Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

Energy Advisor la Romania ClimAccelerator: Aplicația mobilă de sustenabilitate

Alegerea unui stil de viață sustenabil din toate punctele de vedere, mai ales în România, este un privilegiu și un proces contraintuitiv. A fi sustenabil, în general, are un cost suplimentar, iar presiunea economică la care vor fi supuși oamenii în următoarele luni va plasa sustenabilitatea undeva la baza piramidei lui Maslow. 

Ca răspuns la aceste provocări, a apărut Renergia, prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România, care ajută utilizatorii sa își reducă costul facturilor și să gestioneze eficient consumul de energie din locuința proprie. Aplicația noastră introduce o schimbare de paradigmă pe piață, oferind un instrument care analizează sistematic consumul de energie în gospodării.

Utilizatorii furnizează date de intrare prin intermediul unui scurt chestionar de integrare, care nu durează mai mult de 2 minute pentru a fi completat și care include întrebări simple. Prin adoptarea unor metode probabilistice, statistice și de inteligență artificială coroborate cu know-how-ul nostru extins în domeniul energetic, Renergia oferă utilizatorilor săi un bilanț energetic casnic personalizat, estimând cu precizie costurile energetice lunare și anuale și potențialul de economisire (atât pentru electricitate, cât și pentru încălzire). Acest plan evidențiază potențialul agregat de eficiență energetică, cuantificat în moneda locală, și descrie fiecare măsură propusă, care poate include înlocuirea aparatelor cu echipamente eficiente din punct de vedere energetic, izolarea termică a locuinței, migrarea la iluminatul cu LED-uri, implementarea de prize inteligente și instalarea de sisteme fotovoltaice, care, în cele din urmă, oferă toate informațiile de care utilizatorii au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la consumul propriu, precum și la tipul și natura energiei utilizate.

Povestea din spatele ideii

Începutul Renergia datează din vara anului 2022, când am început să transformăm ideea noastră de lungă durată într-o realitate. În iunie 2022, am profitat de o oportunitate de finanțare prin intermediul unui program național de inovare, care a implicat transferul tehnologic dintr-o teză de doctorat în compania noastră. Cu multă determinare, am depus propunerea de proiect și am ieșit victorioși, obținând locul 1 cu un scor de 99 din 100.

Energy Advisor se prezintă ca un startup format de o echipă de colegi, care nu sunt doar profesioniști, ci și prieteni apropiați. Toți membrii fondatori din echipă provin din comunitatea academică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Renergia, produsul nostru emblematic, reprezintă punctul culminant al expertizei noastre colective acumulate de-a lungul anilor de eforturi academice și de afaceri. Din decembrie, am reușit să creăm o echipă de peste 10 oameni care lucrează cu entuziasm și încredere la proiectul nostru. Împreună, avem expertiză și experiență în domenii precum energia, știința datelor, programare (backend; front end), marketing, psihologie și business. Pe scurt, suntem un start-up tehnologic care dezvoltă prima aplicație de sustenabilitate, Renergia, care îi ajuta pe oameni să își reducă facturile de energie prin propunerea unei abordări unice și holistice.

Cum contribuie Renergia la un viitor mai verde

Renergia aduce o schimbare de paradigmă în piața rezidențială de energie prin potențialul său unic de a influența și schimba comportamentul utilizatorilor prin conștientizare. Prin abordarea noastră inovatoare, ne propunem să transformăm modul în care oamenii percep și gestionează consumul de energie în mediul lor de viață.

O inovație cheie a aplicației Renergia constă în utilizarea algoritmilor noștri statistici probabilistici și a inteligenței artificiale pentru a dezvolta un profil de consum personalizat pentru fiecare utilizator. Acest lucru se realizează fără a necesita instalarea unor dispozitive hardware suplimentare, oferind astfel o soluție comodă și eficientă pentru evaluarea și optimizarea consumului de energie.

În plus, Renergia aduce o dimensiune psihologică importantă prin abordarea disonanței cognitive care ajută utilizatorii să înțelegă unde sunt azi, și unde pot să fie în viitor pe scara sustenabilității. Capacitatea noastră de a susține schimbarea de comportament în mod sustenabil este esențială pentru promovarea obiceiurilor energetice mai eficiente și a unui stil de viață mai durabil.

Prin abordarea noastră integrată, oferim o experiență completă și cuprinzătoare utilizatorilor noștri. De la informații educaționale despre sustenabilitate până la recomandări personalizate și intermedierea eficientă a soluțiilor de eficiență energetică, Renergia își propune să fie un asistent de încredere în călătoria către o utilizare mai eficientă și sustenabilă a energiei, drept urmare prin intermediul Renergia, indivizii devin mai conștienți de impactul lor asupra mediului și pot lua decizii informate pentru a reduce amprenta de carbon, contribuind astfel la crearea unui viitor mai verde.

