Annual Food Agenda Campionii sănătății

Cunoaște cele două câștigătoare a celei de-a doua ediții a programului Empowering Women in Agrifood (EWA) 2021

Pe 26 noiembrie 2021 a avut loc finala celei de-a doua ediții a programului Empowering Women in Agrifood (EWA), dezvoltat de EIT Food și organizat de Impact Hub București. Programul a selectat cele două antreprenoare la început de drum în domeniul sustenabilității agroalimentare care vor beneficia de finanțare totală de 15.000 de euro pentru a-și dezvolta ideile de afaceri.

  • Premiul de 10.000 Euro | Eugenia Bucur, fondatoarea Innovati Foods, produce gustări funcționale, sănătoase, dietetice, fortificate cu vitamine și antioxidanți prin reciclarea subproduselor din industria vinului, reducând astfel la zero deșeurile organice.
  • Premiul de 5.000 Euro | Annamaria Kiss, fondatoarea Anna’s Urban Garden, oferă servicii de urban edible landscaping (peisagistică productivă) pasionaților de grădinărit din mediul urban și adepților unui stil de viață sănătos și sustenabil.

După 5 luni de mentorat personalizat, traininguri și evenimente, Eugenia Bucur și Annamaria Kiss împreună cu alte 8 antreprenoare finaliste în program și-au susținut ideile în fața unui juriu și au expus progresul înregistrat în cadrul Empowering Women in Agrifood, precum și intențiile de dezvoltare a business-ului lor în viitorul apropiat. Cele mai importante criterii de selecție a celor două antreprenoare care să beneficieze de finanțare au fost inovația ideii, nevoia pe care soluția propusă o adresează, planul de business și posibilitatea de scalare, impactul socio-economic și exploatarea oportunităților din domeniul agrifood.

Eugenia Bucur și Annamaria Kiss au obținut, astfel, 15.000 de euro pentru a-și susține și dezvolta ideea de afaceri mai departe.

Câștigătoarele EWA 2021

Premiul de 10.000 Euro

Premiul de 5.000 Euro

Despre experiența EWA 2021

  • Spuneți-ne mai multe despre voi: cine sunteți și de unde vine interesul pentru domeniul agroalimentar?

Annamaria: “Am copilărit la țară, într-un sat frumos, înconjurat de livezi, din centrul Transilvaniei. Toată lumea practica agricultura de subzistență, iar copiii erau mereu implicați în activitățille ce țineau de grădină. Nu pot spune că mi-a plăcut mereu agricultura, mai ales atunci când, copil fiind, joaca era amânată de irigatul grădinii sau de hrănirea animalelor, însă mereu am recunoscut importanța acestui domeniu și nevoia de a desfășura orice activitate cu respect față de mediu.
Am absolvit liceul Economic „Transilvania” din Târgu Mureș, după care am studiat Marketing la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerii din cadrul Universității Babes Bolyai Cluj-Napoca.

Pe durata celor 3 ani de studiu, am muncit într-un magazin care comercializa produse alimentare tradiționale și/sau ecologice, adunate de la producători din toată țara. Interacționând cu acești producători și ascultându-le poveștile, reușitele și provocările, dar și având ocazia să gust din toate bunătățile, mi-am dat seama că mi-e dor de grădini și de conectarea cu natura. După absolvirea facultății am început să lucrez ca analist finaciar într-o multinațională, dar am și început, în paralel, un master în Agrobusiness. Simțeam că vreau să fac ceva în acest domeniu, însă nu știam încă ce anume.”

Eugenia: “Sunt biolog cu experiență în alimente funcționale-novel foods. Interesul pentru domeniul agroalimentar a existat încă din timpul facultății fiind pasionată de botanologie și de modul în care principiile active din anumite plante pot fi la baza realizării de alimente funcționale.”

  • Spuneți-ne mai multe despre proiectul vostru.

