitează procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile pentru retailerii mici si mijlocii, care altfel ar putea fi descurajați să implementeze puncte de colectare din cauza investițiilor financiare și a efortului administrativ. Astfel, vom
  încuraja o mai mare implicare din partea acestor comercianți în eforturile de reciclare.
 • Creșterea gradului de colectare: Prin facilitarea și încurajarea retailerilor să participe activ la colectarea ambalajelor reciclabile, vom contribui la creșterea cantității de materiale reciclabile colectate și la reducerea cantității de deșeuri care ajung în natură.
 • Reducerea risipei de materiale valorizabile: Prin intermediul aplicației Kolecto, ambalajele reciclabile colectate vor fi gestionate mai eficient și vor fi direcționate spre procesele de reciclare adecvate. Astfel, vom contribui la reducerea risipei de materiale care pot fi valorificate si
  transformate în noi produse.
 • Impact pozitiv asupra mediului: Evitarea utilizării aparatelor dedicate (precum aparatele de colectare automate) în colectarea ambalajelor reciclabile va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de resurse asociat cu producția acestora, aducând un beneficiu suplimentar mediului înconjurător.

Prin aceste măsuri concrete și eficiente, Kolecto se angajează să contribuie la o gestionare mai sustenabilă a resurselor, la reducerea impactului asupra mediului și la crearea unui viitor mai curat.

 

Ce face Kolecto diferit

Kolecto reprezintă o soluție alternativă care prezintă câteva avantaje distincte:

 • Investiție inițială redusă: atât financiar (nu este nevoie de achiziția unor echipamente) cât și logistic (nu este necesară racordarea la internet, amenajarea unor spații pentru amplasarea de echipamente, etc). Kolecto este astfel accesibilă și atractivă pentru retailerii mici și mijlocii, care pot să înceapă să colecteze ambalaje reciclabile fără a suporta costuri semnificative.
 • Adresarea unui segment de piață specific: încurajăm și facilităm implicarea comercianților mici și mijlocii în procesul de colectare, un segment de piață momentan neglijat în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare.
 • Ușurința în folosire: Aplicația nu presupune pentru utilizatori învățarea unor aptitudini tehnice noi, sau dependența de suport tehnic pentru a adresa probleme tehnice. Utilizatorii folosesc un device cu care deja sunt familiarizați (telefonul) într-o locație cu care deja sunt familiarizați (spațiul comercial existent) pentru a li se facilita îndeplinirea unor activități noi.
 • Ușurința în scalare: Dată fiind natura soluției Kolecto ne va fi la-ndemană să adăugăm cu ușurință noi funcționalități în viitor, putându-ne adapta nevoilor în schimbare ale pieței și ne vom putea îmbunătăți continuu serviciile pentru a răspunde cât mai bine cerințelor și solicitărilor clienților noștri. În plus, viziunea noastră este de a aborda mai multe scenarii de colectare pe măsură ce Sistemul de Garanție-Returnare devine o rutină extinzând astfel impactul nostru pozitiv asupra mediului.

 

Obstacole și oportunități

Lipsa anumitor informații despre implementarea sistemului: Chiar dacă la nivel declarativ există o invitație la colaborare din partea actorilor principali din Sistemul de Garanție-Returnare, am constatat că există o lipsă de informații detaliate despre modul în care acest sistem va fi pus în practică. Această lipsă de claritate ne aduce provocări în ceea ce privește adaptarea și optimizarea soluției noastre pentru a se potrivi cu cerințele și regulamentele existente.

Extinderea echipei cu o persoană pentru marketing și comunicare: Realizăm că o influență importantă asupra reușitei este comunicarea eficientă și creșterea vizibilității. Așa că ne dorim să completam echipa de co-fondatori cu o persoană care să ne împărtășească valorile și care să conducă activitățile de marketing și comunicare. Acest lucru ne va permite să dezvoltăm strategii mai eficiente de promovare a aplicației Kolecto și să ne conectăm mai bine cu comunitatea noastra de utilizatori și parteneri.

Obținerea investițiilor necesare: Dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a aplicației noastre implică costuri. Ne dorim să obținem investiții pentru a accelera procesul de dezvoltare și pentru a crește gradul de succes al aplicației Kolecto. Cu sprijinul financiar corespunzător, vom putea adăuga noi funcționalități, să ne extindem echipa și să ne atingem obiectivele pe termen lung.

În ciuda acestor obstacole, suntem hotărâți să le depășim și să continuăm să lucrăm pentru a face Kolecto o soluție de referință în colectarea ambalajelor reciclabile.

