Evoluție startupuri Black Sea ClimAccelerator 2021

Cum au evoluat startupurile din Black Sea ClimAccelerator 2021 

Aflat la cea de-a doua ediție, Black Sea ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România și Bulgaria pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde. Alături de EIT Climate-KIC, de Innovation Starter și de partenerii noștri locali – Raiffeisen Bank și OMV Petrom – ne-am propus ca acest program să devină punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Progresul startupurilor din ediția precedentă a acceleratorului dovedește faptul că în regiune există un imens potențial pe această verticală. Ne-am dorit să aflăm cum au evoluat participanții din ediția din 2021 a Black Sea ClimAccelerator între timp, dar și ce își propun pe viitor și sperăm că poveștile de succes ale primei ediții să te motiveze și pe tine să îți înscrii în program soluția scalabilă pentru gestionarea crizei climatice!

Early Stage

bLuana

bLuana oferă produse „plant-based”, cu toate beneficiile cărnii de pește, făcute pentru a înlocui carnea de pește. Misiunea lor este să devină lider mondial în carne de pește obținută din plante, și pe termen lung și din celule crescute în laborator, ajutând astfel la protejarea oceanelor.

Pentru ei, experiența ClimAccelerator 2021 a însemnat învățare, retrospecție, formalizarea în format de business internațional a modelului de afacere. Cele mai valoroase componente pentru ei au fost pitchingul și mentoratul.

Cum au progresat: În ultima perioadă, echipa bLuana s-a concentrat pe dezvoltarea produsului și a trecut prin experiența a patru acceleratoare: Founder Institute Eastern Europe Chapter, MIT CEE Warsaw, Transatlantic Start-up Investor Accelerator și Masschellenge Switzerland. În plus, au apărut în ultimul episod din Imperiul Leilor, unde au primit o ofertă de 100.000 de euro pentru 24% cotă de capital și au câștigat competiția Startup Investor Accelerator, care le-a adus încă 125.000 de dolari.

 

Charger.ro

Charger.ro este prima platformă online dedicată soluțiilor verzi și inteligente – de la stații de încărcare pentru mașini electrice și plug-in hybrid, la produse smart city și sisteme fotovoltaice. Charger.ro oferă o abordare 360 de grade, de la know-how și implementare, până la management al produselor. Platforma îmbină date ale produselor, profilul cumpărătorului și al instalatorilor, cu experți în domeniu, într-un mod scalabil.

Cum au progresat: În prezent, platforma este funcțională pentru componenta de vânzare a produselor prin website, iar echipa lucrează activ la dezvoltarea și implementarea funcționalităților suplimentare, care vor regândi diferitele etape din procesul de adopție al soluțiilor.

În doar 2 luni de la lansare, au implementat peste 20 de soluții și sunt în discuții cu peste 20 de furnizori și producători de soluții locali și regionali. Printre cei 20 de furnizori și producători de astfel de soluții se numără Include, din Croația, Lektri.co, Webasto EV-mag, Moon Power și City Dock. În plus, au legat parteneriate-cheie cu ONG-uri sau actori locali, alături de care își propun să creeze conținut informativ de calitate.

Planuri pentru viitor: Ambiția echipei este să construiască cea mai mare platformă online dedicată acestei industrii și facă posibilă atingerea obiectivelor climatice pentru fiecare companie sau individ din Europa Centrală și de Sud-Est.

 

BioMass

BioMass (în prezent Rongo Design) își dorește să revoluționeze felul în care construim și locuim, oferind materiale alternative create manual, din surse naturale, cu o calitate la fel de bună ca a celor disponibile astăzi pe piață. Echipa își propune să realizeze un material capabil să înlocuiască plasticul, polistirenul şi alte materiale nocive cu amprentă de carbon mare.

Cum au progresat: După participarea în cadrul primei ediții a programului Black Sea ClimAccelerator, au trecut printr-un amplu proces de rebranding, dar și printr-un program de accelerare, în urma căruia au fost selectați pentru un program de mentorat la TechnoCampus Barcelona. Momentan lucrează la propria lor rețetă și testează mai multe specii de fungi cu mai multe tipuri de reziduuri pe care își propun să le valorifice. Primele lor produse – panouri acustice – au fost deja trimise unor firme de design interior din Cluj-Napoca, firme care le-au expus în showroomurile lor.

Planuri pentru viitor: Echipa BioMass lucrează din greu pentru lansarea oficială a produsului. Chiar dacă momentan se concentrează mai mult pe partea de rețetă, au în plan ca în perioada următoare să înceapă o campanie de marketing pentru ca produsul odată ajuns pe piață să capete vizibilitate și să le permită să pornească în căutarea unei noi runde de investiții.

 

Bioconversia

Bioconversia se ocupă cu transformarea subproduselor organice care poluează în proteine prin intermediul insectelor.

