
ExpertGES la Romania ClimAccelerator: Reducerea impactului de mediu, accesibilă tuturor
De regulă suntem reticenți în fața schimbării atunci când nu înțelegem felul în care soluția care ne este oferită ne poate îmbunătăți viața. Este la fel de valabil și pe plan personal, și în business. Monitorizarea impactului de mediu pare ceva dificil de făcut, așa că firmele vor aștepta până în momentul în care va fi neapărat necesar ca să implementeze protocoale și strategii de monitorizare și mitigare a impactului climatic.
Echipa ExpertGES.ro a înțeles perfect această problemă și a tradus în termeni ușor de înțeles și de urmărit factorii care contează atunci când faci o raportare de mediu, fiindcă acțiunea climatică trebuie „democratizată” astfel încât să fie la îndemâna cât mai multor decidenți.
ExpertGES.ro este un produs digital dedicat monitorizării factorilor proprii de impact climatic – consumuri de utilități (energie electrică, gaze naturale, încălzire, apă), de hârtie, gestionare deșeuri, simplu de înțeles și de utilizat, adresat organizațiilor care intenționează să-și monitorizeze sursele și să-și scadă emisiile de gaze cu efect de seră (GES). Este o soluție online, disponibilă tuturor organizațiilor cu acces web. ExpertGES.ro își propune în primul rând să influențeze normele, comportamentele și deciziile organizațiilor, prin acces rapid și facil la informație relevantă. În momentul de față construim platforma digitală.
Deși emisiile de gaze cu efect de seră sunt principala cauză a schimbărilor climatice și au impact asupra mediului, sănătății umane și economiei globale, companiile, în calitate de mari consumatori de resurse și emițători de poluanți și GES, nu știu să-și identifice cu precizie locul, responsabilitățile și aportul propriu în generarea și combaterea schimbărilor climatice.
În același timp, presiunea din partea consumatorilor, investitorilor și a forurilor legislative crește pentru adoptarea practicilor mai sustenabile. Fereastra de timpul rămasă pentru a acționa în favoarea mediului și a preveni o catastrofă climatică începe să se închidă, însă abilitatea emitenților GES de a răspunde provocărilor climatice rămâne în continuare neclară și, cu atât mai mult, necuantificabilă ca efort.
Lucrând sistemic cu date de mediu de altă specialitate (deșeuri și reciclare), am realizat că o simplă conversie în echivalent CO2 face informația relevantă, comparabilă și de interes și pentru alte categorii de decidenți. Am început, apoi, să dezvoltăm mai multe conversii de fluxuri de date operaționale în echivalent CO2.
Cum contribuie ExpertGES la un viitor mai verde
Motivăm companiile și instituțiile publice să analizeze constant, în mod curent, impactul propriu asupra climei din perspectiva proceselor interne și să caute modalități de a-l reduce. Conștientizarea aduce responsabilitate care, mai departe, declanșează acțiuni (schimbări de proceduri și comportamente) care conduc la reducerea emisiilor GES.
Ce face ExpertGES diferit
Soluția expertGES.ro este o platformă online pentru ne-specialiști dedicată monitorizării și raportării emisiilor de gaze cu efect de seră aferente fiecărei surse emitente, o „colecție” de funcționalități și instrumente pentru colectarea datelor, generarea de rapoarte și analize detaliate și oferire de feedback simplificat. Diferențiatorul principal este că expertGES.ro schimbă comportamentele și raportarea la propriile date climatice ale generatorilor de impact climatic, companii sau instituții, plecând de la termenii simpli pe care aceștia ii folosesc deja si de la cifre curente ale activității: consumul de apă (în metri cubi), consumul de curent electric (în kWh), consumul de gaze naturale sau agent termic (în kWh), generarea și reciclarea deșeurilor (în kg) sau consumul de hârtie (în kg).
