Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

FungiHeroes la Romania ClimAccelerator: Un nou mod accesibil de a cultiva ciuperci gourmet

Atunci când două pasiuni se îmbină, povești frumoase și proiecte inovatoare iau naștere. Într-o simbioză perfectă, dragostea pentru cafea și interesul pentru cultivarea ciupercilor gourmet se împletesc pentru a crea FungiHeroes – o inițiativă care își propune să folosească zațul generat de cafenele ca substrat în culturile urbane de ciuperci, contribuind astfel la diversificarea proteinelor de origine vegetală.

Povestea din spatele ideii

În cadrul programului România ClimAccelerator, ne bucurăm să împărtășim o idee promițătoare. Această idee vizează utilizarea zațului de cafea de la cafenelele și restaurantele locale ca substrat pentru a cultiva ciuperci gourmet. Scopul nostru este de a adresa problema generării deșeurilor organice și de a oferi o soluție circulară care aduce beneficii atât mediului, cât și producției locale de hrană. În prezent, suntem în faza inițială a dezvoltării, iar obiectivul nostru este de a transforma această idee într-un model de afacere viabil.

Cristina și Paul, ambii iubitori de cafea și pasionați de sustenabilitate au început să vorbească într-o zi despre soluții pentru zațul produs de cafenelele lor favorite. De acolo ideile au început să se lege, au mai sunat fiecare câte un prieten și ușor-ușor a apărut o mică echipă, precum și posibilitatea de a pune în practică un prim experiment de sustenabilitate. Vlad era pasionat de cultivarea și creșterea ciupercilor și a devenit imediat curios de idee, în timp ce Dorin a propus să structurăm totul într-un plan și să trecem la treabă.

Inspirația fiind dată de proiecte asemănătoare din Europa și SUA precum GroCycle, Back to the Roots și North Spore, am decis ca această dorință de a reduce deșeurile organice (zaț de cafea, rumeguș și alte deșeuri rămase în urma procesării soiei, florii soarelui, etc.) are potențialul de a se transforma într-un model de afacere viabil.

Cum contribuie FungiHeroes la un viitor mai verde

În mod concret, această idee promovează un viitor mai verde prin transformarea deșeurilor organice în resurse utile. Ne-am dat seama că aceste deșeuri organice pot deveni un substrat valoros pentru cultivarea ciupercilor gourmet, contribuind la gestionarea deșeurilor și la crearea unei surse locale de hrană, rezultatul final fiind diversificarea proteinelor de origine vegetală. Astfel, prin transformarea zațului de cafea în substrat pentru ciuperci, nu numai că reducem impactul deșeurilor, dar oferim și o alternativă locală și sustenabilă de ciuperci gourmet.

 

Ce face FungiHeroes diferit

Ceea ce ne diferențiază în această fază incipientă este conceptul nostru inovator și abordarea circulară. Nu doar că reducem deșeurile, ci le transformăm într-o resursă valoroasă. Faza 1 presupune crearea substratului hrănitor pentru cultivarea ciupercilor. În faza 2, după încheierea ciclului de fructificare (în medie 2-3 fructificări pe același substrat), acest substrat poate fi folosit în procesul de compostare rezultând compost – un substrat bogat în nutrienți care poate fi valorificat.

 

Obstacole și oportunități

În ciuda stadiului de idee, ne-am confruntat cu provocări legate de conceptualizarea și modelarea viitoarei afaceri. Definirea proceselor, stabilirea de parteneriate și dezvoltarea strategiilor constituie pași esențiali pe care îi explorăm în prezent. În schimb, chiar și în această fază incipientă am întâlnit oportunități de a interacționa cu cafenele și restaurante locale, ceea ce arată un interes față de abordarea noastră. Acest lucru ne-a ajutat să ne validăm conceptul și să înțelegem mai bine nevoile pieței.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

În ciuda etapei incipiente, am învățat deja că flexibilitatea și deschiderea la feedback sunt esențiale. În plus, construirea relațiilor solide în industrie și învățarea constantă sunt cheia evoluției durabile.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa noastră este alcătuită din: Cristina Sved – antreprenor, founder Less- zero waste shop, facilitator evenimente de educație și conștientizare în ceea ce privește un stil de viață sustenabil, compostare, economie circulară; Vlad Corduneanu – service level manager în domeniul corporate, pasionat de cultivarea ciupercilor, având experiența cultivării ciupercilor în regim propriu; Paul Robert Hetzl – antreprenor, founder Space Artisan, co-founder Paul&Jo, Pop-up Studio; Dorin Cartarescu – antreprenor, marketer și manager cultural, mereu gata să conecteze oameni și idei în soluții pentru comunitate. Fiecare aduce expertize diverse, iar această combinație ne permite să abordăm provocările din multiple perspective și să aducem valoare ideii noastre.

 

Ambițiile pentru următorul an

Ambiția noastră este de a dezvolta această idee într-un model de afacere complet funcțional. În anul următor, ne dorim să finalizăm planurile noastre, să stabilim parteneriate solide și să intrăm într-un stadiu de dezvoltare activă pentru a oferi o soluție fezabilă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor organice și pentru a contribui activ la reziliența urbană.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.