Cum au progresat: Sunt în plin proces de amenajare a unui spațiu de lucru de lângă Brașov în vederea autorizării din punct de vedere sanitar-veterinar. În același timp, au crescut echipa, ajungând la 5 membri dedicați, cu expertiză.

Planuri pentru viitor: Bioconversia își propune ca până la finele anului să ajungă la o capacitate de procesare a deșeurilor organice de 1000 kg pe zi. În prezent experimentează, studiază și încearcă diferite metode de bioconversie. Se află de asemenea în negocieri avansate cu un grup de investitori privați și speră ca aportul acestora să îi ajute să ajungă la procesarea a 5 tone pe zi.

 

Sera Aquaponică Bio

Deși inițial își doriseră să producă iarbă de grâu pentru partenerii lor în garaj printr-un sistem clasic de recirculare a apei, membrii echipei proiectului Sera Aquaponică Bio au ajuns să facă mult mai mult de atât: să crească pește, să producă iarbă de grâu și verdețuri pentru casă în cadrul aceluiași sistem recirculant, însă în alt cadru decât cel vizat inițial.

Cum au progresat: Echipa lucrează acum la partea tehnică a serei proprii – calibrare și echilibrare de mediu. Au câteva proiecte mici de calibrare de sisteme aquaponice de apartament (kituri aquaponice cu acvariu + sistem aquaponic). În acest moment sistemul funcționează în gol pentru dezvoltarea bacteriilor care descompun amoniacul, iar în septembrie vor începe producția de salată și vor adăuga peștii în sistem.

Planuri pentru viitor: Producția estimată este contractată, iar echipa are 2 contracte pentru livrarea tehnologiei în momentul în care va fi pregătită de acest lucru. De asemenea, au un contract de colaborare cu o firmă producătoare de sere care va promova proiectul în momentul în care lucrurile vor fi gata pentru livrarea de tehnologie.

 

The Perminator

Perminator este o aplicație prin care utilizatorii pot să-și creeze un design de pădure de alimente (food forest).

Cum au progresat: Au continuat să lucreze la dezvoltarea unei strategii de marketing pentru produsul lor și se ocupă de extinderea bazelor de date pentru dezvoltarea aplicației.

Planuri pentru viitor: Își doresc să aplice la a doua ediție Black Sea ClimAccelerator la categoria MVP.

 

MVP Stage

2030 Builders

2030 Builders  este o platformă care ajută companiile să implementeze sustenabilitatea în cultura organizațională prin implicarea angajaților.

Cum au progresat: Au achiziționat un client nou – o companie B2B de dimensiuni mari – și au identificat cel mai important segment de clienți: companiile care folosesc mult plastic. Au folosit grantul de la Black Sea ClimAccelerator pentru dezvoltarea unei platforme unde utilizatorii își pot construi schimbarea de comportament din organizații. Managerii de sustenabilitate par să fie cei mai fericiți cu privire la acest aspect, fiindcă astfel pot să controleze și să implementeze diverse schimbări în companie.

Planuri pentru viitor: Sunt în discuții avansate cu 5 companii mari, iar pentru Q4 își propun să targeteze și IMM-uri. În perioada următoare vor începe cel puțin un nou Paid BETA cu o parte mai mică din firmă (Top Management + Sustainability Managers).

 

Mall Țărănesc

MallȚărănesc implementează lanțul scurt alimentar, creând un ecosistem dedicat micului producător. Soluția integrează componenta de tip marketplace și un software logistic, astfel încât echipa are capacitatea de a ajunge și fizic, cu produsele, la clienți. Cu ajutorul ClimAccelerator a fost lansat marketplace-ul malltaranesc.ro, care permite unui client să achiziționeze și să primească de la producătorii locali cu care echipa are contract produse naturale.

Cum au progresat: În momentul de față, au înregistrați și filtrați în baza de date peste 1700 de producători, iar cu 150 dintre ei au semnat deja contracte.

Planuri de viitor: Echipa își propune ca până la sfârșitul anului să ajungă la peste 300 de producători, acest lucru fiind condiționat de lansarea piețelor locale 2.0. Pregătesc, de asemenea, lansarea unui concept nou pe piața locală, digitalizată, care permite clientului să comande de la producătorii locali cu care au contract și pe care încep să îi organizeze pe zone.

Au terminat dezvoltarea aplicației și se află în punctul în care se ocupă de aspectele legale ale acestui concept. Proiectul-pilot se va desfășura în Brașov, ulterior urmând ca rețeaua să fie extinsă. În prezent, au aproape 10.000 de clienți și estimează că odată cu lansarea piețelor locale vor ajunge foarte rapid la dublarea acestui număr.

Urmează, de asemenea, să lanseze aplicația de mobil MallȚărănesc v.2.0, care este un „Tinder pentru producătorii locali” prin intermediul căruia poți identifica producătorii locali de lângă tine. Mai apoi poți interacționa cu ei prin intermediul unui chat și ai chiar posibilitatea să le faci o vizită fizică, fiindcă aplicația îți arată locul unde stau. Poți, evident, să și cumperi de la aceștia prin intermediul aplicației. În toamnă-iarnă urmează lansarea livrărilor door-to-door. La această oră, echipa pregătește detaliile pentru softul de logistică.