 

Ce face Renergia diferit

Renergia este concepută ca o aplicație de tip “One-Stop-Shop” pentru utilizatorii săi, oferind o gamă completă de caracteristici și servicii care se adresează tuturor aspectelor legate de un stil de viață sustenabil.

În prezent, MVP-ul nostru se concentrează pe electrocasnice, izolație termică și sisteme fotovoltaice, dar strategia noastră de dezvoltare include instrumente asociate cu comunitățile energetice, sisteme fotovoltaice plug-and-play și mobilitate ecologică. Prin oferirea de soluții personalizate și practice de economisire a energiei, aplicația de sustenabilitate Renergia se diferențiază de alte instrumente de gestionare a energiei de pe piață, cărora le lipsește profunzimea de personalizare și recomandările acționabile oferite de aplicația noastră.

În plus interfața aplicației este concepută pentru a fi ușor de utilizat, facilitând navigarea și înțelegerea de către utilizatori a informațiilor prezentate. Această simplitate poate încuraja mai multe persoane să utilizeze aplicația și să facă schimbări în ceea ce privește consumul lor de energie. Mai mult, aplicația nu se concentrează doar pe economisirea de bani de către utilizatori, ci și pe reducerea amprentei de carbon a acestora. Utilizatorii pot vedea impactul acțiunilor lor de economisire a energiei atât asupra portofelului lor, cât și asupra mediului, ceea ce conduce la un sentiment de satisfacție și mândrie.

 

Obstacole și oportunități

Deși preferăm să le numim provocări, nu obstacole, în calitate de start-up, suntem în permanență în fața provocării de a asigura finanțare pentru dezvoltarea continuă a aplicației noastre și pentru extinderea echipei noastre. Cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm în prezent constă în educarea și conștientizarea publicului cu privire la importanța și beneficiile unei vieți mai sustenabile. Într-o piață în care termenul de “sustenabilitate” este mai puțin familiar, încurajarea utilizatorilor să descarce și să utilizeze aplicația noastră într-un mediu competitiv al aplicațiilor mobile necesită strategii de marketing și promovare inovatoare pentru a atrage și reține utilizatorii. Din cauza caracterului complex și dificil al procesului de identificare și stabilire a parteneriatelor, acesta generează în mod constant o serie de provocări. Integrarea acestor parteneri în ecosistemul nostru pentru a furniza servicii integrate utilizatorilor noștri implică o abordare complexă atât din punct de vedere logistic, cât și managerial.

Legat de oportunități, în primul rând, am avut şansa să interacţionăm cu profesioniști din diverse domenii de activitate, atât din sectorul public, cât și din cel privat. Această interacțiune ne-a permis să dobândim cunoștințe valoroase. Iniţializarea acestei călătorii a avut loc cu cinci membri fondatori, iar în prezent, suntem bucuroși să afirmăm că am crescut substanțial, având acum o echipă formată din peste zece specialiști cu experiență în domenii variate, precum IT, marketing și comunicare, afaceri și politici publice.

Cunoștințele acumulate până în prezent ne-au deschis orizonturile și ne-au învățat să abordăm provocările dintr-o perspectivă multidimensională, recunoscând că orice problemă are cel puțin două fețe. Unul dintre momentele semnificative în evoluția noastră a fost participarea la programul desfășurat de ClimAccelerator.

Pe parcursul celor 7 luni de proiect, am avut oportunitatea să interacționăm cu diverse trusturi de presă online și chiar cu entități active în industria televiziunii. Suntem convinși că expunerea publică constituie o șansă valoroasă pentru dezvoltarea afacerii noastre.

În prezent, suntem implicați în implementarea unui grant nerambursabil. Deși procesul administrativ este unul complex, ne-a oferit oportunitatea de a învăța cum să gestionăm situații despre care, în trecut, nu am fi fost familiarizați. O altă oportunitate pe care o explorăm este interacțiunea cu piața de capital, care ne poate aduce beneficii semnificative în perspectiva viitoare.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

O greşeală des întâlnită în mediul de start-up, în special la nivelul membrilor fondatori, este impresia că cea ce cred ei este general valabil la nivel de consumatori. NU ESTE ADEVĂRAT! Este total eronat să propagăm artificial opinia noastră la nivel de societate. Este o lecţie dureroasă pe care am învăţat-o în ultimele luni.

O altă lecţie învăţată este că E NORMAL SĂ NU NE PRICEPEM LA TOATE! Un produs sau serviciu are mai multe faţete. Aceste faţete trebuie preluate şi coordonate de experţi şi profesionişti în domeniu.

