Corina Vasile Raiffeisen Bank

Despre tranziția către o economie verde, soluții green și antreprenoriatul ca motor al schimbării, cu Raluca Nicolescu – Executive Director SME Raiffeisen Bank

Urgența climatică ne cere să transformăm complet felul în care trăim, consumăm și locuim. În tranziția către o economie verde care să ne ajute să combatem efectele schimbărilor climatice este nevoie de inovare, adaptabilitate, flexibilitate, dar și de un strop de spirit vizionar. Tocmai de aceea antreprenorii joacă un rol crucial în contextul dat: ei sunt motorul de energie, creativitate și motivație pentru progres și schimbare pozitivă. Ei creează noi modele de business și de aici vor veni soluțiile tehnologice care odată scalate vor schimba radical modul în care sectoarele economiei vor funcționa pentru atingerea neutralității climatice. Am discutat cu Raluca Nicolescu, Executive Director SME Raiffeisen Bank, despre trenduri, oportunități și felul în care putem susține ecosistemul antreprenorial local astfel încât să devină mai performant și să atingă un nivel cât mai înalt al impactului.

Care este rolul antreprenorilor în tranziția accelerată la economia verde?

Antreprenorii au jucat dintotdeauna un rol esențial în economie și societate, fiind motorul de energie, creativitate și motivație pentru progres și schimbare pozitivă. Viteza cu care parcurgem tranziția la economia verde va fi impusă tot de ei, pentru că inovarea stă în primul rând în mediul antreprenorial. Ei creează noi modele de business și de aici vor veni soluțiile tehnologice care odată scalate vor schimba radical modul în care sectoarele economiei vor funcționa pentru atingerea neutralității climatice.

Care sunt macro-oportunitățile de care startupurile ar trebui să țină cont când lansează un business care să răspundă schimbărilor climatice?

Există o listă lungă de oportunități, le-aș structura pe câteva domenii:

1. Tehnologiile climatice, atât cele mature, precum energia eoliană și energia solară, cât și cele emergente, precum hidrogenul verde sau soluțiile de neutralizare și stocare a carbonului. Toate au nevoie de o viteză mai mare de adopție, de scalare, de costuri mai mici de producție și, mai ales, de infrastructură și de alternative de integrare mai facile în lanțul de aprovizionare.

2. Finanțarea și programele naționale și europene dedicate tranziției la economia verde. Avem Pactul Verde European care promite să mobilizeze peste 1.000 de miliarde de euro în decada viitoare, cu angajamente ferme ale statelor membre de a investi aceste sume în inițiative care susțin atingerea neutralității climatice până în 2050. Astfel, există granturi care pot fi accesate de antreprenori, atât prin măsurile guvernului dar și cele la nivel european. Iar acestea atrag oportunități de finanțare din surse private, de la bănci, de la fonduri de capital dedicate, de la corporațiile mari sau de la investitori privați.

3. A treia oportunitate este legată de învățare și educație dedicate conversiei profesionale, dobândirii unor abilități noi tehnice cât și non-tehnice. Apoi există o serie de acceleratoare și incubatoare unde ideile de afaceri pot să fie testate și dezvoltate, unde antreprenorii pot găsi sprijin în construcția planului de afaceri, în promovare, în mentorat.

4. A patra oportunitate este legată de apariția noilor modele de business, care pun accent pe crearea lanțurilor de aprovizionare sustenabile și economia circulară.

 

Cum arată ecosistemul românesc de soluții green comparativ cu cel european și ce putem face pentru a sprijini inovația în acest domeniu?

Ecosistemul românesc este parte din cel european, în consecință urmează aceeași linie. Poate că nu suntem acolo unde ne-ar plăcea și unde am putea să fim, în frunte, dar avem inițiative locale interesante și de impact și acesta este doar începutul. Local, putem să facem multe, dar important este să existe o alianță locală funcțională care să aducă împreună mediul de business cu cel public – autorități, cercetare, universități. Aceasta ar ajuta la stimularea apariției ideilor, testării lor, creșterii celor cu potențial, dar mai ales ar da încredere.