Complementar cu soluția software, vom oferi consultanță pe teme de sustenabilitate prin consultanți specializați care ajută companiile și instituțiile să stabilizeze procesul de raportare, să identifice sursele prioritare de emisii și să implementeze activități monitorizate de reducere a acestora. Credem că acțiunea climatică trebuie „democratizată” astfel încât să fie la îndemâna cât mai multor decidenți, cu cifre din activitatea zilnică, ușor de înțeles și monitorizat. Schimbările climatice ne privesc pe toți, nu doar pe doctorii în climatologie sau raportare non-financiară.
Ca orice domeniu nou, combaterea schimbărilor climatice traversează etapa firească de început, în care stakeholderii vizați (emitenții de gaze cu efect de seră: companii și instituții) nu lucrează deocamdată cu ușurință cu conceptele, informațiile și sistemele de referință relevante pentru a lua decizii rapide și eficiente. Noi oferim un instrument ușor de folosit unor potențiali clienți care tratează subiectul schimbărilor climatice cu precauție sau chiar îl evită, întrucât li se pare foarte complicat, ambiguu sau relevant exclusiv la nivel macro-economic, ori rezervat companiilor foarte mari. Provocarea noastră cea mai mare este să convingem toți decidenții că trebuie să abordeze activ impactul climatic al organizației lor și să transmită tuturor angajaților această nouă prioritate strategică.
La capitolul oportunități, e de notat că schimbările climatice – sau „protecția mediului”, într-o exprimare mai clasică – nu mai sunt domenii controversate sau care pot fi ignorate. Cele mai multe organizații au ajuns la această concluzie și caută soluții pentru a acționa, cel puțin până la un nivel care le protejează de riscuri de amenzi sau reputaționale. Noi trebuie doar să le oferim o rețetă ușor de înțeles și folosit, ceea ce și facem.
În primul rând, niciun efort nu este inutil, cel puțin dintr-o perspectivă educativă, chiar dacă uneori rezultatul nu se vede imediat sau nu este atât de amplu pe cât ne-ar plăcea. În același timp însă sustenabilitatea nu este doar un trend și cu siguranță nu este o prioritate trecătoare. Așadar, gestionarea activă a aspectelor de sustenabilitate devine tot mai importantă pentru însăși sănătatea pe termen lung a afacerii, fie că vorbim de producție industrială, agricultură, servicii financiare sau turism. Sustenabilitatea este deci o oportunitate de business, fie dacă vorbim despre „înverzirea” unor modele de afaceri existente sau despre modele economice și tehnologii noi.
Suntem oameni de date, cifre și grafice, cu experiență diversă din punct de vedere al domeniilor în care am activat: civic, corporativ și instituții publice. Ca specializări academice, suntem ingineri (de procese industriale și de IT), economiști, experți în politici publice, cu o bogată experiență în protecția mediului, sustenabilitate și implicare a stakeholderilor.
Așteptări din partea programului
Ne dorim să acumulăm cunoștințe din domenii complementare: marketing, vânzări, promovare, usability, automatizare procese de onboarding. Vrem să intrăm în contact cu potențiali investitori, să primim feedback constructiv care să ne ajute în dezvoltarea și scalarea proiectului nostru, inclusiv prin demararea de parteneriate comerciale cu companii din ecosistemul de startupuri care ar putea beneficia direct de soluția pe care le-o punem la dispoziție.
Ambițiile pentru următorul an
Sperăm ca utilizatorii platformei expertGES.ro să identifice ușor și să înțeleagă impactul pe care îl au asupra mediului și climei, să ia măsuri concrete pentru a-l reduce și să intre într-un regim de pregătire și operare centrat pe inovare pentru reducerea impactului lor climatic. Ne dorim ca platforma noastră să devină instrumentul lor de monitorizare și lucru și o metodă de benchmarking și de diseminare a unor bune practici specifice diferitelor domenii economice.
25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
Impact Hub Bucharest
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945