Banii gratis sunt cei mai scumpi. În momentul ăsta implementam un proiect finanţat printr-un grant guvernamental care ne dă bătăi de cap.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Dacian Jurj și cu mine (Alexandru Mureșan), avem o asociere de lungă durată încă de pe vremea când eram studenți și în prezent suntem colegi şi în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Împreună, am cultivat o relație de colaborare robustă din care au rezultat mai mult proiecte încă din 2011. Călătoria noastră academică a fost influențată în mod semnificativ de rolurile pivotante jucate de Dan, coordonatorul nostru, și de Andrei Ceclan, expertul nostru senior în energie. Împreună, am participat activ la inițiative atât naționale, cât și internaționale. Elena este o prietenă pe care o cunoaștem din 2015, și care a adus în mod constant o combinație remarcabilă de creativitate și vigoare în proiectul nostru. De asemenea, Tudor a contribuit în mod constant cu sfaturi şi know-how în domeniul industriei IT. În continuare, o să prezint succint fiecare membru din echipa operațională:

Co-Fondator și CEO, Dr. Ing. Alexandru Mureșan, inginer de sustenabilitate și specialist mid-senior în energie. Are o experiență vastă în managementul energetic urban și compatibilitatea electromagnetică și este în prezent asistent de cercetare la UTCN. Expertiza sa în domeniul energiei și al sustenabilității este crucială în a conduce compania spre atingerea obiectivelor sale.

Co-Fondator și COO, Dr. Ing. Dacian I. Jurj, aduce peste 10 ani de experiență în industria startup-urilor, cu o specializare în AI. Anterior a fost Head of Business la AlphaBlock Technologies Inc., iar expertiza sa este esențială în dezvoltarea companiei noastre.

CMO, Elena Hurjui, aduce la masă peste 20 de ani de experiență în marketing. A condus comunicarea de brand pentru peste 40 de companii tech internaționale, inclusiv unicorni și startup-uri de serie A+, precum și branduri globale. Expertiza sa în marketing ne ajută să plasăm eficient Renergia pe piață.

Dr. Eng. Mat. Prof. Dan D. Micu, Co-Fondator si director de cercetare, este un dublu bursier Fulbright și a predat la peste 50 de universități din întreaga lume. A fost și manager de proiect în 8 proiecte Horizon2020, aducând o vastă experiență și cunoștințe echipei noastre.

Lect. Dr. Ing. Andrei Ceclan este Co-Fondator, partener strategic și lector la UTCN. Este și președintele Societății Auditorilor şi Managerilor Energetici din România și membru al consiliului de administrație al Fondului Român pentru Eficiență Energetică. Experiență sa vastă în industria energetică este valoroasă în ghidarea companiei noastre către practici sustenabile şi profitabile în acelaşi timp.

CTO, Tudor Vesa. Cu peste 15 ani de experiență în dezvoltare și arhitectura software, este un lider multidisciplinar care a condus echipe în dezvoltarea de platforme de clasă mondială. Expertiza sa este esențială în crearea și menținerea produsului nostru atractiv pentru clienții noștri.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator

În primul rând cred că putem acumula cunoştinţe valoroase de la comunitatea ClimAccelerator atât în contextul seminariilor organizate în cadrul prezentului program cât şi de la membrii organizaţiei. Astăzi, produsul nostru are nevoie de vizibilitate atât în societate (B2C) cât şi în mediul de business (B2B). Din această perspectivă, obiectivele noastre la finalizarea programului sunt două apariţii în presa online naţională şi o apariţie TV. Obiectivele generale sunt extinderea reţelei de parteneri pe care o avem şi, bineînţeles, asimilarea de noi cunoştinţe pe care să le putem aplica ulterior în dezvoltarea şi îmbunătăţirea produsului Renergia.

 

Ambiții pentru următorul an

În următoarele trei luni plănuim să ne consolidăm poziția pe piața românească. Am lansat aplicaţia în luna iulie 2023 atât în Google Play cât și în App Store, iar partea cea mai bună este că este gratuită! Acum, așteptăm cu nerăbdare perioada de adaptare care urmează, în care ne vom concentra pe testarea riguroasă a pieței, pe colectarea de feedback și pe desfășurarea proceselor de debugging pentru a asigura o experiență de utilizare fără probleme.

Până în septembrie 2023, obiectivul nostru este de a oferi o soluție completă care să cuprindă sisteme fotovoltaice, servicii de instalare și opțiuni de finanțare. În acest stadiu, țintim 1.000 de utilizatori în aplicație și ne pregătim în același timp pentru o rundă de finanțare pentru a susține creșterea și dezvoltarea produsului.

Deocamdată, eforturile noastre se concentrează pe piața locală, însă, în același timp, explorăm piețele externe, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Grecia, Albania, Macedonia și Serbia.

În această perioadă, ne propunem, de asemenea, să încheiem parteneriate cu actori importanţi din sectorul de comerț cu electrocasnice, lărgind astfel sfera de acoperire a ofertelor noastre. Pe parcursul acestor luni, ne vom concentra pe alinierea aplicației noastre la preferințele și nevoile utilizatorilor, îmbunătățind în mod constant caracteristicile care s-au dovedit a fi de interes pentru publicul nostru.

În noiembrie 2023, vom face un pas important spre extinderea globală prin lansarea aplicației în limba engleză. Până la finalul anului, obiectivul este să avem 5.000 de utilizatori și să fim pregătiți să să accesăm o nouă rundă de finanțare.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.