Mai cred că ar trebui să promovăm mai mult alternativele create în spațiul comunitar, specific dedicate inovării și cercetării și mă refer aici la Programul Horizon Europe care are aproape 100 miliarde euro pentru finanțarea programelor de cercetare si inovare. Mai există programul LIFE, instrumentul de finanțare al UE pentru acțiuni în domeniul mediului și climei, cu un budget de 5,4 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Există și alte inițiative locale și ele trebuie să fie făcute cunoscute, informația trebuie să ajungă la cei care pot participa cu idei și soluții care să schimbe comunitatea și să aducă un pic de mai bine în viețile noastre.

 

De ce este nevoie să susținem inițiativele antreprenoriale verzi și cum o putem face cel mai bine, astfel încât impactul lor să fie unul cât mai mare?

Este critic să susținem inițiativele antreprenoriale verzi. Doar așa vom putea să facem această tranziție un succes. Și vom reuși doar lucrând împreună, în parteneriate, care să îi aducă aproape pe toți cei care pot să influențeze mersul capitalurilor și al resurselor către afacerile care vor face schimbarea.

 

Cum influențează contextul extern apetitul românilor pentru antreprenoriat?

Mediul actual este volatil, dominat de incertitudini, atât geopolitice, cât și economice: inflație de 2 cifre, am avut o pandemie care ne-a schimbat profund, dar care zic eu că ne-a făcut mai puternici. Ne-a arătat că putem să facem ce nu ne credeam în stare și ne-a pregătit să fim mai rezistenți, mai răbdători și mai încrezători. Așa că văd și mă aștept ca tocmai aceia care pot să aducă o contribuție să nu fie descurajați de context, pentru că tocmai contextul este o oportunitate să gândești și să poziționezi businessul mai atent, cu mai multă deschidere și încredere și deci pe baze mai sănătoase, care să permită creșterea sustenabilă.

 

2023 marchează cea de-a treia ediție în care Raiffeisen Bank este partener ClimAccelerator în România. Care consideri că sunt punctele forte ale programului? De ce ați ales să susțineți această inițiativă?

Programul este o sumă de elemente critice pentru succesul inițiativelor, de la combinația dintre contribuția europeană și cea locală, la ingredientele necesare pentru a începe o afacere de succes: testare, finanțare, dezvoltare, promovare. Raiffeisen Bank a fost partener în acest program de la prima ediție și aș zice că nu avea cum să nu fie – este un program dedicat antreprenorilor care se preocupă de climă. În ambele domenii (antreprenoriat și climă) suntem prezenți de mulți ani, cu inițiative și programe deja cunoscute și care ne reprezintă ca partener important al celor care cred în afaceri sustenabile.

 

Ce tipuri de soluții ți-ar plăcea să vezi înscrise în ediția din acest an a acceleratorului?

Sunt sigură că voi fi surprinsă ca de fiecare dată de ingeniozitatea antreprenorilor, așa că aștept cu nerăbdare să le văd ideile și planurile. Am văzut în anii trecuți idei din multe domenii de activitate și multe categorii, de la platforme, la ateliere și mici fabrici. Văd potențial mare în construcții, infrastructura de transport și energie, dar și în agricultură. Toate oferă oportunități care nu trec neobservate, pentru că au o piață potențială de adresat care e așteptată să crească rapid în foarte scurt timp. Le doresc succes tuturor participanților și să aibă încredere în soluțiile lor!

Ai o soluție green tech sau clean tech pe care îți dorești să o dezvolți sau să o scalezi? Înscrie-te în Romania ClimAccelerator! Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator din România pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde!

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoria Early Stage s-au încheiat. Înscrierile pentru categoria MVP sunt deschise până pe 22 august.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.