Annamaria: “După terminarea studiilor, m-am stabilit definitiv în Cluj-Napoca. Mi-am întâlnit perechea și am cumpărat un apartament mic, dar cu un balcon mare. În vara lui 2018, când ne-am mutat, am primit cadou de casă nouă de la mama un ghiveci cu o roșie, pentru că, în cuvintele ei „trebuie un pic de verde în balconul ăsta trist”. Planta s-a dezvoltat incredibil de bine și a produs roșii gustoase până toamna târziu. Iar îngrijirea ei a calmat, parțial, dorul de grădină. În acea vară am rămas însărcinată și o dată cu venirea fiicei mele, prioritățile s-au schimbat. Gândul că va trebui să mă întorc, după concediul de maternitate, la munca de birou, cu 10 ore în fața monitoarelor, cu stresul și oboseala aferentă, mă îngrozea la propriu.

A urmat primul an de pandemie, la începutul căreia ne-am izolat complet. Soțul meu era singurul care ieșea din casă, doar la nevoie, pentru că era imperativă protejarea lui bebe. Și în toată nebunia, cu copil mic și soț care lucrează de acasă, am transformat balconul în spațiu de recreere. Dar nu unul oarecare, ci o grădină productivă. Am comandat ghivece, substrat și îmgrășământ ecologic, semințe și plante productive cu ajutorul cărora am creat un colț verde, productiv și funcțional de care ne-am bucurat toată familia.

Lucrurile au evoluat după ce prietenii și vecinii au început să pună întrebări și să-mi ceară sfaturi pentru a-și crea și ei grădini urbane. Astfel am început să mă documentez și să descopăr că grădinăritul urban este un domeniu înfloritor (pun intended) în majoritatea țărilor dezvoltate și că, la „pachet” cu designul și peisagistica productivă (edible landscaping), grădinile urbane aduc beneficii nenumărate locuitorilor orașelor: spații frumoase, care produc hrană și reduc poluarea, sănătate fizică și psihică, dar și educație și schimbarea felului în care orășenii interacționează cu producătorii agricoli. Așa a luat naștere Anna’s Urban Garden: din dorința de a promova grădinăritul și de a crea spații frumoase și productive, care să aibă impact pozitiv asupra vieții urbane.”

Eugenia: “După câțiva ani în care am lucrat în învățământ, am trecut la cercetare, colaborând cu diferite companii din industria alimentară în vederea producției de alimente funcționale, inovative. Astfel am dobândit experiența necesară deschiderii unui laborator propriu de biscuiți funcționali, în special pentru diabetici, dar nu numai, înlocuind aditivii sintetici cu un antioxidant natural obținut prin reciclarea tescovinei.”

  • Cum a fost pentru voi experiența EWA? Ce anume ați învățat și ce anume din program v-a ajutat cel mai mult?

Annamaria: “Înscrierea în EWA a fost pur întâmplătoare, anunțul pentru înscriere apărând în feed-ul de pe Facebook. L-am accesat din curiozitate și mi-am zis: „Hm, ce program fain!”. Termenul limită pentru aplicare era la 2 zile distanță, așa că am făcut o noapte albă pentru a completa formularul. Nu mi-am făcut speranțe mari pentru a fi selectată, pentru că Anna’s Urban Garden era (și încă este) la început și nu mi se părea o idee revoluționară. Însă fiind la prima tentativă de antreprenoriat, eram conștientă că orice ajutor e binevenit. Mai ales când vine de la oameni cu experiență și expertiză, cum sunt mentorii și organizatorii programului.

Am fost surprinsă (dar și fericită) când am aflat că am fost aleasă ca participantă, dar și când am văzut interesul celor din program pentru grădinăritul urban. Cele 5 luni de mentorat și training au fost o provocare pentru mine, având în vedere că nu mai avusem de mai bine de 2 ani ședințe și discuții care să aibă în centru altceva decât copil și maternitate. Am recapitulat lucruri pe care uitasem că le știu și am învățat o mulțime de lucruri noi și extrem de utile. Intervenția și sprijinul Danei Lupșa m-a determinat să realizez cât de important este networking-ul, studiul continuu și perseverența în antreprenoriat, dar și necesitatea găsirii unui echilibru între viața de antreprenor și cea personală.”

