Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

InoWatt la Romania ClimAccelerator: Marketplace-ul pentru soluții fotovoltaice

InoWatt.ro este o platformă de tip marketplace dedicată sistemelor fotovoltaice, care folosește algoritmi avansați pentru a oferi soluții personalizate clienților interesați de instalarea de panouri solare în locuințele lor. Portalul prezintă clienților ofertele de sisteme fotovoltaice ale firmelor specializate, le oferă recomandări optime în baza cererilor specifice sau intereselor lor, permite comparări ale diverselor oferte și alegerea de către client a celei mai avantajoase oferte, care se încheie cu o comandă către firma ofertantă.

Povestea din spatele ideii

Ideea platformei a venit de la metodele actuale pe care le folosesc solicitanții pentru a obține oferte de sisteme fotovoltaice de la firme: telefoane, emailuri, solicitări pe Whatsapp sau chiar întrebări și comentarii pe platforme sociale. Programul guvernamental „Casa Verde” 2023, prin care 86 de mii de familii trebuie să aleagă oferta unei firme de montaj de panouri ne-a făcut să înțelegem anvergura problemei.

InoWatt a apărut în acest context, oferind o modalitate modernă și ușoară de a conecta solicitanții de sisteme solare cu firmele, precum și acces gratuit pentru beneficiari la ofertele de soluții fotovoltaice ale instalatorilor. Accesul în platformă este gratuit pentru solicitanți, iar pentru firmele de sisteme fotovoltaice se face pe bază de abonament, cu o perioadă generoasă de trial.

Produsul a fost lansat pe piață în faza de MVP la sfârșitul lunii iunie, iar de atunci am adăugat numeroase funcționalități. Suntem în momentul de față în faza de „product-market fit”, avem o comunitate de peste 800 de utilizatori și peste 20 de firme furnizoare înregistrate.

Produsul are și o componentă de experiență personală prin faptul că sunt beneficiarul unui sistem de panouri fotovoltaice, iar în ultimul an am devenit pasionat de sistemele solare și de modul în care produc energie verde.

Cum contribuie InoWatt la un viitor mai verde

InoWatt facilitează accesarea și contractarea de către solicitanți a sistemelor de panouri fotovoltaice. Un sistem fotovoltaic de capacitate medie pentru o casă produce într-un an mai multă energie electrică decât poate consuma o familie, surplusul fiind injectat în rețeaua națională pentru a putea fi folosit de alți consumatori.

Scăderea cantității de dioxid de carbon realizată de energia verde produsă de un singur sistem solar casnic este impresionantă, de aproximativ 3,5 tone/an. Cu fiecare instalare de sistem fotovoltaic intermediată de platformă, InoWatt contribuie la crearea unui viitor mai verde pentru planetă.

Ce face InoWatt diferit

Pe InoWatt totul se întâmplă automat și în timp real. Firmele își deschid cont, pot publica ușor oferte folosind catalogul nostru de produse, iar ofertele devin instant vizibile solicitanților. Utilizatorii înregistrați pot vedea gratuit toate ofertele dispnibile, pot filtra și compara ofertele după zeci de criterii (preț, locația de instalare, caracteristici tehnice și multe altele) și pot încheia „deal-uri” sau precontractări cu instalatorii.

 

Obstacole și oportunități

Unul din obstacolele întâlnite a fost dificultatea în a convinge actorii din piață de avantajele unui astfel de marketplace. Setarea așteptărilor clienților referitor la felul în care îi poate ajuta portalul și schimbarea comportamentului acestora a fost și el o provocare. Finanțarea limitată a fost un alt obstacol pe care l-am întâmpinat în promovarea produsului.

Pe de altă parte, interesul solicitanților pentru platformă s-a dovedit foarte ridicat, mai ales în contextul programului „Casa Verde”. Interesul crescut pentru sisteme fotovoltaice și prosumatori la nivelul țării și al UE, focusul pe soluțiile conexe din zona energiei regenerabile, cum ar fi stocarea sau sistemele de încălzire, ne asigură de faptul că piața va avea o mare dezvoltare în anii următori.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Când lansezi un produs este foarte importantă percepția pe care o are piața asupra lui și este esențial să te poți adapta rapid la nevoile clienților. Cu InoWatt am arătat că, prin muncă și pasiune, o echipă mică poate să creeze un produs deosebit și îi încurajăm pe toți cei care au o idee ce poate ajuta planeta să lupte să o tranforme în realitate.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa este formată din Ovidiu Trâmbițaș în calitate de fondator și alți doi colaboratori cu care am lucrat extraordinar în cadrul altor proiecte de-a lungul ultimilor 6-7 ani. Backgroundul nostru este preponderent tehnic, în zona de dezvoltare de produs, design și dezvoltare de soluție, digital marketing, ceea ce ne ajută să îmbunătățim și să extindem ușor produsul. Odată cu lansarea InoWatt am experimentat cu activități în zone relativ noi: strategie, business development, sales, pe care le-am descoperit interesante și provocatoare în același timp.

 

Așteptări din partea programului

Principala așteptare pe care o avem în ClimAccelerator este interacțiunea cu mentori experimentați din a căror experiență putem învăța și care ne pot ajuta cu idei de îmbunătățire a produsului. De asemenea, componenta de netwoking și expunerea de care beneficiaza produsul, inclusiv printre business angels sau potențiali investitori, sunt foarte valoroase pentru noi, oferindu-ne oportunitatea să accesăm finanțare.

 

Ambițiile pentru următorul an

Planurile noastre sunt foarte clare în acest moment: dorim atragerea unor investitori, care prin experiența lor și prin finanțarea oferită să ne ajute să ducem InoWatt la nivelul următor, prin diversificarea gamei de servicii furnizate și scalare. Creșterea bazei de utlizatori până la 8-10% din piață și atragerea de noi instalatori în platformă sunt obiectivele noastre operaționale pentru viitorul an.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.