 

Verdoo

Verdoo ajută cumpărătorii să planteze copaci cu fiecare achiziție online, găsind în același timp cele mai bune reduceri.

Cum au progresat: Programul Black Sea Climaccelerator i-a ajutat să progreseze rapid pe partea de marketing și dezvoltare tehnologică, dar și să realizeze că este necesară o reconstrucție la nivel de echipă. După încheierea programului, au decis să se concentreze pe investițiile în produs și pe automatizarea operațiunilor, iar momentan sunt în plin proces de recrutare de noi persoane care să se alăture misiunii lor: plantarea a 1 milion de copaci până la sfârșitul anului 2024.

 

Growth Stage

R-CREATE

R-Create este prima soluție end-to-end de ambalare reutilizabilă care oferă magazinelor online o alternativă la risipa de resurse cauzată de ambalajul de unică folosință.

Cum au progresat: Din ianuarie 2022 au încheiat un parteneriat cu firma de curierat DPD, pentru serviciul de home delivery. Împreună pot astfel să răspundă nevoilor clienților care fac comenzi online și își doresc o experiență de cumpărare cu livrare acasă fără deșeuri. Ambalajele se întorc și sunt folosite de cel puțin de 100 de ori. În plus, startupul are parte lunar de aproximativ 1000 de livrări cu ambalajele R-Create, cu produse foarte diferite, de la cărți (Cărturești, Nemira) la haine (Miniprix, HipHip) sau jucării (ugearmodels.ro, deajoaca.ro).

Planuri de viitor: R-Create se pregătește să dea drumul unui al doilea flux, care va permite clienților să returneze ambalajele ulterior livrării în punctele sale de colectare. Fiind mai atractiv ca preț, co-fondatoarele se așteaptă la o scalare rapidă, având în vedere că orice magazin online va putea folosi serviciile R-Create, indiferent de curierul cu care are contract pentru livrări. Nu în ultimul rând, se pregătesc să devină parte dintr-o soluție europeană ce se construiește în direcția ambalajelor returnabile, împreună cu un mare grup logistic.

 

Caminota

Caminota Oferă produse naturale pentru tencuială și finisaj pe bază de argilă care pot fi aplicate atât la construcții noi, cât și la clădiri vechi și monumente istorice. Față de tehnologiile moderne, produsele Caminota au o amprentă de carbon de peste 100 de ori mai mică și sunt naturale și sănătoase.

Cum au progresat: Cifra de afaceri din 2022 a crescut de 4 ori față de cea 2021, iar numărul de clienți a crescut de 6 ori. Echipa a continuat investițiile în utilaje de producție din surse proprii și din veniturile firmei (CapEx). În ultima lună au produs cât au produs tot anul trecut.

Au continuat să participe și să sponsorizeze cu materiale workshopuri din domeniu, precum Workshopul de construcții de case naturale ținut de Coliba Verde sau Școala de Vară de la Dealul Cerului organizată de Fundația Archaeus. De asemenea, sponsorizează cu materiale clăci prin care oamenii au ocazia să descopere atât valorile clădirilor tradiționale ecologice, cât și valorile culturale ale comunităților de la sat.

 

Verde Food

Verde Food este un marketplace care facilitează aprovizionarea continuă a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fără depozitare, direct de la fermele locale și producătorii locali. Verde este mai mult decât o platformă online prin care se comandă produse: echipa oferă soluții pentru fulfillment, management de stocuri descentralizat, gestionarea relației comerciale și logistice dintre clienți și țărani, agregarea ofertei și standardizarea informațiilor din piață.

Cum au progresat: În primele 6 luni ale lui 2022 (H1-2022) au dublat vânzările față de H2 2021 (Jul-Dec 22). Soluția lor logistică de tip lanț scurt de aprovizionare le permite să susțină o creștere accelerată a tranzacțiilor. Pot replica operațiunile într-un oraș nou în doar două săptămâni, ceea ce au și făcut în noiembrie 2021, când s-au extins în al doilea oraș, Cluj Napoca, după București. În 2022, pe lângă segmentul inițial de clienți (HoReCa), Verde Food a început să aprovizioneze și retaileri (dark stores) cu legume și fructe proaspete, direct de la țărani.

Verde Food se concentrează pe întreg lanțul de aprovizionare de fresh. Modul în care se face comerțul cu legume și fructe nu s-a schimbat major în ultimele sute de ani, iar startupul consideră că adopția tehnologiei va eficientiza lanțurile de aprovizionare: va reduce risipa, va micșora costurile de distribuție și va oferi transparență întregului lanț, opacitatea fiind una din principalele probleme actuale ale acestuia.

Pentru cei care își doresc să afle mai multe despre impactul soluției, Verde a pus la dispoziție raportul de impact pe 2021 aici.

 

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.