Eugenia: “Programul EWA a avut un rol important în evoluția mea pe calea antreprenoriatului. Fiecare întâlnire cu mentorul meu – Stelian Burduhos, dar și cu ceilalți mentori din program mi-a dat ocazia să îmi clarific strategia pe care trebuie să o urmez pentru a deveni un business de succes. Probabil cel mai mult m-au ajutat resursele și seminariile din domeniul financiar.”

  • Cum plănuiți să vă dezvoltați afacerile mai departe? Cum investiți premiul câștigat?

Annamaria: “Îmi doresc să mă concentrez pe studiile de design, pentru a deveni mai mult decât un grădinar urban. Vreau să devin designer de grădini urbane. În paralel, lucrez la a dezvolta parteneriate cu producători locali și cu organizații care militează pentru sănătate și sustenabilitate, creând astfel un ecosistem antreprenorial durabil, cu beneficii economice, sociale și de mediu.

Premiul câștigat va fi investit în materiale, stocuri, promovare și dezvoltare profesională, asigurând un start bun în al doilea an al Anna’s Urban Garden. Pe termen mediu, voi dezvolta o pepinieră în care să produc, în sistem ecologic, plantele pe care le voi folosi în crearea grădinilor urbane. Pepiniera va fi și spațiu educațional, întrucât îmi doresc să deschid o tabără de grădinărit în cadrul căreia copiii, și nu numai, să descopere bucuria de a crește hrană cu propriile mâini, cu respect și iubire pentru natură.”

Eugenia: “Intenția este de a extinde și de a diversifica gama de produse. Premiul câștigat va fi utilizat pentru achiziționarea unui utilaj de deshidratare a tescovinei în principal, a unor utilaje auxiliare (ex. moară artizanală) și pentru crearea unui site.”

  • Ce sfat ați oferi antreprenoarelor la început de drum în domeniul agrifood?

Annamaria: “Nu cred că sunt încă la nivelul la care să dau sfaturi, fiind și eu începătoare. Domeniul agrifood este unul extrem de vast și neexplorat. Indiferent de experiența și studiile anterioare, există un colțișor în lumea agriculturii și agro-alimenntației în care acestea pot fi valorificate, iar recompensele pot fi imense. Avantajele noastre, ca femei, sunt dedicarea și grija, care sunt esențiale în acest domeniu. E nevoie și de curaj pentru a porni la drum. Indiferent cât de nebunească e ideea, îndrăzniți să vorbiți despre ea. Să cereți păreri și sprijin. Chiar dacă pașii făcuți sunt mici, ei duc tot înainte. Și conjunctura ne este favorabilă, mai ales acum când există programe ca EWA, cu oameni care să ne asculte, să ne dea încredere și să ne ajute.
Eu activez în domeniul agrifood fără să am teren, spații de procesare sau producție și fără o experiență vastă. Deocamdată am o idee și un plan. Și simt că sunt pe drumul cel bun.”

Eugenia: “Să dea dovadă de curaj, să aibă inițiativă iar dacă visul lor devine realitate și pun pasiune în ceea ce fac, răsplata este incomensurabilă. Așa cum spunea Confucius: <Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viaţa ta.>”

Despre EWA – Empowering Women in Agrifood

EWA – Empowering Women in Agrifood

EWA este un program dezvoltat de EIT Food și este implementat de către Impact Hub Bucharest. Programul se desfășoară la nivel european pentru 80 de femei antreprenor din 8 țări europene (Bulgaria, Portugalia, România, Spania,Turcia, Grecia, Lituania și Polonia). Anul acesta EWA România a ajuns la ediția cu numărul doi, fiind organizat și implementat tot de către Impact Hub Bucharest.

Despre organizatori
EIT Food

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 85 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.