Oportunitățile pe care le-am văzut și care ne-au încurajat să continuăm pe acest drum sunt:

Impactul pozitiv asupra mediului și comunității: Prin intermediul Kolecto, avem oportunitatea de a aduce o contribuție reală la creșterea sustenabilității, reducând impactul negativ asupra mediului și contribuind la protejarea resurselor naturale.

Creșterea importanței sustenabilității la nivel internațional: Domeniul sustenabilității devine din ce în ce mai important și strategic la nivel global. Astfel, implicarea noastră în acest domeniu ne oferă oportunitatea de a fi parte a unui efort colectiv de a proteja mediul înconjurător și de a contribui la soluționarea problemelor legate de gestionarea resurselor și a deșeurilor.

Colaborarea: Deși în anumite situații am întâmpinat obstacole legate de lipsa de informații și colaborare, există în contrapartidă foarte mulți actori care sunt foarte dornici să discute problemele legate de SGR, lucru care ne ajută să învățăm unul de la altul, iar pe noi ne ajută să înțelegem impactul pozitiv pe care îl vom avea.

Oportunitatea de dezvoltare: importanța acestui domeniu ne permite să învățăm și să colaborăm cu entități deja implicate în domeniul sustenabilității și să beneficiem de cunoștințele și expertiza lor pentru a crește impactul soluției noastre.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Este important să acorzi timp cercetării inițiale și să înțelegi cu atenție contextul legal (industria de reciclare este putenic reglementată), de piață și nevoile consumatorilor.

Este recomandabil să validezi produsul (sau chiar și ideea) înainte de a face investiții mari în dezvoltarea sa.

Construirea unei echipe unite, care să ofere susținere și să împărtășească valori comune este la fel de importantă precum dezvoltarea produsului, și nu este o activitate care se poate face ușor. Lucrurile iau timp 🙂

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa este formată din 2 co-fondatori, Marius Bărăitaru și Ionuț Cerchia.

Marius are experiență în strategie și management de produse digitale, unde alături de echipele cu care a colaborat a contribuit la definirea strategiei, execuția și lansarea în piață a unor produse digitale B2B din mai multe industrii. Ca și analist și consultant de business am lucrat cu o mulțime de profesioniști din diferite companii, și am învățat să mă adaptez ușor celor cu care interacționez. O fire curioasă, dar pragmatică, ceea ce este de foarte mare ajutor în plan profesional. Îmi place să călătoresc și să explorez locuri ascunse și mâncăruri atipice. Am o fetiță de 6 ani pe care o iubesc tare mult.

Ionuț își urmează o pasiune veche, aceea de a dezvolta jocuri și aplicații mobile în cadrul proprului studio de dezvoltare. Experiența anterioară este în execuția roadmapului unor produse digitale B2B, precum și în analiza de business și customizare de soluții software. O persoană curioasă și inventivă, îi place să construiască lucruri cu propriile mâini – a adaptat un van vechi pentru a putea călători cu el în Europa. Are un lup cehoslovac pe care îi place sa îl ia cu el în trasee montane.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator

Acceptarea în programul de accelerare ClimAccelerator în categoria “Early Stage” ne oferă oportunitatea de a crește și de a îmbunătăți Kolecto.

Colaborarea cu ClimAccelerator ne crește șansele de reușită prin a ne permite să ne extindem rețeaua de susținători, să obținem sfaturi valoroase din partea experților din domeniu, să ne dezvoltăm capacitățile tehnologice și de business și să ne asigurăm că oferim un produs realmente folositor.

 

Ambiții pentru următorul an

Dorim să începem prin a sublinia că ne concentrăm pe satisfacerea nevoilor imediate ale segmentului de piață pe care ne-am focalizat inițial. Obiectivul nostru este de a contribui direct la colectarea a 2.5% din toate ambalajele reciclabile în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în 2024.
Cu toate acestea privim și spre viitor și suntem extrem de entuziasmați de oportunitățile de creștere pe care le avem în față. Ne propunem să introducem funcționalități suplimentare care să completeze experiența utilizatorilor, să abordăm alți actori din lanțul de colectare-reciclare, a altor categorii de reciclabile sau a altor regiuni geografice.
Avem o responsabilitate comună de a crește sustenabilitatea resurselor și de a reduce poluarea. Prin intermediul Kolecto, ne propunem să facilităm implicarea tuturor în aceste activități, pentru a obține împreună un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și a lupta pentru un viitor mai curat.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.